Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.246 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
28reacties

In het appartementencomplex De Wiegert aan de Spoorstraat achter het station is brand uitgebroken. De vlammen slaan uit het dak. De hulpdiensten werden om 21.22 uur gealarmeerd.
De bewoners zijn uit hun woningen gehaald en de spoortunnel is afgesloten. De omgeving rond de flat is afgezet. Het treinverkeer heeft geen hinder van de brand, althans de treinen rijden gewoon.
Hieronder de eerste foto’s en video. De eerste maakte Harley van der Velden.

In de reacties hieronder staan updates met extra foto’s, video’s en de SMO-nasleep.

28 reacties:

Man man, je zou er maar wonen. Hopelijk is er iedereen uit.

Beantwoorden

Beantwoorden

@Patrick op vrijdag 9 oktober 2015 om 22:27:

ik ben bang van niet ik heb mensen in doodsangst horen gillen toen de hulpdiensten er nog niet waren om 21.15 uur stond aan de overkant bij het annatheater waar ik vrijwilligers werk doe inge

Beantwoorden

Update:
Mogelijk was een vanavond aangetroffen hennepkwekerij in de woning de oorzaak van de brand.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s:

Beantwoorden

Harley van der Velden stuurde ons ook de onderstaande foto:

Beantwoorden

Met “Weer brand door hennepkwekerij” bevestigt de politie via de sociale media zojuist de oorzaak van de brand.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 10 oktober 2015 om 00:59:

Je zal zo’n vent of stel als je buren hebben. Jij denkt lekker te wonen en de ander aan iets verdienen.
Er zullen beslist mensen zijn die wateroverlast hebben of iets ergers als ik zo de beelden zie. Daar is het erg voor. De “teler” is gewoon een onverantwoordelijke zak, want je weet dat het fout kan gaan!

Beantwoorden

The day after: Harley van der Velden maakte vanochtend de onderstaande foto:

Beantwoorden

En dan zijn er nog mensen die zich afvragen waarom ze geen hennepkwekerijtje op zolder mogen hebben.

Beantwoorden

Beantwoorden

Update:
De bewoner is aangehouden naar aanleiding van deze brand. In het pand waren spullen voor een hennepkwekerij aanwezig. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Beantwoorden

Toch wietkwekerij. Zag het gister al.zag namelijk de filters liggen, als je aan de achterkant stond. Dom dom.

Beantwoorden

De technische recherche is nu bezig met het onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto van de achterzijde.

Beantwoorden

Aparte foto, het hele dak is verdwenen maar de gordijnen lijken
niets geleden te hebben.

Beantwoorden

Update:
In aanvulling op bovenstaande berichtgeving laat de politie zojuist weten dat de Forensische Opsporing van de politie onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van het vuur. Het vermoeden bestaat dat de brand is veroorzaakt door de hennepkwekerij. Vermoedelijk bestond de plantage uit een kleine 200 planten. Maar naar nu gebleken is, zijn door de brand veel mogelijke sporen verloren gegaan.
De gisterochtend aangehouden bewoner van het pand was niet thuis toen de hulpdiensten vrijdagavond arriveerden. Hij meldde zich zaterdagochtend bij de politie in Helmond. Hij is toen aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Er zijn 2 woningen onbewoonbaar verklaard. Een woordvoerder van Woningbouwcorporatie Wocom liet inmiddels weten ervan uit te gaan dat het hele woonblok gerenoveerd zal moeten worden.

Daarbij meldt de politie nog dat criminele organisaties enorme winsten maken met de illegale hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Dergelijke criminele organisaties schuwen geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.
De politie: “Tips zijn van groot belang om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Ruikt u een henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties bij de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Lees meer over illegale hennepteelt op politie.nl.”

Beantwoorden

Weer een update:
Betreffende SMO-woonbegeleidster op staande voet ontslagen
De medewerkster van welzijnsinstelling SMO Helmond, die de man moest controleren in wiens appartement na deze brand een hennepplantage is aangetroffen, is zaterdag op staande voet ontslagen. Vrijdagochtend nog tekende zij een verklaring dat zij die woning had gecontroleerd, diezelfde avond brak brand uit in de woning. De afgelopen 3 maanden ondertekende zij die controlelijst steeds, maar na naar nu blijkt heeft zij die inspecties niet uitgevoerd. De ontslagen vrouw werkte al enkele jaren 8 uur per week bij SMO en bezocht dan 3 of 4 adresjes. Dat meldt het ED vandaag.
Die verplichte maandelijkse controles van de gehele woning zijn er om te voorkomen dat cliënten van Stichting Maatschappelijke Opvang zwichten voor de lucratieve hennephandel waarop de politie hierboven al wees. SMO-directeur Jürgen Feuerriegel: “We zijn belazerd door deze medewerkster. Haar handelwijze is absoluut onacceptabel. Corporaties vertrouwen op ons dat wij deze controles uitvoeren. Stel je voor dat er iemand bij de brand was omgekomen.” Volgens hem dacht zijn medewerkster dat ze zelf wel kon inschatten of iemand te vertrouwen is. “Maar ook dan moet je natuurlijk controleren. Onze cliënten hebben vaak verkeerde vrienden of worden door mensen onder druk gezet om tegen betaling een ruimte onder te verhuren voor hennepteelt.”
De stichting huurt 30 van de 120 appartementen in appartementencomplex De Wiegert voor die doelgroep. Hun woonbegeleidingsteam ondersteunt daklozen, gezinnen, stellen en alleenstaanden met problemen op psychisch, financieel of relationeel vlak. Vaak beheert SMO hun financiën zodat de vaste lasten worden betaald en zij zich niet in de schulden steken.
Sinds januari woonde de inmiddels aangehouden bewoner aan de Spoorstraat. Daarvoor zat hij in de 24-uursopvang van Huize d’n Herd van SMO. Doorgaans verblijven SMO-cliënten maximaal een jaar in De Wiegert. Daarna stromen ze door naar een reguliere huurwoning.

Beantwoorden

Goed zo! Ik had het er gister nog over… Die hele schijt SMO deugt voor geen meter. (roep ik al jaren) Hoe kan het zijn dat zo iemand dat op kan zetten zonder dat SMO dat door heeft!? En dit ontslag veranderd mijn mening over die hele stichting echt niet! En nou is het tijd dat SMO hier oprot uit de wijk! Verspreid die bewoners over heel Helmond!! Daar zijn wij als bewoners hier beter mee af, maar ook de SMO bewoners zelf. Zodat zij ook beter gere-integreerd worden en niet terecht komen in een verloederde straat doordat de voorvallen steeds weer op dezelfde plek gebeuren. En dan kun je wel denken dat het allemaal lekker overzichtelijk is als alles bij elkaar zit. Maar zeker niet bevorderlijk voor het volledig zelfstandig terugkeren in de maatschappij, wanneer ze omringd worden door criminaliteit en tuig, wat juist voor deze mensen een makkelijk triggerpunt is om weer de fout in te gaan. En dan heb ik het nog niet over het feit dat “slachtoffers” en “criminelen” ofwel “daders” gewoon door elkaar zitten… WTF ben ik de enige die dit heel vreemd vind? Anyway, als ik al SMO hoor, begint het bij mij alweer te borrelen! Tijd voor actie, SMO WOCOM en Gemeente!
Dag!

Beantwoorden

En terecht! Nou SMO nog oprotten hier uit de wijk!

Beantwoorden

Dus nu weer een vacature daar bij smo????

Beantwoorden
Monique Van der Heijden

En nog een belangrijk punt!
In deze wijk stikt het van de kinderen……. Denk daar eens aan, met je 30 SMO woningen!!!
Denk nou es na man!!

Beantwoorden

@Mier Tje op maandag 12 oktober 2015 om 10:24:

Zo dus jij hebt nog nooit in de problemen gezeten.. nou hopelijk blijft dat zo voor jou som is niet fout maar de bewoner

Beantwoorden
Ria Van Horrik Verstegen

@Ria Van Horrik Verstegen op maandag 12 oktober 2015 om 11:39:

en jij hebt hier niet jaren gewoond? Iedereen verdient het om een nieuwe kans te krijgen. Maar daar helpt SMO hun op deze manier helemaal niet mee! Lees mn reactie op het blog maar, dan snap je het misschien wat ik bedoel!

Beantwoorden

@Ria Van Horrik Verstegen op maandag 12 oktober 2015 om 11:39:

en ja! zat problemen gehad… ook serieuze!! Maar dat is niet het punt!

Beantwoorden

Tja huiscontroles is bij smo standaard gewoon invullen en tekenen niks controle

Beantwoorden

@Sandra de Greef op maandag 12 oktober 2015 om 11:47:

Tja, en door die ene medewerker te ontslaan hopen ze hun naam te kunnen redden. Terwijl het meer regelmaat is dat uitzondering HAHAHA

Beantwoorden

Bij smo nooit gecontroleerd nooit

Beantwoorden

Jos de G., ook ex-begeleid bewoner van een appartement in De Wiegert, stroomde niet door naar een huurwoning maar naar een Huis van Bewaring. De Wiegert was nooit populair bij de Helmondse bevolking.

Beantwoorden

toch triest

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *