Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.595 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

In Helmond-Noord zijn sinds vorige week 15 inspecteurs op pad om te controleren of de gasleidingen in de woningen doorgeroest zijn. Het betreft 900 woningen ten noorden van de Saxofoonstraat, Muziekplantsoen, ten oosten van het Klaroenpad en ten noorden van Nieuwveld en Venuslaan.
Deze spoedcontrole werd ingesteld nadat aan het licht kwam dat er van 7 gecontroleerde binnengasleidingen 2 verroest bleken te zijn. Woningcorporatie Woonpartners laat al haar ongeveer 200 huurhuizen in dit gebied controleren

Brief van de gemeente Helmond

Samen met de gemeente riepen zij alle particuliere huiseigenaren dringend op om meteen met deze inspectieronde mee te draaien omdat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het probleem van roestvorming zich ook voordoet bij andere huizen in dat gebied.

Naar ons nu is gebleken, doen een aantal huiseigenaren niet mee aan deze controle. Het kan zijn omdat de inspectie hen 50 euro kost of omdat ze (als een (dreigende) lekkage wordt gevonden) in de buidel moeten tasten voor het repareren, leggen van nieuwe leidingen en alle hak- en breekwerk dat daarbij komt kijken. De betreffende huiseigenaren kunnen in al hun wijsheid natuurlijk ook denken te weten dat er geen gevaar is.

Maar wat als er wél daadwerkelijk gevaar is? Vliegt er dan binnenkort ergens een woning met buren omhoog? De gemeente kan op grond van de Woningwet ook daadwerkelijk 'bestuursrechtelijke handhaving' toepassen, oftewel huiseigenaren dwingen mee te werken. Moet de gemeente die wet toepassen of …

6 reacties:

Mijn mening is dat €50,- een best grote drempel is.. vooral nu vlak voor de feestdagen, en met de kredietcrisis. Ik denk dat de drempel al een stuk lager zou zijn als de inspectie gratis zou zijn. Het repareren is een ander verhaal.. maar als uit de inspectie blijkt dat de gasleidingen inderdaad niet goed zijn.. neem ik toch wel aan dat mensen slim genoeg zijn om dan wel in de buidel te willen tasten.. het gaat dan immers om hun veiligheid. Plus als er iets gebeurd dan kunnen hun aansprakelijk worden gesteld wegens nalatenschap. Kortom.. mijn mening is de inspectie gratis, aangezien mensen eerst zekerheid willen en niet voor niets willen betalen omdat ze al genoeg voor de gek gehouden zijn. €50,- is veel, daar kan ik met mijn 2 kinderen een week van leven!!

Beantwoorden

Ik neem toch aan dat in de brief ook genoemd wordt wat de gevaren zijn als men geen inspectie laat uitvoeren. Ik kan me voorstellen dat een eventuele verzekering dan in ieder geval niet gaat uitkeren. Nog los van eventueel persoonlijk leed dat natuurlijk ook op de loer ligt.

Beantwoorden

De gemeente Helmond moet maar snel ingrijpen. Lijkt me toch gevaarlijk daar. Als daar een huis explodeert, zal iedereen natuurlijk meteen met een beschuldigend vingertje naar de gemeente wijzen.
Grijpen ze trouwens niet in, dan was die dringende oproep een lachertje.

Beantwoorden

Inmiddels weet ik dat diverse mensen hier in de wijk niet mee doen en ik vind het echt schandalig.

Hieruit blijkt maar weer dat de veiligheid, van je familie, jezelf en je buren minder waard zijn dan €50,– !!

Ik heb een van de grote verzekeringsmaatschappij aan de telefoon gehad en die zeggen:
Dat als er al bekend is dat er op gewezen is door de overheid en je hebt het onderzoek dan niet laten doen dat je een heel groot risico loopt dat de verzekering bij schade niet uitkeert.

In de voorwaarden van iedere maatschappij staat dat bij bewezen verwaarlozing ze niet tot uitbetaling overgaan. In dit geval is het dus te bewijzen.

En al zou de maatschappij wel tot betaling overgaan dan weegt dit niet op tegen de eventuele slachtoffers die er zijn, vind ik.

Beantwoorden

@Johan, ik vind dat de verantwoordelijkheid bij jezelf ligt en niet bij de Gemeente Helmond.

Maar ik vind wel dat de Gemeente Helmond er over zou kunnen nadenken om dit te verplichten, anders is de oproep inderdaad een lachertje.

Beantwoorden

Aanvulling op de logtekst
Bij de inspectie van gasleidingen in Helmond-Noord is tot nu toe bij 21 woningen een gaslek gevonden. 72 Woningeigenaren stelden geen prijs op de aangeboden inspectie. De ingehuurde installatiebedrijven hebben 637 woningen bezocht. Daarbij is bij 8 huur- en 13 koopwoningen een klein drukverlies vastgesteld.
In totaal gaat het om 630 koopwoningen en 270 huurwoningen van Woonpartners.

De gemeente en Woonpartners gaan in een tweede ronde de overige huizen controleren en proberen alsnog de 72 weigeraars over de streep te trekken. Om te beginnen door meer voorlichting te geven. Eventueel kan ook dwang worden uitgeoefend. Zo viel het de inspecteurs op dat veel mensen verouderde en poreuze gasslangen aan hun fornuizen hebben. Ook die dienen vervangen te worden.
Woningeigenaars (en bewoners) zijn namelijk verplicht hun installaties in goede orde te houden. Vooral gas en elektriciteit kunnen voor ernstige problemen zorgen, zoals onlangs in Someren weer bleek.
De woningen in Helmond-Noord dateren uit de jaren zestig en zeventig. De combinatie van bouwen in een drassig gebied, het gebruik van blankstalen leidingen en aanleg daarvan in de kruipruimtes leidt makkelijk tot roestvorming.
Huiseigenaren kunnen volgens een woordvoerder van de gemeente echter geen aanspraak maken op bouwfouten. De huizen zijn volgens de toenmalige regels gebouwd en fouten van aannemers e.d. verjaren normaal gesproken na tien jaar.

De gemeente hoopt wel dat meer eigenaren zich nu bewust zijn van de gevaren en de kwaliteit van hun leidingen vaker laat controleren. Dat kan eenvoudig bij het nakijken van de cv-ketel of geiser, wat eigenlijk ook jaarlijks dient te gebeuren.

Of woningbouwvereniging Volksbelang in het het aangrensende gebied in Helmond-Noord ook de gasleidingen gaat controleren, is onbekend.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *