Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.299 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Op het industrieterrein bij Bowie Recycling aan de Gerstdijk 14 op industrieterrein BZOB woedt op dit moment een grote brand op meerdere stapels hout/houtsnippers. De grootste houtstapel heeft een hoogte van 40 meter en oppervlakte van 80 meter bij 40 meter aldus een woordvoerder van van de Helmondse brandweer. De brand werd kort voor 1 uur vannacht gemeld waarna de brandweer met groot materieel uitrukte.

Omdat de wind in oosterlijke/noordoostelijke richting staat gaat de enorme rookwolk nauwelijks over woningen. Toch wordt de bewoners van de Brouwhuis geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Omdat de wind kan gaan draaien verricht de brandweer uit voorzorg metingen naar gevaarlijke stoffen.

Medewerkers van Bowie Recycling assisteerden de brandweer vannacht met shovels om andere hopen recylingmateriaal te verplaatsen.
De brandweer laat de stapels hout gecontroleerd uitbranden. Uit voorzorg worden de omliggende panden en andere hopen recylingmateriaal nat gehouden. Het gevaar op overslaan van de brand naar nabij gelegen bedrijfspanden is inmiddels geweken. De brandweer denkt nu al tot zeker zaterdag nodig te hebben om de brand volledig onder controle te krijgen.

Updates middels 4 foto’s gedurende de dag:

07.47 uur, foto door Vico Hoozemans:
Helmond08.24 uur, foto door Vico Hoozemans van een oplaaiende brand:
Helmond
rond 09.30 uur, foto door Kees Tel:
Helmond
rond 16.06 uur (vanuit het centrum), een oplaaiende rookwolk(je):
Helmond

9 reacties:

Jezus, brand het nu nog? Zal even een foto sturen van vannacht die ik kreeg, kunnen jullie die hier bij plaatsen?

———-


@Freddie:
Natuurlijk kunnen we dat. Bedankt voor het mailen van de foto!
De weblog van Helmond om 9.58 uur

Beantwoorden

Integrale persbericht van de gemeente Helmond dat zojuist bij ons binnenkwam:

Rookontwikkeling door brand bij recyclebedrijf Bowie op industrieterrein BZOB

Bij Bowie Recycling aan de Gerstdijk op industrieterrein BZOB woedt een grote brand. De brand is op dit moment onder controle. Twee houtvakken bij het bedrijf stonden in brand. De brandweer laat de brand op dit moment gecontroleerd uitbranden. Het nablussen kan enkele dagen duren. De brand is niet overgeslagen naar het bedrijf of naburige panden. Vanwege de forse rookontwikkeling worden bewoners van Brouwhuis en bedrijven op BZOB geadviseerd om hun ramen en deuren gesloten te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven. Vanwege de veranderlijke wind worden ook mensen, die merken dat de rook hun kant op komt, geadviseerd om hun ramen en deuren te sluiten. Er zijn geen mensen geëvacueerd en er zijn geen slachtoffers.

Om 0.55 uur op 23 juli kreeg de brandweer een melding voor een brand van hout en houtafval bij Bowie Recycling aan de Gerstdijk. Al snel is er door de brandweer opgeschaald naar zeer grote brand. Er is sprake van veel rookontwikkeling en stof. De brandweer heeft geen concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten. Rook en roet zijn natuurlijk nooit gezond om in te ademen. Vandaar de oproep om ramen en deuren te sluiten.

Mensen hoeven hun woning niet te verlaten. Er is geen sprake van een evacuatie. Alleen het gebied rond Bowie is afgesloten. Verder zijn er geen afsluitingen. Mensen worden opgeroepen om niet naar het gebied van de brand te gaan zodat de hulpdiensten ongestoord hun werk kunnen doen. Mensen die werken op BZOB kunnen gewoon naar hun werk.

De wind kwam 's nachts uit de richting zuid/zuidwest, waardoor de rook richting de wijk Brouwhuis ging. De wind is echter veranderlijk wat betekent dat de rook ook naar andere gebieden kan gaan. De rook gaat nu richting Deurne en Venray. Deze gemeenten zijn hiervan op de hoogte gebracht. De brandweer houdt dit in de gaten en blijft meten of er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Beantwoorden

Tjonge jonge, de brandweer van de regio Zuidoostbrabant heeft het de laatste tijd opvallend druk met grote branden.

We hebben de strabrechtse Heide bij Heeze gehad, diverse kleine branden, de autos’in Helmond, de zeer grote brand in Valkenswaard en nu dus wederom een grote brand in Helmond.

pfff… het één komt nooit alleen… zeggen ze wel eens!

Beantwoorden

Ik werk op de Korendijk en daar zie je vanuit de 2de verdieping de rookwolk nog steeds opstijgen. Wel wat minder dan vanmorgen er lijkt dus schot in de zaak te zitten.

Lekker laten branden, hoeft er minder opgeruimt te worden…

Beantwoorden

Integrale tweede persbericht van de gemeente dat zojuist bij ons binnenkwam:

Brand Bowie onder controle

Bij Bowie Recycling aan de Gerstdijk op industrieterrein BZOB woedt een grote brand van hout en houtafval. De brand is op dit moment onder controle. Wel is er nog forse rookontwikkeling. Vanwege deze rookontwikkeling en de wisselende wind wordt mensen, die merken dat de rook hun kant op komt, geadviseerd om hun ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Ook worden mensen opgeroepen om niet naar het gebied van de brand te gaan. Er zijn geen mensen geëvacueerd en er zijn geen slachtoffers.

Om 0.55 uur op 23 juli kreeg de brandweer een melding voor een brand van organisch materiaal (hout en houtafval) bij Bowie Recycling. Al snel werd er door de brandweer opgeschaald naar zeer grote brand. De brand is nu onder controle. De brand is niet overgeslagen naar het pand van Bowie of naburige panden. De brandweer heeft geen concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Rook en roet zijn natuurlijk nooit gezond om in te ademen. Vandaar de oproep aan mensen, die merken dat de rook hun kant op komt, om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. De wind is echter veranderlijk wat betekent dat de rook ook naar andere gebieden is gegaan. Door (nachtelijke) weersverandering kan de geuroverlast toenemen; dit is geen reden tot zorg. De brandweer houdt dit in de gaten en blijft meten of er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Wanneer mogen ramen weer open
Op het moment dat er geen rook meer zichtbaar of ruikbaar is, kunnen mensen hun ramen weer gewoon open doen.

Helmond, 23 juli 2010, 16.15 uur

Beantwoorden

Bij de Brandweer Deurne staan 12 foto’s van de brand: http://www.brandweer-deurne.nl/live/

Beantwoorden

Beelden van de brand overdag:
http://www.youtube.com/watch?v=NOzM-gV4vYo

Beantwoorden

@Reactie van anonymous | 24 juli 2010 om 17:05

mooi filmpje 😉 al da papier, plastic e.d. wil wel fikken 😉

Beantwoorden

@Anonymous
Zeker een mooi filmpje en een goede plek om te filmen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *