Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.153 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

De gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren gaan vanaf 2015 nog nauwer samenwerken dan ze nu al doen. Daardoor wordt de positie van de 6 afzonderlijke Peelgemeenten versterkt en de kansen beter verzilverd, zo laat de gemeente weten. Die 6 gemeenten kunnen daardoor samen ook meer betekenen voor andere samenwerkingspartners. Dat is in het kort de basis van het advies dat de stuurgroep Peelsamenwerking zojuist heeft gepresenteerd aan de 6 gemeenteraden die in Someren samen zijn.
Door samen te werken kan er beter worden gereageerd op ontwikkelingen als extra gemeentelijke taken, teruglopende budgetten en de herinrichting van bestuurlijk Nederland. ‘Meer met minder doen’ is het parool. De kracht van 6 Peelgemeenten gebundeld tot 1.
De 6 gemeenten (met samen meer dan 200.000 inwoners) werken samen vanuit hun onafhankelijke positie, maar volstaan waar mogelijk met 1 vertegenwoordiger. Herindeling van gemeenten is daarbij niet aan de orde.
Het advies gaat uit van 1 organisatie waarin alle (bestaande en nieuwe) onderwerpen en taken waarop wordt samengewerkt, worden ondergebracht. De zeggenschap over de organisatie ligt in de gezamenlijke handen van de 6 gemeentebesturen. De organisatie krijgt geen beleids- of verordenende bevoegdheden, de rol van de gemeenteraden wordt dus niet wordt aangetast.
De samenwerking op het sociaal domein krijgt topprioriteit. Daarnaast kan er onder meer worden samengewerkt op het gebied van Belastingen, Watertaken, AgroFood, Bedrijfsvoering, Openbare Orde en veiligheid.
De planning is dat deze gezamenlijke organisatie in 2013 en 2014 vorm krijgt. In 2015 moet de nieuwe samenwerking staan en zijn de eerdergenoemde onderwerpen er in ondergebracht. De kosten die gepaard gaan met de samenwerking worden door de 6 gemeenten gezamenlijk betaald.
Het advies van de stuurgroep Peelsamenwerking (uitgebracht in opdracht van de colleges van de 6 gemeenten) is een discussiestuk. Het wordt de komende maand gebruikt voor een opiniërende discussie in de gemeenteraden. Daarna wordt een voorstel gemaakt op basis waarvan besluiten kunnen worden genomen over de samenwerking.
Meer informatie staat in het adviesrapport Peel 6.1 (pdf).

2 reacties:

Goed idee, bespaart veel geld.

Beantwoorden

@Lieke
Ook goede ideeën worden vaak slecht uitgevoerd. (Een nuance, maar toch.)

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *