Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.041 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Elco Brinkman Helmond, foto door René van den Burg

Elco Brinkman ziet af van betaling voor zijn advieswerk in Helmond. De voorzitter van Bouwend Nederland is sinds 22 januari voorzitter van de Adviesraad Kanaalzone Helmond. Deze raad adviseert en begeleidt de gemeente het uitwerken van plannen voor de kanaalzone. Brinkman was minister van WVC in de kabinetten Lubbers I en II en daarna fractievoorzitter van het CDA. Tegenwoordig is hij voorzitter van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven. Bovendien heeft hij nog vele nevenfuncties (pdf), waaronder bij ondernemingsorganisatie VNO-NCW, adviesbureau BMC en het in de bouwwereld actieve Van Nieuwpoort Beheer.
Over zijn benoeming in Helmond is commotie ontstaan vanwege al zijn banden met de bouwwereld. Volgens de SP is de kans groot dat de schijn van belangenverstrengeling ontstaat.
De adviesraad bestaat verder uit ir. Adriaan Geuze (landschapsarchitect in Rotterdam), ir. Carel de Reus (voormalig directeur van een projectontwikkelaar en o.a. voorzitter Habiforum), prof. Friso de Zeeuw (o.a. hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft) en prof. Hugo Priemus (hoogleraar volkshuisvesting TU Delft). Namens de stad zitten burgemeester Fons Jacobs en wethouder Frans Stienen in de raad. De overige leden ontvangen gezamenlijk een vergoeding van in totaal ca. € 12.000,– per jaar. De adviesraad is voor 3 jaar ingesteld en komt 2 à 3 maal per jaar een paar uur bij elkaar.
De gemeente benadrukt dat deze zwaargewichten nodig zijn om "ook buiten Helmond (m.n. in 'Brussel') draagvlak te ontwikkelen en zoveel mogelijk nieuwe kennis op dit terrein aan te trekken." Om richting de SP te vervolgen: "Wij nemen dan ook met kracht afstand van de suggestieve opmerkingen, die door u in de richting van de heer Brinkman zijn weergegeven."
Fractievoorzitter Erik de Vries van de SP heeft in een brief aan B&W gezegd grote bezwaren tegen de benoeming van Elco Brinkman te hebben omdat hij dubbele petten op heeft. "Door zijn vele functies kan Brinkman nooit onafhankelijk spreken en kan een schijn van belangenverstrengeling ontstaan,"aldus de SP.

5 reacties:

—————————————–“De overige leden ontvangen gezamenlijk een vergoeding van in totaal ca. € 12.000,– per jaar. De adviesraad is voor 3 jaar ingesteld en komt 2 à  3 maal per jaar een paar uur bij elkaar.”


Een normaal iemand moet hier toch minimaal meer dan een half jaar voor werken, elke week 5 dagen 38 uur in de week…….
Begrijp ik het nu goed dat deze mensen voor hun werkzaamheden gewoon 12000 euro per jaar krijgen, met als werkzaamheden 3 maal per jaar een paar uur bij elkaar komen???

Zeg aub dat ik het fout heb

Beantwoorden

Te vlug gelezen gelukkig, 12000 euro gezamelijk voor de overige leden lees ik nu .

Beantwoorden

Aardig van Elco Brinkman om gratis te werken voor Helmond. Zo’n mensen vragen anders al snel een paar duizend voor een middagje. Hij zal dat geld wel kunnen missen, maar toch!

Beantwoorden

‘De heer Brinkman mengt zich niet in de discussie over zijn persoon en verwijst naar de reactie van de gemeente Helmond waarin krachtig afstand wordt genomen van de suggestieve opmerkingen in zijn richting.’

Aldus de reactie van de heer Brinkman zoals wij die vanochtend desgevraagd binnenkregen.

Beantwoorden

Ik sprak gisteren met iemand die smakelijk moest lachen toen we het over het gratis werken van Brinkman kregen. Hij kent hem uit de bouwwereld.
De verkorte versie van zijn betoog:
Brinkman doet nooit iets voor niks. Bij dergelijke projecten weet hij door zijn rol in de voorbereiding beter wat de opdrachtgever wil en waar gevoeligheden liggen. Kennis die potentiële architecten en aannemers later maar wat graag van hem krijgen.
Daarbij is er geen enkele reden te bedenken om het gratis te doen voor Helmond en heeft Brinkman alle recht op geld voor goed advies. Want kwaliteiten heeft hij wel.
Ik moet zeggen dat ik er niet veel tegenin kon brengen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *