Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.216 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

De coffeeshop aan de Wolfstraat mag open blijven. De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft de bezwaren van woningbouw, ondernemers, het Dr.-Knippenbergcollege en vooral omwonenden afgewezen. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen het besluit van burgemeester Jacobs om Patrick van de Pol een overlastvergunning te verlenen voor de coffeeshop op Wolfstraat 124.

Patrick van de Pol van coffeeshop Bonne Ville

"Wat heb ik nu helemaal gewonnen?" Die filosofische vraag stelde eigenaar Patrick van de Pol ons, staande in een rij in Eurodisney. Hij heeft net van zijn advocaat te horen gekregen dat hij zijn coffeeshop mag openhouden. Van de Pol is blij dat zijn zaak kan openblijven en gaat ook zeker door met zijn nieuwe zaak. Maar hij verbaast zich over alle opwinding: "Ik dacht het juist allemaal goed en mooi geregeld te hebben, allemaal keurig in samenwerking met de burgmeester, de gemeente en de politie."
Van de Pol heeft op 10 maart 2009 een zo geheten overlastvergunning gekregen om aan de Wolfstraat 124 een coffeeshop, Bonne Ville genaamd, te runnen. Omwonenden kwamen daartegen al snel in het geweer, verenigd in diverse huurdersorganisaties. Daarbij hebben het Knippenberg, de ondernemersvereniging Heistraat en de woningcorporaties Woonpartners en Volksbelang zich aangesloten. Hun klachten gingen onder meer over parkeeroverlast, het bestemmingsplan, het imago van de wijk en vooral overlast voor omwonenden.
De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie heeft die bezwaren direct ongegrond verklaard, op 1 na: een ontoelaatbare verstoring van het woon- en leefklimaat in de wijk. Burgemeester Fons Jacobs heeft daarop zijn vergunning beter gemotiveerd en opnieuw verleend. Hij stelt in zijn reactie met name dat het door de bezwaarmakers opgeroepen beeld van de Wolfstraat en omgeving "niet overeenkomt met de werkelijkheid." De coffeeshop ligt niet in een exclusieve woonwijk maar in een wijk waar wonen, winkels, horeca, onderwijs enz. naast elkaar bestaan. Een coffeeshop past daar best bij, zo vindt Jacobs. Waarna de omwonenden naar de rechtbank gestapt zijn. Die heeft nu geconstateerd dat de burgemeester correct gehandeld heeft en er dus geen reden is om de vergunning te weigeren.
Interessant aan de zaak is dat de burgemeester zich afzet tegen de stilzwijgende gedachte dat hij een vergunning voor een coffeeshop als het even kan moet weigeren. Zoals bekend is de Helmondse politiek van mening dat een stad als Helmond 'recht' heeft op minstens 1 coffeeshop.
Volgens de gemeente en nu dus ook de rechtbank, valt de overlast best mee. Weliswaar is de zaak al eens 6 maanden gesloten geweest voor het te veel softdrugs in huis hebben maar daar heeft de buurt geen last van. Bij de politie zijn nauwelijks incidenten rond de coffeeshop gemeld, ook niet onder de voorganger van Patrick van de Pol in de coffeeshop, Willy van Aarle. Wat de rechtbank betreft, kan de helemaal opgeknapte coffeeshop dus gewoon open blijven.
Advocaat André van den Brand die de bezwaarmakers vertegenwoordigt, weet nog niet of hij namens hen in hoger beroep gaat. Wel realiseert hij zich dat iets als 'overlast' erg moeilijk te bewijzen valt.

8 reacties:

Soms luister je naar de gemeenschap, andere momenten trek je een streep.

“Weliswaar is de zaak al eens 6 maanden gesloten geweest voor het te veel softdrugs in huis hebben maar daar heeft de buurt geen last van.”

Volgens mij was dit trouwens ook toen Willy van Aarle de leiding had. Dus de relevantie?

Beantwoorden

beter alles op een plaats en wat is overlast,bewijzen??moeilijk,als je met 100 man aan de bel trekt en er is niks aan de hand,,???? heb daar in de buurt gewerkt is in al die jaren 1 KEER, wat herrie geweest,,en dat is dan overlast???denk dat de boel word overtrokken om andere reden,maar dat is mijn mening,, en waarheen met de shop,,??

Beantwoorden

Ik woon al jaren in de binnenstad en waarom wordt hier ineen keer zoveel stampij overgemaakt .Ik vind dit beter dan dat het op de straat gebeurd .

Beantwoorden

woon in de buurt van deze shop en vind het wel oke… het enige wat ik erg vind is dat het speeltuintje onder de wietpeuken ligt waar mijn dochter dan moet spelen…
erg jammer

Beantwoorden

verschil tussen een wietpeuk en een gewone peuk?????

Beantwoorden

Een wietpeuk is het restant van een joint en een gewone peuk van een gewone sigaret of sjekkie, toch?

Beantwoorden

Go with the Flow

Ons veelbesproken softdrugsbeleid, kent u dat misschien?
Als de Griekse God Atlas gaat het eigen softdrugsbeleid gebukt onder de zware last van zelfverloochening, hypocritie en hielenlikkerij om maar de beste maatjes met de rest van Europa(én Amerika!) te blijven. En wij, de consumerende Nederlanders, coffeeshop uitbaters en wiettelers, worden in eigen land "vrijelijk" aan de achterdeur gekluisterd!?
"Tsja", het is in Nederland weliswaar toegestaan om Cannabis te gebruiken en in kleine hoeveelheden op zak te hebben, nadat je het in één van de vele Nederlandse coffeeshops hebt gekocht, echter is het verbouwen en oogsten daarentegen een wettelijke misdaad, evenals het bevoorraden van de shops/blowers die het weer wél mogen inkopen, mits in kleine hoeveelheden. "Alsof een schoenenzaak slechts de linkerschoen op voorraad mag hebben, en een café één fust bier en twee flessen cola?"

Nu is het als coffeeshophouder natuurlijk mogelijk om haar leverancier om het uur te laten komen(via de achterdeur welteverstaan), maar laatstgenoemde zal toch ook érgens een voorraad moeten beheren. En . . . dát mag dus óók weer niet! T.g.v. deze beleidende misleiding worden de prijzen steeds duurder en de kwaliteit minder, wordt de alom bekende achterdeur een gesloten open deur voor de georganiseerde misdaad en de cannabisgebruikers en handelaren worden op een "verantwoorde manier' de kille straat op gewerkt.

Ons softdrugsbeleid is cultureel erfgoed, dat naar mijn mening ook als zodanig beschermd dient te worden. Onderdrukking leidt in de regel tot opstand, daar waar samenwerking leidt tot harmonie. En dát is juist hetgeen we willen!!!

"Den Haag de gékste?"; eigen volk in de kou!!!

Waarvan akte!

Beantwoorden

wat heeft dr.knippenberg er nou mee te maken dat ligt er een heel stuk vanaf…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *