Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
41reacties

Wethouder Antoinette Maas stopt op 6 juli als wethouder namens GroenLinks in Helmond. Gedurende 3 jaar heeft ze zich ingezet voor de stad. Het wethouderschap (in coronatijd) drukte afgelopen jaar echter zwaar op haar gezinsleven. Antoinette: “De disbalans tussen werk en privé werd steeds groter. Dit komt uiteindelijk niemand ten goede. Met deze keuze maak ik meer ruimte voor mijn gezin en neem met pijn in mijn hart bestuurlijk afstand van onze mooie stad.”
Antoinette is verantwoordelijk voor de portefeuille duurzaamheid (waaronder energietransitie en milieu), mobiliteit, cultuur, toerisme, recreatie en stadsmarketing.
GroenLinks wordt als grootste partij door 2 wethouders vertegenwoordigd in B&W. Wethouder Cathalijne Dortmans (GroenLinks) betreurt het vertrek van haar collega: “Ik respecteer haar beslissing, maar zal Antoinette missen als bevlogen collega; we werkten 3 jaar samen aan een duurzame toekomst voor Helmond.” Fractievoorzitter van GroenLinks Thomas Tuerlings deelt haar mening: “Ook wij vinden het erg jammer dat Antoinette gaat stoppen. Ze heeft veel voor de stad en voor GroenLinks betekend in de ruim 7 jaar dat ze politiek actief was.”
Ook burgemeester Elly Blanksma respecteert haar besluit: “Antoinette Maas heeft zich voor meer dan 100% ingezet voor onze gemeente, eerst als fractievoorzitter en nu als wethouder. Haar bevlogenheid, positiviteit en vastberadenheid om het verschil te willen maken zijn kenmerkend voor de wijze waarop zij haar bijdrage heeft geleverd. We gaan haar missen.”
Als opvolging van Antoinette zal de GroenLinks fractie Andrew Harijgens voor benoeming in het stadsbestuur voordragen aan de gemeenteraad. Hij was van 2018 tot 2020 wethouder namens GroenLinks in Bergen op Zoom en stond op plek 13 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar. Andrew is een echte Brabander met Afrikaanse roots en heeft, zo meldt het persbericht, o.a. veel ervaring met de energietransitie en een groot hart voor cultuur.

In de reacties hieronder staat een update.

41 reacties:

Van 30 mei 2018 tot 6 juli 2021, dat is drie jaar en 2 maanden.
Het kan natuurlijk toeval zijn dat dat exact de maximale lengte is van het wachtgeld wat nu komt.

Beantwoorden

@Guus op vrijdag 28 mei 2021 om 11:12:

Goed zo jij begrijpt het helemaal

Beantwoorden

Groenlinks….. het vergif van de samenleving.

Beantwoorden

Links lullen, rechts zakken vullen

Beantwoorden

Jammer van al die laag IQ opmerkingen hierboven.

Beantwoorden

Dank je Harrieke

Beantwoorden

Inderdaad Harry, wat een stelletje ongenuanceerde horken.

Beantwoorden

Gelukkig hebben jullie wel het IQ.

Beantwoorden

Wat een goed doordachte, intelligente reacties allemaal weer. Toch is het fijn wonen in Helmond, omdat er naast dom vee gelukkig ook genoeg mensen wonen die de ander wat gunnen en snappen dat politieke voorkeur daar niet direct mee te maken heeft. Fatsoen moet je doen of zoiets heet dat.

Succes Antoinette! Met hard werken in plaats van proefballonnetjes in Jip en Janneke-taal opgooien is niets mis. Ik wens je alle goeds toe.

Beantwoorden

Ik vind dat hierboven een aantal schaamteloze reacties staan over wethouder Maas. Het valt me al langer op dat er op de weblog een beperkt aantal mensen zeer respectloos naar anderen reageren. Een aantal jaren geleden waren er veel meer inhoudelijke maatschappelijke discussies met veel meer mensen en meningen. Hierdoor is de weblog voor mij veel minder aantrekkelijk geworden. En voor vele anderen ook, denk ik.

Hoe dan wel? Gooi die flauwe politieke columns eraf en introduceer meningen over maatschappelijke vraagstukken die belangrijk zijn voor Helmond en de Helmonders. Misschien wordt op die manier het publiek wat breder en blijft het plebs weg.

Beantwoorden

Als aanstichter van al die schaamteloze reacties dan nog een reactie. Mij gaat het om deze regeling van het wachtgeld. Het is al weer een jaar of dertig geleden, maar toen ik een half jaar werkeloos was moest ik elke maand verplicht zoveel solliciteren, anders geen geld. Laat staan dat je dat kreeg als je zelf besloot om maar te stoppen.
En hier besluit man dus om te stoppen met werken, en krijgt men dan zonder voorwaarden nog 3 jaar geld mee. Nou zal je zeggen “ja, maar daar kan Antoinette niks aan doen”, maar het maakt haar keuze wel makkelijk. De mensen hierboven met die zure reacties hebben die keuze waarschijnlijk niet. Over drie jaar besluit ze waarschijnlijk dat het gezin genoeg is uitgevlogen en kan ze zo weer terug het baantjescarrousel in. En mij viel vooral de keuze op van exact de maximum lengte van de periode, zeker met het argument van corona en gezin missen. Ik ken wat ambtenaren en die hebben het laatste jaar driekwart van hun werk uit huis gedaan, en dus meer van hun gezin gezien dan normaal, dus ik heb mijn vraagtekens, maar heb ook erbij gemeld dat het zomaar toeval kan zijn.

Beantwoorden

@Guus op zaterdag 29 mei 2021 om 08:50:

Je hebt wel een punt dat er met twee maten wordt gemeten, maar ik geloof niet zo in kwade bedoelingen. Ik denk dat Antoinette na een lang proces van wikken en wegen een knoop heeft doorgehakt. Het kan zijn dat ze daarbij met een schuin oog naar de financiële consequenties heeft gekeken, maar dat zal dan het sluitstuk en niet het uitgangspunt van haar redenering zijn geweest.

Beantwoorden

@Job op vrijdag 28 mei 2021 om 21:32:

En jij wil zeggen dat jouw plempsel een fatsoenlijke reactie is?

Ik krijg spontane zure oprispingen van jouw drammerige reacties in het algemeen op reacties van anderen die niet helemaal overeen komen met jouw mening. Vooral als ze wat in de volksmond heet “niet helemaal politiek correct” zijn. Wat Job vindt is goed en als je anders denkt, dan ben je fout, dom, niet goed opgeleid en dom Helmonds vee.
Sta eens open voor de mening van een ander, ook als het een wat feller betoog is. Vaak zit daar wel een onderliggende gedachte in (in dit geval; sollicitatieplicht, afwijkende termijnen van de duur van wachtgeld/uitkering, pensioen, op vrijwillige basis stoppen en toch wachtgeld krijgen etc)

En begrijp ik het nou goed? Iedereen die de wethouder wachtgeld “gunt”, is in jouw ogen dom Hellemonds vee. (gunnen aan zijn jouw woorden, gelukkig niet de mijne)

Iemand die er vrijwillig mee stopt 3 jaar en 2 maanden wachtgeld…… zonder sollicitatieplicht…… daar mag iedereen, inclusief “dom Helmonds vee” wel wat van vinden.
Ik vind het buitensporig, zeker gezien de riante vergoeding die er al was, het vrijwillig stoppen en het riante pensioen wat wij ook mogen ophoesten. En dat terwijl ze nog tig neven-functies heeft.
En zo geweldig vond ik haar niet als wethouder.

Beantwoorden
‘n Aauwe Hellemonder

@Johan Megens op zaterdag 29 mei 2021 om 00:46:

Ik hoop dat het gewone volk niet weg blijft.

PLEBS
Betekenis
Zelfstandig naamwoord
plebs (het ~)
het gewone volk
Synoniemen: gepeupel, canaille, crapuul, gemeen, goegemeente, grauw, janhagel, publiek, racaille, rapaille, voetvolk

Beantwoorden
‘n Aauwe Hellemonder

Wethouder Antoinette Maas stopt. Een wijs besluit van haar want haar baan werd haar, in combinatie met het thuisfront, te veel. Aan een burn-out heeft niemand iets. Ze kiest voor zichzelf en soms zouden dat meer mensen moeten doen. Altijd maar tegen beter weten in doorgaan, leidt onherroepelijk tot een zware rekening op menselijk niveau. Ik wens haar alle goeds toe!

GroenLinks heeft nu een opvolger van buiten Helmond aangetrokken. Dat gaf mij in eerste instantie te denken. Kent hij wel de Helmonders? Kent hij de mentaliteit, de cultuur en bovenal: kan hij daar mee omgaan? Hebben wij tussen de 92 duizend Helmonders zelf niet iemand met de gevraagde talenten?

Ik heb inmiddels het cv van deze Andrew Harijgens gelezen en dat ziet er goed uit! Een man met de nodige capaciteiten en ervaring, ook op bestuurlijk gebied. En het is een Brabander! Dus ik verwacht de nodige humor bij deze Andrew. En als hij het goed doet, gaat hij vanzelf op in onze gemeenschap. Dan noemen we hem geen Andrew meer, maar korten we dat geheel conform een oude Helmondse traditie af naar Dré. Dat mag hij dan als een groot compliment beschouwen. Ik wens hem veel succes toe.

Beantwoorden

@ ‘n Aauwe Hellemonder. Ik steun je in je mening. Jr hoeft je hier niet zgn “correct” te gedragen. Je mag een afwijkende mening hebben. Deze zgn correchtheid leg ik uit als het niet benoemen van misstanden. Zo wist het Weblog mij zelf al eens te melden dat ik een “anti Helmonder” ben.
Flagrante waanzin, ik strijd voor een integere en transparante politiek die er nu niet is.
Ik heb erzelf 10 jaar met plezier gewoond alvorens door politiek te zijn weggetreiterd.

Een mening…. iets waarvoor je staat. Zouden eens wat meer burgers moeten doen .

Beantwoorden

@’n Aauwe Hellemonder op zaterdag 29 mei 2021 om 12:12:

Ik sta zeker open voor andere meningen en leer graag bij, wordt ook graag overtuigd van een ander zijn gelijk. Of het nu ‘politiek correct’ is of niet. Als het maar met onderbouwde meningen gebeurt en niet met van die vage aannames, waar steeds meer mensen zich van bedienen. Lekker gemakkelijk scoren.

Waar het mij in bovenstaande discussie om gaat – en wat @ Johan Megens naar mijn mening goed verwoordt – is dat er in de reacties hier (zonder enige aanleiding) van uit wordt gegaan dat het hier om binnenharken van wachtgeld gaat. Zeker, er zijn meer dan genoeg politici die even snel vangen en weg zijn. Maar ik lees een heel ander verhaal bij deze wethouder.

Ik stem trouwens helemaal geen Groen Links, dus mijn politieke voorkeur/mening heeft niets te maken met mijn stelling ‘fatsoen moet je doen’.

Beantwoorden

Correct gedragen betekent voor mij trouwens niet ‘een andere mening hebben’. Hoe meer meningen, hoe beter. Het valt me hier wel op dat de mensen die het steeds over ‘politiek correct’ hebben erg snel beledigd zijn als ze om argumentatie gevraagd wordt.

Ik heb net als ‘dien auwe Hellemonder’ ook moeite met eenvoudig wachtgeld cashen. Maar ik heb ook moeite met volk dat er blindelings van uit gaat dat die vlieger automatisch opgaat bij IEDER verhaal over een vertrekkende politicus.

Beantwoorden

Groenlinks is een afbraakpartij.

Beantwoorden

Als iedereen, vooral @Guus, hierboven zich eerst eens beter informeert, dan weet je dat ze een nieuwe baan heeft bij haar oude werkgever.

Beantwoorden
Karel Dorenstein

Nou Karel, ik lees alleen dat ze wil beginnen bij haar oude werkgever, en volgens mij kan iedereen daar tot 7 juni op solliciteren, of zou dat al een bekeken zaak zijn. Doet verder niks af aan mijn mening over wachtgeld, en hoe makkelijk je dus met je politieke carrière om kunt gaan. Geeft gewoon aan hoe de politiek zich verheven voelt boven jan met de pet. Als het mij echt om haar ging had ik wel geschreven dat ze die acht maanden echt nog wel af had kunnen maken, desnoods stop je dan eerst met de talrijke nevenfuncties, en doe je waar je voor gekozen hebt en bent, maarja.

Beantwoorden

Nou Guus, geef dan maar eens aan wie haar nieuwe werkgever dan is. Ik weet nl niets van een 7 juni.
Ja inderdaad, ambtenaren hebben nu een maal een aantal voordelen. Dus niet alleen de politiek.

Beantwoorden
Karel Dorenstein

Nou Karel, volgens mij is dat SILFO.
Ik ga stoppen met deze discussie, als je dit ziet als ambtenaren hebben nou eenmaal wat voordelen, dan ligt onze zienswijze duidelijk wat te ver uit elkaar om het ergens over eens te worden.
Ik zie de sollicitatie overigens al voor me: Ik moet te hard werken als ambtenaar (haha) en nou dacht ik bij jullie in de echte wereld te komen werken om wat rustiger aan te doen. Heerlijk toch.

Beantwoorden

@Guus.

Was beter dat je deze discussie niet gestart was! Wat een domme praat.

Beantwoorden

@Rico

Wat n domme reactie van je. Was beter dat je wel iets toevoegt! Ga gewoon werken ipv je hand ophouden bij de staatsruif.

Beantwoorden

Vind dit slecht, iemand uit Bergen op Zoom heeft geen betrokkenheid bij Helmond. Gebeurt steeds vaker hoppende Wethouders dit doet geen enkele stad goeden krijg het idee dat het alleen om een geld-baantje gaat! Verplicht wonen in Helmond en moet lid zijn van partij in Helmond niet in NL 🙁

Beantwoorden

Laten we eerst eens afwachten wat de nieuwe Wethouder gaat doen, misschien gaat hij het wel voor elkaar krijgen dat we een goed openbaar vervoer kunnen bewerkstellen in ons Hellimondse

Beantwoorden

@Wout. op vrijdag 4 juni 2021 om 09:11:

Het openbaar vervoer in Helmond kent inderdaad een hoop “achterstallig onderhoud”.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

GroenLinks Helmond heeft blijkbaar geen goede mensen voor de functie van wethouder. De andere wethouder van GroenLinks is ook niet van Helmond. Voormalig wethouder Paul Smeulders woonde ook niet hier maar in Den Bosch.

Beantwoorden

@Johan Megens op zaterdag 5 juni 2021 om 11:50:

Beste Johan Vraag is of ‘eigen kweek’ meteen ook garantie voor succes is. Inzet, bestuurlijke ervaring enz. spelen een rol, om maar wat te noemen. En dan blijft de vraag wanneer iemand voldoende Helmonder is: Paul Smeulders is een geboren Helmonder en getogen inwoner van onze stad, totdat hij inderdaad ten tijde van zijn wethouderschap vanwege privé en werk (duobaan bij Natuurmonumenten) in Den Bosch woonde (met dispensatie van de raad). En de tweede wethouder op wie jij doelt, Cathalijne Dortmans, komt uit de regio: geboren & getogen in Zummere, middelbare school in Deurne. Een goede wethouder en een lokale achtergrond zijn niet persé een goede match.

Beantwoorden

@Nico op dinsdag 1 juni 2021 om 07:43:

Wat een slimme opmerking van je Nico, houd idd mijn hand op bij de staatsruif. Het is namelijk mijn werkgever.

Beantwoorden

@Rico op zaterdag 5 juni 2021 om 20:21:

Melkertbaan?

Beantwoorden

.
Update:
Antoinette Maas wordt wethouder van het Land van Cuijk
GroenLinks/PvdA heeft Antoinette Maas voorgedragen als wethouder Duurzaamheid, Natuur en Mobiliteit van het Land van Cuijk. Zoals je helemaal boven kunt lezen, stopte Antoinette Maas in juli als wethouder in Helmond omdat de belasting van het wethouderschap te zwaar was.
Deze nieuwe Brabantse gemeente wordt op 1 januari 2022 ingesteld door een fusie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave. De fusiegemeente zal zo’n 90.000 inwoners gaan tellen. Na de herindelingsverkiezingen op 24 november 2021 is er nu een coalitie gevormd waarvan de combinatie GroenLinks/PvdA deel uitmaakt. Op 3 januari worden de 7 wethouders aldaar beëdigd. Antoinette Maas gaat binnenkort verhuizen van Brandevoort naar Land van Cuijk.

Beantwoorden

Dus toch een half jaartje dik betaalde vakantie.
En dan nu een baantje als wethouder, hopelijk deze keer niet te zwaar voor haar.
Dit zaakje stinkt harder dan Brouwhuis.

Beantwoorden

Lekker geloofwaardig. Dat zal nu wel een eclatant succes worden , dezelfde functie in een gemeente even groot als Helmond. Wel een mooi salaris.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 22 december 2021 om 11:36:

Dit riekt wel heel erg naar handelen met voorkennis,
Doodleuk een half jaar dik betaalde vakantie en dan elders een vergelijkbare functie gaan uitvoeren…
En het dan raar vinden dat mensen steeds wantrouwender jegens politici worden, wat een poppenkast….

Beantwoorden

Pfff… dat is toch die juf die verklaarde: ‘Het is niet goed voor mijzelf, mijn gezin en de stad als ik doorga’.
Wat die flauwekul kóst! 😡🤬

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 22 december 2021 om 11:36:

Ik vrees het ergste voor het openbaar vervoer in deze nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Beantwoorden

GroenLinks fluit haar niet terug of biedt ons Helmond als partij geen excuses aan. Dan heb je maling aan ieder van ons. Mevrouw Maas besloot te vertrekken, want dit politieke werk vroeg teveel van haar. Nu start zij als wethouder in een veel grotere gemeente met zeer veel dorpskernen. Haar inhoudelijke argument blijkt niet te kloppen. Haar vertrek kost ons Helmonders veel wachtgeld. Naar nu blijkt bouwt zij al een tijdje aan een nieuw huis in de gemeente waar zij wethouder wordt, een peperduur energieneutraal huis. De meeste Helmonders kunnen niet eens isolatie betalen. GroenLinks lijkt een elitaire partij voor mensen die vooral aan zichzelf denken en een goed gevulde portemonnee hebben.

Beantwoorden

@Patricia op donderdag 23 december 2021 om 23:40:

Inderdaad.
Dit is een wel heel erg in het oog springend voorbeeld van rond – shoppende politici. We hebben onlangs een flink aantal voorbeelden daarvan gezien op het niveau van de Helmondse gemeenteraad. Ik noem de namen van de politieke partijen maar even niet, want die moeten nog gaan “flyeren” in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Ik ben bang, dat dit soort incidenten – zijn dit trouwens wel incidenten? Of is er eerder sprake van structurele tekortkomingen in de Helmondse politiek? – opgeslagen wordt in het collectief geheugen van de inwoners van Helmond.

En waar houden de Helmondse gemeenteraadsleden zich mee bezig? Met het al dan niet vervangen van laptops die in langdurige bruikleen aan hen worden verstrekt ten laste van de begroting van de gemeente Helmond.
En dus op kosten van de Helmondse belastingbetaler.
Een normaal mens koopt zelf zijn/haar laptop en zo hoort het ook.

Op welke andere emolumenten kunnen de leden van de Helmondse gemeenteraad en het Helmondse college een beroep doen? Met het oog op een transparante nieuwe politieke cultuur niet zo’n vreemde vraag, lijkt me zo.

Beantwoorden

Gewoon half jaar salaris terugvorderen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *