Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

7reacties

Vorig jaar oktober bracht minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting een werkbezoek (zie de foto rechts) en nu heeft de ministerraad besloten om 7,5 miljoen euro toe te kennen aan Brainport Smart District, de Helmondse wijk van de toekomst. Van dat bedrag komt 4,5 miljoen direct beschikbaar en 3 miljoen in de loop van de uitvoering. De financiële bijdrage komt uit de middelen van het Nationaal Groeifonds (NGF).
Deze  bijdrage van het kabinet vindt wethouder Arno Bonte (die om 20 miljoen zou hebben gevraagd) heel goed nieuws: “Dit geeft ons de steun in de rug die we nodig hebben om snel met de bouw van de wijk te beginnen. De toekomstige bewoners staan al in de rij. Nu kunnen we eindelijk aan de slag met het bouwen van de duurzaamste en slimste wijk van Nederland.” Aanvullend laat de gemeente weten dat de gemeenteraad normaal gesproken nog voor de zomer beslist over het bestemmingsplan. Zodra dat is vastgesteld kunnen in het najaar de eerste vergunningen worden afgegeven en kan naar verwachting begin 2024 worden gestart met de bouw van in totaal 2072 woningen.
Ondertussen zijn in het gebied de eerste activiteiten al zichtbaar. Aan het Telkesveld zijn in het afgelopen jaar al 52 tijdelijke woningen gebouwd, die blijven daar 15 jaar staan. Zie daarover ook dit weblogartikel en de 3 update daaronder. Ook heeft het Casa studententeam inmiddels 3 circulaire appartementen in het gebied neergezet en is onlangs de buurttuin Voorstee geopend.
‘De wijk van de Toekomst’ wordt gerealiseerd ten noorden van Brandevoort, tussen natuurgebied De Gulbergen en de snelweg van Helmond naar Eindhoven. Op deze plek met nu nog vooral graslanden en akkers, is het de bedoeling dat er de komende jaren een ‘proeftuin’ ontstaat voor wonen en werken. “Een plek waarin innovaties op het gebied van vervoer, gezondheid, data, energie en circulair bouwen worden ontwikkeld en toegepast” zoals de gemeente het benoemt.
De ontwikkeling van deze wijk van de toekomst vindt plaats door de Stichting Brainport Smart District waarin de gemeente Helmond samenwerkt met onder anderen Brainport Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University. Doel is om de hele bouwketen te helpen bij het duurzaam versnellen van de productie en innovatie van circulaire, energiepositieve woningen die modulair kunnen worden gebouwd. Denk daarbij aan het gebruik van circulaire bouwmaterialen, een innovatief watersysteem, duurzame vervoersconcepten en verschillende innovaties op het gebied van energie zoals een warmtenet, lokale opwek en opslag van energie.

7 reacties:

Dat heeft die Bonte toch maar weer mooi geregeld.

Beantwoorden

Daarom is die Bonte hier aangesteld natuurlijk. Even een prestatie projectje voor groenlinks erdoor heen jassen.

Leuk en aardig, die tiny houses. Als ze nu ook nog eens een tiny auto zouden rijden ipv dikke SUV’s, maar goed…

Laat die juppen maar tegen de 1000€ betalen voor zon houten hok.

Beantwoorden

Minister Hugo

Beantwoorden

Zijn die woningen daar , wel betaalbaar ,voor Jan Modaal

Beantwoorden

Top of flop….

De toekomst zal het leren.

Beantwoorden

@Riet op dinsdag 28 februari 2023 om 09:25:

Ik weet het niet, maar zo te zien zijn het geen dure koop- of huurwoningen. Mooi is anders.

Beantwoorden

Het lijkt me de hel op aarde, een wijk die snel zal gaan verpauperen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *