Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.106 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Rij je vanaf Mierlo via de Korte Brugstraat (die overgaat in de Brandevoortse Dreef) Helmond binnen, dan mag je overal binnen de gemeentegrenzen van Helmond legaal 80 km rijden. Als je onze stad binnenrijdt via sommige zijwegen van de Rochadeweg mag dat ook. Tenminste, tot je eventueel ergens een verkeersbord tegenkomt dat een andere maximumsnelheid aangeeft.
De reden dat je dan met 80 door Helmond mag rijden, is het ontbreken van een verkeersbord dat op die wegen aangeeft dat je de bebouwde kom van Helmond binnenrijdt. De consequentie van het ontbreken van dat verkeersbord is namelijk dat je dan volgens de wet de snelheid mag aanhouden van buiten de bebouwde kom, 80 km dus. Dit werd ons bevestigd door een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.

Passanten bij de situatie net buiten Mierlo (zoals Marion uit Someren die ons deze situatie meldde) wisten ons te melden dat dit verkeersbord er tot voor kort altijd gestaan heeft. Maar sinds 5 weken of langer is het in zijn geheel verdwenen. Alsof het er nooit gestaan heeft.
De situatie bij de Rochadeweg is een iets andere. Daar staat de gehele opstelling inclusief paal/palen van het verkeersbord nog, enkel het bord Helmond ontbreekt. Alles wijst erop dat die borden daar zijn ontvreemd. Wrang voor omwonenden. Enige jaren terug plaatste de gemeente in eerste instantie op het Bedrijventerrein Brabant Zuid Oost op de zijwegen van de Rochadeweg namelijk helemaal geen borden met Helmond bebouwde kom. Op aandrang van omwonenden werden deze later alsnog geplaatst.

Dat er erg gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als er met 80 door een woonwijk wordt gereden, behoeft geen betoog. Dat iedere automobilist nu succesvol in beroep kan gaan als hij of zij in voornoemde periode tot 30 kilometer te hard in Helmond op de bon geslingerd is, is een feit. Mits ze natuurlijk via 1 van die toegangswegen Helmond binnenreden.

12 reacties:

Het blijkt dat regelmatig Helmond-borden ontvreemd worden. De borden worden stevig vastgemaakt, maar toch weten mensen ze nog los te wrikken en mee naar huis te nemen. Dat mensen zich identificeren met Helmond is natuurlijk mooi, maar dat er borden uit de grond getrokken worden heeft een aantal zeer negatieve consequenties. Zo kost het de gemeenschap (en jou dus ook) veel geld. Er moeten extra borden besteld worden die door een onderhoudsploeg geplaatst moeten worden. Een tweede nog nadeliger gevolg betreft de verkeersveiligheid. De Helmond-borden geven aan dat automobilisten de bebouwde kom in gaan waar een snelheidsbeperking van 50 kilometer geldt. Als deze borden er niet staan weten automobilisten niet -zoals ook in het artikel geconstateerd wordt- dat ze hun snelheid moeten aanpassen. Het brengt een hoop onduidelijkheid en daarmee onveiligheid met zich mee.
Elke Helmondse wijk heeft wijkopzichters die de ogen en oren vormen van de gemeente in de wijk. Zij merken meestal verstoringen in het openbaar gebied op (zoals het weghalen van het bord in de Korte Brugstraat). Maar toch willen we mensen oproepen om onveilige of storende zaken in het straatbeeld (zoals ontbrekende borden, losliggende stoeptegels en illegaal afvaldumpen) te melden via tel. 0492 587690. Hoe eerder de gemeente het weet hoe sneller het probleem opgelost kan worden.
In de Korte Brugstraat wordt in ieder geval zo snel mogelijk een nieuw bord geplaatst.
En mensen die hun band met Helmond tot uitdrukking willen brengen middels een officieel bord roep ik op om contact met mij op te nemen. Bij de gemeente zijn allerlei mooie foto’s, posters en borden beschikbaar. Bel (0492 587739)of mail me en je krijgt een mooi eigen Helmonditem.

Beantwoorden
Jeroen Koonings, voorlichter gemeen

Hallo mensen van de weblog van Helmond.

Geweldig! Wat een snelle reactie op het verhaal dat ik tegen een van jullie verteld heb over de situatie van de Korte Brugstraat die overgaat in de Brandevoortse Dreef.
Het leek me inderdaad niet de bedoeling dat je daar 80 km per uur mag blijven rijden.
Ik zal kijken hoe snel de gemeente gaat reageren op het ontbreken van het bewuste bord.

Groetjes en ga zo door!!

Marion

Beantwoorden

@Marion:
Nogmaals bedankt voor je tip. Goede tips over het Helmondse horen we graag. Want die zijn afkomstig van de ogen en oren die we zelf niet hebben maar waar we wel graag gebruik van maken.

Beantwoorden

@Marion
Op zich mag je al niet klagen. Al 1 uur na plaatsing is er een reactie van de gemeente. Hoe snel de daadwerkelijke uitvoering van het herplaatsen duurt moet natuurlijk nog blijken. Waarschijnlijk is dat er op die bewuste plek binnenkort wel weer een bord staat.
Als alternatief kan de gemeente ook gewoon met grote cijfers 50 op het wegdek schilderen, dat zullen de “souvenirjagers” niet zo gauw meenemen.

Beantwoorden

Goed te zien dat de gemeente zo snel reageert inderdaad. Nu hopen dat ze ook zo snel de daad bij het woord voegen. Ik ben benieuwd.

Beantwoorden

Ik vertelde dit gisterenavond aan mijn buurman. Die kon het wel waarderen. Hij had pasgeleden een bon voor ruim 20 kilometer te hard gehad. Hij gaat nu dus alsnog beroep aantekenen.

Beantwoorden

Geweldig gemeente Helmond! Toen ik zojuist door Mierlo reed zag ik dat het bord Helmond weer aanwezig was.

Met de groetjes aan de mensen van deze weblog die het toch maar aangekaart hebben!

Marion

Beantwoorden

@Weblog,
Jullie zouden de politiek in moeten, naar jullie wordt geluisterd 😉

Maar misschien is het gewoon beter om het hier af en toe aan te kaarten.

Beantwoorden

@Ad:
Het hier aankaarten vinden we leuker,
dat het ook resultaat oplevert vinden nog leuker,
maar dat een item als dit ontstaat door bezoekers is het allerleukste.

Beantwoorden

@Weblog,
Weer een leuke dag gehad, dus.

Beantwoorden

Zo zie je maar weer, de gem. Helmond doet het ook nog wel eens goed en nog snel ook.

Beantwoorden

Zoals uit deze foto (die gisteren werd gemaakt) blijkt, ontbreekt op de Edelhertlaan (een zijweg van de Rochadeweg) het blauwe verkeersbord dat aangeeft dat je de bebouwde kom van Helmond binnenrijdt.
Of dat plaatsnaambord sinds vorige week vrijdag wéér ontbreekt of nog steeds ontbreekt, is ons onbekend.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *