Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.401 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Het eerste half uur parkeren net buiten het centrum wordt goedkoper: 10 cent per 12 minuten. Na dat half uur wordt het daar echter duurder: in plaats van 1,80 euro betaal je daar voortaan 2,00 euro per uur, precies evenveel als in het centrum.
Die 2 maatregelen zijn aan elkaar gekoppeld, zowel financieel als inhoudelijk. Het eerste besluit kost de gemeente naar schatting 60.000 euro. Gelijktrekken van de straatparkeertarieven in het centrum en net daarbuiten (een prijsverhoging van 11%) levert de gemeente 60.000 euro op. Zodoende zijn die 2 beoogde maatregelen dus kostenneutraal.
Boodschappers blijken zelden langer dan een uur te blijven. Met ’t gereduceerde ‘Stop&Shop’-tarief wordt het bezoeken van het centrum bevorderd, zo is de gedachte. Een reden van de gemeente om het parkeertarief van het centrum en de aangrenzende gebieden (woonwijken) gelijk te trekken, is omdat veel centrumbezoekers bij een te groot tariefverschil zullen uitwijken naar de rand om het centrum. Minder prettig voor de bewoners, hun visite en mensen die daar werken.
De afgelopen jaren is er (ook op de weblog) veel gediscussieerd over het betaald parkeren in het centrum. Het precieze effect is lastig te bepalen. Ervaringen in Helmond en andere gemeenten (zoals Nijmegen en Breda) leren dat schoksgewijze tariefsverhogingen nadelig werken. Aldus het rapport  “Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond” (pdf) van een maand geleden.
Op een aantal betaald straatparkeerplaatsen in het centrum geldt nu een maximale parkeerduur van 4 uur. Die maximale parkeerduur zal dan worden opgeheven. En er komt een goedkoop dagtarief van 3,00 euro op de betaald-parkeer-plaatsen aan de Binnen Parallelweg en de Beatrixlaan.
Vanaf welke datum deze maatregelen van kracht worden, is ons nog onduidelijk. Andere aanbevelingen in dat rapport ziet de gemeente ook zitten, maar daarvoor ontbreekt nu nog het geld. Zo is er het idee dat als er in jouw straat betaald parkeren is, je visite tegen een zeer gereduceerd tarief kan parkeren.

 

2 reacties:

Maandagavond 26 november gaan de gemeenteraadsleden het bovenstaande in Bestuurscentrum Boscotondo bespreken aan de hand van dit raadsvoorstel (pdf).

Beantwoorden

Kunnen we dan ook bricken?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *