Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.271 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

In het ED van vandaag is te lezen dat er grote beroering is ontstaan bij toneelgroep St. Genesius. De reden daarvoor is dat het bestuur de voorstelling ‘Troje’ een paar weken voor de première heeft afgeblazen. Reden: de hoge kosten voor het geschikt maken van de beoogde lege Hatema-loods. Er zou geen elektriciteit en te weinig mensen voor de bewaking zijn.
Voor deze voorstelling hebben de 6 hoofdrolspelers al een jaar intensief gerepeteerd. Zie hier voor het volledige artikel. Gisteren plaatste het ED dit artikel over het schrappen van deze voorstelling.
Vrijwel iedereen bij toneelvereniging houdt de kaken op elkaar “omdat we tijdens de laatste vergadering hebben afgesproken niets naar buiten te brengen”. Gelukkig mag er hier wél over gesproken worden. Dus: wat vinden jullie ervan?

10 reacties:

In de afgelopen jaren ben ik diverse keren bij voorstellingen van Genesius geweest. Altijd heb ik genoten. Niet van het vakmanschap, maar wel van de manier waarop het publiek krijgt waar het recht op heeft. VERMAAK.
Als ik dan lees dat de nieuwe regiseuse slechts gaat voor kwaliteit, dan denk ik dat zij de plank mis slaat. Kwaliteit verbeteren met het behoud van Genesius lijkt mij een beter uitgangspunt.
Ik zou geen enkele andere vergelijkbare vereniging kunnen noemen in Nederland.
De uitvoering Anna was gewoon erg belangrijk voor Helmond. En de televisie uitvoering kwam in het geheel niet tot zijn recht.
Als je al kwaliteit had willen brengen was het met de televisie regie van dit stuk. Op het toneel gebeurt zo veel, dat kleine foutjes van de spelers niet storen. Bij een televisie productie stoort een verkeerde camera beweging wel heel erg. Ook de kwaliteit van het geluid.

Beantwoorden

Wie zou er niet zwaar van balen als ze een jaar gerepeteerd hebben om dan net voor de voorstelling te horen te krijgen dat het niet doorgaat? En als de reden van het afgelasten ook nog ligt in iets dat al lang bekend had moeten en kunnen zijn, nou: ik zou ook woest zijn!

Beantwoorden

Iedereen baalt natuurlijk wanneer iets waar je zo lang naar hebt toegewerkt plotseling niet door gaat, om welke reden dan ook.
Men had het idee van de oude Hatema fabriekshal kunne laten varen, en bijvoorbeeld naar de Gaviolizaal kunnen uitwijken. Die staat bij mijn weten nu ook leeg, en met een beetje fantasie kun je het ook als fabriekshal zien.

Beantwoorden

ik sprak toevallig de voorzitter van Genesius en uit zijn verhaal heb ik opgemaakt dat het allemaal een opgeblazen verhaal is geworden, van een muis een olifant maken zeg maar.
Er is alleen een voorstelling afgelast omdat het organisatoriesch niet haalbaar meer was, oftewel ze hadden een maandje extra nodig om de, richting vele partijen, beloofde en beoogde lokatie(hatema hal) speelklaar te maken, maar de regiseur heeft gelijk hierna een ander project dus die heeft aangegeven dat het voor hem niet mogenlijk is.wat er daarna is gebeurd heeft gewoon te maken met iemand daar uit de verreniging die na een vergadering het nodig vond om de krant te bellen en een boel onwaarheden en kwats te gaan verkopen, uiteraard word de dag erna dan genesius gecontacteerd door divrse media…..en zo krijg je een vervolgbericht en is er van een muis een olifant gerouwen…..pfff….wat een nieuws zeg er zijn onenigheden binnen een vereniging…..laat de kranten eens ECHT nieuws opzoeken!
vr gr geert

Beantwoorden

@Geert Blenkers
Toevallig sprak ik afgelopen zaterdag een van de acteurs van Genesius. Hij vertelde ongeveer hetzelfde verhaal als jij hierboven hebt geschreven. Alleen had hij het over een soort van generatiekloof. Genesius wil verjongen en mevrouw Bijsterveld schijnt het daar niet helemaal mee eens te zijn.

Beantwoorden

Even ter verduidelijking: Het verhaal is niet opgeblazen en het simpele feit is dat, het bestuur te veel bezig is geweest om interne problemen op te lossen welke betrekking hebben op roddel, achterklap en jaloezie. En daardoor veel te laat zich bezig gingen houden met het regelen rondom Troje. Van een generatiekloof is totaal geen sprake m.u.v. dat er een te grote groep spelers zijn van ca. 40 tot 55 jaar. En deze groep wil allemaal rollen spelen… Genesius heeft gefaald en ook toegegeven aan de cast van Troje dat zij hen niet hebben gesteund. En omdat deze grote groep binnen de club ook nog nog steeds van mening is dat AnnA niet gespeeld had mogen worden (vanwege de spelers van ‘buitenaf’) waren ze dus wederom tegen de productie van Troje. Dit zijn gewoon feiten en geen geklets in de ruimte zoals hierboven staat geschreven. Ik heb deze informatie van een van de acteurs van genesius.

Beantwoorden

@Marja de Bok:
Jouw verhaal klinkt wel logischer, vind ik. Waar rook is, is vuur immers. Opvallend trouwens dat er niemand van Genesius zelf reageert. Of mogen ze dat niet?
Is AnnA trouwens nog nog steeds een punt van discussie?

Beantwoorden

Ik begrijp ook niet goed dat de mensen van Genesius geen openheid van zaken geven. Ze willen het denk ik uit de media houden omdat deze smult van eventuele breuken enz.
Ja Anna was een groot succes en daardoor ontstaat er denk ik een spalt zoals enkele spelers me vertelden. Er zijn spelers die vooruit willen en er zijn er dit niveau niet willen nastreven. En er waren gastrollen wat enkelen niet accepteerden. Nou ik vond het prachtig!

Beantwoorden

Ook ik heb diverse voorstellingen van Genesius mee mogen maken. Vooral de voorstelligen rondom de carnavalstijd zijn geweldig, omdat er dan het Helmondse dialect ook bij komt kijken. Ik vind het natuurlijk jammer dat de nieuwe voorstelling niet door ging, maar laat Genesius gewoon doen waar ze goed in zijn: Op z’n Helmonds de mensen vermaken!

Beantwoorden

Heel toevallig kom ik deze reacties etc tegen. Volgens mij is dit niet meer helemaal relevant en zoals Marcel het heel mooi verwoordt: Laat Genesius gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat kunnen de spelers namelijk het beste. In elke vereniging zijn mensen die komen en gaan. Gelukkig is Genesius gewoon doorgegaan met het maken van mooie voorstellingen. Het carnavalsstuk van afgelopen jaar was weer geweldig en ik heb begrepen dat er nu ook weer een kinderstuk aan zit te komen. Kom op mensen, de leden van Genesius doen dit voor hun hobby… dat hoort leuk en ontspannend te zijn. En als het dat niet meer is, dan moet je een andere hobby zoeken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *