83reacties

B&W: minder vuurwerkoverlast in Helmond

“Lijkt wel oorlog in de wijk Rijpelberg. Dit is gewoon van de zotten.” Dat meldde Harrie Fotografie zondag 6 november om 02.34 uur. Opmerkelijk, want na al die jaren is deze 112-fotograaf wel iets gewend in Helmond en omstreken (mag je toch denken).
“De bommen landen inmiddels alweer enige tijd in omgeving Berkendonk en Rijpelberg. Er is eigenlijk het hele jaar door vuurwerk te horen. Elke avond vanaf de zomer wordt er rond 23.00 uur vuurwerk afgeschoten. Na het verzetten van de klok leek dit 22.00 te zijn.”

Met die woorden viel Rijpelberger die zondagochtend Harrie in feite bij. “Zo was het vannacht echt te gortig. Dit kan zo niet langer! Twee uur ’s nachts rechtop in bed in, ik gok, zowat de hele Rijpelberg.”
Natuurlijk was niet elke Helmonder het daar mee eens. “Het grote aantal illegale vuurwerk, hele jaar door ipv met oud en nieuw, komt ook vooral door verbod afgelopen jaren en dus het doordrammen van azijnpissers die altijd al tegen waren.”
Vandaag liet B&W in Raadsinformatiebrief 123 (pdf) die over de vuurwerkoverlast in onze stad gaat, het volgende weten: “Er worden dit jaar beduidend minder meldingen van vuurwerkoverlast gedaan via de vuurwerkapp ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit betreft een daling van 68%. Deze daling is ook zichtbaar in de meldingen die buiten de vuurwerkapp bij de gemeente of politie binnenkomen. Ook het schadebedrag door vuurwerkoverlast aan gemeentelijke eigendommen ligt tot op heden 75% lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. We hopen dat deze trend doorzet en blijven dit op de voet volgen.”  
Het 1 sluit het ander niet uit natuurlijk, maar toch…

In de aanloop naar de jaarwisseling maakt het stadsbestuur in die brief ook bekend hoe zij de komende periode de vuurwerkoverlast in Helmond zal aanpakken.

  • Er mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is sprake van een algeheel vuurwerkverbod.
  • Er komen 5 vuurwerkvrije zones, te weten het Elkerliek Ziekenhuis en het Dierenpark Warande (zoals in voorafgaande jaren) en Dierenpark de Rippert, woonzorgcentum Rivierenhof en verzorgingstehuis de Pannehoeve.
  • B&W verkent een lokaal afsteekverbod voor Helmond vanaf de jaarwisseling 2023/2024. “We gaan het verloop van de komende jaarwisseling evalueren en bekijken ook hoe het op andere plaatsen in Nederland is verlopen. Deze ervaringen nemen we mee in de verkenning van een lokaal afsteekverbod.”

Uit deze weblogonderwerpen blijkt dat het Helmondse vuurwerk al heel wat jaartjes een onderwerp is dat geregeld een verhitte discussie oplevert tussen voor en tegenstanders. Tijdens de jaarwisseling van 2015 naar 2016 werd onderstaande video gemaakt.In de reacties hieronder staan updates.