Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.207 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Sinds vorige maand (mogelijk langer) staan de gegevens van alle 559 leden van tennisvereniging Shaile openbaar op het internet. Daardoor kan iedereen zien wie sinds juli lid van Shaile is, waar zij wonen, welke telefoonnummers ze hebben en wanneer ze geboren zijn.
De weblog stuitte bij toeval op die lijst op hun website onder het kopje Ledenlijst. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we ons niet hielden aan het regeltje “Deze is allleen toegankelijk voor leden van Shaile met hun eigen unieke inlogcode.”
Dit blijkt overigens niet de eerste keer te zijn dat alle ledengegevens van Shaile voor een ieder in te zien waren. Vorig jaar maart berichtte de vereniging “Enige tijd geleden werd ook door onze vereniging besloten om de ledenlijst op de website te plaatsen, echter met dien verstande dat de toegang alleen mogelijk was met een inlogcode. Het bericht dat deze echter ook door 1 van onze leden inzichtelijk was gemaakt met wat eenvoudig zoekwerk op Google, was voor ons aanleiding deze terstond van de site te verwijderen.”
Voor de leden van deze tennisvereniging is het natuurlijk niet prettig dat hun gegevens op straat liggen. Maar het is ook verboden. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is duidelijk over hoe clubs en verenigingen moeten omgaan met ledengegevens. Alleen als er expliciete ondubbelzinnige toestemming is van elk lid op die lijst is dat toegestaan.
Vóór de publicatie van dit artikel namen we contact op met Wim Maas, de voorzitter van Shaile. Om hem te waarschuwen en zodoende de mogelijkheid te geven de ledenlijst weer te verwijderen. Dat is zojuist gebeurd. Zijn reactie: “Heel slordig en bedankt dat jullie dat eerst aan mij hebben gemeld.”
Het barschema van Shaile is trouwens wel keurig afgeschermd op hun site. Die is alleen toegankelijk voor ingelogde leden.

2 reacties:

Foutje

Beantwoorden
Gery van der Linden-Brouwer

Beetje dom. Nu maar hopen voor de vereniging dat er niet een lid of jurist bij zit die schade gaat claimen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *