8reacties

Coffeeshop in de Wolfstraat mag blijven

De coffeeshop aan de Wolfstraat mag open blijven. De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft de bezwaren van woningbouw, ondernemers, het Dr.-Knippenbergcollege en vooral omwonenden afgewezen. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen het besluit van burgemeester Jacobs om Patrick van de Pol een overlastvergunning te verlenen voor de coffeeshop op Wolfstraat 124.

Patrick van de Pol van coffeeshop Bonne Ville

"Wat heb ik nu helemaal gewonnen?" Die filosofische vraag stelde eigenaar Patrick van de Pol ons, staande in een rij in Eurodisney. Hij heeft net van zijn advocaat te horen gekregen dat hij zijn coffeeshop mag openhouden. Van de Pol is blij dat zijn zaak kan openblijven en gaat ook zeker door met zijn nieuwe zaak. Maar hij verbaast zich over alle opwinding: "Ik dacht het juist allemaal goed en mooi geregeld te hebben, allemaal keurig in samenwerking met de burgmeester, de gemeente en de politie."
Van de Pol heeft op 10 maart 2009 een zo geheten overlastvergunning gekregen om aan de Wolfstraat 124 een coffeeshop, Bonne Ville genaamd, te runnen. Omwonenden kwamen daartegen al snel in het geweer, verenigd in diverse huurdersorganisaties. Daarbij hebben het Knippenberg, de ondernemersvereniging Heistraat en de woningcorporaties Woonpartners en Volksbelang zich aangesloten. Hun klachten gingen onder meer over parkeeroverlast, het bestemmingsplan, het imago van de wijk en vooral overlast voor omwonenden.
De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie heeft die bezwaren direct ongegrond verklaard, op 1 na: een ontoelaatbare verstoring van het woon- en leefklimaat in de wijk. Burgemeester Fons Jacobs heeft daarop zijn vergunning beter gemotiveerd en opnieuw verleend. Hij stelt in zijn reactie met name dat het door de bezwaarmakers opgeroepen beeld van de Wolfstraat en omgeving "niet overeenkomt met de werkelijkheid." De coffeeshop ligt niet in een exclusieve woonwijk maar in een wijk waar wonen, winkels, horeca, onderwijs enz. naast elkaar bestaan. Een coffeeshop past daar best bij, zo vindt Jacobs. Waarna de omwonenden naar de rechtbank gestapt zijn. Die heeft nu geconstateerd dat de burgemeester correct gehandeld heeft en er dus geen reden is om de vergunning te weigeren.
Interessant aan de zaak is dat de burgemeester zich afzet tegen de stilzwijgende gedachte dat hij een vergunning voor een coffeeshop als het even kan moet weigeren. Zoals bekend is de Helmondse politiek van mening dat een stad als Helmond 'recht' heeft op minstens 1 coffeeshop.
Volgens de gemeente en nu dus ook de rechtbank, valt de overlast best mee. Weliswaar is de zaak al eens 6 maanden gesloten geweest voor het te veel softdrugs in huis hebben maar daar heeft de buurt geen last van. Bij de politie zijn nauwelijks incidenten rond de coffeeshop gemeld, ook niet onder de voorganger van Patrick van de Pol in de coffeeshop, Willy van Aarle. Wat de rechtbank betreft, kan de helemaal opgeknapte coffeeshop dus gewoon open blijven.
Advocaat André van den Brand die de bezwaarmakers vertegenwoordigt, weet nog niet of hij namens hen in hoger beroep gaat. Wel realiseert hij zich dat iets als 'overlast' erg moeilijk te bewijzen valt.