Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.625 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

Bewoners in Brandevoort zijn de overlast van medebewoners meer dan zat. In een appartement in hun appartementencomplex “Louwersstaete” wonen cliënten van de Zorggroep Helmond die al jaren voor veel overlast zorgen.
Veelvuldig overleg met de Zorggroep leidde niet tot resultaat. Daarom stuurden voorzitter Harold Janssen en secretaris Adriaan van Veggel van de Vereniging van Eigenaren onderstaande brandbrief naar de burgemeester, wethouders en fractievoorzitters van de gemeenteraad.
De partij Senioren 2013 pikten dat inmiddels op en verzocht B&W met spoed uit te zoeken wat er aan de hand is en indien nodig actie te ondernemen.
Stichting Zorggroep Helmond of ONZ (Onderweg Naar Zelfredzaamheid) zorgt  voor opvang en begeleiding van jongvolwassenen (17 – 27 jaar) met vaak een justitiële achtergrond, schuldenproblematiek en/of verslavingsproblematiek. Deze cliënten met een psychiatrische stoornis worden gehuisvest op locaties.

Bij deze doen wij, als bestuur en leden van de Vereniging Van Eigenaren van appartementencomplex “Louwersstaete”, een beroep op U voor een groot probleem binnen ons appartementencomplex, gelegen aan de straat Louwerserf in de wijk Brandevoort.
Sinds jaren wordt het betreffende appartement, bewoond door cliënten van de stichting Zorggroep Helmond (p/a Windmolenstraat 1, 5706 AS Helmond). Reeds vanaf het begin heeft dat voor veel overlast gezorgd. De cliënten hebben namelijk allemaal een geestelijke beperking, crimineel verleden en zijn werkloos. Met als gevolg; geluidsoverlast, politie-invallen, vrienden die elders in onze openbare ruimte slapen, vechthonden, winkelwagentjes in het gebouw en hulpverleners die alleen maar hun cliënten de hand boven het hoofd houden.
Wij, als bestuur, zijn al tientallen keren in contact getreden met de Zorggroep. Hebben herhaaldelijk geprobeerd om op een constructieve positieve wijze onze problemen daar onder de aandacht te brengen. Keer op keer wordt er begrip getoond voor onze klachten maar nimmer komt er een doeltreffende oplossing. Zorggroep Helmond verwijt ons dat we discrimineren en op voorhand niet openstaan voor hun cliënten. Echter dit is pertinent onjuist. Zo lang er geen overlast is hebben wij er echt geen bezwaar tegen.
Maar wij, het bestuur van de WE “Louwersstaete”, kunnen het niet bevatten waarom de Zorggroep Helmond hun asociale werkloze cliënten plaatst in een appartementengebouw dat bestaat uit koopappartementen, bewoont door hard werkende burgers en bewoners die hun leven lang gewerkt hebben en hun appartement gekocht hebben met de bedoeling om hier op een plezierige w$ze van hun pensioen te kunnen genieten. Echter die droom wordt al jarenlang bruut verstoord.
Het bestuur vraagt zich af of hier mogelijk sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling? Het betreffende appartement (Louwerserf 6) is in eigendom van een vennoot / medewerker van de stichting Zorggroep Helmond. Wij hebben het vermoeden dat dit de reden is waarom er geen gehoor wordt gegeven aan onze stroom van klachten. De cliënten worden als melkkoe gebruikt ten gunste van de eigenaar van het appartement en ten gunste van hun stichting.
Na jaren van terreur door de Zorggroep kloppen we nu ten einde raad bij de Gemeente Helmond aan…….. Geachte burgemeester, wethouders en raadsleden wilt u ons alstublieft helpen???

19 reacties:

Erg triest, maar dat noemt men onder het mom van het recht van dit soort mensen duhh!
Jullie mogen een duur appartement kopen, en vervolgens zetten ze langs je gestoorde begeleid wonende verslaafde neer.
Zo werkt dat in deze tijd blijkbaar, gewoon aan de drugs! een stoornis, en aan de drank en je komt toch wel in brandevoort of een mooi huisje in dierdonk te wonen.
Dan komen ze je ook nog helpen met boodschappen, je krijgt begeleiding zo noemen ze dat.
Nou ik hoop voor de mensen die in dit complex wonen en duur hebben betaald om hier te kunnen wonen, dat ze dit tuig gewoon eruit gooien!
Iedereen mag zeggen wat die wil, maar ik vind dat er nog maar enkele wijken zijn in helmond waar je de basis kan leggen voor een opgroeiend kind.
En dit is een mooie nette wijk waar de meeste mensen gewoon netjes werken.
En daarbij dit soort mensen voelt zich hier niet thuis, maar hebben ze erg mooie complexen voor nmw.
Succes, voor deze arme bewoners die met deze medemens wordt opgezadeld!
Dat ze er maar snel uit worden gezet.

Beantwoorden

Juist Mopje, helemaal gelijk. Daarom zijn wij medio 2014 ook vertrokken uit Helmond naar een omliggend dorp.
Hier zal er ook wel iets zijn, maar ik verbaasde mezelf dat iedereen hier elkaar groet. wat helemaal niet raar is, maar eigenlijk normaal zou moeten zijn…etc etc

Beantwoorden

Ik begrijp die mensen/kopers heel goed, en wordt al teveel huur en koop door elkaar gebouwd en de huurders hebben geen financieel belang bij hun woning dus maken ze er maar een potje van. Gooi dat volk uit die dure appartementen en laat ze in de azalealaan gaan wonen ofzo en zet ze aan het werk bij Atlant Groep.

Beantwoorden

Met alle begrip voor de frustraties van de bewoners gezien de overlast die ze ervaren snap ik niet zo goed wat de vermelding van de werkloosheid van de cliënten toevoegt, behalve ter verdere stigmatisering. Werkloosheid wordt in de brief in één adem genoemd met het hebben van een geestelijke beperking en een crimineel verleden en met asociaal gedrag. Ik vind de toon van deze brief naar sociale werklozen dan ook tamelijk asociaal van dit bestuur. Ik wens de bewoners wel veel succes met hun actie want hoewel het erg is om ten onrechte gestigmatiseerd te worden is het nog erger om asociale en overlastgevende buren te hebben.

Beantwoorden

@Arve Omic op woensdag 25 maart 2015 om 00:00:

Helemaal mee eens!

Beantwoorden

De vraag is vooral hoe aangepast de “asocialen” zijn. Ik kan me voorstellen dat je in het geval van begeleid wonen in eerste instantie “beschermd” woont. Dat wil zeggen, onder goede begeleiding in een woongroep die alleen bestaat uit andere mensen met meervoudige problematiek.

Pas zodra daar blijkt dat je aangepast genoeg bent om de volgende stap te maken zou je geplaatst moeten worden in een appartementencomplex of flat waar ook mensen wonen die niet begeleid wonen.

Als ik het verhaal goed begrepen heb is er hier sprake van dat de eerste stap overgeslagen is, waardoor omwonenden veel overlast hebben. ONZ zal aannemelijk moeten maken dat zij hun clienten een socialisatietraject hebben laten doorlopen voordat ze hen in “Louwersstaete” hebben geplaatst. Als ze dat niet gedaan hebben, dan zijn ze nalatig geweest.

Beantwoorden

@Michiel en lost dat dan het probleem op door te wijzen op foutjes in procedure?

Wel erg simpel allemaal jouw redenering(en) doe er wat aan, maar ja dat vergt wat meer politieke moed…..

Beantwoorden

Stuur ze verplicht het leger in.

Beantwoorden

Elkaar groeten? Vriendelijk zijn voor elkaar? Elkaar helpen? Zorg voor, door en met elkaar?

Nee hoor, gebeurt niet al te vaak meer. Je ziet dat in verschillende wijken ernstig terug uit gaan. In het Haagje is praktisch iedereen voor zichzelf, in Helmond-Noord niet anders. Veelal ook de schuld van de woningbouwvereningen die het zooitje ongeregeld (kampers-allochtonen) steeds meer tussen mensen plant die wel functioneren. Wat gebeurt er dan allemaal, het vervuilt en gooit rotzooi van zich af, zonder zich aan medemensen te storen. Ergenis aan dagelijks luidruchtig lawaai. Burenruzies waarin (jonge) mensen elkaar dagelijks voor vuile vis uitmaken. Er worden dingen geroepen tegen elkaar die jij als (normaal) individu niet wil horen. Hele families die de dienst uitmaken in wijken waar ze met z’n allen tussen wel! sociale mensen geplaatst worden. Zorg voor elkaar? Er wordt niet eens meer opgemerkt als er iemand lang ziek is, of zelfs is overleden. Is er dan nog leven mogelijk? Ja hoor, als je ervan kunt distantiëren, de boel negeren en vooral, je nergens mee bemoeien. Dan is het wel uit te houden. Je gaat wel merken na verloop van jaren of je zelf nog wel spoort………………………

Beantwoorden

@simpel

Hoor en wederhoor. Laten we eerst de feiten eens boven tafel krijgen. We hebben nu slechts een kant van het verhaal gehoord. Ik ben benieuwd naar zaken als: Hoe vaak zijn er meldingen geweest, hoeveel overlastgevende bewoners betreft het, is er overleg geweest met de overlastgevers, zijn er al pogingen geweest om te bemiddelen, etc.

Net zoals veiligheid vaak iets gevoelsmatigs is kan dat ook voor woongenot zo zijn. De aantijgingen vanuit de VVE zijn in ieder geval vrij heftig, dus voor het gevoel is het woongenot in ieder geval verstoord. Maar hoe erg het feitelijk is heb ik nog niet gelezen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 26 maart 2015 om 09:55:

Op zich heb je gelijk. Maar ik vind het wel een beetje verdacht dat ze na twee dagen nog niks van zich laten horen. Wie zwijgt stemt toe zeggen ze wel eens. Of zou die directeur van Zorggroep denken ook dat waait ook wel weer over?
Ik ben het wel met Mopje eens, je zult er als gepensioneerde maar wonen. Als ze trouwens slim zijn hebben ze ook de politie elke keer gebeld voor dossieropbouw. Kan anders een wellus nietus spelletje worden.

Beantwoorden

Weet je wat zo krom is hier in helmond?

Om maar een voorbeeld te noemen in de binnenstad met de bouw van de nieuwe huizen, deze werden verkocht/verhuurd om en om! nederlander/buitenlander.
Wat dan nog krommer is, jij/ik/wij oa mogen een mooie prijs betalen voor een koopwoning, en langs je krijg je misschien familie tokkie met huursubsidie.
Dus met alle gevolgen van dien, zie dan je huis maar eens kwijt te raken als je er een hebt gekocht!

Wat de woningbouw betreft, leer mij die kennen! gewoon vriendjespolitiek!
Precies zoals Twan ook aangeeft, hele familie’s worden bij elkaar gezet en dan heb je geen zak meer te vertellen.
Vindt sommige dingen wel erg vreemd van de woningbouw, als je bvb de wilma neemt! sommige huizen hebben ze denk ik wel voor 100000 euro opgeknapt? zijn deze huizen niet voor mensen met een inkomen van minimum tot modaal of zo.
Ik weet niet of het nu nog zo is, maar heb wel eens horen vallen dat je met een zak geld ver kon komen bij volksbelang, mocht je gewoon een huis kiezen pfff.
Of is dit weer zwetspraat? het lijkt er anders wel stevig op als ik zie hoe lang iemand soms ingeschreven staat voor een huis, en iemand kort krijgt dan plots dat huis wat kant en klaar is.

Maar goed om on topic te blijven, ik vind het te gek voor voorden hoe je het ook draait of keert!! dat de hardwerkende/of nette werkloze mens de dupe moet worden van asociaal gedrag van een ander, en er vervolgens voor wordt beloond ook nog met een mooi appartement/huis in een van de duurste wijken van Helmond.
Ook nog een mooi verschil, diegene met een koophuis als die werkeloos raken wat dan?
Wie helpt hun dan?
Daar zit je dan met je goeie gedrag.
Gewoon een advokaat in de arm nemen met zn allen, en eruit die handel.

Veel succes!! en hoop dat jullie weer snel kunnen genieten.

Beantwoorden

Klopt helemaal Mopje,

Bij volksbelang om maar één vereniging te noemen zijn ze al jaren corrupt. (sociale) mensen die er al heel wat jaren op de wachtlijst staan worden gewoon onder op gezet. Kampers met hun familie en een flinke zak geld met hun grote smoel hebben in Noord altijd voorrang. Ze worden gewoon met voorrang in de straten gezet en iedereen heeft het nakijken. Zeggen er hier een aantal, hoe weet je dat? Nou aan den lijve ondervonden en ervaring genoeg. Als je desgewenst hierover begint bij volksbelang weten ze nooit waar jij het over hebt. Het is niet anders, deal er maar mee. Je hebt het gevoel met hun gezuip, geschreeuw en al niet meer, dat je op een woonwagenkamp woont. Het enige wat je ertegen kunt doen als je er tussen woont, je mond houden en binnen blijven………………Fijn leefklimaat hé beste mensen, maar het is de pure realiteit. Dat is het beleid in het algemeen en het is nog erger dan dat ik hier schilder.

Beantwoorden

Natuurlijk wordt door de Zorggroep de discriminatiekaart weer getrokken. Een buitenlander die door eigen toedoen zichzelf buiten spel heeft gezet weet dat je door in de slachtofferrol te kruipen, en zo hard mogelijk discriminatie te roepen het meeste bereikt. Helaas hebben ze nog gelijk ook. Het linkse bestel is als de dood om voor racist uitgemaakt te worden.

@ Arve:
Arbeidsloos is in deze wel degelijk relevant; overdag zou het er in ieder geval al een stuk rustiger zijn. Regelmaat en respect leert men ook op de werkvloer.

Waarom opvangen midden in een woonwijk, waar n.b. mensen wonen die iets bereikt hebben door te werken?
Het gros wat bij die opvang zit heeft zijn problemen zelf veroorzaakt. Ze hebben er zelf voor gekozen om niet te werken, aan de drank en drugs te gaan, verkeerde vrienden uit te zoeken. Ik heb met deze mensen gewerkt. Het probleem is dat zij beloond worden door uit het gareel te lopen. Er moet veel meer op eigen verantwoordelijkheid gewezen worden. Niet willen werken? Niet kunnen werken omdat je iedere dag wiet wilt roken? Dan geen uitkering en woonruimte. Jammer maar helaas.

Beantwoorden

Het betreffende appartement staat inmiddels leeg. Tegen de genoemde overlastklachten (die de gemeente eerder niet kende) kan de gemeente niet optreden. De eigenaar van het appartement, ONZ en de wijkagent zijn inmiddels aangesproken, morgen volgt er een gesprek met de Vereniging van Eigenaren.

Dat blijkt uit de volledige antwoorden die B&W vandaag gaf op de vragen die Sandra Stijkel-van den Braken en Sjef Smeets van Senioren 2013 daarover stelden:

 1. Vraag: Zijn deze klachten bekend bij b&w en/of bij afdeling MOD?
  Antwoord: Het is bij ons bekend dat de woning Louwerserf 6 gebruikt wordt om cliënten van Zorggroep Helmond te huisvesten. In 2012 heeft er een onderzoek plaatsgevonden omdat er 3 bewoners in het pand woonden en dat is niet toegestaan. Voor het huisvesten van 2 alleenstaande personen is geen omzettingsvergunning (kamerverhuurvergunning) noodzakelijk. Dit is pas van toepassing indien er een derde alleenstaande persoon gehuisvest wordt. Op verzoek is dit direct opgelost door 1 van de personen te verhuizen naar een ander pand van de Zorggroep Helmond. Verder zijn geen klachten bij ons bekend.
 2. Vraag: Wilt u met spoed zowel bij de Zorggroep alsook bij het bestuur van VvE Louwersstaete laten uitzoeken wat er speelt?
  Antwoord: Op 8 april heeft er, op ons initiatief, een gesprek plaatsgevonden met de wijkagent en de eigenaar van het pand. Inmiddels staat het pand leeg. De eigenaar heeft toegezegd dat hij de omwonenden, de politie en gemeente, zijn telefoonnummer en dat van de begeleider van ONZ zal geven. Bij overlast zullen zij dan direct optreden. Tot het verkocht wordt bestaat er de mogelijkheid dat er nieuwe bewoners inkomen. ONZ is verzocht bij de selectie hiervan rekening te houden met het feit dat er geen overlast mag optreden.
 3. Vraag: Wilt u indien nodig actie doen ondernemen en eisen doen stellen richting de Zorggroep?
  Antwoord: Tegen de genoemde overlast kan de gemeente niet optreden. Dergelijke klachten dienen bij de politie gemeld te worden. De gemeente kan alleen optreden op het gebied van handhaving indien er regels worden overtreden, dus bijvoorbeeld bewoning door teveel alleenstaanden. Wij gaan een dringend beroep doen op de eigenaar om zich maximaal in te zetten om overlast te voorkomen. Daarnaast wordt aan alle maatschappelijke partners gevraagd extra aandacht te besteden aan de situatie en direct melding te maken van overlast gevende situaties. Ook vragen wij de politie om verscherpt toezicht. Nu wij als gemeente verantwoordelijk zijn geworden voor nieuwe doelgroepen, met hun specifieke problematiek, zijn wij aan het inventariseren op welke wijze wij overlast gevende situaties zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Complicerende factor in dit verband is het feit dat cliënten met een PGB vrij zijn om hun zorgaanbieder te kiezen en de gemeente geen relatie hoeft te hebben met deze aanbieders. Onderdeel van de inventarisatie vormt dan ook de wijze waarop wij vooral m.b.t. de PGB-cliënten de samenwerking kunnen opzoeken met de aanbieders.
 4. Vraag: Wilt u de situatie ter plaatse onder controle doen houden en zo nodig voor ingrijpen c.q. bijsturing doen zorgdragen?
  Antwoord: Op 14 april vindt er een gesprek plaats met de VvE om de signalen te bespreken.
Beantwoorden

Dus je staat weer in de kou door je volksvertegenwoordigers die hoegenaamd van niets weten

Beantwoorden

@Harrie,

En zo zie je maar, dat je ook met een PGB een mooi pand krijgt toegewezen in een van de mooiste wijken van Helmond.
Deze mensen vallen onder de noemer (vaak), in de war!
Nou lieve gepensioeneerden met een veel te duur koop appartement, daar zit je dan met je pensioen.
Mijn vraag, zit Den Hert of zo vol? waarom maken ze geen woonpark voor dit soort mensen? animo genoeg!!
Ken ook iemand met zo’n maf jong stel langs zich, die worden elke dag opgehaald voor boodschappen en slaan elkaar de kop in.
Ook hier noemt men het recht van, nou zal je zeggen! lekker koffie drinken met zulke mafkezen langs je.
Idd niet werken, alle hulp van dien, de inrichting komen ze brengen etc etc.
Voel mezelf elke dag weer gelukkig, dat ik woon waar ik woon.
En heb echt medelijden met de mensen die of worden opgezadeld met dit PGB of hoe ze het noemen mensen, en ook echt geen keuze hebben om hieraan te ontsnappen.

Sterkte!

Beantwoorden

@Arve,

Soms zit ik wel eens te denken, mag jij zeggen of dit klopt!
Bezit jij per toeval niet veel panden in Helmond, waar je alleen mensen met een indicatie in mag zetten? of verwissel ik je misschien met een ander.
Heb per toeval horen vallen, omdat iemand een huisje zocht en er geen krijgt.
Die persoon sprak iemand, en die gaf als antwoord! ja jonge het is vervelend, maar had je nu een GGZ/Detentie verklaring kon ik je meteen aan een huisje/appartement helpen! nu niet.
Als ik er langs zit, uiteraard mijn excuus!
Maar jou denkwijze zou zo passen in dit verhaal.

Beantwoorden

@mopje op dinsdag 14 april 2015 om 12:44:

Excuses voor die vraag zijn niet nodig maar ik bezit, helaas, niet veel panden in Helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *