Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.194 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

De Cacaofabriek heeft een niet-bestaand kunstwerk van de Bredase beeldend kunstenaar Jordy Koevoets op voorhand verboden. Koevoets wilde met dat kunstwerk het verbod op het afbeelden van Allah ter discussie stellen. Dit wilde hij doen door een imaginair beeld op te roepen van Allah middels een korte, bewust niet beledigende tekst, zo liet hij weten via zijn persbericht (pdf). Volgens Koevoets was de kunstcommissie in eerste instantie zeer enthousiast over dit conceptuele ‘Allah’-kunstwerk. Vanwege de mogelijke gevaren werd het idee voorgelegd aan Jochem Otten, de directeur van De Cacaofabriek. Tot groot ongenoegen van Koevoets reageerde de directeur minder positief in zijn afwijzingstekst:

De Cacaofabriek is een gesubsidieerde organisatie met als opdracht om er als cultuurtempel voor iedereen te zijn. Daarom werken we momenteel aan ideeën en plannen om doelgroepen die we nog minder zien, zoals moslims, beter te verbinden met De Cacaofabriek. Het zou mooi zijn als De Cacaofabriek ook voor hen meer een ontmoetingsplek zou worden. (…) We doen dit vanuit de overtuiging dat mengen van mensen en mengen van verschillende culturen uiteindelijk de enige sleutel is tot een inclusieve samenleving. Waar we aan de ene kant bezig zijn om die doelgroep naar De Cacaofabriek te halen zou dit tekstwerk juist een tegenovergesteld effect teweeg (kunnen) brengen.

In 2016 verbood het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB een kunstwerk van Koevoets in een metrostation in de hoofdstad. Dat betrof een ‘rouwhoek’ voor Albert Verlinde waarmee een statement werd gemaakt tegen de roddeljournalistiek, zie deze foto.

11 reacties:

Als ik de reactie van Jochem Otten naast die van Jordy Koevoets zelf leg, moet ik zeggen dat de 1e op een veel rustigere, weloverwogen en verstandigere manier reageert…

Beantwoorden

Waar zie je moslims bij evenementen? Bij de kasteeltuinconcerten zie ik weinig hoofddoeken, of mogen ze daar niet komen?

Beantwoorden

Dus een kunstenaar hangt een oud gordijn op en zegt dat er iets achter staat. Toch gewoon aandact trekken om te proberen een rel uit te lokken. Nietsnut.

Beantwoorden

Weer gezever over de inclusieve samenleving. Kennelijk nog steeds het idee dat als je dit van boven oplegt ook allerlei andere culturen, nationaliteiten naar de Cacoufabriek komen. Hooguit een verdwaalde moslima zul je daar tegenkomen, maar verder zul je daar geen moslims tegenkomen, want die gaan liever naar hun eigen ontmoetingsruimte. Verder ishet verbieden van een kunstwerk omdat iemand er mogelijk aanstaat aan neemt een zwaktebod en capituleren voor een niet bestaande vijand. Juist cultuurinstellingen moeten zich te allen tijde objectief opstellen, maar kennelijk is die Otten de man die bepaalt wat wel en niet mag in Helmond. Spreken over inclusieve samenleving, maar bedoelen dat in de Westerse wereld de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt is aan de gedachte van de moslim.

Beantwoorden

Het weigeren en verbieden van kunst gebeurde in 1933 al in Duitsland. Pas op!!!

Beantwoorden

Goed dat de Cacaofabriek dit soort aandachtsgeile kunstenaars weigert. Een dialoog tussen gelovige en ongelovige is in deze tijden het meest waardevolle. Alle verstoorders van deze dialoog staan vooruitgang in de weg.

Beantwoorden

Kunst mag best tot nadenken stemmen. Als ik het goed heb begrepen, zou dit kunstwerk een tekst moeten zijn waardoor de lezer zich onwillekeurig een beeld vormt van iets dat volgens sommigen niet mag worden afgebeeld.

Het grappige is dat iedereen zich bij dit voorstel alleen al ook weer onwillekeurig een beeld vormt van iets waarover de meningen verdeeld zijn of het mag worden vertoond. In die zin kun je stellen dat hiermee een kunstwerk op zichzelf is neergezet. Gratis te bezichtigen op De weblog van Helmond.

Beantwoorden

Treurig. En nog treuriger: het feit dat weldenkend Helmond signore il Conformista, alias Der Untertan, namens een gemeentelijke kunstinstelling censuur laat plegen.

Beantwoorden

De titel van de nieuwsbrief van de Cacaofabriek die vannacht gemaild werd (waarvoor ik me al drie keer afmeldde): Volop kunst met een grote C.
Kunst met een grote C misschien wel, maar dus niet met een grote K van Kritisch. Jammer, kans gemist.

Beantwoorden

Tja, linkse subsidieclubs blinken nou eenmaal niet uit in genuanceerd en open minded onbevooroordeeld zijn. En zo is het ook nu weer raak.
Ik lees hierboven dat normale kritische mensen logische nette vragen en opmerkingen maken. Waarom kunnen die potverteerders dat niet? Normaal gezond verstand.
Nu is er dus geen moslim aan te pas gekomen en toch heerst er censuur !!
Knap he?
Wie is er nu laf en bang?
Wie is er nu al voor het karretje gespannen?
Links rept regelmatig dat het wel meevalt met islamisering; maar we lezen dagelijks hoe ” maar 2-5% van de mensen is moslim” het nieuws beheersen en bepalen wie wat mag doen of laten.

Beantwoorden

Vreselijk dit soort verraders als Jochem Otten. Dit is verraad aan de tekenaars van Charlie Hebdo. Met zijn inclusieve samenleving !. Dat maakt deze clown toch niet voor ons uit !
Subsidievretende nietsnut, die Otten

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *