Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

46reacties

Omroep Brabant beweert dat Manfred Smol, gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie (FvD) in Helmond, op Twitter politici als Mark Rutte en Hugo de Jonge vergelijkt met nazi-kopstukken. Tevens wordt hen een nare dood in Siberië toegewenst en ook andere publieke figuren worden niet gespaard.
Dat doet Smol niet op zijn Twitteraccount @ManfredSmol, maar dat doet hij volgens die omroep op het Twitteraccount @manfredosz (Ozark genaamd). Dat werd afgeleid uit het feit dat Ozark in juni 2015 zichtbaar een telefoonnummer aan de helpdesk van reisorganisatie Sunweb gaf. En dat nummer blijkt op dit moment van Smol te zijn.
Dit alles is veel uitgebreider te lezen in dit artikel van Omroep Brabant. Naar aanleiding daarvan kwam het Eindhovens Dagblad enkele uren later met een soortgelijk artikel. Desgevraagd ontkende het kersverse raadslid aan zowel Omroep Brabant als het Eindhovens Dagblad dat het gewraakte Twitteraccount van hem is. 
Ondertussen ging de weblog na wat @manfredosz verder prijsgaf op Twitter. Er werd getwitterd vanuit Helmond, Ozark schreef in augustus 2016 in Brandevoort te wonen. In juni 2015 meldde Ozark in Portugal te zijn en in april 2017 schreef hij aan Sunweb “de kleintjes zijn 19 maanden en 1 van net 3 jaar”. Tot zover de feiten tot nu toe. Of dat matcht met persoonlijke feiten van Manfred Smol weten we niet. 
Zojuist laat Theo Heller, de Helmondse fractievoorzitter van FvD, weten: “Wij hebben kennis genomen van de berichten in de media over een Twitter account. Wij doen niet mee aan trial bij media en gaan zelf onderzoeken wat hier aan de hand is. Uiteraard neemt FVD afstand van alle uitingen die niet door de beugel kunnen.”

Naschrift: Enkele minuten nadat we het bovenstaande publiceerden, was het Twitteraccount @manfredosz verwijderd. Gelukkig hebben we de screenshots nog.

In de reacties hieronder staan updates.

46 reacties:

Houd je met iets anders bezig als oude geruchten

Beantwoorden

@Noah op donderdag 2 juni 2022 om 19:39:

Helemaal goed gezegd, binnen de FVD was dat alllang bekend. Keislecht dat een rat dat lekt naar Omroep brabant.

Beantwoorden

Tot nu toe zijn dit allemaal “toespelingen” en is er geen enkel bewijs. Wie riep ook alweer dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is?

Beantwoorden

@Miranda op donderdag 2 juni 2022 om 22:55:

Als de geruchten binnen de partij al lang bekend waren, waarom komen ze dan nu pas met “Wij doen niet mee aan trial bij media en gaan zelf onderzoeken wat hier aan de hand is”?

Beantwoorden

Wat een zieke geest is dat. Meteen uit de raad knikkeren.

Sowieso een eng clubje mensen dat Forum

Beantwoorden

Lijkt me integer clubje, “leeft met respect voor mens dier en natuur” Omschrijft hij zichzelf in zijn Twitter profiel….respect straalt wel van zijn uitspraken af.
Vervolgens ontkent hij ook nog dat het account van hem is tegen omroep Brabant. Vervolgens blijkt het allemaal al lang bekend, maar moet het volgens de partij nog “onderzocht worden”.

Ia toch niet bepaald een toonbeeld van beleidsmakers die zichzelf de hoge standaarden opleggen waar ze anderen telkens op bekritiseren. Je zou haast denken dat ze dat ook niet interesseert..

Beantwoorden

Ik verwacht bij eventuele columns van de heer Smol wel een kek Photoshop-werkje waarbij hij zijn standpunt benadrukt door verwijzingen naar historische figuren uit een duister verleden. Als grapje.

Beantwoorden

@Willem op vrijdag 3 juni 2022 om 14:10:

Precies, maar wel als het even kan ieder ander de maat nemen, schofferen en als je zelf aangevallen wordt te pas en onpas een term als ‘demoniseren’ gebruiken. Niveau ‘Als ik niet op jouw kinderfeestje mag komen, mag jij ook niet naar dat van mij’.

Beantwoorden

Wat treurig. Als het waar is maar ook als het niet waar blijkt te zijn.

Beantwoorden

Update 1:
Het gewraakte twitteraccount blijkt van Manfred Smol te zijn
De berichtgeving van Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad donderdag over raadslid Manfred Smol en het gewraakte Twitteraccount @manfredosz dat van hem zou zijn (zie helemaal bovenaan), leidde tot nogal wat ophef. Op vragen van die 2 ontkende het raadslid van Forum voor Democratie dat het bewuste account van hem is. “Het zegt me niks, ik heb geen idee waar u het over hebt.” Zijn fractievoorzitter Theo Heller liet dezelfde dag nog weten het te gaan onderzoeken. Dat laatste is niet meer nodig, want hieronder volgen de bewijzen dat het gewraakte account van Manfred Smol is.
Tot en met zondag 18 oktober 2020 twitterde Manfred Smol op het gewraakte Twitteraccount @manfredosz namelijk gewoon onder zijn eigen naam en met zijn pasfoto als profielfoto. Dat blijkt uit deze en nog zo’n 400 eerdere tweets waarop de weblog werd gewezen:
https://web.archive.org/web/20200923203102/https://twitter.com/manfredosz/status/1308846887923900416
https://web.archive.org/web/20201010141738/https://twitter.com/manfredosz/status/1314926763693268993
https://web.archive.org/web/20201018152435/https://twitter.com/manfredosz/status/1317848631026864128
https://web.archive.org/web/20201019065944/https://twitter.com/manfredosz/status/1318084286596206593

Sinds dinsdag 20 oktober 2020 is zijn Twitter-gebruikersnaam op @manfredosz veranderd in Ozark met een andere profielfoto (jongetje in zwembad), zie: https://web.archive.org/web/20201020105419/https://twitter.com/manfredosz/status/1318505645004541954 Met de Twitternaam Ozark zijn er dat daarna in totaal nog zo’n 2700.
Dit alles blijkt uit gegevens van de Wayback Machine, de onvolprezen website die niet alles maar wel heel veel opslaat van wat er op het internet gebeurde.
Voor wie het nog niet meekreeg: het donderdag al gememoreerde telefoonnummer dat in juni 2015 aan Sunweb werd getwitterd en vandaag de dag van Manfred Smol is, blijkt al in ieder geval sinds 2012 op zijn naam te staan. Dat meldde Wim Heesterbeek (ss) van Omroep Brabant eerder.

Wie rustig alle 3136 bewaarde tweets van Twitteraccount @manfredosz op de Wayback Machine wil bekijken:

  1. Ga er maar even voor zitten, want het is een tijdrovend werkje!
  2. Ga naar https://web.archive.org/web/*/https://www.twitter.com/manfredosz*
  3. Op die pagina klik je in de lijst een link aan, er verschijnt dan een kalender van dat jaar.
  4. Op 1 datum verschijnt een bolletje, klik dat aan en click vervolgens het nummertje in het popup-schermpje aan en de betreffende tweet verschijnt.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 5 juni 2022 om 21:17:

Benieuwt of meneer Smol nou nog blijft ontkennen. Zwaai zwaai.
@Weblog: die linkjes openen sloom zeg.

Beantwoorden

Nog even en we hebben 13 partijen in de gemeenteraad, Fractie Smoel / Groep Smol o.i.d. want principes hebben is een, een vergoeding van €2000 p/m is wat anders. En zo draait de kermis verder zijn rondjes.

Beantwoorden

Goed werk @weblog!

Beantwoorden

Beheerders van weblog van helmond zijn vast en zeker stemmers van vvd of d66. Ze werken in ieder geval goed mee met deze onzin.

Beantwoorden

pffffff
Voor de verkiezingen beloofde Forum dat ze niet waren als de PVV en dat ze zulke schandalen niet zouden hebben bij hun. Wel dus. ik ga nu dus echt nooit meer stemmen. Klaar mee!!! 😡😡😡

Beantwoorden

@Peter Treffers Welke onzin?

Beantwoorden
F. Van der Zanden

Als de man ballen heeft stapt hij onmiddellijk uit de raad. Dit soort laat je geen stad mee besturen. Heller neem ook je verantwoordelijkheid en verschuil je niet achter dooddoeners opmerkingen.

Beantwoorden

@Mario op maandag 6 juni 2022 om 15:08:

Precies, maar ik vermoed dat het weer met ‘gedemoniseerd door links’ wordt afgedaan. Voor veel mensen is ophef veroorzaken blijkbaar politiek bedrijven. Je trekt er nog stemmers mee ook. Ongelofelijk.
Als het een Groen Links of D66-raadslid was geweest, was de wereld te klein geweest. De reactie van Peter Treffers hierboven vat dat duidelijk samen.

Beantwoorden

@anja op maandag 6 juni 2022 om 06:51:

Misschien moet je eens wat meer de politiek volgen. Hoe kan het dat en politieman fractieleider is, terwijl zijn club de rechtstgaat wil ondermijnen?
Hoe kan het dat een politieman, die neutraal hoort te zijn de rechtstaat en haar rechters niet erkend. Welke partij dreigt met tribunalen? Juist de partij waar jij op gestemd hebt, je hebt je in de val laten lopen van Neo Nazis

Beantwoorden

op hun eigen website

Manfred Smol (58 jaar) – Raadslid
“De taak van elke politicus is niets meer en niets minder dan het dienen van volksbelangen”
Manfred is iemand met een communicatie achtergrond, is autodidactisch ingesteld en volgt structureel maatschappelijke ontwikkelingen. Hij is geïnteresseerd in vormgeving, architectuur, de kosmos en natuur in brede zin van het woord. Als raadslid wil hij graag actief bijdragen aan een open en transparant beleid waarbij het collectief algemeen belang van de inwoners centraal staat.

@Manfred Smol
Treed asjeblieft vandaag nog terug in het collectief algemeen belang van Helmond. Hoe langer je daarmee wacht, hoe meer er over in de media komt en hoe meer je Helmond tot een schande maakt.

Beantwoorden

Lekker figuur in je eigen gemeente……..😡😖

Beantwoorden
Anneke van Doormalen

Voor het stigmatiseren van FVD wordt elk handvat aangepakt,intussen heeft hij wel gelijk. Alleen om dit naar buiten zo te communiceren is niet slim.

Beantwoorden

Wel tijd voor een reactie van de betrokke(n) overigens.

Beantwoorden

Wat een overdreven reactie en actie van de bekende polariserende, provocerende, betweterige deugdmensen. Ga geen namen noemen, maar lees hierboven wie er ‘t hardst krijsen.
Wat is er gebeurd? Iemand onheus bejegend? Geweld gebruikt of geïntimideerd?
Nee joh, iemand heeft privaat iets op social media gedeeld of geliked!
Heeeeel erg natuurlijk.
Onze grote, goudeerlijke fijne minister-president werd maarliefst afgebeeld als Nazi via een fotosjopje.
Dat is nepnieuws!
We gaan vol op ‘t orgel.
Vooral diegenen die hier of elders al uitlatingen hebben gedaan jegens FvD of PVV, die veel, veel verder gaan dan een lacherig flauw “dit wast nieuws grapje” ala Harm Edens.
Echt dieptriest hoe massaal kleuterschool gejank hier plaatsvind, Barbertje moet hangen

Beantwoorden

@ Andre

Natuurlijk. Geen probleem als FvD of PVV klinkklaar zwaar grensoverschrijdend gedrag vertonen, maar zoals ik al zei: er zou eens een Groen Links-politicus zoiets presteren: dan ben jij vast de allereerste die moord en brand schreeuwt.
Even vooropgesteld: wat is het daadwerkelijke politieke nut van het stelselmatig schofferen, bedreigen en beledigen van anderen, wat met name FvD als politiek programma heeft? Wat schiet een Helmonder concreet op met zo’n triest figuur?

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 7 juni 2022 om 20:08:

De politicus Manfred Smol krijgt van de Weblog de mogelijkheid een column te schrijven. Dan kan hij het ontstane ´misverstand´ ontzenuwen.

Beantwoorden

@marko, ik hoop dat hij de pen oppakt. Mijn inziens is er toch niet zoveel aan de hand. Al vind ik liegen over de zaak erger dan eventueel fotolol om Rutte.
@Job, je bevestigt jezelf weer. In jouw ogen is alles omgedraaid, alsof het hele medialandschap en de politiek en alle bestuurslagen FvD en PVV zijn.
Ja dan zou het dapper zijn, Job, om jouw geluid te laten horen. Nu ben je een meelopend schaap.
Het is alsof je in 1940 een Jood gaat verraden en aanklagen omdat hij een spotprent van Hitler(waarin deze als Mark Rutte met brilletje wordt afgebeeld.) heeft gedeeld.

Beantwoorden

@ Andre

Weer een treffende vergelijking. Het bevestigt precies het feitelijke probleem. Met de nadruk op feiten, niet op nepnieuws. Ik ben trouwens níet voor tribunalen.
Ongelofelijk wat selectief recht gepraat wordt wat krom is. Als je je niet aan fatsoen of regels hoeft te houden, dan is het einde zoek. Lees het bericht van de Ombudsman over Ongehoord Nederland nog eens. Nepnieuws wordt gevaarlijk rechtgeluld, omdat mensen zaken niet (willen) begrijpen, of die hun simpelweg niet uitkomen. Wat heeft onderwijs dan nog voor zin?

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 7 juni 2022 om 20:08:

Stel, iemand is het niet eens met wat jij hier schrijft en verspreidt daarom een spotprent waarop jij als nazi wordt afgebeeld en wenst jou een nare dood in Siberië toe. Dan voel jij je niet onheus bejegend of geïntimideerd?

Beantwoorden

@Andre Iemand dood wensen is een strafbaar feit.
In Siberië nogwel. Waar die aardige Putin de scepter zwaait.
Wat een gekkigheid toch allemaal.

FvD heeft de fout gemaakt zich niet te richten op de lokale politiek.
Hun eerdere speerpunten als bestuurscultuur en referenda zag ik wel wet na.
Nu doet men niet veel meer als de landelijke kopstukken te bewierroken

Beantwoorden

Als doodwensen strafbaar was zaten jullie allemaal langdurig vast.
@Job, gelukkig blijkt dat jij ook wel inziet dat mijn vergelijking een stijlfiguur is, de overdrijving.

Nee iemand letterlijk doodwensen is niet netjes en behoeft uitleg. Ik ken de zaak en bewijzen niet uit den treure, en ga, daar ook niet in zitten.
Maar in bepaalde context worden wel eens uitingen gedaan die voor sommigen, zeker zonder zelfde afkomst en contekst, anders danwel dreigend of aanstootgevend, over kan komen.
Ik zie niet in dat een plaatje met om het even Wilders, of Rita Verdonk, of Hugo de Jonge, of Rutte of de Koning als nazi, althans met een kostuum of rechte arm of snor wordt afgebeeld, heel erg zwaar moet worden opgevat.
Terloopse opmerking om iemand graag dood te zien is al heel iets anders., maar dan vraag ik ieder om net zo te gillen tegen de honderden serieuze bedreigingen aan Wilders, PVV of fvd.
En dan hoor ik “Julie” toch vaak over “eigen schuld” of nog goedkopere kleuterschoolpraat.

Beantwoorden

Er kan gezocht worden naar een nieuwe columnist, begrijp ik.

Beantwoorden

Update 2:
Manfred Smol stapt op vanwege zijn tweets
Manfred Smol van Forum van Democratie is na 71 dagen opgestapt uit de gemeenteraad. Hij gaat ook niet verder als eenmansfractie. Dat heeft hij besloten na een gesprek met de fractievoorzitter Theo Heller over de ontstane commotie over zijn Twitteraccount Ozark. Helemaal bovenaan lees je over de telefoonnummer-onthulling van Omroep Brabant en in update 1 de bevindingen van de weblog waarna ontkennen niet meer mogelijk was.
Het nieuws van het aftreden maakte Heller vanavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering bekend en dat liet de partij ook via Twitter weten. “Hij heeft aangegeven dat hij vindt dat zijn positie als raadslid, gezien de ontstane ophef, geen werkbare optie meer is.” Smol werd op 30 maart geïnstalleerd als raadslid. Hij was vanavond zelf niet aanwezig.
Patty Spoek, de nummer 3 op de kieslijst van FvD, zal hem bij de eerstvolgende gelegenheid opvolgen.

Beantwoorden

Goed zo, dat is lekker snel gegaan.
Of is dit ook weer nepnieuws? 🙂

Beantwoorden

Het filmpje van de mededeling van FvD-fractievoorzitter Theo Heller vanavond in de gemeenteraad dat Manfred Smol is opgestapt:

Beantwoorden

Opgeruimd staat netjes!!!

Beantwoorden
Roel van Duijnhoven

Mooi gebaar, maar het voelt toch een beetje als van de regen in de drup. P. Snoek grossiert online ook in de bekende FvD complot theorieën zoals de WEF, Great reset, Oekraïne slecht Rusland goed. Daarnaast vooral veel geklaag over corona maatregelen zonder eigen oplossingen.

Oftewel benieuwd wat dit nu voor verbetering zou moeten brengen. En van fatsoenlijke bestuurscultuur opvattingen verwacht ik ook niks omdat ze de rare verdacht makingen geb van Gideon en de tribunaaltjes van Pepijn allemaal top lijkt te vinden.

Beantwoorden

Kijk, zoals Willem en Roel… Zo zijn ze er veel.
En nu doordrukken denken. Alsof er een oorlog en vijand is.
De nogal simpele wereldvisie van deze jodokussen legt hen geen enkele schaamte in de weg.
Want wat is er nou gebeurd? De FvD man heeft gewoon het wijze besluit genomen om niet verder te gaan. Zal hij nu bekeert zijn en nooit meer hetzelfde denken? ZEKER NIET!
En dat hoeft ook helemaal niet. Net zogoed dat een jihadist, die een celstraf uizit, heus geen heilig boontje is.
Voor sommige haters is niks goed genoeg, alleen al omdat het FvD heet. Zo’n vieze smerige haat, alleen omdat bv anders gedacht wordt over democratie, landinrichting of migratie.
Echt, objectief gezien zie ik vele malen meer subjectieve haat vanaf “links” dan van “rechts”.

Beantwoorden

@andre got it… inhoudelijke kritiek is haat.

Beantwoorden

Willem, je zegt ‘t zelf… Maakt niet uit wie ervoor in de plaats komt of wat die persoon doet of zegt, jij hebt alles en iedereen al over 1 kam geschoren.
Echt deugen heeft niks te maken met wat je over jezelf zegt… Je houding naar anderen zegt alles.

Beantwoorden

@andre ik lees gewoon haar Twitter account…daar staat dit.

Beantwoorden

Nou vooruit dan Willem. Je geeft haar een kans.
Belangrijk om mensen, ookal roepen ze de raarste zaken, met respect behandeld worden.
Juist mensen met heel verschilende(diverse) achtergronden bij elkaar kunnen tot redelijke afwegingen komen, en zo niet, dan representeren zij toch hun kiezers.
Laten we de mensen op hun functioneren beoordelen vanuit die visie.
1 ding herben FvD mensen al voor…. Ze zitten er niet voor de baantjescaroussel

Beantwoorden

@Willem op vrijdag 10 juni 2022 om 15:06:

Ik heb op https://twitter.com/pspoek gekeken, maar daar zie ik niets raars staan. Het delen van de landelijke standpunten, niet mijn ding maar geen haatzaaierij van haar kant. Maar misschien verwijderde ze een hoop tweets. @Weblog jullie kunnen weer aan de slag.

Beantwoorden

@Jan de Vries op zaterdag 11 juni 2022 om 08:51:

Nieuwsgierig geworden heb ik ook eens een kijkje genomen. Het is inderdaad nietszeggend. Wauwww!

Beantwoorden

@Jan de Vries op zaterdag 11 juni 2022 om 08:51:

Dat kun jij óf ieder ander ook zelf doen hoor. Onderaan in update 1 hebben we stapsgewijs uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat. We vernemen graag als er iets uit dat stukje burgerjournalistiek komt.

Beantwoorden

@Jan de Vries. Ik ben lid geweest van FVD. Destijds vanwege hun in mijn ogen verfrissende kijk op democratie. Zoals referenda en kartelvorming (vriendjespolitiek). Vier jaar geleden opgezegd nav overwinningsspeech PS. Het bagatelliseren vsn Covid en hun standpunt over oorlog Oekraïne vind ik verwerpelijk.
Op bv Twitter doet men niet veel meer als de landelijke kopstukken en hun ideeën over “the Great reset” te steunen.

Het is jammer dat men mi de omslag naar de lokale politiek niet voldoende maakt.
Want op het gebied van achterkamertjes. integriteit en transparantie lijkt er mij werk genoeg aan de winkel.
Mvg

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *