Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

11reacties

Helmond geeft 50 euro

Wethouder Seyit Yeyden heeft alle minima van Helmond een brief gestuurd waarin hij vertelt dat zij 50 euro eenmalige kerstgratificatie ontvangen. Niet genoeg om de stijging in bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering of nutslasten te betalen maar toch een leuk gebaar. Het is overigens rijksgeld van PvdA-collega Aboutaleb, dus de gemeente lijdt geen centje pijn.
In diezelfde brief van 8 december verwijst wethouder Yeyden naar de website van de gemeente en van het ministerie van sociale zaken. Beide sites geven het advies om te kijken op de site www.50eurovoorminima.nl. Tot zover is er weinig aan de hand.
De ’50 Euro-site’ zit direct vast aan ‘bereken uw recht’, gemaakt door het Nibud en Stimulansz. Daar kun je zoeken of je in aanmerking komt voor allerlei aanvullende regelingen voor mensen met weinig of geen inkomen. Wat een teleurstelling om na een paar pagina’s gegevens invullen, te komen op de lijst met aanvullende activiteiten van de Nederlandse gemeenten. Jammer dan. Helmond komt niet voor in dit lijstje met gemeentelijke vergoedingen. “Als uw gemeente niet in de lijst voorkomt, dan is uw gemeente nog niet aangesloten bij Bereken uw Recht. Neem contact op met uw gemeente en vraag op welke vergoedingen u recht hebt,” staat daar letterlijk.
Dat Helmond het uitkeringstrekkers niet makkelijk maakt, is bekend. Dat ze verwijst naar een website waar ze zelf niet aan meedoen is wel heel bijzonder. Hier dus geen duidelijkheid, over waar mensen met een uitkering of andersoortig laag inkomen eventueel recht op hebben.
Opvallend is dat de wethouder in diezelfde brief laat weten dat ‘honderdduizenden huishoudens met een laag inkomen geen gebruik maken van andere vergoedingen.’ Wie met deze brief in de hand probeert via internet te weten te komen voor welke ‘andere vergoedingen’ hij of zij bij de gemeente Helmond aan kan kloppen, komt van een koude kermis thuis. Die moet zich toch weer worstelen door het Aanvraagformulier Bijzondere bijstand (pdf).

11 reacties:

Toevallig heb ik van de week de betreffende website (www.50eurovoorminima.nl)ook bezocht, en toen kwam ik uiteindelijk op een pagina terecht dat mijn moeder, waarvoor ik de website bezocht, dat ze wel recht heeft op die 50 Euro. Ze zou hier in december een brief over krijgen, die ze gisteren ook heeft gehad. Zo makkelijk gaat dat, en nu ook nog.
Als proef heb ik een paar andere gemeenten gecheckt, en daar doen ze er moeilijker over, want daar moet je in alle gevallen het aanvraagformulier invullen.

Beantwoorden

Even een aanvulling op het bovenstaande.
Je moet op de eerste pagina in het drop-down menu wel de gemeente Helmond opzoeken, en aanklikken.

Beantwoorden

Het zit eigenlijk zo: Op de eerste pagina van 50eurovoorminima.nl kun je door bij Helmond te beginnen in het dropdownmenu, prima uitrekenen of je er voor in aanmerking komt.

Op berekenurecht.nl kun je uitzoeken of je nog voor aanvullende regelingen in aanmerking komt, maar het vervelende hier is dat aan het einde van al dat invullen Helmond er niet bijstaat. Ik vind dit wel een tekortkoming van de Gemeente Helmond de Gemeente Helmond hoort er ook tussen te staan, want er zijn zoveel potjes waar mensen recht op hebben en veel mensen zijn niet eens op de hoogte van die potjes, laat staan hoe ze er achter moeten komen of ze er voor in aanmerking komen.

Nou nog even terug naar "de €50 voor de minima". Nu krijgen de mensen die een uitkering van de Sociale dienst hebben de €50 automatisch op hun rekening gestort.
En de andere minima moeten het zelf maar uitzoeken/aanvragen.
Waarom heeft de Gemeente Helmond niet bij de belastingdienst de gegevens opgevraagd dan zouden alle minima automatisch de €50 op hun bankrekening krijgen, ook de mensen die er niets vanaf weten of die niet weten hoe ze het moeten aanvragen, die de taal niet machtig zijn, niet kunnen lezen en schrijven, etc. etc.

Ik vind dit echt héél slecht geregeld en dat zo vlak voor Kerst en Oud en Nieuw.

Beantwoorden

Ook mensen met alleen een AOW-uitkering en eventueel een klein aanvullend pensioen en die bij de Gemeente Helmond bekend zijn hebben de brief ontvangen!

Beantwoorden

Over die vijftig euro gesproken: het officiële argument is dat het kabinet mensen die het niet breed hebben een steuntje in de rug wil geven. Daarom hebben alle huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm recht op die knaken.
Staatssecretaris Aboutaleb benadrukte eerder dit jaar dat de eenmalige gift van vijftig euro netto moet worden uitgekeerd en beslist geen invloed mag hebben op toeslagen. “Mensen mogen door deze gift niet worden gekort op uitkeringen en toeslagen. Of niet meer in aanmerking komen voor regelingen van de bijzondere bijstand.
Als die waarschuwing erbij hoort, kun je nagaan hoe sommige uitkeringsinstanties daarmee omgaan!

Beantwoorden

Zo zit het precies: het landelijke – en voor de gemeente gratis – sinterklaaskadootje deelt de gemeente wel uit. Maar voor bijzondere bijstand moet je je in allerlei bochten wringen en je hele hebben en houden opsturen. Zo vroeg ik of ik geld voor een nieuwe bril kon krijgen. "Nee, dat moet u maar met de belastingdienst verrekenen," was het antwoord. Terwijl in alle toelichtingen (bijv. op http://loket.helmond.nl/pls/idad/prodwisloketloket ) duidelijk staat: "bril of contactlenzen".

Beantwoorden

@J.E. Mulder, dat klopt wat jij zegt maar ik blijf het schande vinden dat een groep het vanzelf krijgt en dat een andere groep het zelf moet regelen terwijl via de belastingdienst alles zo is te achterhalen. Al die mensen die er niets vanaf weten of die niet weten hoe ze het moeten aanvragen, die de taal niet machtig zijn, niet kunnen lezen en schrijven, etc. etc. krijgen nu niets.

Beantwoorden

Jan als je hier in nederland sowieso niet zo handig bent en de wegen niet weet te vinden loop je ook veel geld mis, dat heb ik zelf ook meegemaakt.. Mij werd niet verteld waar ik precies recht op had… en het rotte.. als je het allemaal niet goed doet wordt je ook nog gekort! En dan maakt het niet uit hoe hard je om help geroepen hebt, zoals ik. Je wordt gewoon geacht precies alle regels uit je hoofd te kennen, en mensen zoals ik met concentratieverlies vergeten nogal de regels, waardoor wij heel snel gekort kunen worden.

Beantwoorden

@klorriemorrie, er zijn nog zo vreselijk veel potjes waar veel mensen gebruik van kunnen maken, maar daar wordt geen bekendheid/uitleg aan gegeven, jammer, jammer.

Beantwoorden

Je hebt het al krap, en dan wordt er 50 euro in het vooruitzicht gesteld. Dan moet je wel bij de juiste uitkering zitten.Ander is het traject om het geld te krijgen , te vergelijken met de aanvraag van een uitkering, met overleg van bankafschriften van de laatste drie maanden.Dat betekent dat je met de dure feestmaand dus niets extra hebt gekregen.Het staat natuurlijk wel aardig in de krant dat de overheid een aanval van guldheid had en daar goede sier mee maakt.Maar verder is het te vergelijken met koekhappen van een bekende fabrikant.
Gertie

Beantwoorden

Vorig jaar een brief gehad zou maart 2016 worden nog niks

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *