Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.952 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
36reacties

De politie liet gisterenavond rond 22.30 uur weten dat er een stoffelijk overschot was aangetroffen in een woning aan de Markiesstraat. Zij doet onderzoek en in het belang van dat onderzoek, zoals dat zo mooi heet, wilde de politie verder nauwelijks iets kwijt.
De omgeving van de woning aan de Markiesstraat 2 op de hoek met de 1e Haagstraat werd al snel afgezet met een geblindeerd hekwerk. Er verzamelden zich daar in ‘t Haagje al snel vele buurtbewoners en kijkers. Zoals dat gaat deden daar vele onbevestigde verhalen de ronde. Zo zou een agent zich hebben laten ontvallen dat er duidelijk sprake was van een misdrijf, een ander wist te vertellen dat zij eerder die avond schoten hoorde terwijl een ander ‘weet’ dat het een steekpartij was. Meerdere personen wisten te vertellen dat het slachtoffer een jongere man met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zou zijn.
Fotograaf Harrie Grijseels was snel ter plaatse en maakte onderstaande 7 foto’s.

Haagje Helmond

Haagje Helmond

Haagje Helmond

Haagje Helmond

Haagje Helmond

Haagje Helmond

In de reacties hieronder staan updates.

36 reacties:

Update 1 (volledige persbericht):
Politie treft stoffelijk overschot aan in woning Helmond
Verdachte aangehouden in verband met schietpartij Langeraarstraat
ZWIJNDRECHT/DEN BOSCH/HELMOND: In het onderzoek naar de schietpartij aan de Langeraarstraat in Zwijndrecht waar afgelopen maandag 3 vrouwen om het leven kwamen is vrijdagavond een verdachte aangehouden. Na de aanhouding van de verdachte volgden twee doorzoekingen in woningen in Den Bosch en Helmond. Daarbij werd in de woning in Helmond een stoffelijk overschot aangetroffen.
Na onderzoek door het rechercheteam is vrijdagavond 20 mei onder leiding van de officier van justitie binnengevallen in een woning in Den Bosch. Het arrestatieteam kon in de woning aan de Christiaan Huygensweg een tweetal mannen aanhouden onder wie een 25-jarige inwoner van Helmond die wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij. De tweede man die in de woning in Den Bosch is aangehouden betreft een 45-jarige inwoner van Den Bosch. Tijdens de doorzoeking van deze woning is een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.
Op hetzelfde tijdstip werd binnengetreden in een woning aan de Markiesstraat in Helmond. Daar werd een stoffelijk overschot aangetroffen. Het slachtoffer is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Medewerkers van Forensische Opsporing hebben een sporenonderzoek ingesteld. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Beantwoorden

Pff… best heftig!! Ik kwam gisteravond thuis en daar zag ik dan al die politie in de straat.. :S

Beantwoorden

René van Hoof liet weten dat het lijk dat is vrijdagavond gevonden werd een vrouw is.

Beantwoorden

Natasja B., een buurtbewoonster, liet ons zojuist weten dat de zwarte schermen tussen 5 uur en half 8 zijn verwijderd.

Beantwoorden

Update 2:
Verdachte Helmonder is ex-vriend dochter
De verdachte uit Helmond die eerder deze week werd aangehouden in verband met de schietpartij in Zwijndrecht, is de ex-vriend van de jongste dochter van het gezin die daarbij ook om het leven kwam. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt aldus RTV Rijnmond.
Bij de schietpartij in de Langeraarstraat in Zwijdrecht kwamen een moeder en 2 dochters om het leven. De vader van het gezin raakte zwaargewond. De politie doet nog sporenonderzoek in de woning in Helmond en hoopt dit zondagavond af te ronden. Zojuist liet Natasja B., een buurtbewoonster, ons zojuist weten dat de zwarte schermen om het huis tussen 5 uur en half 8 zijn verwijderd.
Die ex-vriend staat ingeschreven op het adres in Helmond waar de politie vrijdagavond bij een huiszoeking nog een vierde lichaam aantrof. De identiteit van deze vrouw is inmiddels bekend. Het gaat om een 20-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats die sinds 12 mei werd vermist. Ook zij werd doodgeschoten.
De 25-jarige Helmonder die vrijdag in Den Bosch werd aangehouden wordt zowel verdacht van de dodelijke schietpartij Zwijndrecht van afgelopen maandag als van betrokkenheid bij de dood van een jonge vrouw in Helmond. Er wordt gedacht dat er een conflict is geweest over onder meer hun kind.

Beantwoorden

Ben eigenlijk wel benieuwd wie die 20jarige vrouw is en of haar ouders op de hoogte zijn , dan hoef ik me niet af te vragen of t mijn dochter is , want als ik dit lees bekruip me wel dat gevoel.

Beantwoorden

@Laura:
Volgens het ANP gaat het om een inwoonster van Amsterdam zonder bekend woonadres.

Beantwoorden

ja daarom juist, maar ze hangt ook vaak in de Markiesstraat rond.

Beantwoorden

@Laura:
Wellicht zinvol om contact met de politie regio Zuid-Holland-Zuid op te nemen:
http://www.politie.nl/zuid-holland-zuid/contact/

Beantwoorden

Inderdaad want ik was t weekend niet thuis .
Bedankt voor de link want t blijft door mijn hoofd spoken en t zou me ook niet verbazen als het zo zou zijn , helaas.

Beantwoorden

@Laura: Sterkte, hopelijk krijg je een goed bericht!

Beantwoorden

Heb Helmond zojuist gebeld maar die zeggen niets , ze hebben mijn foonnr en zouden kijken wat ze konden doen.
Dank je.

Beantwoorden

@Laura,
Ik heb dit een beetje gevolgd.
Ik hoop dat je goed bericht krijgt over je dochter en dat er met haar niets aan de hand is.

Beantwoorden

Bedankt allemaal , maar ik weet NU dat t mijn dochter niet is ,ze heeft nl vanacht een smsje gestuurt.Nogmaals bedankt voor jullie medeleven want het was best wel schrikken.

Beantwoorden

Verders wil ik de familie van dat gezin condoleren met hun verlies, sterkte.

Beantwoorden

Update 3:
Volledige persbericht vandaag van Arrondissementsparket Dordrecht
In het onderzoek naar aanleiding van de schietpartij in Zwijndrecht van maandag 16 mei, is een derde aanhouding verricht. Op 7 juni is een tweede 25-jarige man uit Helmond in zijn woonplaats aangehouden.
Bij de schietpartij in Zwijndrecht kwamen drie vrouwen uit Zwijndrecht om het leven en raakte een man zwaargewond. Het ging om een 57-jarige moeder en haar twee dochters van 23 en 29 jaar. De zwaargewonde was een 64-jarige man en de vader van het gezin.
Op 20 mei werden al een 25-jarige man uit Helmond en een 45-jarige man uit Den Bosch aangehouden. Na deze aanhouding volgden doorzoekingen in Den Bosch en Helmond, waarbij op 20 mei in Helmond een vierde dodelijk slachtoffer werd aangetroffen. Dit betrof een in Amsterdam vermiste 20-jarige vrouw.
De 25-jarige man uit Helmond die op 20 mei is aangehouden, wordt er nu van verdacht dat hij alle vier de vrouwen om het leven heeft gebracht en heeft geprobeerd de 64-jarige man om het leven te brengen. De 45-jarige man uit Den Bosch die ook op 20 mei werd aangehouden, wordt verdacht van verboden vuurwapenbezit.
De op 7 juni aangehouden 25-jarige man wordt niet verdacht van het om het leven brengen van de vermiste 20-jarige vrouw. Wel zou hij de 25-jarige Helmonder die op 20 mei werd aangehouden en met wie hij bevriend is, hebben geholpen nadat deze de 20-jarige vrouw om het leven had gebracht. Ook wordt hij verdacht van verboden vuurwapenbezit. De man wordt op 10 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Beantwoorden

Update 4:
Helmonder Faig B. bekent de moord op 20-jarige vrouw in Markiesstraat
De 26-jarige Helmonder hoofdverdachte Faig B. heeft zowel de moord op de 20-jarige vrouw die in een woning aan de Markiesstraat werd gevonden, als ook op een 57-jarige vrouw en haar 2 dochters van 29 en 23 jaar in Zwijndrecht inmiddels bekend. Dat liet de officier van justitie zojuist weten in een pro-forma zitting van de rechtbank.
Faig B. was zelf niet aanwezig tijdens deze regiezitting. Hij verkoos niet te komen en op cel te blijven. Niet geheel ongebruikelijk tijdens dergelijke regiezittingen.
Er moet nog veel moet worden onderzocht volgens de officier van justitie, daarom willen zij de zaak inhoudelijk pas in november behandelen.
Een 26-jarige Helmonder staat ook terecht in deze zaak. Hij zou onder meer hebben geholpen bij het wissen van sporen en het verstoppen van een wapen van de hoofdverdachte. Zijn zaak zal eind oktober dienen.

Beantwoorden

Er is bewijs en we hebben een bekentenis. De electrische stoel, zou ik zeggen. Is de meest kosteneffectieve oplossing voor de maatschappij.

Beantwoorden

Update 5:
Helmonder voor rechter voor viervoudige moord
Vandaag en morgen staat de Helmonder Faig B. voor de rechter voor 4 moorden in mei 2011 in Helmond en Zwijndrecht. Daar werden een 20-jarige vrouw in de Markiesstraat in Helmond vermoord (zie de foto’s bovenaan) en in Zwijndrecht werden een 57-jarige vrouw en haar 2 dochters van 29 en 23 doodgeschoten. De vader van het gezin raakte zwaargewond in een poging hem dood te schieten.
Faig (27 jaar) had met zowel het meisje uit Helmond als met de jongste dochter uit Zwijndrecht een relatie gehad. Dat die relaties waren stukgelopen kon hij niet verkroppen. Augustus vorig jaar liet de officier van justitie al weten dat Faig de moorden op de 4 vrouwen bekende.
De rechtszaak (die al diverse malen werd uitgesteld) zou eigenlijk in Dordrecht plaatsvinden, maar daar was geen extra beveiligde zaal beschikbaar. Daarom zijn de Dordtse rechters tijdelijk uitgeweken naar Rotterdam.

Beantwoorden

Update 6:
Eerste zittingsdag viervoudige moord
Op de eerste zittingsdag bleek dat Faig B. eerst zijn ex-vriendin Farida in zijn huis in Helmond doodde. 4 Dagen later schoot hij in Zwijndrecht Nargiz (een andere ex-vriendin) met haar moeder en zus dood.
In de portemonnee van Faig B vond de politie vorig jaar een vermeende afscheidsbrief. Daarin schreef hij dat hij zijn ex-vriendin naar zijn woning in Helmond had gelokt en uit wraak om het leven had gebracht. Zijn andere ex-vriendin schoot hij in haar ouderlijk huis in Zwijndrecht ‘om zijn eer’ dood. Hoewel B. vorig jaar al bekende de 4 vrouwen te hebben vermoord, ontkende hij vandaag wat hij eerder schreef. Hij zou de moorden wel hebben gepleegd, maar niet hebben gepland. Hij wist eigenlijk niet meer precies waarom hij deze moorden pleegde en kwam met verschillende verklaringen. Maar hij wist zich nog precies te herinneren dat hij destijds cocaïne en bier genomen had. ‘Het leek of iemand anders de controle over mij had genomen.’
De psycholoog die hem onderzocht in het Pieter Baan Centrum noemt de verdachte emotieloos met narcistische trekken, gestoord en snel gekrenkt.
De vader van het gezin die destijds zwaargewond raakte, woonde de zitting bij op de tribune. In het begin van de middag werd het hem te zwaar, werd onwel waarna de zitting tijdelijk stilgelegd werd.
Morgen komt de officier van justitie waarschijnlijk met de strafeis.

Beantwoorden

Update 7:
Tweede zittingsdag: de eis is levenslang
Het Openbaar Ministerie OM eiste zojuist levenslang voor de 4 moorden en een poging daartoe. Volgens het OM was er sprake van voorbedachte rade hetgeen zou blijken uit het afscheidsbriefje in zijn portefeuille.
Faig B. schoot alle vrouwen door het hoofd. Hij toont tijdens deze tweede zittingsdag geen enkele emotie. Niet als hij de moorden beschrijft, niet als het OM levenslang eist en niet bij het hoorbare verdriet van de moeder van Farida.
Net als gisteren de vader van het gezin, had vandaag ook de moeder van de in Helmond vermoorde Farida het zwaar. Daarom werd er ook vanochtend even geschorst.

Beantwoorden

Update 8 met officiële bericht van het OM Arrondissementsparket Rotterdam:
Levenslang geëist tegen verdachte viervoudige moord
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange straf geëist tegen de man die ervan verdacht wordt in mei vorig jaar vier vrouwen te hebben doodgeschoten, en een man te hebben neergeschoten. Volgens de officieren van justitie zou het motief gelegen kunnen zijn in het feit dat twee van de vier vrouwen een eind aan een relatie met hem hadden gemaakt.
De man, die de moorden heeft bekend, schoot op 16 mei 2011 in Zwijndrecht twee zussen van 29 en 23 jaar en hun moeder van 58 in hun woning dood. De nu 65-jarige vader werd geraakt maar kon aan de schietpartij ontkomen. Het 23-jarige meisje had een vriendschappelijke relatie met de man gehad, maar ze had daar een eind aangemaakt omdat hij haar mishandelde. Toen politie en OM de man op het spoor kwamen, en een doorzoeking in zijn woning werd gedaan, werd het lichaam van een 20-jarige Amsterdamse vrouw gevonden. Zij was enkele dagen voor de schietpartij in Zwijndrecht door haar moeder en verloofde als vermist opgegeven. De verdachte bekende haar te hebben gedood op de dag dat ze verdween, vier dagen voor de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht.
Alle vrouwen werden doelbewust vermoord, aldus de officier. Zo werden ze allemaal onder andere in het hoofd geraakt. Dat de vader van het Zwijndrechtse gezin de schietpartij overleefde, zou volgens het OM mogelijk gekomen zijn omdat de kogels in het wapen op waren. De verdachte zelf ontkende dat.
Volgens het OM past maar één straf voor de gebeurtenissen in mei 2011, ook al om de maatschappij maximaal tegen de verdachte te kunnen beschermen. De verdachte sprak in een later gevonden briefje dat hij de Amsterdamse vrouw had vermoord uit ,,wraak”. Over de Zwijndrechtse moorden heeft de verdachte geschreven dat die waren gepleegd om zijn ,,eer” te redden.
Er is onderzoek gedaan naar de psyche van de verdachte. Hij heeft een stoornis, maar de onderzoekers kunnen niet zeggen in hoeverre dat zijn handelen heeft beïnvloed. Ze hebben daarom geen advies kunnen geven over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Beantwoorden

Update 9:
Vanmiddag waren de advocaten van Faig B.aan de beurt.
De verdediging vindt dat er sprake is van doodslag, geen moord. De verdachte handelde zowel in Helmond als in Zwijdrecht in een opwelling. “Dat bewijst alleen al het feit dat hij Farida in zijn huis doodschoot maar niet wist wat hij daarna moest doen,”, stelde advocaat Mr. Kamil Karakaya. Doodslag dus, Faig B. had zich immers niet voorbereid op het wegwerken van een lijk.
“Het is inhumaan en in strijd met de rechten van de mens om de verdachte levenslang op te sluiten, zoals het OM dat betoogde. Hij is te jong om geen zicht meer te hebben op een terugkomst in de maatschappij.” De advocaten eisten daarom dat hun cliënt een straf krijgt van maximaal 20 jaar.

Beantwoorden

Nee, dan die 4 vrouwen door hun hoofd schieten, dat was pas lekker humaan!
Geef hem levenslang, liefst met eenzame opsluiting!!!
Lees anders zijn verhaal eens op http://www.misdaadjournalist.nl/2011/09/de-dodelijke-wraak-van-een-afghaanse-stalker/

Beantwoorden

Die advocaat pleit voor zijn client. De gewoonste zaak van de wereld.

Beantwoorden

De rechtbank in Dordrecht oordeelt vandaag welke straf Faig B. krijgt voor de 4 moorden en een poging daartoe. De zaak dient in de extra beveiligde zaal in Rotterdam.

Beantwoorden

Update 10:
Levenslange celstraf voor viervoudig moordenaar Faig B.
Faig B. verdwijnt levenslang achter de tralies omdat hij vorig jaar mei 4 vrouwen om het leven bracht en een poging deed een man van het leven te beroven.
De moord op de ex-vriendin in Helmond was een vooropgesteld plan zegt rechtbank. De dood van de 2 zussen (waarvan 1 ook een ex-vriendin) in Zwijndrecht was moord. De dood van hun moeder is doodslag. Faig B. was niet van plan haar te vermoorden.
De Helmonder Faig B werd veroordeeld voor 3 maal moord en eenmaal doodslag en eenmaal poging tot doodslag op de vader van de 2 zussen.
De rechtbank oordeelde dat Faig B. volledig toerekeningsvatbaar was.

Later meer informatie.

Beantwoorden

Gerechtigheid!!!!!

Beantwoorden

Aanvullend de volledige uitspraak van de Rechtbank Dordrecht vanmiddag:

Levenslang voor 3 moorden, 1 doodslag en 1 poging tot doodslag
Zaak Galjoen. Verdachte schiet op 12 mei 2011 te Helmond zijn ex-vriendin dood. Op 16 mei 2011 schiet hij te Zwijndrecht eerst in het portiek van de woning de zus van een andere ex-vriendin dood (error in persona). Vervolgens gaat verdachte de woning van zijn ex-vriendin binnen en schiet haar en haar moeder daar dood. Ten slotte schiet verdachte op de vader van zijn ex-vriendin. Deze wordt wel geraakt, maar overleeft het. Error in persona staat niet aan voorbedachte raad in de weg. Bij het doden van de beide ex-vriendinnen voorbedachte raad aangenomen op basis van een bekennende verklaring, welke wordt ondersteund door andere bewijsmiddelen, waaronder een zgn. afscheidsbrief. Geen aanleiding voor het gelasten van TBS. Opleggen levenslange gevangenisstraf niet in strijd met artikel 3 en artikel 5, vierde lid, van het EVRM.
De volledige uitspraak van de rechter:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BX9919&u_ljn=BX9919

Beantwoorden

Deze zaak gaat nog jaren duren. Elke strohalm wordt door de veroordeelde aangegrepen. Er zal dus zeker nog een hoger beroep komen. En eventueel toetsing door de Hoge Raad.

Levenslang is per slot van rekening levenslang.

En mogelijk 50 jaar detentie is ook niet alles.

Beantwoorden

Update 11:
In hoger beroep opnieuw levenslang geëist voor doden van 4 vrouwen
“Deze strafzaak is van een voor Nederland vrijwel ongekende ernst en omvang. Verdachte heeft in mei 2011 vijf slachtoffers neergeschoten. Vier vrouwen zijn daarbij om het leven gekomen en slechts één man heeft het overleefd. In het recente verleden heeft alleen in Alphen aan den Rijn één persoon in korte tijd meer slachtoffers gemaakt bij het schieten in een winkelcentrum. Deze persoon beroofde zichzelf daarna van het leven.”
Zo begon de advocaat-generaal (OM) in Den Haag vandaag het requisitoir en eiste in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf tegen de man uit Helmond.
De verdachte werd aangehouden nadat hij, zo stelt het OM, drie vrouwen, een 57-jarige moeder en haar 23- en 29-jarige dochters, doodde in hun woning aan de Langelaarstraat in Zwijndrecht op 16 mei 2011. De toen 64-jarige man en vader van het gezin raakte zwaar gewond. Verdachte was de ex-vriend van een van de dochters. Na zijn aanhouding werd in zijn woning in Helmond een in Amsterdam vermiste 20-jarige vrouw dood gevonden. Zij was ook een ex-vriendin van verdachte. Het OM ziet het motief voor het doden van zijn twee ex-vriendinnen in een problematische relatiesfeer met een problematisch einde van de relatie en een langdurende gekrenktheid bij de verdachte.
Het OM is van mening dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld bij het doden van zijn twee ex-vriendinnen en, als vergissing in de persoon, de zus van zijn ex en dat daarmee sprake is van moord. “Uit het dossier blijkt van louter doelgericht en dodend handelen, niet van een opwelling of paniekerig handelen. Er zat (enig) tijdsverloop tussen de verschillende dodende handelingen en telkens moet er geconstateerd worden dat hij doodde en daarmee doorging. Hij heeft planmatig en welbewust deze levensberovende handelingen verricht”, aldus de advocaat-generaal op de zitting.
Het OM vindt dat alleen de maximale celstraf die het Wetboek van Strafrecht biedt recht doet aan de ongekende ernst en veelheid van de feiten. “Verdachte heeft de vrouwen van dichtbij met doelgerichte dodelijke schoten nietsontziend om het leven gebracht. Hij heeft hun meedogenloos het meest kostbare dat een mens bezit, het leven, ontnomen. Dit heeft onnoemelijk en verbijsterend leed en schade aangericht bij de nabestaanden. Ook de veiligheidsgevoelens van mensen in de directe woonomgeving in Zwijndrecht en Helmond zijn fors aangetast. Het OM is zich er sterk van bewust dat het opleggen van een levenslange gevangenisstraf aan de inmiddels 29-jarige man zal betekenen dat hij onder de huidige omstandigheden in Nederland hoogstwaarschijnlijk levenslang uit de samenleving wordt weggehaald en wordt opgesloten. Het uiterst gewelddadig handelen van verdachte rechtvaardigt echter het opleggen van deze straf. De samenleving dient blijvend tegen verdachte te worden beschermd”, aldus de advocaat-generaal. De eis is mede ingegeven door de resultaten van het uitgebreide persoonlijkheidsonderzoek dat bij verdachte zowel in eerste als in tweede aanleg is verricht. Er is daaruit geen eenduidig beeld ontstaan over de aanwezigheid van een psychische stoornis tijdens het plegen van de feiten bij verdachte. Een TBS-advies is daarom niet op de voorhand geïndiceerd.
De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie, eveneens tot een levenslange celstraf. De verdachte stelde hoger beroep in. De rechtbank sprak verdachte vrij van de moord op de moeder en de poging moord op de vader en kwam tot een bewezenverklaring van doodslag en poging doodslag. Het OM stelde geen hoger beroep in tegen de vrijspraken. De zaken zijn wel meegenomen in de straftoemeting.

Beantwoorden

Update 12:
Levenslang en géén TBS voor viervoudige moord
De 29-jarige Faig B. blijft levenslang in de cel zitten. Dat besloot het Gerechtshof in Den Haag zojuist in het hoger beroep. In mei 2011 schoot deze Helmonder in Zwijndrecht 3 vrouwen dood en kort daarvoor een vierde in Helmond.
De Rotterdamse rechtbank veroordeelde hem eerder ook tot levenslange celstraf, maar B. oorspronkelijk uit Azerbeidzjan afkomstig, ging daar tegen in beroep. Hij hoopte op een veroordeling tot TBS, zodat hij na een behandeling ooit toch weer vrijkomt. B. verklaarde eerder dat in een soort waas gehandeld te hebben en onder invloed te zijn van cocaïne en drank.
Het Gerechtshof is het daarmee oneens en gelooft ook niet dat overmatig gebruik van de coke en drank de waas veroorzaakte. Daarnaast oordeelde het hof dat de man geen stoornis heeft en dus volledig toerekeningsvatbaar was.

De volledige uitspraak van Gerechtshof Den Haag in dit hoger beroep.

Beantwoorden

Men had hem kort na plegen van feit In een waas van “verlichting” op transport naar Azerbeidzjan sturen, nu heeft ie ons veel geld gekost en mogen we hem nog levenslang voorzien van natje en droogje

Beantwoorden

@slimpie op maandag 19 januari 2015 om 16:19:

Foei, wat een (zeer terechte) niet policor-opmerking maak je hier. Dat de linkse kerk maar niet over je valt.
*glimlachen moet om deze spijker-op-zijn kop opmerking op deze blue monday*

Beantwoorden

Update 13:
Helmondse moordenaar Faig B. tot september 2017 sowieso levenslang
De Hoge Raad heeft de zaak van Helmonder Faig B. aangehouden. Het besluit of zijn levenslange straf blijft staan, wordt pas op 5 september volgend jaar genomen, aldus de Hoge Raad vandaag. Dit in afwachting van politieke besluitvorming. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bekijkt momenteel namelijk in hoeverre een levenslange straf ook levenslang mag duren, of dat iemand na 25 jaar kans maakt op vrijlating.
In de zaak van de Helmonder (geboren in 1985) heeft de rechtbank in Dordrecht (in 2012) en het Hof Den Haag (in 2015) hem veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens meervoudige moord, doodslag en een poging tot doodslag. Zie hierboven voor meer info en (helemaal bovenaan) de foto’s in ‘t Haagje na de moord in 2011 op zijn 20-jarige ex-vriendin Farida.
De verdachte heeft tegen deze veroordeling cassatie bij de Hoge Raad ingesteld (zoals Tejo 4 jaar gelden al voorspelde). In cassatie is de vraag aan de orde of die levenslange gevangenisstraf in stand kan blijven.
Levenslange gevangenisstraf mag daadwerkelijk levenslang duren. Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) staat dat toe. Na verloop van tijd moet echter wel een reële mogelijkheid tot herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf bestaan, die kan leiden tot verkorting van de straf of (voorwaardelijke) invrijheidstelling. Bij die herbeoordeling moet bij voorkeur een rechter bekijken of het nog gerechtvaardigd is de straf te laten voortduren. Dit recht op een herbeoordeling betekent niet dat een levenslanggestrafte ook zal vrijkomen.
De Hoge Raad overweegt dat er op dit moment in Nederland geen mogelijkheid tot herbeoordeling is die voldoet aan de eisen die daaraan moeten worden gesteld. De oplegging van de levenslange gevangenisstraf is daarom op dit moment in strijd met het EVRM. Die strijdigheid kan echter worden opgeheven als een reële mogelijkheid tot herbeoordeling wordt ingevoerd en een veroordeelde zich tijdens de straf kan voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving.

Beantwoorden

Update 14:
Levenslang Fariq B. blijft in stand
De man die in 2011 zijn Helmondse vriendin vermoorde, heeft terecht levenslang gekregen. Door een uitspraak van de Hoge Raad kan Nederland vanaf nu mensen levenslange gevangenisstraf geven. Het Hof in Den Haag veroordeelde Farig B. tot levenslang wegens meervoudige moord, doodslag en een poging tot doodslag. De in Azerbeidzjan geboren Helmonder Faig B. (32) doodde in 2011 zijn Helmondse vriendin (20). Haar lichaam werd gevonden in hun woning aan de Markiesstraat in ‘t Haagje. Deze werd doorzocht nadat hij was gearresteerd omdat hij in Zwijndrecht een andere ex (23) had omgebracht, samen met haar zus (29) en moeder (53). De vader van dat gezin raakte zwaargewond maar bleef in leven. De verdachte kreeg voor zijn daden geen tbs maar het zelden opgelegde levenslang. In hoger beroep bevestigde het Gerechtshof die straf.
De verdachte heeft zelf tegen deze veroordeling cassatie ingesteld. Daarbij komt de vraag aan de orde of die levenslange gevangenisstraf in stand kan blijven. Juli 2016 constateerde de Hoge Raad der Nederlanden (het hoogste Nederlandse rechtscollege) dat Nederland alleen levenslang mag geven, wanneer een reële mogelijkheid tot herbeoordeling van de straf bestaat. Dit om te voldoen aan het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, het EVRM.
Dat was toen niet het geval maar daarna is deze procedure geregeld door het ‘besluit Adviescollege levenslanggestraften’, gepubliceerd op 6 juni 2017. Daarin is bepaald dat uiterlijk 27 jaar na aanvang van de detentie de mogelijkheid van gratieverlening bestaat. Dat betekent overigens niet dat een verdachte ook echt vrij komt. De Hoge Raad heeft nu beslist dat het Nederlandse recht daardoor voldoet aan de eisen van het EVRM. Fariq B. blijft dus in het gevang en deze regeling geldt van nu voor alle tot levenslang veroordeelden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *