Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
44reacties

Vanochtend vroeg heeft de politie 7 verdachten aangehouden bij een drugsonderzoek. Deze actiedag maakt deel uit van een aantal strafrechtelijke onderzoeken naar de handel in drugs en overlast hiervan in het centrum. In de afgelopen maanden werden reeds meerdere verdachten van het dealen van drugs op straat aangehouden (zie bijvoorbeeld de aanhoudingen hier en bij deze witwasactie).
Bijna 70 agenten doorzoeken nu de betreffende panden hetgeen nog ettelijke uren in beslag zal nemen. Hierbij worden ook speurhonden ingezet die zijn gespecialiseerd in het traceren van drugs en geld.
De opgepakte personen worden vastgehouden voor verhoor. Na afloop van deze actiedag melden we de resultaten in een update in een reactie hieronder.

In de reacties hieronder staan updates.

44 reacties:

Ons kasteel heeft nog wel kerkers,gooi ze daar maar in en voorlopig niet los….

Beantwoorden

Volgens mij niet alleen in het centrum ook in Brouwhuis

Beantwoorden

Volgende week taakstraf en ze gaan gewoon weer opnieuw beginnen

Beantwoorden

Update 1:
Het nieuws van deze drugsactie is inmiddels landelijk nieuws. Onder meer Nu.nl, De Telegraaf en Hart van Nederland besteedden er ook al aandacht aan.

Beantwoorden

De mensen moeten tegenwoordig toch iets doen om alles te kunnen betalen hier in dit land !!
Maar ja niet alles is een goede keuze om bij te verdienen

Beantwoorden

In het brouwhuis ook vanmorgen bij de buuren

Beantwoorden

jammer dat ze weer een taak straf krijgen .en dan weer de straat op kunnen om op nieuw te beginnen ..je Dweilt met de kraan open..!

Beantwoorden

Geweldig oppakken dat zootje en een werkstraf geven want werken hebben ze nog nooit van gehoord. ????????????

Beantwoorden

Daar was mijn buurman blij mee en van twee deuren verder ook haha

Beantwoorden

Update 2:
In het bos tussen de Rijpelberg en Dierdonk bij de Scheidijk zijn tientallen militairen met onder meer honden en metaaldetectoren aan het uitkammen. Zij zouden op zoek zijn naar drugs en geld dat daar wellicht verstopt is en belangrijk kan zijn voor het onderzoek. Dave Hendriks (een collega van Harrie Fotografie en Pim Verkoelen) maakte vanochtend 4 foto’s.
De drugsactie vandaag is een poging het netwerk van met name de leveranciers van de drugs in het centrum op te rollen, aldus de politiewoordvoering. De invallen die maanden lang werden voorbereid, worden gedaan naar aanleiding van tips van omwonenden en wijkagenten. Helmonders ervaren veel overlast van drugshandel. Over de veelal jonge dealers in Helmond zei burgemeester Elly Blanksma vorig jaar: “de rotte plekken moeten eruit”

Beantwoorden

Zou het helpen? Ik denk nauwelijks, want de straffen die worden opgelegd, zijn meestal zo minimaal dat ze niet eens hoeven te gaan zitten! Ze lopen na enkele uren toch weer gewoon rond en het dealen en wat daarmee samengaat, gaat gewoon weer door!

Beantwoorden

Chapeau voor iedereen die aan deze acties meegewerkt heeft en er nog aan werkt. Heel goed.

Beantwoorden

Ze zijn nu ook bezig in dierdonk hoor ik net

Beantwoorden
Silvana Meulendijk

Politie is goed bezig! ???? Die zijn vanochtend ook bij een woning in de van Hoofstraat ingevallen zei een collega.

Beantwoorden

wel zonde dat ze dat geld willen vinden, als het blijft liggen schiet het misschien wel uit, dan heeft het rijk weer geld (boompjes)

Beantwoorden
Gijs Meulenmeesters

En in de Rijpel, Drenthehof. Volgens mij is er ook nog actie in het bos. Militairen met metaaldetectors?

Beantwoorden

Update 3 (met het volledige politiebericht, foto’s en video):

Tijdens een actiedag hield de politie maandagochtend 8 oktober acht verdachten aan voor de handel in en/of het bezit van verdovende middelen in het centrum van Helmond. De politie viel bij diverse woningen binnen in de vroege ochtend om de arrestaties te verrichten en vervolgens de panden te doorzoeken. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.
Naar aanleiding van overlastmeldingen, signalen van wijkagenten en binnengekomen informatie over mogelijke handel in hard- en softdrugs in het centrum van Helmond zijn de politie, het OM en de gemeente zich in juni van dit jaar gaan beraden over een gezamenlijke aanpak om dit een halt toe te roepen. De politie en het OM gingen aan de slag met een drugsonderzoek dat bestond uit meerdere strafrechtelijke onderzoeken. Alles was gericht op een ontmanteling van een drugsnetwerk dat bestaat uit dealers en leveranciers, actief in het centrum van Helmond. Tevens bracht het onderzoek zo’n 300 gebruikers van drugs uit Helmond en omliggende Peelgemeenten in beeld. De wijkagenten zijn, vanwege hun oog- en oorfunctie in hun gebied en de kennis die zij hebben van hun wijk, nadrukkelijk betrokken bij dit rechercheonderzoek.
 
Straatdealers en afnemers
In de eerste fase van het onderzoek werden elf verdachte straatdealers aangehouden, waarvan er drie maar liefst twee keer tegen de lamp liepen doordat ze na hun vrijlating opnieuw werden betrapt bij het dealen van drugs. Deze aanhoudingen werden tussen juni en september van dit jaar gedaan. De verdachten verhandelden in Helmond hun harddrugs op straat. Drie verdachten zitten nog vast voor verder onderzoek en acht zijn na verhoor vrijgelaten en tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie.
 
Leveranciers
Verderop in het onderzoek kregen we ook zicht op de mogelijke leveranciers van de harddrugs. Het bleek dat zij veelal vanuit woningen in het centrum van Helmond drugs leverden aan de straatdealers. Tijdens de actiedag op 8 oktober hielden wij zes verdachte leveranciers van drugs aan, waaronder de 34-jarige hoofdverdachte. Hij verbleef in een woning in het centrum van Helmond. In de vroege ochtend vielen arrestatie-eenheden de woningen aan de Hoofstraat, de Drentehof, de Dasstraat, de Molenbeek, de Zeppelinstraat en de Smirnoffstraat binnen om de verdachten aan te houden. De mannen variëren in leeftijd van 20 tot 37 jaar en verbleven voor het merendeel in woningen in het centrum van Helmond. Ze stonden niet allemaal officieel ingeschreven op deze adressen. Tijdens de actiedag werden ook twee verdachten aangehouden die in de panden aanwezig waren en drugs in hun bezit hadden. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Helmond en een 23-jarige man zonder vaste woon- en/of verblijfplaats.
 
Doorzoekingen
Na de aanhoudingen vonden de doorzoekingen plaats in de woningen en in een bosperceel in de buurt van het Sjef de Kimpepad. Hierbij werden speurhonden ingezet die gespecialiseerd zijn in het traceren van geld en drugs. In de woningen vonden we verspreid over diverse locaties zo’n 750 gram cocaïne en ruim 15.000 euro aan contanten. Ook werd een grote partij make-up met een waarde van een kleine 10.000 euro aangetroffen. We onderzoeken de herkomst van de partij. Bij de doorzoeking van het bosperceel werden we ondersteund door specialisten van Defensie. Zij doorzochten het perceel op zoek naar verstopplaatsen van onder meer drugs. Er werd een plek gevonden met restanten, onder meer van verpakkingsmaterialen, die wijzen naar een mogelijke verstoplocatie. Er werden geen drugs gevonden in het bosgebied.
 
Gezamenlijke aanpak
Drugsgebruik brengt risico’s met zich mee voor de gebruiker en zijn of haar omgeving. De laatste jaren verandert de drugsproblematiek sterk. Zo zijn er meer gevaarlijke middelen op de markt en wordt duidelijk dat drugsgebruik tot ernstige problemen leidt. Gemeente, politie en OM willen dit integraal benaderen. Tijdens het onderzoek zijn maar liefst 300 gebruikers van drugs uit Helmond en uit de omliggende Peelgemeenten in beeld gebracht.
 
“De afgelopen maanden hebben we als gemeente, politie en OM bijzonder intensief met elkaar samengewerkt. Daarbij stond voorop dat we niet alleen de leveranciers en dealers wilden bestraffen, maar ook gebruikers van drugs willen aanspreken. Zonder gebruik immers geen leveranciers en dus veel minder criminaliteit. Veel mensen hebben alleen niet het besef dat ze meewerken aan een zeer ontwrichtende keten en daarmee de georganiseerde misdaad feitelijk in de hand werken. Uiteraard gaan wij als gemeente bekijken welke bestuurlijke-, preventieve- en zorgmaatregelen wij in het vervolgtraject gaan nemen. De uitkomst van de actiedag van vandaag is daarbij uiteraard ook van belang. Dat we in deze aanpak repressie, preventie en zorg combineren vind ik ontzettend belangrijk”, laat burgemeester Blanksma weten.”

Op onderstaande foto’s (gemaakt door Harrie Fotografie) zie je de tientallen gespecialiseerde defensiemedewerkers die rond een uur of 4 vanmiddag stopten met zoeken naar mogelijk verstopte spullen in de bossen (zie update 2).
Het filmpje daaronder is van het begin van de middag.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 8 oktober 2018 om 18:21:

Is de hond geblurd? ????

Beantwoorden

Ge magt ok niks mir tegesworrig. ????????????

Beantwoorden
Ingrid van Lieshout

VOlgende keer mogen ze wel wat later beginnen

Beantwoorden

Goed werk. Chapeau.

Beantwoorden

@Roel Segers op maandag 8 oktober 2018 om 18:31:

We verwachtten een dergelijke vraag al. Daarom vooraf in goed overleg afgesproken om te antwoorden dat het om speciaal gereedschap gaat dat niet voor ieders ogen bedoeld is.

Beantwoorden

Goed gedaan weer

Beantwoorden

Het zal niet alleen geld en drugs zijn wat ze zoeken , ik vermoed dat ze wapens zoeken die gebruikt zijn bij iets wat niet mag ????

Beantwoorden

Is dit het topje van de ijsberg of zijn de echte kopstukken nu ook gepakt ?

Beantwoorden

Free de buurt✌????✌????

Beantwoorden

ja en nu kopen die gebruikers het weer bij iemand anders en zo blijft het balletje (balletje haha) rollen.. die gebruikers stoppen toch niet al stuur je ze 5 jaar naar een hutje op de hei zodra ze weer in de heistr… zijn komen de kriebeltjes weer.. dussssss ja weggegooid geld

Beantwoorden

Net goed gewn eerlijk doen

Beantwoorden
Bianca van der Hoeff

@superjunk op dinsdag 9 oktober 2018 om 19:32:

hoezo weggegooid geld deze actie?…. gewoon zoals ze overal doen crimineel verkregen vermogen ontnemen

Beantwoorden

Update 4:
3 Drugspanden gesloten na cocaïnevondst
Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag 3 woningen voor 4 maanden gesloten. Het betreft een woning aan de Smirnoffstraat in Helmond Oost en 2 woningen aan de Van Hoofstraat in de Binnenstad. In de panden zijn hoeveelheden drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt en er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting.
De politie heeft maandag 8 oktober een onderzoek ingesteld bij de woningen (zie hierboven). Zij trof bij het doorzoeken van de woning aan de Smirnoffstraat 3,26 gram cocaïne aan. In de woningen aan de Van Hoofstraat werd 91,8 gram cocaïne respectievelijk 508,6 gram cocaïne aangetroffen. Die bevindingen zijn gerapporteerd aan de burgemeester en op basis daarvan heeft zij de tijdelijke sluitingen per brief aangekondigd bij de eigenaren en de bewoners van de woningen. Van 2 woningen hebben de bewoners vervolgens een zienswijze ingediend, waarna de burgemeester het besluit tot sluiting nam.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 15 november 2018 om 16:09:

En ga zo door en ????weer 3 woningen vrij voor op wooniezie ????

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 15 november 2018 om 16:09:

Goedzo.

Beantwoorden

Misschien zijn de bewoners van de woningen wel de eigenaren. Die komen dan na 4 maanden weer terug in hun woning.
Als het huurwoningen betreft is het woord aan de verhuurder. Welke actie gaat die ondernemen? Betekent tijdelijke sluiting door een burgemeester ook automatisch einde huurovereenkomst?

Beantwoorden

Ik heb hier al vaker over nagedacht en ik vind dat sluiten in principe wel heel goed alleen vind ik dat een conflict hebben met de rechtspraak het is namelijk zo dat men in Nederland normaliter maar 1 keer bestraft kunt worden voor een delict/misdrijf wat vaak gebeurt met huisuitzettingen of sluiting is dat degene die er woont in principe bestraft gaat worden door de rechter dat is dus 1 straf, daar over heen komt de sluiting of huisuitzetting dat is straf 2. En nou hoor ik hier de criticasters al over denken ja maar eigen schuld dikke bult, stel ik maak een verkeersovertreding en krijg daar voor een geld boete dat is normaal, maar nu wordt omdat ik door rood gereden ben ook nog even een rij ontzegging van 6 maanden daarbij gedaan dat is dus straf 2 voor hetzelfde feit zouden wij gegoede burgers zich dan ook niet benadeeld voelen door 2 straffen voor 1 feit te krijgen.

Beantwoorden

@HetOordeel op vrijdag 16 november 2018 om 10:44:

Er is geen sprake van een dubbele veroordeling. Er is tot dusver geen enkele veroordeling. De burgemeester is geen rechter. Als je het met een besluit van de burgemeester niet eens bent kun je een beroep doen op een oordeel van een rechter. Als een officier van justitie meent dat je een strafbaar feit hebt gepleegd, i.c. in onderhavige zaak, dan krijg je een dagvaarding en mag je je verantwoorden voor een rechter.
Niet de burgemeester en een officier van justitie bepalen een strafmaat.
Het oordeel is aan de rechter.

Beantwoorden

Als jullie dan ook de goeie mensen ervoor straffe en nie binne een uur weer loslaten

Beantwoorden

Update 5:
Weer 2 verdachten opgepakt in het grote Helmondse drugsonderzoek
De politie hield deze maand 2 nieuwe verdachten aan in het grote Helmondse drugsonderzoek. Het tweetal wordt verdacht van handel en bezit van harddrugs. Eerder werden in oktober binnen dit onderzoek reeds 8 verdachten aangehouden, zie hierboven.
1 Van de verdachten, een 32-jarige Rotterdammer, werd op 9 november voor het Helmondse drugsonderzoek opgepakt in Duitsland en op 23 november aan de politie in Helmond overgedragen. De andere verdachte, een 39-jarige Helmonder, werd vrijdagochtend in zijn woning aangehouden. Het tweetal werd maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld.
Van de 6 andere drugsverdachten die op 8 oktober werden aangehouden zitten er 5 nog altijd vast. 1 Van deze verdachten werd onder voorwaarden geschorst. Zij moeten zich op 22 januari verantwoorden bij de rechtbank. De 17-jarige en de 23-jarige verdachte, die in de bezochte panden aanwezig waren en in het bezit waren van drugs, zijn inmiddels vrijgelaten. Zij blijven nog verdachte. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt door het OM.

Beantwoorden

iedereen weer op vrijevoeten en ra ra ra wat zijn ze weer aan het doen ??? yess ze gaan gewoon weer door met het verkopen van drugs.. rechtsysteem van nederland is een lachertje

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 28 november 2018 om 12:17:

Prima werk

Beantwoorden

Update 6:
De 6 Helmondse drugsdealers die in oktober op vrij spectaculaire wijze werden aangehouden (zie de eerdere updates) blijven in voorarrest. Dat besluit nam de rechter vandaag tijdens een pro-formazitting. Naar verwachting volgt eind dit jaar hun rechtszaak.
Helmonders die eerder dachten dat zij er met een taakstraf of minder vanaf kwamen, kunnen nog steeds gelijk hebben. Maar daar lijkt het dus niet op. Wordt vervolgd…

Beantwoorden

Update 7:
Morgen tot en met vrijdag staat er een megazitting gepland in de Rechtbank Oost-Brabant. Daarin onder meer de zaak van Boub L. die ervan wordt verdacht dé drugsbaas van Helmond te zijn. Dat liet zijn advocaat Christian van Dijk weten.

Beantwoorden

Update 8:
Helmondse drugsbende krijgt tot 18 maanden cel voor handel in cocaïne
De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 33-jarige Helmonder veroordeeld voor zijn leidersrol in een criminele organisatie die zich bezighield met handel in cocaïne. Hij krijgt een celstraf van 18 maanden. Een 38-jarige plaatsgenoot krijgt 354 dagen celstraf voor zijn rol, en 2 mannen van 35 jaar gaan 8 en 10 maanden de cel in. Een 19-jarige jongeman uit Helmond is veroordeeld tot 34 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. Zijn 22-jarige broer krijgt 152 dagen celstraf, waarvan 120 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur.
De leider van de organisatie stuurde tussen juli en oktober 2018 alle verdachten aan: hij voorzag ze van cocaïne en gaf ze instructies om die drugs te verkopen. Meestal kochten klanten dit per 2,5 gram. In sommige gevallen ging het ook om grotere hoeveelheden. De drugs werden onder meer verkocht vanuit een woning in Helmond. De 19-jarige verdachte kreeg pas een rol in het geheel toen zijn 22-jarige broer met vakantie ging. Hij nam tijdens diens afwezigheid de honneurs waar. De politie viel in oktober 2018 de woning van waaruit de drugs werden verhandeld binnen en trof daar in totaal ruim een halve kilo cocaïne aan. Zie onze berichtgeving, foto’s en video in de eerdere updates.
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten structureel en op professionele wijze in cocaïne handelden. Het is algemeen bekend dat deze drugs schade toebrengen aan de gezondheid van de gebruikers. Bovendien bekostigen die gebruikers hun drugsgebruik vaak door diefstal of andere criminele activiteiten. De verdachten trokken zich hier niets van aan en handelden uit puur winstbejag. Verder weegt de rechtbank de verschillende rollen van de verdachten mee.
Hoofdverdachte Boub L., de 33-jarige Helmonder die 18 maanden kreeg, moet daarvan (vanwege het al uitgezeten voorarrest) nog 55 dagen achter de tralies zitten. “Hoger beroep is ingediend” zo liet zijn advocaat Christian van Dijk kort na de uitspraak weten.
In 4 andere zaken deed de rechtbank vandaag geen uitspraak. Deze zaken zijn eerder tijdens de behandeling van de zaak aangehouden en worden op een later moment verder behandeld.

De volledige uitspraken van de rechtbank:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2020:536
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2020:537

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 4 februari 2020 om 14:51:

Dat zal ze leren poe poe hele 18 maanden ????.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 4 februari 2020 om 14:51:

En dan in die 18 mnd nog verder de kneepjes van de drugsdealers onder de knie krijgen , leerschool voor drugsdealers van die 18 mnd raken ze echt niet van onder de indruk vinden ze stoer !

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *