Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

31reacties

Hoe is het als je weinig tot niets ziet en net als elke Helmonder toch wilt en moét deelnemen aan de maatschappij? Vandaag tijdens de Internationale Dag van de Witte Stok staat de weblog even stil bij Helmonders met een visuele beperking in onze openbare ruimten. Wellicht een wake-up call voor wie het wil zien…
Christ Beekmans is zo’n Helmonder. Hij is sterk visueel beperkt en wil zijn ervaringen als slechtziende delen. Hieronder zijn verhaal. Met fotograaf Jantje Peeters ging hij gistermiddag op pad om je een paar plekken in onze stad te laten zien waar Christ soms letterlijk tegen aanloopt.

“Ik woon in de Molenstraat, een drukke straat en dat niet alleen, er wordt vaak veel te hard gereden. Als ik naar buiten ga, is de kans levensgroot dat ik met mijn witte stok op de stoep voor mijn woning al word aangereden door fietsen, bromfietsen of zelfs scootmobielen. Wanneer ik daarna via het zebrapad op de Koninginnewal naar de Ameidestraat wil lopen, wacht ik altijd extra lang voordat ik oversteek. De andere weggebruikers kunnen dan mijn uitstekende witte stok zien. En wat gebeurt er vaak? Automobilisten rijden gewoon door…

In Helmond zijn diverse maatregelen genomen om slechtzienden te helpen. Fijn! We hebben sprekende verkeerslichten, ratels en tikkers. En niet te vergeten: gidslijnen. Daar mag trouwens best wat meer bekendheid aan gegeven worden want weinigen weten waarvoor die dienen. Ze dienen in ieder geval níet als fietsenstalling en toch staan er her en der midden op die looproute geparkeerd. Al maanden staat er bij de Subway, op de hoek van mijn straat, een waarschuwingshek te wachten tot het wordt weggehaald.
Vlakbij het kruispunt Molenstraat-Zuideinde staat al een jaar of 10 dwars op de stoep een bank! Wie heeft dit verzonnen?? Paaltjes, bloembakken en ander straatmeubilair (soms nodig, misschien ook niet) leveren slechtzienden bijna onoverkomelijke hindernissen op.

Eenmaal aangekomen in de Ameidestraat en Veestraat, fietst en bommert men vrolijk én snel. Ook al is dat in dat drukke winkelgebied niet toegestaan. Soms moet ik het vege lijf redden voor een snelheidsduivel in een scootmobiel. En niemand grijpt in! Maar ook voetgangers negeren geregeld mijn witte stok. Ik beweeg me altijd zo voorzichtig mogelijk in de openbare ruimte, soms is het een tocht om te overleven. Ik haal dan opgelucht adem als ik de sleutel weer in het slot van mijn voordeur kan steken en zonder averij thuis ben gekomen. Het verkeer is tegenwoordig een heksenketel, mensen houden steeds minder rekening met elkaar en de lontjes blijken af en toe kort.

Dan is er ook nog de onoverzichtelijke route naar het NS-station die ik even wil benoemen. De meest gerichte weg daarnaartoe loopt voor mij via Zuidende met daarin de oversteek van de Traverse. Het laatste stuk naar het Stationsplein is wel heel onvriendelijk. Zwarte bollen op het trottoir en waar de route onder het Arcadegebouw loopt en op zijn smalst is, word ik nogal eens onaangenaam verrast door een erg in de weg staand verkeersbord. Niet ideaal…
Tot slot: deze week was een automobilist zo (on)vriendelijk het witte bolletje aan het eind van mijn stok aan diggelen te rijden. Hij of zij reed doodgemoedereerd door…”

In de reacties hieronder staan updates en een aanvulling.

31 reacties:

Ik gun je het beste Christ maar je bent de enige die ik ooit zie lopen met zo’n stok en je kunt niet verwachten dat de hele inrichting van de weg op jouw handicap zijn ingericht.

Beantwoorden

Hoeveel mensen hebben een visuele beperking?

Op dit moment zijn er ongeveer 345.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Het aantal blinden en slechtzienden groeit. In 2020 zullen er naar schatting zo’n 380.000* mensen een visuele beperking zijn. Een toename van 20% ten opzichte van 2009. De belangrijkste oorzaken voor de toename zijn de vergrijzing en diabetes. Zo’n 85% van alle mensen met een visuele beperking in ons land is 50 jaar of ouder. Visuele beperkingen komen 2x zo vaak voor bij vrouwen als mannen. bron: https://www.kimbols.be

Het aantal blinden en slechtzienden in Nederland bedraagt naar schatting 350.000 waarvan zo’n 75% slechtzienden en 25% blinden. Dit aantal stijgt naar alle verwachting in de toekomst. De meeste blinden en slechtzienden zijn vrouwen. Voorts wonen de meeste visueel gehandicapten in verpleeg- en verzorgingstehuizen voor ouderen of zijn het zelfstandig wonende vijftigplussers. Blind- of slechtziendheid is in meer dan de helft van alle visueel gehandicapten wellicht vermijdbaar. bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Beantwoorden

@Mark op zaterdag 15 oktober 2022 om 11:44:
@Hanneke Hegeman op zaterdag 15 oktober 2022 om 11:58:

Door jullie reacties realiseren wij ons dat we in het artikel het geschatte aantal blinden en slechtzienden in Helmond hadden moeten melden. Daarom deze aanvulling:

In 2022 had Helmond 93.476 inwoners en eind augustus 2022 waren dat er in Nederland 17.749.262. Dat betekent dat 0,53% (1 op de 190) inwoners van Nederland een Helmonder is. Op basis van naar schatting 350.000 in heel Nederland, zijn er dus zo’n 1800 blinde en slechtziende Helmonders.

Beantwoorden

Ik snap Mark’s reactie wel want ik zag naar mijn idee in Helmond ook nooit een andere blinde lopen dan Christ Beekmans (wiens naam ik niet kende). Ik zag hem een aantal keer ergens in het centrum en vaak stond ik dan toch enkele seconden te kijken hoe hij langzaam en voorzichtig over straat schuifelde. Daarbij eigenlijk altijd denkend, hij ziet mij toch niet kijken dus kijken mag 🙂 en wat ben ik blij dat ik dat niet heb. Dat laatste heb ik trouwens ook met andere mensen met een zichtbaar handicap.

Ben eigenlijk wel benieuwd waarom we in Helmond zo weinig mensen met zo’n witte stok zien. Dat we slechtzienden zonder witte stok niet zien, snap ik dan weer wel. Die zien er uit zoals ieder ander.

Had ik een aanhanger en was ik in Helmond, dan gooide ik morgen nog dat hek bij de Subway in mijn aanhanger. Misschien wil iemand met een aanhangertje dat ff doen? Dan is dat probleem alvast opgelost. Als je op de gemeente moet wachten, dan gebeurt het blijkbaar niet. Jammer, kleine moeite, groot plezier.

Beantwoorden

Christ is zeker niet de enige die met een blindenstok in Helmond loopt. Vanuit mijn winkel zie ik regelmatig ook anderen met een vergelijkbare stok lopen. Bewust vergelijkbare, want Christ is de enige die een lange versie heeft. De anderen hebben een kortere stok. Ze zijn er dus in verschillende vormen en maten. Maar een wit rode stok blijft een wit rode stok en moet dus voor iedereen het signaal zijn dat iemand visueel beperkt is.
Help die persoon dan even als er een obstakel in de weg staat. Dat hoeft niet door iemand bij de arm te pakken Dat kan ook door mondelinge aanwijzingen te geven. Kleine moeite.

Beantwoorden

Update 1:
Vandaag ging wethouder Harrie van Dijk op pad met Hans en Marcel in het kader van de Dag van de Witte Stok. “Ik heb mogen ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende met het openbaar vervoer te reizen” aldus de wethouder.

Beantwoorden

@mark daar gaat het niet om. Natuurlijk kan niet alles aangepast worden. Maar Chris probeert uit te leggen dat er zo weinig rekening gehouden word met zijn handicap. Als ik iemand zie lopen met een rood/witte stok ben ik degene die daar rekening mee houd, en niet andersom!!

Beantwoorden

@nark wellicht je ogen beter gebruiken dan Er lopen zeer zeker meer Helmonders met zo’n zelfde stok!!

Beantwoorden

De meeste mensen weten niet eens waarvoor zo.n stok bedoeld is.je zult het zelf maar hebben

Beantwoorden

Diep respect voor Christ dat hij ondanks zijn beperking nog naar buiten gaat.
Ik herinner Christ ook als hardloper in diverse hardloopwedstrijden die hij samen met een “Buddy” al lopend aan een koordje heeft volbracht. Hij liep deze wedstrijden vaak in prima tijden.

Beantwoorden

Blijft een zeer kleine, je kunt ook koud zeggen, ” onbeduidende”, groep.
Alle genoemde cijfers worden wel heel triomfantelijk gepresenteerd (als reactie op Mark).
Ook bijna enthousiast wordt gemeld dat ‘t aantal flink groeit. (?!)
Toch blijven er weinig mensen zoals Chris over.
Zeker kan beleid ten allen tijde rekening houden met duidelijke en veilige omgeving en openbare ruimte.
Belangrijk lijkt me dat fietsen en brommen in verboden gebied eens aandacht, cq boetes, krijgt.
Ook bv in wc brouwhorst fietsen de achteloze langs verbodsborden met hun fiets naar binnen en naar buiten.

Beantwoorden

Ik herken alles wat Christ heeft verteld. Ik ben zelf zeer slechtziend en loop al jaren (ongeveer 10-12 jaren) rond in de binnenstad van Helmond eerst samen met mijn hond en de laste jaren met mijn witte stok. Er zijn inderdaad meerdere mensen met een visuele beperking in Helmond, ik ken of weet er van, ongeveer 30, hierdoor wil ik zeggen dat de persoon dat denkt dat Christ is een uitzondering heeft het sterk verkeerd en misschien heeft zelf een afspraak bij de oogarts nodig! Een grote reden dat mensen met een visuele beperking niet vaker gezien wordt op straat is angst, onzekerheid en het vrees van onbegrip, Ik zal graag EEN dag willen ruilen met een ziend persoon, dan [raten ze anders. Iemand heeft ook gezegd dat vele weten zelfs niet war de betekenis van de witte stok is, dit vind ik ontzettend moeilijk te accepteren want zover als ik weet wordt er in de lagere school, kinderen van groep 7 en 8 ingelicht over verkeersregels en de witte stok. Mijn mijn van 60 heeft wel dit informatie gekregen als kind op de basis school, als dat inmiddels veranderd is moeten we zeker werk van maken. Ik heb over de jaren verschrikkelijk situaties meegemaakt van onbegrip, brutaliteit, ongelukken (bijna fataal) en zelfs mishandeling van mijzelf en mijn hond. De gemeente Helmond werkt hard samen met verschillende groepen en ervaringsdeskundigen om Helmond veilig en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking maar neemt tijd in beslag, en als mensen ook de tijd neemt om kennis op te doen en begrip te hebben, dan zijn wij een heel stap verder. Oh een nog een ding….Mama’s, als je kindjes vragen “wat is dat witte stok” of “wat doet die man of vrouw met de witte stok” leg het maar uit in plaats van te sussen. Dit maak ik persoonlijk heel veel mee. Wij zien niet veel maar horen en voelen veel meer dan jullie.

Beantwoorden

@susan duidelijk gesproken!
Inderdaad veel meer mensen met visuele beperking dan er zichtbaar is, zijn er in onze stad.
Velen durven niet zelfstandig hun huis uit, bang voor verkeer, verdwalen, agressie, enzovoort.
Ik ben blij dat jij ons helpt, Helmond Toegankelijker te krijgen, ook voor iedereen met een visuele beperking.

De witte stok zou Inderdaad iedereen bekend moeten zijn, dit was op school onderdeel vh lesprogramma.
Ook dus, dat iemand met witte stok omhoog bij een oversteek, altijd voorrang heeft! En aanrijden van iemand met een zichtbare beperking zoals een blinde met stok is een misdrijf in ons land!

Ik hoop dat dit stuk van Christ en de aanvulling van Susan, helpt een beetje begrip te creëren voor elkaar als inwoners
Wat heeft een ziende voor last als er een aanpassing komt voor iemand die t niet ziet?

En leg kinderen Inderdaad maar uit wat ze zien! Een witte stok met rood? Of een witte rollator met rood? Deze persoon kan slecht of niet zien!
Rolstoel? Deze persoon kan niet (goed of lang) lopen.
Gebarentaal? Deze persoon is doof of slechthorend en praat daardoor met zn handen

Met gewoon uitleggen, net als je uitlegt dat een auto anders is als een vrachtauto, maak je iets gewoon normaal.

Meer info over toegankelijkheid in Helmond? Of wil je meepraten over toegankelijkheid in Helmond?
Kijk eens op Helmond Toegankelijker en neem contact met ons op

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Er zijn inderdaad veel meer mensen met een visuele beperking dan de meeste mensen denken, maar die zie je niet omdat er weinig rekening mee gehouden wordt en dus gevaarlijk is om de straat op te gaan. Ik ken er ook een paar en hoor en zie genoeg helaas….

Beantwoorden

Die beste man was 9 maanden geleden gevallen bij de ah heb hem toen netjes thuis afgezet bij de molenstraat in de buurt

Beantwoorden

Zoals Christ het beschrijft klopt met de werkelijkheid.
Als je bijvoorbeeld bij hem het appartementengebouw in Molenstraat verlaat is het voor iedereen – goed- of slechtziend – zeer gevaarlijk. Je staat vanuit het gebouw onmiddellijk op het trottoir en je kunt niet zien wie en wat er op het trottoir voorbij racet!
Uiteraard is het verboden om op het trottoir te fietsen maar daar stoort kennelijk niemand zich meer in aan. Levensgevaarlijk! Blijkbaar hebben wij in Helmond geen politiemensen meer die op dit soort zaken letten. Wat is onze samenleving in snel tempo afgegleden en verloederd. Uiteraard besef ik dat leerkrachten absoluut overbelast zijn maar de scholen zouden aan dit soort zaken ook aandacht moeten schenken.
Het waarschuwingshek bij Subway op hoek Molenstraat-Noord Koningenwal staat er inderdaad al maanden. Ziet niemand van de ambtenaren of de 7 (ZEVEN!) wethouders dit soort zaken of wonen die 7 allemaal buiten Helmond en komen die niet in de stad?
Wijlen raadslid Jan Bungeners had destijds wel degelijk oog voor dit soort zaken als hij door de stad liep of fietste.

Beantwoorden

@Pieter,

De wethouders komen niet in de molenstraat.

Beantwoorden

Een waarschuwingshek is geen werk vd wethouder.
Die weet echt niet welk hek waar wel of niet weg kan.
Als er iemand even melding maakt via de buiten beter app, is dat hek waarschijnlijk binnen no time weg.

Het is makkelijk om naar anderen te wijzen
Maar sneller is t vaak om zelf even wat te ondernemen als je zoiets ziet…. want blijkbaar ziet iedereen dat hek, maar heeft niemand even een melding gemaakt…

Daarnaast gaat t verhaal van Christ niet over een hek.
Het gaat over een maatschappij wat geen oog heeft voor mensen met een handicap die ook gewoon zelfstandig hun leven willen leiden, zonder angst op de stoep aangereden re worden, of op het zebrapad, of in t voetgangers gebied.

De huidige maatschappij is zo ontzettend individueel. Iedereen in zn eigen bubbel. Dat ze letterlijk je omver lopen of (bij mij als roller) bijna op je schoot zitten omdat ze drukker zijn met telefoon/eigen leven,dan even te kijken naar waar je loopt of fietst

Beantwoorden

Waarde Harry,

In dit geval kun je als buitenstaander niets ondernemen. Een aannemer heeft het hek gewoon laten staan en gisteren stond het- na heel veel weken- er nog. Het is een belemmering voor voetgangers en mensen die in een scootmobile rijden. Voor slechtzienden is het echter een ramp!

Heel eerlijk had ik – en met mij vermoedelijk veel ouderen- nog nooit gehoord van de buiten beter app. Ik neem aan dat jij gezien je betrokkenheid met de slechtziende medemens het gevaarlijke object inmiddels via de app hebt aangemeld. Kijken hoe lang het duurt voor de hekken worden weggehaald.

Je schrijft zelf zeer correct “ Het gaat over een maatschappij wat geen oog heeft voor mensen met een handicap die ook gewoon zelfstandig hun leven willen leiden, zonder angst op de stoep aangereden re worden, of op het zebrapad, of in t voetgangers gebied”
Dit soort objecten horen daar ook bij!!!!!
Een grote stad als Rotterdam heeft 8 (acht) wethouders. Een simpele en kleine plaats als Helmond heeft er 7 (zeven). Fietsen of wandelen die 7 personen nooit door de Molenstraat? Vallen hun dergelijke zaken niet op?
Op 15 maart 2019 heeft burgemeester Elly Blanksma en het volledige college van B&W In het kader van NL Doet met Helmonders welke een beperking hebben een mooie rit door Helmond gemaakt op duofietsen. Tijdens het fietsen en het koffiedrinken hebben de (slechtziende) gasten aan het voltallige college uitgelegd tegen welke hindernissen zij dagelijks in de stad Helmond aan lopen.
Met deze info is nooit iets gedaan.
En Harry, u slaat de spijker op de kop in de laatste regels van uw commentaar: de huidige maatschappij kijkt niet meer om naar de gehandicapte medemens. Men is te druk om op de I-phone te kijken.

Daarom hulde voor schrijver Jouad Maraleno die wel degelijk hulp bood nadat Christ was gevallen.

Beantwoorden

Beste lezers en lezeressen,

Dank voor de overwegend begripvolle en soms bemoedigende reacties. Om eerlijk te zijn had ik maar weinig respons verwacht, hooguit een stuk of zeven berichtjes. Blijkbaar leeft dit onderwerp toch meer dan ik meende, gezien het aantal reacties.

Even dat hek…… dat is een beetje “berucht” geworden, maar ik bedoelde het gewoon als een van de vele voorbeelden.

Ik heb begrepen dat ook enkele andere media wat aandacht aan deze dag hebben besteed, met name waar het het reizen met het ov betreft. Ook heel terecht. Naast de besproken “zichtbare’ obstakels is er ook aandacht nodig voor het volgende; maar al te vaak worden mensen met een visuele of lichamelijke beperking nog gezien als een soort tweederangsburgers. Slechts weinigen vinden een baan in het “reguliere” bedrijf, al hebben ze, net als ik, een redelijke opleiding. Voor velen is er slechts een vaak karige uitkering of een baan in wat er nog over is van de sociale werkvoorziening. We willen, plat gezegd, gewoon voor vol worden aangezien. Laat dit ook een boodschap zijn voor de hoogste autoriteit van deze gemeente.

Groet, Christ

Beantwoorden

Update 2:
Waarschuwingshek omdat steen uit gevel op Molenstraat dreigt te vallen
De waarschuwingshekken bij de Subway, waarover Christ Beekmans het hierboven had, staat er nog steeds. Al maanden volgens “die Helmonder met een witte stok”, “voor mijn gevoel al een jaar” liet een ondernemer ruim 100 meter verderop weten.
Maar er is een reden voor zo’n hek. Dat bleek toen we dat bij de gemeente aankaartten. “Wij zijn voor de zekerheid langs geweest om te kijken waarom die hekken daar nog staan en het blijkt dat deze hekken zijn geplaatst na een melding. Recht boven deze hekken zit een muurbeugel en deze dreigt te vallen, daarnaast is de muur gescheurd. Deze staan er dus echt voor de veiligheid en kunnen niet verwijderd worden.” Dat liet de gemeentelijke woordvoerster aan de weblog weten.
Einde verhaal?
Als we op Google Streetview (editie juni 2020) kijken, zaten er inderdaad muurbeugels aan weerszijden van de Molenstraat. Daaraan waren toen kabels bevestigd die tot een paar jaar daarvoor in het midden een lamp boven de Molenstraat lieten hangen.
We vroegen Harrie Fotografie vanmiddag om ook eens langs te gaan. Op onderstaande foto’s zie je wat zijn camera (met hoogtestatief) vastlegde. Daarop zien wij wel enkele scheurtjes in de gevel, maar geen muurbeugel. Wellicht bedoelde de woordvoerster de deels uitstekende baksteen die los lijkt te zitten?

Beantwoorden

Ze kunnen er beter iemand heen sturen om het te maken dan heeft ook niemand meer last van die hekken

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 21 oktober 2022 om 17:11:

Laksigheid ten top ! 😱

Beantwoorden

@Patje op zaterdag 22 oktober 2022 om 12:23:

Ik kom daar haast nooit, maar ik kan me voorstellen dat het zeker voor slechtzienden als Chris niet fijn is. Maar ook niet voor het winkelend publiek.
@Gemeente: maak er eens werk van, is slecht voor zowat iedereen.

Beantwoorden

Ik ben slechtziend en heb een witte stok. De witte stok daar begin je niet zomaar mee te zwaaien als je slechtziend word maar eerst leer je ermee omgaan tijdens een revalidatietraject. Toen Ik alles geleerd had over het gebruik van de witte stok ben ik het in praktijk gaan brengen. Ik ben uitgescholden aangereden, als leugenaar en aansteller uitgemaakt en ( bijna) van mijn tas beroofd. Ik ervaar dat je in Nederland ( ook Helmond) beter je zwakten niet laat zien want dan weten de boefjes wie ze t makkelijkst kunnen beroven. Heel jammer maar ik voel me niet veilig op straat als ik m n stok gebruik

Beantwoorden

Wat ik mezelf eigenlijk meteen afvraag gemeente Helmond, als het daar dan zo gevaarlijk is, waarom sluiten jullie die weg dan niet meteen af? Zo’n hekje beschermt alleen een deel van de voetgangers. Moeten er dan eerst gewonden of doden vallen?

Maar goed dat een slechtziende dit zag!

Beantwoorden

Beste Pieter

Ik had inderdaad melding gemaakt. Overigens ook zelf niet ze jongste, maar de tip van de app, gekregen van de gemeente zelf.

En ja inderdaad, waar mogelijk help ik anderen
Wat wel inhoud dat de lamme de blinde helpt, gezien ik zelf zonder rolstoel nergens kan komen.

Vandaar ook de meldingen die ik maak ik de stad
Waar tegels eruit liggen, of omhoog steken bijvoorbeeld
Daar heb ik niet alleen baat bij, maar ook de slechtziende/blonde mede Helmonders en de slecht lopende.

Mvg

Beantwoorden

Waarde Harry,

Goed dat jij de gemeente attendeert op zaken waar mensen met(gezichts) handicap, rolstoel, scootmobiel en rollater tegen aan lopen.

Zojuist (maandagmiddag 24 oktober) zag ik dat de twee hekken op in de Molenstraat hoek Koninginnewal zijn VERWIJDERD!
Volgens de gemeente stonden zij daar sedert mei 2022 met een reden voor dat hek!:
“Wij zijn voor de zekerheid langs geweest om te kijken waarom die hekken daar nog staan en het blijkt dat deze hekken zijn geplaatst na een melding. Recht boven deze hekken zit een muurbeugel en deze dreigt te vallen, daarnaast is de muur gescheurd. Deze staan er dus echt voor de veiligheid en kunnen niet verwijderd worden.” Dat liet de gemeentelijke woordvoerster immers aan de weblog Helmond weten.

Echter Harry, de gevaarlijkse stenen zitten nog steeds los!!!!!!
Daar is niets aan gedaan…
Dus hebben die hekken daar sedert mei 2022 voor niets gestaan.

Begrijpen juliie het nog?

Met vriendelijke groet,

Echter de gevaarlijke stenen zijn niet gerepareerd!
Harry, begrijp jij het? De gemeentelijke wegen zijn ondoorgrondelijk….

Bovendien viel mij tijdens mijn wandeling op dat de trottoirs er in de Molenstraat slecht bij lagen. De boven geschetste categorie medeburgers moet daar ongetwijfeld last van hebben: zeker slechtzienden zoals Christ.

Ik zag dat Wethouder De Vries van de SP de Wijkwethouder Binnenstad en Centrum is. Dan mag hij daar wel eens naar (laten) kijken.

Met groet,

Beantwoorden

Mooi voorbeeld van “aanpak bij de bron”
Mooi hek eromheen ipv de steen vastzetten

Beantwoorden

Update 3:
De waarschuwingshekken zijn inmiddels verwijderd
We zagen de bovenstaande reactie van Pieter, gingen kijken en jawel! We maakten de onderstaande foto’s en je ziet het goed: de 2 waarschuwingshekken bij de kruising van de Molenstraat de Koninginnewallen zijn verdwenen. Tijdens het fotograferen lieten diverse mensen gevraagd en ongevraagd weten hoe vaak ze de gemeente afgelopen jaar al hadden benaderd over die hekken.
We vroegen de gemeente waarom die hekken daar aan de Molenstraat stonden en nu zijn weggehaald? We kregen het volgende uitgebreide antwoord:

In december 2020 is er schade ontstaan aan een zogenaamd pendelarmatuur (een type straatverlichting) dat boven de rijbaan hangt in de Molenstraat. De eigenaar van het pand heeft de schade aan zijn gevel via zijn eigen opstalverzekering vergoed gekregen, omdat de schade niet via het waarborgfonds vergoed kon worden (omdat er geen getuigen of camerabeelden waren van de aanrijding). De gemeente Helmond heeft het eigen risico betaald voor de pandeigenaar, waarmee hij schadeloos is gesteld en de gevel kon herstellen.
Halverwege dit jaar zagen we echter dat een baksteen voor de helft uit de gevel stak (op de plek waar dus de bevestiging van die pendelarmatuur zat). We hebben toen drie dingen gedaan:
1. Allereerst hebben we voor de zekerheid de afzethekken neergezet;
2. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met de pandeigenaar om te vragen hoe snel die beschadigde gevel hersteld wordt;
3. We hebben de pandeigenaar gevraagd te laten controleren in hoeverre er sprake is van gevaar;
Daaruit bleek dat de pandeigenaar de opdracht heeft gegeven om de beschadigde gevel te herstellen, maar dat dat voorlopig nog niet is gebeurd. En daaruit bleek dat er een controle heeft plaatsgevonden waaruit blijkt dat de steen vast zit en dat er geen sprake is van gevaar voor het naar beneden komen. Daarop hebben wij de hekken laten opruimen.

Beantwoorden

Ik kwam net door de Molenstraat en zag dat de hekken weg waren. De stenen zitten nog wel los.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *