Buiten is het 7 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.327 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

– PRIMEUR –
Aan weerszijden van het kanaal onder het viaduct van de Traverse komen Van Gogh murals. Dit eerbetoon aan 1 van de grootste schilders ter wereld komt op de vlakken van de ‘omgekeerde piramides’ onder het viaduct, zie afbeelding. Werkt het weer een beetje mee dan wordt daar dinsdag 27 augustus aan begonnen. Graffiti-artiest Ilse Weisfelt kreeg de opdracht voor deze grote muurschildering, zij denkt daar een dag of 10 werk aan te hebben. Wij weten nu nog niet hoe haar kunstwerk eruit komt te zien. Dat wordt namelijk nog even onder de pet gehouden.
De gemeente Helmond is de opdrachtgever van dit kunstproject dat met hulp van de Helmondse stichtingen Carat en Urban Matterz wordt gerealiseerd. Dat gebeurt in samenwerking met Zuidlijn en Van Gogh Brabant. Die laatste 2 zorgen ervoor dat er in Noord-Brabant in totaal 5 Van Gogh murals komen. Daarop wordt de band verbeeld van Vincent van Gogh en zijn familie met het spoor, treinen, stations, reizen en Brabant. Breda, Den Bosch en Eindhoven hebben die muurschilderingen al, Tilburg volgt nog.
Na de eerste 2 muurschilderingen op de bieb en Parkweg wordt dit de derde mural in onze stad. ‘Vroeger werd er veel geklaagd over de graffiti op muren, tegenwoordig betalen we ervoor.’ Een Helmonder zei dat een tijdje geleden toen we het met hem de murals in onze stad bespraken.
Is er een relatie tussen Vincent van Gogh en Helmond? Jawel, in 1884 schilderde hij ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’ voor zijn moeder. Nadat zij in Helmond ernstig was gevallen toen zij de trein uitstapte, lag zij enkele maanden met een gebroken dijbeen op bed. Zolang ze niet naar de kerk kon, bracht Vincent de kerk naar haar, zo was zijn gedachte. Dat schilderij hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam en heeft een waarde van vele miljoenen euro’s. Ook zou Van Gogh volgens Maria van de Looverbosch verschillende landschappen in Stiphout hebben geschilderd, zie dit item bij Omroep Helmond.

In de reacties hieronder staan updates.

26 reacties:

Wat een supergoed idee! ????
Hopelijk krijgt deze mural ook een heel fris uiterlijk.

Beantwoorden

Gaaf ????

Beantwoorden

Prachtig

Beantwoorden
Harriet Meulendijks

Ik woon op De Callenburgh, heeft een heeeeeel grote zijgevel (14 etages),
De bewoners (deels huur deels koop)is door CARAT gevraagd of er een MURAL op mocht komen. Velen waren enthousiast. Maar helaas, de eigenaar van het gebouw, AEGON, was tegen, HELAAS

Beantwoorden

Mooi initiatief. Vaak wordt geld voor kunst door de gemeente Helmond aan onzinnige projecten weggegeven. nu niet, dit kan wat moois worden op die pilaren onder de brug.
Overigens is er nog een relatie van Vincent van Gogh met Helmond. Zijn broer Cor was vrij technisch, hij werkte als leerling bij de machinefabriek van Egbert Haverkamp Begemann in Helmond. Voor die leerplek moest hij leergeld betalen. 🙂 Dat grote metaalbedrijf was vroeger naast het kanaal waar nu Boscotondo is, precies waar nu die pilaren beschilderd worden dus.

Beantwoorden

Heel mooi ????????????

Beantwoorden

Die andere 2 zijn ook schitterend

Beantwoorden

Update 1:
Op 6 september wordt de Van Gogh Mural onder de Traverse onthuld
Zoals hieroven aangekondigd begon kunstenaar Ilse Weisfelt gisteren met haar mural over Van Gogh op de pilaren van het viaduct van de Kasteel-Traverse over het kanaal. Deze mural is onderdeel van het project Van Gogh Murals van Zuidlijn. Op vrijdag 6 september zal de mural feestelijk worden onthuld door wethouder Antoinette Maas zo laat de gemeente vanavond weten.
Zuidlijn, een samenwerkingsverband van de gemeenten Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en de provincie Noord-Brabant, nam het initiatief om in deze 5 gemeenten een muurschildering te realiseren geïnspireerd door Van Gogh. De Helmondse mural is de laatste muurschildering van dit project. Over de kunsttechnische aspecten meldt de gemeente in haar persbericht: “Op de 4 pilaren van het viaduct, aan weerszijde van het kanaal, wordt in een eigentijdse vorm uitwerking gegeven aan het thema. De pilaren zijn weliswaar afzonderlijk te bekijken maar gaan ook een verbinding aan.”
De mural wordt in een kort tijdsbestek gerealiseerd. Hoe het eruit komt te zien, blijft nog steeds geheim. Over het ontwerp zeg Ilse: “Ik ben aan de slag gegaan met de arbeiders waar Van Gogh zo door gefascineerd was. Deze komen in verschillende herhalende patronen op de pilaren. De ene zijde laat steeds de ‘arbeider’ zien, de andere zijde is een variatie op het Brabants landschap (het Kerkje dat Van Gogh vaak geschilderd heeft, houten stammen, en velden). Ik laat deze dan afwisselen, zodat je wanneer je bijvoorbeeld naar de aardappelpoters kijkt, aan de overzijde van het kanaal de velden ziet. Op de korte zijdes van de driehoeken ontmoeten de twee kanten elkaar, hier ontstaat een soort overlap.”
“Met het Kasteel, het Speelhuis en het museum om de hoek past deze mural perfect op deze plek in Helmond. Daarnaast verlevendigt de mural de looproute vanuit de parkeergarage naar het centrum”, aldus een enthousiaste wethouder Maas. De Van Gogh Mural bij de Zuid-Willemsvaart is de derde grote mural in het centrum van Helmond. Deze wordt in opdracht van de gemeente gemaakt, eerder nam Stichting Carat het initiatief voor de muurschilderingen op de bibliotheek en aan de Parkweg. Om de Van Gogh Mural mogelijk te maken heeft Stichting Carat financieel bijgedragen. De komende jaren zal Stichting Carat nog meer murals in Helmond realiseren.
We hebben helaas nog geen foto’s van de werkzaamheden die de kunstenaar gisteren begon. Fijn als jij die wel hebt en mailt naar [email protected] dan zetten we die foto hieronder in een reactie.

Beantwoorden

schilder die lelijke badkuip maar eens????

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 28 augustus 2019 om 20:16:

Verdorie vanmiddag langs gefietst. Maak ik een keer geen foto van iets dat ik zie hadden jullie die mooi kunnen gebruiken.

Beantwoorden

Goed bezig gemeente! Hoorde dat Carat ook een muurschildering op die hele hoge kale muur van de Callenburgh wilde. Die je ziet als je naar het station fietst van de ING. De huurders waren voor maar de eigenaar van het gebouw was tegen. Jammer, een prachtige plek waar je heel veel mee zou kunnen doen.

Beantwoorden

Update 2:
Wim van den Broek maakte gisterochtend de onderstaande foto’s van kunstenaar Ilse onder de Traverse.

Beantwoorden

Beantwoorden

Op de foto van Carat zie je dat er ook gisteren volop gewerkt werd aan de Van Gogh mural(s):

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 2 september 2019 om 08:21:

Gaaf en ook die auto op de achtergrond ❤

Beantwoorden

O wat leukstraks f x kijken

Beantwoorden

Wah skon matje
En ut word nog skonner !!
Echt wel, van Gogh.

Beantwoorden

Update 3:
Vanmiddag werd de Van Gogh Mural onder de Traverse onthuld. Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant, was erbij en maakte de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Ik zal wel een cultuur barbaar zijn maar ik vind het niet echt een eerbetoon, weer zoiets waarvan ik me afvraag waarom ? Ieder zijn ding maar ik vind het verschrikkelijk misschien is het een kwestie van wennen ????

Beantwoorden
Antoinet van der Kuylen

Ik vind het leuk en fleurig maar niet echt een eerbetoon aan Vincent van Gogh. Ik had liever een uitvergrote kopie gezien van een echte van Gogh in plaats van”geïnspireerd op.”
Maar het is in ieder geval mooier geworden.
Zouden ze op meer plekken moeten doen!

Beantwoorden

Hopen dat mooie blijf onder die brug ????

Beantwoorden

Lelijk en zonde van het geld. Die ridder op het pand langs de traverse die is mooi.

Beantwoorden

Ik weet ,t nie maar was dr schilder onder invloed,van pillen/GHB, of ander “snoepgoed “???????????????????

Beantwoorden

Heeft toch niks met van Gogh te maken. Als hij dit zou zien, zou hij z’n ogen ook nog uitsteken.

Beantwoorden

@Paul Konings op vrijdag 6 september 2019 om 19:25:

Jawel, van Gogh was ook een schilder hoor, dat is link tussen die twee. ???? ????

???? Dit is een beetje meer van Gogh vind ik, of hij het nog hoort weet ik nie

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *