Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.420 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

De zomer is in aantocht en dat betekent onverwijld ook dat het examentijd is, tijd voor cijfers en beoordelingen. Zo ook voor de 50 grootste gemeenten van het land, die op een 40-tal punten getoetst werden in de Atlas voor Gemeenten.
Dat Helmond niet het braafste jongetje van de klas is, staat al jaren vast. Een beetje ongeïnteresseerd lopen we achteraan mee, om vooral niet teveel op te vallen. Geen zittenblijvers, maar zeker ook geen strebers.

duim HelmondWe springen er op de puntenkaart van de Atlas voor Gemeenten uit als het gaat om woonaantrekkelijkheid. Een mooie 6e plaats op de ranglijst van de stijgers. Ook sociaal economisch gaat het wat beter. Let wel, beide indexaties geven een stijging aan, terwijl we geen middenmoot zijn!
Als bevolking groeien we gestaag, vergrijzen we minimaal en is de aanwas navenant. Qua hoeveelheid ‘gezinnen met kinderen’ halen we zelfs de top 10.
Hoogopgeleiden hebben we, evenals veel lager geschoolden. We staan onderaan, maar de tabel geeft daarbij netjes aan dat onze verdeling optimaal is. Elk niveau zit op 30+ procent, een bron om uit te putten voor de lichte ontwikkeling op werkgelegenheidsgebied.
Helmonders zijn matig tot gemiddeld creatief, het aanbod in die sector laat te wensen over. We studeren niet graag, spieken liever, sloffen slenterend door school.
Het beeld binnen de regio dat we arbeidsongeschikt zijn, blijkt waar te zijn, maar we zijn niet en masse aan ‘de steun’. Daar staat tegenover dat de armoede aan de hoge kant is.
Onze habitat is op de schop gegaan, en dat zien we terug. Vooroorlogse woningen vallen ten prooi aan de sloophamer en we zetten er dure nieuwbouw voor terug. Ondanks de hoge huizenprijzen in deze nieuwbouwprojecten zijn er voldoende goedkope woningen binnen onze stadsgrenzen waardoor alles in balans blijft en prijzen gemiddeld genomen, laag zijn. Door die verversing van onze stad verloederen we minimaal.
Wel vernielt d’n Helmonder veel en zijn we voorzien van een gezonde dosis geweld, niet schokkend ten opzichte van de rest van het land, maar toch.
Helmond is ontginningsgebied als het gaat om culinaire diversiteit, en de kwaliteit laat te wensen over.
Cultureel zijn we laagvliegers, en dat is slecht nieuws met het oog op de kandidaatstelling als culturele hoofdstad. Het aanbod podiumkunsten, theater en popconcerten is gemiddeld, mede door de vele evenementen stijgen we daarin gestaag. Als Helmonder hebben we veelal een broertje dood aan klassiek.

Al met al is Helmond geen zittenblijver en ontwikkelen we gestaag.

1 reactie:

Dat doet d’n Helmonder goed. Kan me er wel in vinden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *