Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.270 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Helmond herdacht vandaag dat 65 jaar geleden de hele stad bevrijd werd van de Duitse bezetting. Vanwege dat kroonjaar waren er bijzondere activiteiten, met name een optocht van historische legervoertuigen. Daarin reed ook mee de nu 89-jarige Harry Fraser, in 1944 1e sergeant in het Britse leger.
Nadat Helmond-West al op vrijdag de 22e ontzet werd, kwamen de Engelsen op maandagochtend 25 september in alle vroegte vanuit Deurne om de oostelijke helft van de stad te bevrijden. Harry Fraser was bij de eerste groep die via de Molenstraat de stad binnenreed in zijn Dingo pantserwagen. Hij werd bekend door een aantal foto's waarop hij wordt omstuwd door vrouwelijk schoon.
Harry Fraser was vandaag dus weer met een aantal collega’s in Helmond en trof daar net als 65 jaar geleden in de Molenstraat wederom Treesje van Baar (84). Het werd een emotioneel weerzien voor beiden.Fraser en zijn collega-veteranen gingen later op de dag in gesprek met leerlingen van het Jan van Brabant College en kregen van loco-burgemeester Cees Bethlehem een onderscheiding uitgereikt. Om 19 uur was de gebruikelijke dodenherdenking.

               

8 reacties:

Het was niet “de gebruikelijke dodenherdenking” want die is ieder jaar op 4 mei om 20.00 uur. T.g.v. de bevrijding was het een zogenaamde ‘herdenkingsplechtigheid’ die voluit ’65e Herdenking van de oorlogsslachtoffers en viering van de bevrijding van Helmond’ heet.
Overigens lijkt het wel puur een dodenherdenking. Niet alleen omdat dat ook als onderdeel van het programma stond maar omdat de sfeer daar ook toe was. En bevrijding is toch een feest! Daardoor leek deze herdenking nagenoeg een kopie van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Alleen de slotakkoorden van het Helmonds Muziek Corps zorgden gelukkig voor de – terechte – vrolijke noot.
Wél constateerde ik dat er slechts één wethouder aanwezig was. Zowel de 4 overige wethouders als m.n. de burgemeester ontbraken. En vooral dat laatste vind ik kun je niet maken t.o.v. de Britse soldaten die ver in de 80 misschien wel voor de laatste maal Helmond hebben aangedaan. Waarschijnlijk was 15 seconden handjeschudden van partijgenoot Hanja May-Weggen die die avond met een zeer select gezelschap afscheid nam als CvdK (Commissaris van de Koningin) daarvan de oorzaak?

Beantwoorden

De afwezigheid van onze teerbeminde
burgemeester en vier wethouders was
pijnlijk en getuigt van slechte smaak en afwezigheid bij het delen van gevoelens die bij grote delen van onze burgers t.a.v. het beleven
van de bevrijding overduidelijk ge-
toond werden. Wethouder Bethlehem
kweet zich, zij het plechtig,op een
uitstekende wijze van zijn taak.
Was het afscheid nemen van onze
Brabantse ïjskoningin “Hanja” met de gebruikelijke hapjes,drankjes en
veel nietszeggend bla bls bla, echt
zo belangrijk en overstijgend aan
wat hier plaatsvond? Werd de liefde
voor onze stad op dat moment in de
lange rij handjesschuddende usance
vertegenwoordigers in Den Bosch uit
gedragen? Hartverwarmend echter was
de aanwezigheid van onze oud burge-
meester de Hr.Geukers die wel het
Helmondse gevoel wilde delen.En wie
had nu het grootste aandeel in het
doen slagen van deze 65-jarige her-
denking? Een man die al ruim 35 jaar onze stadshistorie omarmt en
d.m.v.publicaties,lezingen, het op-sporen en behouden van uniek beeld-
materiaal,ja zefs de aanwezigheid
van de Hr. Fraser mogelijk maakte?
Een houtenaar die ook tekent voor
inzet van majeure Helmondse activi-
teiten zoals het Kasteel van Sint,
rondje Helmond etc. en dit doet op
een onbezoldigde basis:Leo v.Aerle.
Zonder “lintjes”maar met tomeloze
inzet door grote kennis van onze
stad haar sociaal maatschappelijke
structuur.Het medebesturen van onze
stad is bij zulk een mens op de
absoluut juiste plaats. A.M.Konings

Beantwoorden

A.M. Konings heeft gelijk: Leo van Aerle komt veel lof toe. Iedereen kan daar ook uiitng aan geven via de verkiezing van de Helmonder van het Jaar, die al tijden wordt georganiseerd door de Rabobank.

Beantwoorden

Inderdaad een prima jubileum herdenkingsfeest. Alleen dat alléén wethouder Bethlehem namens het college / gemeentebestuur aanwezig was, overigens op uitstekende wijze, woor velen een doorn in het oog. Waar waren de andere collegeleden? Jos B. moest in de speeltuin H-West een totempaal onthullen (!) en de burgemeester was bij de afscheidsreceptie van Hanja Maj Weggen. Maar waar waren de anderen? Mogelijk andere verplichtingen?
Voor de 12 aanwezige oorlogsveteranen absoluut ondermaats! Diverse raadsleden hadden wel de tijd genomen om “onze” bevrijders te eren, net zoals vele anderen.
Inderdaad dit college heeft weinig politieke gevoelens die mensen echt raken:tijd voor “chance”!
Berry Smits fvz Helmondse Belangen

Beantwoorden

Graag een ondersteuning op de reacties van de Hr. Rieter, Hr. Konings en de Hr. Smits.
Afwezigheid van burgemeester, 4 wethouders en vele raadsleden was velen een doorn in het oog,schandelijk,zijn dit onze volksveetegenwoordigers? In de reactie van de Hr. Konings lees ik dat de Hr. van Aerle zich al 35 jaren inzet voor Helmond op diverse terreinen waaronder ook de lokale politiek.De daar gememoreerde inzet kan ik volledig onderschrijven.Minimaal een lintje voor die getoonde inzet zou 20 jaren geleden al gepast zijn geweest.De reactie van de Hr. de Jager spreekt in dit verband dan ook boekdelen.

Beantwoorden

ik vind het geheel heel goed georganiseert maar ik vind als lid van de vrienden van het Royal Norfolk Regimentdat er maar weinig van de Engelse oudstrijders van onze vereniging bekent werd gemaakt want die mensen waren er ook in 1944 niet alleen Frazer dus is dat niet hel maal eerlijk er staan ook maar weinig foto’s vanhun zijn er di wel zijn wel gemaakt!!!!!!!!

Beantwoorden

@Tonny Vincent:
We hebben inderdaad meer foto's gemaakt. Maar hopelijk begrijp je dat we hier niet al de gemaakte foto's kunnen publiceren. Omdat er dit jaar voor was gekozen om Frazer in het zonnetje te zetten, zijn daar meer foto's van gepubliceerd.
Maar niet getreurd, als je in een reactie hieronder zo goed mogelijk beschrijf welke oud-strijder(s) je bedoelt en waar die foto's werden gemaakt, dan gaat onze fotograaf zijn fotobestand doorzoeken en mailen wij je die foto's.

Beantwoorden

Sorry voor de late reactie
maar het ging me niet zozeer daarom en hadden wij niet zoveel Engelse over dit jaar
maar als je nog foto’s hebt dan graag want dan kannen we ze ook doorsturen naar Engeland
de namen waren Barry Padwick George Evans
Bob Stuart en Eric Parker
groetjes Tonny Vincent

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *