Buiten is het -0 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.455 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

“BRAND INDUSTRIE DE WIEL HEL : 3251 3282 3243 3242 OVD” Dat bericht van de hulpdiensten kwam gisteravond om 22.15 uur.
De Vlisco dus en gezien de onmiddellijke inzet van 4 brandweerwagens én de Officier van Dienst niet zomaar een melding. Dat was onze eerste reactie. Gelukkig bleek het loos alarm.
Sommige Helmonders die erop afkwamen, verbaasden zich over de hoeveelheid brandweermaterieel die was uitgerukt. Overdreven of toch wel begrijpelijk? Na het lezen van het onderstaande, denken wij het laatste.

Vlisco Helmond B.V. (Vlisco)
Bij de Vlisco worden meer dan 10.000 kilogram verpakte gevaarlijke stoffen opgeslagen en valt daarmee onder de werkingssfeer van het Bevi. De risico’s voor de omgeving – de externe veiligheidsrisico’s – van de Vlisco worden bepaald door het vrijkomen van toxische verbrandingsproducten ingeval van een brand in een opslagvoorziening.
Toxisch scenario
Uit de ‘Kwantitatieve risicoanalyse – Ontwikkeling cacaofabriek Helmond’ is niet op te maken hoe ver het invloedsgebied reikt. Volgens de provinciale risicokaart is het maatgevend scenario toxisch en reikt het invloedsgebied tot 1.069 meter. Dit wil zeggen dat op 1.069 meter nog 1% van de bevolking die zich buitenshuis bevinden komt te overlijden. Het aantal gewonden is een veelvoud van het aantal doden. De gewonden zijn voor de hulpdiensten, met name de GHOR, het meest relevant en hebben een grote impact op de inzetmogelijkheden.

Deze quote komt uit het Preadvies inzake ‘Suytkade-Cacaofabriek (pdf) van de Veiligheidsregio Brabant–Zuidoost op 29 juni. Bevi betekent Besluit externe veiligheid inrichtingen en GHOR staat voor Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio.
We realiseren ons dat de meest extreme situatie beschreven wordt, maar toch…
Een plattegrond met in rood die 1.069 meter rondom het Vlisco-bedrijfsterrein:


9 reacties:

Daar verschiet ik best wel van! Dat zo’n bedrijf gewoon in het drukke centrum mag zitten.

Beantwoorden

Die fabriek had dertig jaar geleden al naar de verste uithoek van het industrieterrein moeten verhuizen. Dertig jaar. Ze hadden nooit een vergunning voor bouwen in de stad mogen krijgen. De macht van het geld?

Als die fabriek verplaatst zou zijn – weh uit het centrum – dan had ook weer de oude – en veel grotere – kasteeltuin in ere hersteld kunnen worden. En in die uithoek naar de brug en spoor had men dan zoveel muziekfeesten kunnen houden als men wilde en had er (bijna) niemand last van gehad!

Beantwoorden

Verwijdering vervuilde grond Vlisco vorige week vrijdag.

Wie was eerst?

Beantwoorden

Een ‘opruiming’ zoals met Begemann geschiedde zit er voorlopig niet in.
Van overheidswege zullen de benodigde financiën niet beschikbaar worden gesteld.

Bovendien werd Vlisco enkele jaren geleden noodgedwongen verkocht aan investeerders.

Het Britse Actis heeft de bedrijfsproductie in handen en het Nederlandse Gilde is eigenaar van de onroerende zaken.

Beiden zullen wel willen verhuizen als er een mooi financieel aanbod komt.

Hun belangen voor Helmond en de bewoners zijn misschien niet zo heel erg groot.

Beantwoorden

Wordt tijd dat bedrijven zoals de Vlisco en Nedschroef verdwijnen uit het centrum van Helmond. Is niet meer van deze tijd om zoiets in een drukbevolkt gebied te laten staan. En als zulke bedrijven niet vrijwillig weg willen gaan, dan is het gewoon een kwestie van wetgeving aanscherpen en dwingen.

Gewone burgers worden ook regelmatig gedwongen voor een appel en ei te verhuizen als er weer is een snelweg door het platteland aangelegt wordt of een polder onder water gezet gaat worden…

Beantwoorden

Er is een wet die het de overheid vergemakkelijkt om woningen te onteigenen van mensen die de aanleg van wegen blokkeren zo kun je toch ook een wet aannemen die bedrijven verplicht laat verhuizen en tevens de verplichting oplegt om de grond schoon op te leveren.De Fenteners en van Thiels hebben jarenlang hun zakken kunnen vullen dus laat ze nu dan ook maar de kosten betalen.

Beantwoorden

Gamma Holding Helmond, eigenaar van o.a. Vlisco (Fentener van Vlissingen) en Nedschroef (van Thiel) behoren tot de boedel van Gilde.
Gilde kocht Nedschroef in 2007 en Gamma Holding in 2010.

Industriegebied in het centrum van Helmond!

Wie gaat geld bieden?

Beantwoorden

de vlisco stond er eerder dus het feit dat iemand in deze reacties noemt waarom zo’n bedrijf daar dan kan zitten. daar had de gemeente over na kunnen denken en dan 1000 meter ervanaf kunnen bouwen. dat ligt niet aan de vlisco….

Beantwoorden

@Stefan,
Eerst stond er het kasteel. Dat was het centrum van Helmond, daarna kwam het kanaal en de spoorlijn, en Vlisco ging zich vestigen waar kolen, olie en grondstoffen aangevoerd konden worden. Het afvoeren van bedrukte stoffen ging per boot naar Rotterdam en verder naar Afrika. Dit bedrijf is de ene kant op gegroeid, en de maatschappij de andere kant. Nu is het zaak om orde te scheppen, en indianen verhalen van 1000 meter cirkel als alles zou ontploffen. Dan moet er wel een vliegtuig midden op de bewuste plek vallen, en dat is nog minder kans als de staatsloterij winnen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *