Buiten is het 1 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.355 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

In de Elzas Passage is vannacht de hoofdwaterleiding gesprongen. Delen in de vloer verzakten en tientallen winkels staan blank. Er is sprake van een enorme ravage en schade. De brandweer werd om 06.31 uur gealarmeerd.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

24 reacties:

Update 1:
Harrie Fotografie maakte ook de onderstaande 4 foto’s.

Beantwoorden

Verschrikkelijk zeg voor de ondernemers, je zult je zaak maar zo aantreffen. Hoop dat het allemaal netjes opgelost word.

Beantwoorden

@Charles op zondag 19 juli 2015 om 14:04:

De ondernemers zullen dan toch zelf verzekerd moeten zijn. Brabant Water zal de schade niet betalen. Zij zullen zich vermoedelijk beroepen op overmacht. En ook de eigenaar van het complex Elzas Passage kun je niet aansprakelijk stellen.

Beantwoorden

Vreselijk nieuws…. Veel ondernemers zullen zwaar gedupeerd zijn.

Beantwoorden

Ik vind t ook erg voor de ondernemers die het nu al vaak zo moeilijk hebben. Je kunt goed verzekerd zijn, maar door die rompslomp en soms traagheid van maatschappijen kunnen zij nog flinke klappen krijgen, als ze pech hebben. Ik hoop dat alles snel en goed opgelost word en er geen winkels hoeven sluiten.
Ik weet uit ervaring met schades dat waterschades in ieder geval echt klote zijn om te herstellen! Succes met alles!

Beantwoorden

Kut voor de ondernemers! Die hebben het al zo lastig nou….

Beantwoorden

Beantwoorden

Ziet er beroerd uit. Daar valt heel wat droog- en poetswerk te verrichten.
Ik beklaag het winkelpersoneel. Die kunnen weer aan de bak.

Beantwoorden

Ik weet niet wie het ergste gedupeerd is de ondernemers of het winkelpersoneel zoals in de laatste reactie gesuggereerd wordt.

Beantwoorden

Dat wordt niet gesuggereerd, maar is een feit. Mijn dochter moest rond half twee komen opdraven. Of dat bij alle of meer winkels zo was, weet ik niet.

Beantwoorden

Update 2:
De gemeente laat naar aanleiding van het bovenstaande het volgende weten:

In de vroege morgen is de hoofdwaterleiding in de Elzas Passage, ter hoogte van Parfumerie Douglas, gesprongen. Dit leidde tot grote waterschade in de passage en bij veel winkels. Ook zijn delen van de vloer verzakt.
Vanaf iets na half 7 vanochtend is met man en macht gewerkt aan de reparatie van de leiding en aan de schoonmaak van winkels. Onder meer de brandweer, ondernemers en personeelsleden zijn direct ter plaatse gekomen om de schade te beperken en de winkels weer toegankelijk te maken. Locoburgemeester Erik de Vries en Centrummanager Marlène Drouen staken de ondernemers zondagmiddag met een bezoekje een hart onder de riem.
Tijdens de opruimwerkzaamheden, die mogelijk enige tijd kunnen duren, zal tijdelijk een container geplaatst worden bij de ingang van de Elzas Passage aan de Veestraat.
Hoewel de ravage groot is, doen de ondernemers er alles aan om de winkels maandag weer voor het publiek open te stellen. Vertegenwoordigers van de eigenaar van de Elzas Passage en experts van de verzekeringsmaatschappij konden zondagmiddag echter nog niet garanderen dat dat voor alle ondernemers ook mogelijk is.

Beantwoorden

Wanne trubbel!

Beantwoorden

Vanavond om 22.30 uur is er een uitgebreide reportage over deze lekkage in Hart van Nederland op SBS6, zo laat die zender weten.

In de Elzas Passage wordt er op dit moment nog steeds hard gewerkt door onder meer tenminste 7 verschillende externe bedrijven. Hieronder een foto van eerder vandaag:

Beantwoorden

ik heb het gezien

Beantwoorden
Jeanellie van der Zanden

De gemeente maakt wel meteen werk van de handtekeningen aktie voor een nieuw zwembad. Maar dan binnen.

Beantwoorden
Danny van den Heuvel

Omroep Brabant was er om half acht al mee in de lucht.

Beantwoorden

De reportage in Hart van Nederland op SBS6 kun je hier terugkijken:
http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2015/winkelcentrum-helmond-staat-blank/

En voor wie het item bij Omroep Brabant niet had gezien:

Beantwoorden

Zojuist in de Elzas Passage geweest:
– Barrows: blijft de komende weken dicht, winkel leeg gehaald, houten vloer eruit gehaald.
– Bart Smit: dicht, gaat snel weer open.
– C&A: dicht, gaat morgen weer open.
– Chocolaterie Boulanger: dicht.
– Délifrance: dicht.
– Douglas: dicht.
– Durlinger: voorlopig dicht, winkel is leeg gehaald.
– Miss Etam: open, winkel deels leeg gehaald.
– Phone Store Helmond: dicht, men was bezig de voorraad uit de winkel te halen.

Wellicht ben ik nog een winkel vergeten, maar de rest was open. De vloer ter hoogte van Douglas is omhoog gekomen en zal helemaal opnieuw gelegd moeten worden.

Beantwoorden

Helmond, de stad die stroomt.

Beantwoorden

Waarom zetten ze de bruggen niet open?

Beantwoorden

Update 3:
5 Winkels in de Elzas Passage voorlopig nog dicht
Van de 44 zaken in winkelcentrum Elzas Passage blijven er voorlopig nog 5 dicht na de gesprongen waterleiding van afgelopen weekend. Dat laat Hart van Nederland weten.
Door de lekkage liepen zo’n 25 winkels forse schade op. Vandaag werkten er nog 30 werklieden om problemen te verhelpen. Voor de zaken die nog dicht zijn, duurt het nog wel even voordat ze open kunnen. “De schade aan interieur en producten is enorm, het kan nog maanden duren voordat dat allemaal is verholpen.”

Beantwoorden

Volgens het ED zijn er nog 3 winkels gesloten: Durlinger, Barrows en Chocolaterie Boulanger. Ze melden ook nog dat de waterleiding op een later moment vervangen zal worden. Brabant Water wilde zaterdagavond beginnen met de werkzaamheden, maar de winkeliersvereniging en de eigenaar van de Elzas Passage waren daarop tegen. Een groot deel van de winkels zou dan schier onbereikbaar zijn tijdens de aankomende koopzondag. Ook zou er dan zwaar werkverkeer door het centrum rijden. Wanneer de werkzaamheden nu wel starten is nog niet bekend.

Beantwoorden

Moest vandaag met 95-jarige naar Specsavers in Elzaspassage. Kom via parkeergarage bij de lift, blijkt die na anderhalve week nog steeds buiten werking. Onverichterzake naar huis. Hoe lang moet dat daar in godsnaam nog duren en kan daar op de Wal bij de ingang naar de Parkeergarage geen bord of zoiets geplaatst worden dat de lift het niet doet. Kennelijk doen ouderen en gehandicapten er voor de Elzasondernemers niet toe. Horen niet tot de doelgroep. Daarom daar ook in de toekomst maar zoveel mogelijk wegblijven.

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *