Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.072 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
48reacties

“Elke 4 jaar is het weer een dringen van jewelste om opnieuw weer de beste plaats met je poster op het aanplakbord geplaatst te krijgen. De ene politieke partij plaatst schaamteloos zijn poster over de poster van (collega) andere politieke partij. Somtijds is het gewoon een grote janboel, respectloos naar elkaars politieke partij.” Dat schreef (pdf) Theo van Mullekom, lijsttrekker van Helmond Aktief, een maand geleden aan het college van B&W.
Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen plaatste de gemeente deze week 22 grootformaat aanplakborden met ruimte voor elk van de 11 deelnemende partijen. Aan die spelregel bleek vanochtend geen gehoor gegeven te zijn. Op de Wethouder van Wellaan was het aanplakbord al vol. Michiel van Geel constateerde dat en maakte de onderstaande foto.

Michiel kon zijn D66-posters niet meer kwijt. Niet alleen de partij van de eerder geciteerde Theo, maar ook Helder Helmond en SDOH-HB bleken 2 posters geplakt te hebben. Door het plakken van 2 posters was er geen ruimte meer. Dit was vanochtend Michiel’s oplossing, Theo van Mullekom zal het wel respectloos vinden. Waar GroenLinks op dit bord hun poster gaat plakken, weten we niet.
Volledigheidshalve, hier de spelregels (pdf) die dit keer zijn afgestemd met de lijsttrekkers bij een overleg van de start van de campagne opkomstbevordering #Helmondkiest.

48 reacties:

En bij deze ook hier nogmaals mijn excuses dat ik een deel van de PvdA poster ook meegenomen heb. Ik had de dubbele van SDOHHB en Helder Helmond over het hoofd gezien, dus ik probeerde nog wat ruimte te laten voor een poster van Groen-Links. 🙂 Overigens was er bij de meeste borden ondanks dubbele posters nog wel genoeg ruimte gelukkig.

Beantwoorden

Ik vind dat elke partij het fatsoen moet hebben om slechts één poster per aanplakbord te plakken. Nu moet bijvoorbeeld GL zijn poster wel noodgedwongen over die van een andere partij plakken.

Beantwoorden

Klagen dat andere partijen twee posters ophangen en er dan zelf vrolijk ook twee opplakken. De pot verwijt de ketel…
Bovendien: de vraag is in hoeverre men tegenwoordig überhaupt nog naar die borden kijkt. Ik zie het nut er niet zo van in eerlijk gezegd.

Beantwoorden

Een poster heeft mijns inziens nog maar weinig overredingskracht in het huidige digitale tijdperk.

Je zou de borden beter kunnen voorzien van een samenhorige oproep om vooral op 19 maart tussen 7.30 en 21.00 uur te gaan stemmen met een duidelijke verwijzing naar http://www.helmond.nl/helmondkiest of helmond.stemwijzer.nl.

Als ik zo’n bord zie, dan glimlach ik met de gedachte: “Had ik nu maar wat plaksnorren bij.” (Niet uit belediging overigens, slechts het humoristisch aspect en ik zou de snorren eerlijk over de partijen verdelen.)

Beantwoorden

@Noud op donderdag 20 februari 2014 om 14:13:

Kijk, da’s nou eens een opmerking een ‘ervaren plakker’ waardig. 😉

Beantwoorden

Weggegooid geld, propaganda van de jaren zeventig. Groen links heeft waarschijnlijk geen poster, lijm en kleurstoffen zijn schadelijk voor het milieu.

Beantwoorden

Wat een geneuzel!

Beantwoorden

In Tilburg hebben ze “voorbedrukte aanplakborden”. Dat ziet er erg braaf uit, maar is wel eerlijk.

Beantwoorden

@Frans op donderdag 20 februari 2014 om 15:04:

Ik ben zelf geen pakker, Frans. Ik blijf hooguit wat te lang plakken in de kroeg.

Beantwoorden

Zelf op zo’n bord kenne ze hun eigen grenzen niet eens, ellebogenwerkers

Beantwoorden

@Hein

Volgens het document is er ruimte voor 24 A1 posters en dus een A0 of 2 x A1 per partij. A2 posters zou je er dus 4 mogen plakken eigenlijk. Dan is 2 best bescheiden en ook niet te vergelijken met partijen die 2 x A0 neerhangen. 🙂

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 20 februari 2014 om 17:00:

Dat is ook waar ja.
Maar waarom zou je dan überhaupt zo’n kleine poster doen? Dat valt toch voor geen meter op? Vooral niet tussen al die posters die wel groot zijn.

Beantwoorden

Wie kijkt er nu écht naar die borden. Toch bijna geen mens, of wel?
Als de partijen nu écht eens iets te melden hadden.

Nu mooi vertellen om zieltjes te winnen. Als het er op aan komt dan laten ze de kiezers vallen. Dat blijkt iedere keer weer.

Er zijn in dit land véél te veel politieke partijen. En zeker als het om gemeenteraadsverkiezingen gaat. 50% of meer kan beslist opgedoekt worden.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 20 februari 2014 om 13:55:

Jij moet geen excus aanbieden, Theo van Mullekom hoort dat te doen.

Een beetje dom van Theo! Niet iets heel groots vind ik, maar wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Precies zulke dingen maken de politiek voor veel mensen tot bla bla bla. Als je daarover al moet liegen…..

Beantwoorden

Wat een geneuzel om niks…Als er een grote poster dubbel hangt, dan mag je toch gewoon over 1 poster heenplakken? Misschien dat posters met knappe dames meer de aandacht trekken 😉

Beantwoorden

Eindhoven heeft voorgedrukte borden ziet er netjes uit.

Beantwoorden

@hennie

Netjes en saai 🙂 Vorige verkiezingen hadden wij een dynamische poster, we plakten er steeds wat extra bij. Bij zo’n voorgedrukt bord haal je alle creativiteit weg.

Beantwoorden

Van ver af lees je op de poster van de CDA:

LUST 1

omdat de j even groot is als de i… is dat een verborgen bericht? 😉

Beantwoorden

Ja PH, ze lusten er wel pap van

Beantwoorden

@Brombeer
Een land of in dit geval een gemeente krijgt de partijen die de burgers nodig achten. Als mensen de partij niet nodig vinden zullen ze er niet op stemmen en de keuze dus op een andere partij maken. Blijven de mensen thuis dan zal dit als resultaat hebben dat de kiesdeler heel laag is en een partij met weinig stemmen sneller een kans maakt op een zetel.
Met raadsverkiezingen doen ook de partijen die niet op eigen kracht een zetel halen mee met de verdeling van de restzetels mee. Bij veel reststemmen maken die dus ook kans op een zetel in de gemeenteraad. Zo is D66 (toch niet de minste) ooit aan een plekje in de Helmondse raad gekomen.

Beantwoorden

Vervolg van de ‘plekoorlog’ (zoals sommigen het inmiddels noemen)?
Michiel van Geel (D66) twitterde vanochtend deze foto’s. “Dames en heren plakkers van @cdahelmond en @HelmondAktief, geen posters op de openbare aanplakborden!!” schreef hij vanaf Winkelcentrum De Bus.


“Het plakken dan wel bevestigen van campagnemateriaal (o.a. affiches, stickers) aan lantarenpalen en aan (overige) gemeentelijke eigendommen wordt niet toegestaan.” Dat staat in de eerder genoemde spelregels (pdf).
De hierboven afgebeelde Angelique Raaijmakers (CDA) laat meteen in een tweet weten dat het wél mag volgens de website van de gemeente. Met verwijzing naar de Helmondse verkiezingsspelregels laat haar partij iets later weten: “niet alleen omdat het kan maar ook omdat het mag.”
Kortom: wie bindt de kat nu op het spek?

Beantwoorden

Ze kenne plekke wa ze wille, wit toch al lang wa ik stem. 😉

Maar hebben die posters wel nut eigenlijk?
Zouden er nou echt mensen zijn die denken, och wa een mooie poster en wa en knappe vent of vrouw, daar ga ik op stemmen? 😛

Beantwoorden

Het ligt eraan welk van die regels belangrijker is wie gelijk heeft. Ik denk dat die van D66 toch wel een punt heeft dat het niet mag.
Hoewel die verkiezingsregeltjes niet voor niks zijn opgesteld, zijn die posters niet het allerbelangrijkste natuurlijk. Maar wat een arogantie van het CDA meteen weer in haar reactie. Omdat het kan. BAH! Dat zegt me dan weer genoeg over het CDA, de bestuurspartij is weer present hoor. BAH! Mag ik een teiltje?

Beantwoorden

Mw Raaijmakers wil zich schoonpraten want de opgestelde regels in pdf zijn duidelijk genoeg en voor een uitleg vatbaar NIET op (overige) gemeentelijke eigendommen en daar valt dit Openbaar aanplakbord ook onder.
Vertrouwenwekkend zo’n verkiesbaar persoon en/of partij, die tekst niet een op juiste wijze wil interpreteren.

Beantwoorden

Ik denk dat de plakregels voor de verkiezingen de regels die op de website van de gemeente overrulen.

Beantwoorden

Ik denk dat dit niet de belangrijkste dingen zijn waar partijen zich druk over zouden moeten maken…

Beantwoorden

Klopt Hein, maar fatsoen moet je doen! Die regels gelden voor iedereen.

Beantwoorden

Ik denk dat mw. Raaijmakers er een eigen interpretatie aan geeft en dat die aanplakborden niet bedoeld zijn om verkiezingsposters op te plakken. Daar zijn de verkiezingsborden voor.
Ik heb overigens eens rondgehoord bij vrienden en kennissen. Vrijwel niemand kijkt op die borden. Dus nut??

Beantwoorden

@brombeer op zaterdag 22 februari 2014 om 14:25:

Ga een heel eind met je mee, maar…..ben maar eens de eerste die besluit niet mee te doen…

Beantwoorden

Is er geen leuk feestje binnenkort. plakken we dat er gewoon over heen. Staat nergens dat dat niet mag 😉

Beantwoorden

Ik kan nergens ontdekken dat het CDA ze daar niet mag plakken. Maar als dit het belangrijkste is waar onze Helmondse politieke partijen zich druk over maken, dan vinden de dames en heren bestuurders het toch niet raar dat de kiezers afhaken hè? Ga je bezig houden met belangrijkere zaken, dan waar wel of geen poster geplakt mag worden, en met elkaar verklikken…Bahbah….

Beantwoorden

Naar aanleiding van die tweet over de aanplakborden wel wat discussie gehad. Zoals hierboven al staat laten de regels ruimte voor een andere interpretatie. Maar gevoelsmatig zijn die borden bedoeld voor aankondigingen van evenementen die in de stad plaats vinden. Ze worden ook vaak misbruikt door commerciële partijen die houseparty e.d. aankondigen. Misschien moeten we in de toekomst naar digitale informatieborden. Dat zou het voor verenigingen en wijkhuizen wel makkelijker maken om te adverteren.

En ja er zijn belangrijkere dingen, maar dat betekent niet dat je je niet af mag vragen of andere dingen wel goed geregeld zijn.

Beantwoorden

4 jaar lang hebben ze schijt aan de burger maar nu willen ze allemaal met hun dikke kop vooraan op de borden hangen, laat ze die posters maar andersom plakken dat zou het aanzicht een stuk mooier maken

Beantwoorden

@mopperkontje op zondag 23 februari 2014 om 14:05:

Ze moeten gewoon heel het kabinet eruit flikkeren! incl koningshuis.
Scheelt ons weer miljarden, en gewoon 1 president die de dienst uitmaakt.
Het is precies zoals je zegt je kan stemmen tot je een ons weegt, alleen maar bezuinigen.
En de midden inkomens zijn hier altijd de dupe.
En maar geld geven aan de grieken/Portugezen wat dacht je van ontwikkelingshulp.
Alles eruit, dan hebben we geen bezuinigingen en het hier in nederland weer prachtig!
Stelletje debielen hier in Nederland.

Beantwoorden

@Peer op zaterdag 22 februari 2014 om 18:52:

goed idee! Wat een gezeur van onze wannabee-pluche-zitters! “Jij hebt een half a4-tje te veel geplakt, nou kan mijn dikke kop er niet meer op.” “Nee, jouw partij heeft toevallig wel twee affiches geplakt.” “Ja, sorry hoor, maar ik ben de fractievoorzitter, dus ik moet er echt op, wat mijn partijlid heeft gedaan mag niet”. “Gebruiken jullie wel milieuvriendelijke lijm?” “Nee, dan blijf ik niet plakken, door mijn gewicht.”

Eén heel groot geluk hebben we; de boefjes van afgelopen jaar, zijn genadeloos neergesabeld in oa het ED met foto, dus daar zijn we nu van verlost.

Ik vond de teksten vroeger van Loesje wel leuk op de borden. Een paar ideeën:

Glaasje op, laat je rijden! was getekend Loesje
Beter 1 coffeeshop, dan 1 in de lucht! was getekend Loesje
Zuinigheid met vlijt, bouwt gamehalls als kastelen! was getekend Loesje
Wie plast tegen het Speelhuis in de kerk, gaat gevaarlijk te werk. Loesje
Beter een half park, dan een leeg Obragasterrein. Loesje
Transparant? Zo helder als koffiedik. Loesje

Jullie kunnen plakken wat jullie willen: nobody gives a f#ck om jullie posters.

Beantwoorden

@ Henkie,

Hahha die posters zijn een leuk idee. ga ze laten drukken.

Beantwoorden

@PH op vrijdag 21 februari 2014 om 10:14:

nou is ik die foto’s zie, dan vergaat mij de lust! (en eetlust 🙂 )

Beantwoorden

@g.ekkehenkie op dinsdag 25 februari om 16:14:

Geweldig mooi stuk weer! Zwijmel

Beantwoorden
Fan van g.ekkehenkie

Nadat ik vandaag het ED heb gelezen en gisteren hier op deze weblog het stuk over de vragen van de “zingende kapper partij” over het luchtkasteel op het Obragasterrein, pleit ik voor een andere kop: “Weinig fatsoen Helmondse politici richting de burger”.
Moeten de personen op de verkiezingsposters niet bijna allemaal een zwart balkje voor de ogen krijgen? Het is in Nederland toch immers verboden om boefjes kenbaar te maken met foto en toenaam? Ook esthetisch gezien zouden de campagneborden, beschikbaar gesteld door Gemeente Helmond, daar ontzettend van opknappen.
By the way: die witte ster in de bovenkant van de tomaat van de sp, kan beter ook een bruine ster worden 🙂
En @SDOH; wat dachten jullie van verkiezingsposters op de taxi’s in Helmond?

Beantwoorden

het zijn ook altijd de buitenlanders ide het doen heh, waar zijn de normen en waarden van deze cultuur 😉

Beantwoorden

In reactie op wat al humoristisch de #plekoorlog werd genoemd op Twitter heb ik besloten wat extra plek te maken. Misschien heb je ze al gespot op of aan een aantal verkiezingsborden, mijn leger van zelfgemaakte onderdanen. Ze zeggen niets en zwijgen is toestemmen, dus mijn heerschappij is absoluut. Precies zoals enkelen het in de Helmondse politiek lijken te prefereren. (Wie de schoen past, trekke hem aan)

Soms ontstaat er ruimte door plaatselijke vandalen, zoals in Rijpelberg, waar de poster van Jan van Aert het helaas heeft moeten ontgelden. Jammer dat er mensen zijn die zo teleurgesteld zijn dat ze op deze manier hun onvrede kenbaar maken. Of zou het hier gelegenheidsvandalen betreffen, die loszittende posters zonder pardon aan flarden scheuren? Hoe dan ook, in dit geval kwam het toevallig goed uit voor die laatste paar dagen.

Jullie hadden het al begrepen, deze wuppies hangen er in het kader van mijn persoonlijke campagne. Hoewel ik helemaal niet van de schaamteloze zelfpromotie ben wil ik natuurlijk wel graag rechtstreeks meebeslissen over het wel en wee van onze stad. Niet omdat dat pluche zo lekker zit, maar omdat ik denk dat ik iets bij kan dragen.

Het werd ook tijd voor iets luchtigs, iets positiefs en vrolijks na alle affaires en intriges. Politiek is een serieuze zaak, maar laten we alsjeblieft ook af en toe relativeren. En vergeet niet dat politici uiteindelijk ook gewoon mensen zijn en dat het dus niet eng is om ze rechtstreeks aan te spreken.

Toch worden dit hele belangrijke verkiezingen. De komende jaren hebben we geen behoefte aan plucheplakkers of bankzitters. Elk raadslid moet scherp zijn om de transities goed te begeleiden. Wat mij betreft is de oproep dan ook niet alleen “Ga stemmen!”, maar “Ga stemmen op iemand die je vertrouwt!”. En als je daarbij aan mij denkt, dan vind je me op plaats 6 op de lijst bij D66. En als je het niet zeker weet dan kun je op helmond.d66.nl voor alle kandidaten van D66 een persoonlijk stukje vinden waarin zij zich voorstellen aan jou.

Succes met stemmen!

Michiel van Geel
Kandidaat raadslid D66 Helmond

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 18 maart 2014 om 08:40:

Heel leuk. Het is toch al allemaal wat saai in de Helmondse politiek.

Beantwoorden

Dank je Lieke. Nou ja, saai kun je de Helmondse politiek nou ook weer niet noemen met alle heisa het afgelopen jaar. Laten we hopen dat de komende periode wat dat betreft juist wat saaier is 😉

Beantwoorden

Volgens mij maakt politiek de mensen “ziek” en wordt er daarom zoveel gekankerd! Ik kanker niet, ik mopper en dat is wat anders (daarom heet ik ook brombeer). Kom eerst allemaal eens de gemaakte beloften na. Ga weer niet de komende vier jaar de zaak verzieken (wie de schoen past enz. enz.).

Mocht je straks in de raad komen van Geel, begin dan eerst eens opruiming te houden en ga eens voorstellen of de raad met 50% gedecimeerd kan worden (voor mensen die het woord niet kennen: decimeren = sterk in aantal terugbrengen). Dan ben ik over vier jaar jouw man en stem ik misschien wel op jou. Nu niet. Te weinig opgevallen naar mijn mening.

Een of twee dagen voor de verkiezingen helpt dat niet meer. Ook niet met jouw wuppies! Je moet het trouwens in de raad waarmaken. Niet op straat of tegen een aanplakbord. Daar kunnen ze de meeste mensen van de raad best tegenaan plakken. Nutteloze bijzitters, zal ik ze maar noemen! Of heet het “graaiers”??

Beantwoorden

@brombeer

Het lijkt me niet slim om de raad te decimeren. De wethouders hebben nu al vaak vrij spel omdat de raad te volgzaam is. Als je het aantal raadsleden nog kleiner maakt wordt het alleen maar moeilijker voor goede raadsleden om te groeien en boven te komen drijven.

Als je mij te weinig gezien hebt, dat kan. Ik heb ook nog niet in de raad gezeten. Dat wil niet zeggen dat ik op de achtergrond niet mee gepraat heb.

Overigens moet je het niet alleen in de raad waarmaken. Er is meer dan de politiek alleen. Ik vind het minstens zo belangrijk om je in te zetten voor je omgeving.

Beantwoorden

Ik was ook maar een balletje aan het opgooien en keek de kat uit de boom.
Maar het moet duidelijk zijn dat een kleine groep sneller tot een besluitvorming kan komen.
En voor mij is het allemaal hetzelfde. Ik ben politiek niet geïnteresseerd. Kan me er niet druk om maken, maar ga morgen wel stemmen. Op een oude vriend van me.

Beantwoorden

Voorlopig is er wel iets gedecimeerd, mijn leger van wuppies is inmiddels gesneuveld 🙂

Gelukkig had ik nog reservetroepen 😉

Beantwoorden

Hoi Michiel,

Dat is minder leuk. Mensen kunnen hun vingers niet thuishouden. Dat is dus duidelijk. Jammer, maar zo steekt volgens mij meer dan 90% van de mensen in elkaar (tegenwoordig althans). Die reservetroepen zullen ook wel verdwijnen.

Eens kijken in de krant van morgen wat het stemmen heeft opgeleverd. Ik heb woord gehouden en mijn oude vriend heeft mijn stem gekregen. De toekomst zal me wel vertellen of mijn keuze de juiste was. En zo niet, wie weet ben jij over vier jaar “mijn man”!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *