24reacties

Frauderende psychiater Jos G. bij de rechter

Vanochtend om 9 uur begon eindelijk het fraudeproces tegen psychiater Jos G. uit Helmond. Samen met een psychiater uit Rotterdam en hun 2 handlangers staat de Helmonder terecht voor de Rotterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) kan slechts een schatting maken van de omvang van de fraude. Eerder werd becijferd is dat door het stopzetten en terugvorderen van alleen al de onterechte uitkeringen zo’n 40 miljoen euro werd bespaard.
Het viertal wordt verdacht een miljoenenfraude gefaciliteerd te hebben met arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s). In december 2008 kwam die fraude voor het eerst in beeld. In 2010 begon het onderzoek van het OM en de recherche. Tegen betaling zouden er valse medische verklaringen zijn opgesteld voor mogelijk 1600 veelal Turkse ‘patiënten’. Die (volgens justitie) kerngezonde mensen werden vaak in Turkse koffiehuizen geronseld. Met onjuiste diagnoses als schizofreen of psychotisch van de psychiaters op zak, kregen deze ‘neppatiënten’ WAO/WIA-uitkeringen en pgb’s. Een flink deel van die inkomsten ging volgens justitie naar het viertal. De 2 psychiaters lieten eerder al weten dat zij zich juist zien als de slachtoffers die door de frauderende patiënten om de tuin zijn geleid.
In januari 2011 werden psychiaters Jos G. en de Rotterdamse Sinan G. aangehouden voor deze fraude met zorggelden. Jos G. werd 3 maanden later uit voorarrest ontslagen opdat hij thuis op zijn rechtszaak kon wachten. In ons 2011-artikel Psychiater Jos G. werd niet gestopt (en de updates in de reacties daaronder) staat veel aanvullende informatie. In december 2015 raakte Jos G. zijn artsentitel kwijt. Hij werd toen namelijk geschrapt uit het BIG-register. Neppatiënten die hebben meegedaan zijn inmiddels al gestraft.
De rechtbank heeft 2 weken ingepland om deze lang verwachte en voorbereide zaak te behandelen. Zodra we de komende weken meer weten, laten we dat in de reacties hieronder weten.

In de reacties hieronder staan de updates.