Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.512 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

foto's: Wim vd BroekHet College van B&W heeft besloten om het beheer en exploitatie van de gemeentelijke collectie draaiorgels tot 1 januari 2016 over te dragen aan de Stichting Draaiorgels Helmond. Tot die tijd worden de orgels tentoongesteld in de Gaviolizaal. De stichting krijgt daarvoor 17.000 euro exploitatiesubsidie, naast een bijdrage in de huur van 43.000 euro. Voor het wegwerken van onderhoudsachterstand aan de instrumenten is aanvullend een eenmalige investering van 100.000 euro nodig. Hiermee voert het College de wens van de Helmondse gemeenteraad uit om de draaiorgels in Helmond te houden.
De tijd tot 1 januari 2016 wordt gebruikt om, met de opgedane ervaring, een voorstel te maken voor een definitieve oplossing. Omdat er flink gaat worden bezuinigd bij de gemeente vindt het College het niet gepast om nu al een besluit voor meerdere jaren te nemen. Daarnaast moet er ook nog een besluit worden genomen over de precieze toekomst van de Gaviolizaal in de Torenstraat. Het voorstel voor de structurele oplossing zal besproken worden met betrokken partijen.
Vorige jaar hield Nathalie van der Zanden (toen nog SP-raadslid, nu 1 van de wethouders) nog een vurig pleidooi getiteld ‘Helmond moet draaiorgels behouden!’ op de weblog. Daarop kwamen veel reacties.

2 reacties:

Hierbij het volledige voorstel (pdf) van B&W en hoe zij daartoe kwamen. Daarin staan ook de resultaten van een onderzoek naar de mening van de bevolking over de Helmondse draaiorgels. Hieronder enkele resultaten:
• 68% kent de orgels en weet waar ze staan.
• 73% spreekt zich ervoor uit de orgels in eigendom te houden.
Van deze groep wil ongeveer de helft dat ze naar een andere locatie in Helmond gaan en is de andere helft voor verhuren/uitlenen. 30 % van de bevolking spreekt het voornemen uit een bezoek te brengen als de nieuwe locatie zich in Helmond bevindt. 40 % zegt zeker niet te gaan.
Met name de bevolking in de leeftijdsgroep 60+ blijkt positief te staan tegenover de draaiorgels en het behoud daarvan voor Helmond.

Beantwoorden

Een draaiorgel is een authentiek muziekinstrument dat vroeger voor veel volks vermaak zorgde op straten en pleinen. Iets wat nu in stand gehouden zou moeten worden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *