Buiten is het 22 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.804 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Maandag aan het eind van de middag pakte een loslopende hond een boerengans en sleurde die van zijn nest. Dat gebeurde bij de vijver aan de Erasmuslaan in Helmond Noord. De gans had dusdanig ernstige verwondingen aan zijn nek, dat de dierenarts hem moest laten inslapen.
“Helaas maken wij dit de laatste tijd veel te vaak mee. Wij hopen van harte dat hondeneigenaren hun honden aangelijnd houden in gebieden waar ze niet los mogen lopen. Dit om soortgelijke nare situaties te voorkomen” liet Riana Jansen van de dierenambulance Helmond vanmiddag weten.
Dit is al zeker de vierde gans die in de afgelopen 6 maanden op deze pijnlijke manier het leven liet. Dat gebeurde steeds op andere locaties in Helmond.
Begin november begon het bij Kasteel Noord. Daar werd een dode gans gevonden, vermoedelijk doodgebeten door een loslopende Stafford hond. De overgebleven partner van de gans liep lange tijd te roepen. Van ganzen is bekend, dat ze, nadat ze hun levenspartner hebben verloren, langdurig “rouwen”. Hun partner is vaak voor het leven (zie deze foto van die 2 in betere tijden). Er kwamen toen veel telefoontjes bij de dierenambulance van bewoners van het appartementencomplex die bezorgd waren om de overgebleven eenzame partner. De laatste 2 keer was het raak in Brouwhuis. En dan nu weer dit trieste voorval.

In de reacties hieronder staat 3 updates.

15 reacties:

Gans van kasteel-noord is inmiddels op date geweest in een gespecialiseerde ganzenopvang en heeft daar een nieuwe partner gevonden en zijn weer samen teruggeplaatst. Voor geinteresseerden……ik heb een facebookpagina waar alle ganzennieuwtjes uit Helmond op gedeeld worden.
https://www.facebook.com/pages/De-Vrolijke-Gakkers-Club/548637281834524?fref=ts

Beantwoorden

Nonchalance? Mogelijk heeft de ‘vergassingsmaatregel’ een stimulerend effect op een bepaald type hondenbezitters en kunnen we meer van dit soort ‘ongelukjes’ verwachten.

Beantwoorden

Daarom leer ik mijn honden per definitief achter geen enkel dier aan te jagen, ongeacht of ze mogen loslopen of niet.
Vreselijk dit!!

Beantwoorden

@simone op donderdag 21 mei 2015 om 12:14:

U moet uw honden gewoon niet laten loslopen waar dit niet is toegestaan, ongeacht wat u ze leert.

Beantwoorden

3 Updates:

 1. Vanmiddag vraagt de politie of er mensen zijn die weten wie verantwoordelijk is voor de hond die deze gans en/of een andere gans heeft doodgebeten. Bel de politie via 0900-8844 of Meld misdaad anoniem 0800-7000. Vermeld het registratienummer: 2015109703.
  Daarbij doet ook de politie nu de oproep aan hondenbezitters: “Houd honden aangelijnd in de buurt van watervogels.”
 2. De overleden gans die begin april in Brouwhuis werd aangevallen door een pitbull, liet een partner na. Zij zit daar inmiddels helemaal alleen. Daarom gaat zij Helmond verlaten en verhuist zij naar Drenthe naar een gespecialiseerde opvang van de Stichting Akka’s Ganzenparadijs. Daar woont al een oud kameraadje van haar. “We willen voor de reiskosten nog geld inzamelen” laat Riana weten
 3. @riana op woensdag 20 mei 2015 om 19:47:
  Mooi nieuws, hieronder een kleine uitbreiding daarvan met foto’s.
  Luna, de kasteelheer van Kasteel Noord, die dus in november zijn partner verloor, vond in de provincie Drenthe een nieuwe partner. Hij ging namelijk bij de Stichting Akka’s Ganzenparadijs op singlereis. En met succes: Dagelbert de ganzerik bleek in dat Boeddhistisch vogelopvangcentrum zijn droomman te zijn.
  Luna nam hem mee naar zijn eigen vertrouwde stek in Helmond. Meteen gingen ze het water in en even later kreeg Dagelbert een uitgebreide rondleiding van Luna en hobbelden de 2 heren rondom hun kasteel en gracht.
  Riana Jansen maakte de onderstaande foto’s van hun aankomst bij Kasteel Noord:

Beantwoorden

Ik heb niets met ganzen en vindt dat die in een buitengebied moeten leven.
Het is toch geen gezicht , ganzen op het fietspad , langs de weg en wat al niet meer. Dat heeft moedertje Natuur zo niet bedoeld , dacht ik.
En ja , dan kan er wel eens een ongeluk gebeuren.
Straks , wanneer de jonkies aan de wandel gaan , zullen er vast wel overreden worden. Dat is het risico wat genomen is.

Beantwoorden

@dartjan

‘Moedertje Natuur’ heeft ook nooit zo bedoeld om overal fietspaden en wegen aangelegd te krijgen.

Als je zo’n probleem hebt met een stukje natuur in de stad, verhuis dan a.u.b. heel ver weg van hier.

Beantwoorden

@dartjan dat is geen vergelijking. Het punt is gewoon dat dit soort situaties voorkomen kunnen worden door honden alleen los te laten op een loslaatstrook. Dat is het hele punt van het bericht of u nu van ganzen houd of niet.

Beantwoorden

De gans in het brouwhuis is inmiddels gevangen en verblijft nu veilig op de basis van de dierenambulance. Morgenvroeg wordt hij naar Akka’s ganzenparadijs gebracht in Drenthe. Helaas heeft de dierenambulance geen budget voor vervoerskosten buiten hun werkgebied.
Dus dit betalen we nu uit eigen zak.

Eventuele donaties zijn welkom! Dit kan op ons rekeningnummer NL63RABO0171058615 ovv Laatste hulp voor dieren Ganzen

Beantwoorden

@riana op woensdag 27 mei 2015 om 00:45:

Hoeveel kost die rit, en hoeveel betalen jullie in een jaar nog meer uit eigen zak?

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 27 mei 2015 om 11:22:

Hoi,
gemiddeld genomen zullen we 40 a 50,- aan benzine uitgeven voor de rit naar deze opvang. Hoe vaak we rijden is moeilijk te voorspellen. In een jaar tijd ben ik tot nu toe met een gans met evenwichtsproblemen, gebroken vleugel en legnood daar naartoe gegaan. Ook is een gans op ‘date’ geweest om daar een nieuwe partner te vinden. Sommige worden uiteindelijk weer opgehaald en teruggeplaatst in Helmond, andere die niet terug kunnen in de natuur blijven in de opvang. Eventuele medische kosten zoals operaties aan gebroken vleugels kosten uiteraard ook veel geld.

Beantwoorden

@riana op woensdag 27 mei 2015 om 20:29:

Deze rit is voor mijn rekening. Jullie doen al genoeg, kolder dat je er uit eigen zak nog geld bij moet leggen. Ik heb net 50 euro overgemaakt.

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 27 mei 2015 om 21:13:

Fantastisch!!! Heel erg erg bedankt voor de gulle donatie! Ik zal ook een vermelding doen op mijn facebookpagina https://www.facebook.com/pages/De-Vrolijke-Gakkers-Club/548637281834524?ref=aymt_homepage_panel .

De gans uit het brouwhuis is inmiddels in het ganzenparadijs gearriveerd en hij was direct op zijn gemak tussen soortgenoten. Op bovengenoemde pagina staat een update.

Beantwoorden

Helaas lopen mensen, ondanks het duidelijke verbod, toch vaak met hun hond bij de Warande over de paden bij de vijver. Vaak ook niet aangelijnd!

Het zal me niet verbazen wanneer het een hond is geweest!

Meer controle door stadswacht en hogere boetes! (Ook meteen op fietsers in het voetgangersgebied! Want er is onlangs ook al een gans aangereden door een fietser).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *