Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.277 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Na al het negatieve nieuws in de zorg, vindt Colinda van der Zalm van de Nationale Hulpgids het tijd voor een positief verhaal. “Graag delen wij met u het ontroerende verhaal over de Helmondse Carola en haar meervoudig gehandicapte zoontje Yuri. Zielig zijn zij zeker niet, want zij zijn gezegend met hun gouden hulpen. Er gebeurt veel in de zorg. Problemen met de uitbetalingen van de pgb’s, staatssecretaris Van Rijn die meerdere malen op zijn kop krijgt en ook de bezuinigingen gaan maar door. Gelukkig gebeuren er ook nog mooie dingen in de zorg. Na al het negatieve nieuws over de zorg, is het tijd voor iets positiefs! Want de zorg gaat naast bezuinigen, ook over liefde, warmte en een bijzondere band. Dit is het verhaal van de Helmondse Carola en Yuri, met hun gouden hulp(en): de familie Van den Berg.”
Hieronder het uitgebreide verhaal dat Colinda optekende.

De 8-jarige Yuri heeft het CDLS Syndroom en Piere Robin Sequentie. Daardoor is hij meervoudig gehandicapt. Yuri is o.a slechtziend, slechthorend, kan niet lopen of praten, heeft een ontwikkelingsachterstand, last van reflux, hartproblemen, slikproblemen en epilepsie. ‘’Maar ondanks alles is hij zo’n lieverd. Hij is een vrolijke, pittige jongen die makkelijk contact maakt en enorm kan genieten van knuffelen!”, aldus Yuri’s moeder Carola.

Voor zijn ontwikkeling gaat Yuri naar het Kentalis, het voormalige Doven en Slechthorenden Instituut, waar hij zich door middel van zogenaamde ‘verwijzers’ leert uit te drukken. Op school krijgt hij tevens intensieve fysiotherapie om zo hopelijk zelfstandig te kunnen leren lopen. Hiervoor heeft hij net een peesverlenging ondergaan zodat hij meer kans maakt op zelfstandig kunnen lopen. “Het is nog erg onzeker of Yuri ooit zal leren praten, maar het zou al geweldig zijn als Yuri zou kunnen lopen”, vertelt moeder hoopvol.

Door Yuri’s handicap heeft hij constant zorg nodig, en dat is soms best zwaar voor alleenstaande moeder Carola die nog drie andere kinderen heeft. Yuri heeft immers 24/7 zorg nodig. “Zijn gezondheid blijft altijd érg wisselend en door al zijn beperkingen zijn er ook de nodige ziekenhuisbezoeken.. Maar ik blijf toch altijd wel positief, je krijgt zoveel terug van hem. Als ik hem hoor gillen van plezier dan is mijn hele dag weer goed’’, vertelt ze optimistisch.

Drie jaar geleden kwam Carola via de Nationale Hulpgids in contact met Simone van den Berg met de intentie om Yuri in de weekenden bij haar te laten logeren. Want een logeergezin vinden met wie het op alle fronten zo goed klikt, dat valt nog niet mee. Omdat Carola weet dat Yuri op zijn plek is bij de familie Van den Berg kan zij even tot rust komen. Die rust is van groot belang om de zorg vol te kunnen blijven houden.

Simone van den Berg en Anny van den Berg (moeder van Simone) zijn nu het vaste logeergezin van Yuri. “Zij zijn geweldig en onmisbaar”, vertelt Carola enthousiast.. Zij beschrijft Simone als een spontane, onbevangen hulp die gemakkelijk contact legt. ‘’Maar niet alleen Simone is goud waard’’, vertelt Carola. ‘’De hele familie Van den Berg helpt mee’’. Alle Van den Bergjes zijn gek op Yuri. Simones broer nemen hem mee als ze gaan voetballen, ze gaan samen terrasjes pikken, naar de Efteling of Yuri gaat gezellig mee naar een verjaardag. ‘’De familie Van den Berg is echt een tweede thuis voor Yuri, en ik zou niet meer zonder deze gouden hulpen kunnen’’, zegt Carola.

‘’Als Yuri opgehaald wordt door de Van Den Bergjes slaat hij meteen zijn kleine armpjes om hen heen alsof hij wil zeggen: ‘’jullie zijn er weer en ik vind jullie lief!”

1 reactie:

Respect … en wow… en meer weet ik nu even niet te zeggen…

Hartelijke groet,
Angelique

Beantwoorden
Angelique Raaijmakers-vdPol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *