Buiten is het 25 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.044 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Hoe is het gesteld met de Helmondse criminaliteit?
Wat betreft de vermogensdelicten laten de criminaliteitscijfers zien dat er vaak auto-inbraken en (brom)fietsdiefstal blijven plaatsvinden. Een forse stijging van het aantal woninginbraken in 4 jaar en het aantal aangiften van zakkenrollerij verdubbelde. Diverse scholen (zoals het ROC) huurden extra beveiliging in, omdat steeds meer leerlingen worden bestolen van geld en GSM’s.
Per jaar worden in Helmond ruim 800 geweldsincidenten geregistreerd, 2/3 is straatgeweld en 1/3 betreft huiselijk geweld. Er waren in 2010 zo’n 40 gevallen van gewelddadige straatroof of overval, dat aantal halveerde in de afgelopen 4 jaar. Het uitgaansgeweld blijft al een aantal jaren constant. Maar de horeca weigert systematisch om jongeren van Marokkaanse, Turkse en Oost-Europese komaf binnen te laten. Die hangen vervolgens met elkaar op straat, zorgen voor de overlast en raken met enige regelmaat betrokken worden bij geweldsincidenten. Zie de beschikbare criminaliteitscijfer.van onze stad afgelopen jaren.

Helmond heeft 1 criminele, 2 overlastgevende en 26 hinderlijke jeugdgroepen.
Er zijn verschillende soorten dadergroepen, we noemen:
Overlastgevende en criminele jeugd (250 tot 350 risicojongeren)
Deze groep bestaat 2 leeftijdscategorieën. De echt jonge kinderen (soms vanaf 10 jaar) die tot ’s avonds laat op straat rondhangen en de jeugd van 15 jaar tot in de 20+. Voor een belangrijk deel komen zij uit de Marokkaanse gemeenschap die zich in de wijken steeds asocialer manifesteren. Zij maken zich voornamelijk schuldig aan vermogensdelicten in een groep.
‘Doorgecriminaliseerde’ harde kern (150 tot 250 jongvolwassenen)
Zij zijn tussen de 18 en 35 jaar. Groepsgewijze criminaliteit (toevallig en ad hoc gepland) is bij hen veranderd in serieus geplande en veel doelgerichtere vormen van criminaliteit.
“Er zitten slimme gasten tussen. Ze saboteren met alle gemak mooie alarmsystemen. Cijfercombinaties hebben ze zo uitgewist. Sommigen hebben ook behoorlijk werk bij een telecom- of een verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld. Ze weten wie waardevolle spullen heeft verzekerd en weten alles van alarmsystemen” aldus een rechercheur.
Deze harde kern houdt zich bezig met woninginbraak of auto-inbraak, overvallen, bedrijfsinbraken en gedwongen prostitutie (loverboy praktijken).
Actieve drugsrunners
zijn Marokkaanse 20- en 30-ers die in de onderste regionen van de criminele organisaties zitten. Zij zijn actief in het centrum (en in toenemende mate Helmond West).
De verslaafde veelplegers is een relatief kleine groep die vaak verantwoordelijk is voor veel woninginbraken, auto-inbraken en winkeldiefstal. Als deze personen ‘vast zitten’ zie je dat onmiddellijk in de criminaliteitsstatistieken. De verslaafde veelpleger raakt langzamerhand uit beeld, ze sterven letterlijk uit.
Mobiel banditisme Een deel van de auto-inbraken, maar ook woninginbraken komt voor rekening van rondtrekkende groepen criminelen. Dat zijn deels de eerder genoemde jong volwassen criminelen uit Helmond, maar ook uit omliggende gemeenten die in Helmond hun slag slaan. En voor een deel bestaat deze groep uit criminelen afkomstig uit Oost Europese landen. Hun inbraken vinden plaats in wijken / buurten vlakbij omliggende snelwegen, zijn vaak seriematig (een reeks inbraken in dezelfde nacht) en gaat om diefstal op bestelling (van airbags bijvoorbeeld).
Groeperingen binnen de kampers en Vietnamese gemeenschap
In Helmond zijn 7 kleinschalige woonwagenkampen met in totaal circa 75 geregistreerde standplaatsen. Door het beperkte aantal standplaatsen woont een deel van de kampers elders in de stad. Hun criminelen zitten in de productie van hennep, zowel kweken, knippen, drogen etc.
Een groep (voormalige) Vietnamese bootvluchtelingen houden zich bezig met de hennepproductie. Ruim de helft van de illegale hennepplantages die worden opgerold, worden door Vietnamezen gerund. Een ‘rising star’ of ‘emerging group’ aan het criminele firmament.

Bovenstaande informatie komt uit het rapport (pdf) genaamd ‘Gebiedsscan criminaliteit en overlast Stadsscan Helmond’. Daarin werd deze informatie verzameld die werd verkregen door het koppelen van informatie uit de registratiesystemen (van de politie én andere organisaties) aan de ‘straatkennis’. Die straatkennis is afkomstig van de wijkagenten, jeugdagenten, stadsmariniers en anderen – bewoners, wijkplatforms, winkeliers, jeugd- en jongerenwerk. Door het combineren van deze 2 bronnen krijg je zicht op ‘het beeld achter de cijfers’.

7 reacties:

De NOS meldt vanochtend op haar website dat er in Helmond en omgeving steeds meer Vietnamezen in wiet zitten.

Beantwoorden

leverden de loempia’s misschien dan toch niet genoeg op?

Beantwoorden

Ok, ze weten dus precies wat er gaande is. Goed zo! Maar wat word ertegen gedaan?!!!

Beantwoorden

sambal bij ??

Beantwoorden

@miranda op 21 juni 2012 om 14:22:

Te weinig denk ik. Hoewel we natuurlijk niet alles horen wat ze van de straat halen. Zal nooit bij staan dat het een Marokaan of Vietnamees was die iets fout deed.

Beantwoorden

het wordt eens tijd dat er iets aan de molenstraat gedaan wordt elke avond hangjongeren marokkaans elk weekend vechten en wij hier maar wakker liggen veel drugshandel waarom zet de gemeente zoveel buienlands kroegen bij elkaar dan vraag je hierom

Beantwoorden

In 2011 had Helmond 0 criminele, 2 overlastgevende en 7 hinderlijke jeugdgroepen. In 2010 waren dat er respectievelijk 1, 1 en 21. Dat maakt de researchredactie van RTL Nieuws vanavond bekend. Zij gaven deze cijfers van elke Nederlandse gemeente.
In totaal waren er in 2011 in Nederland 1165 problematische jeugdgroepen. De gemeenten Den Haag en Utrecht melden de meeste overlast. Ook kleinere gemeenten zoals Heerlen en Kampen kampen met overlast van criminele jongeren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *