Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.283 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
71reacties

Hoogwerker Brandweer Helmond

Vrijwilligers en professionele brandweerlieden moeten tegelijkertijd gealarmeerd worden om uit te rukken. Dat stelt Michael Rieter van Helder Helmond in een 'brandbrief' aan het College en de gemeenteraad. Rieter maakt zich zorgen over de manier waarop het werk tussen professionele brandweerlieden en vrijwilligers verdeeld is sinds het invoeren van de 'veiligheidsregio' in juli 2008. De fractievoorzitter van Helder Helmond wil daar volgende maand in de raadscommissie over praten.
Volgens hem werd voorheen heel Helmond bediend door de eigen professionele brandweer. Ná de regionalisering vallen met name een deel van Stiphout, Helmond Noord-West én Mierlo-Hout en Brandevoort niet meer onder de professionals maar worden bediend door de vrijwillige brandweer uit Brandevoort, Aarle-Rixtel of Mierlo. Die komen daardoor vaak pas later ter plaatse dan de professionals die in de kazerne klaar staan om uit te rukken.
Rieter stelt dat daarmee voor een groot deel van de Helmondse bevolking de (brand)veiligheid minder geworden is. De betaalde beroepskrachten moeten in grote stukken van de stad in eerste instantie thuis blijven terwijl de vrijwilligers – die per oproep worden betaald – eerst moeten komen opdraven. Terwijl vaak toch op het materiaal van de beroepsbrandweer gewacht moet worden. Hij noemt dat een zorgwekkende situatie en heeft 'keiharde kritiek' op het functioneren van de veiligheidsregio.

71 reacties:

Dit keer een keer blij dat ik niet meer in Stiphout woon.

Beantwoorden

Een werkelijk zeer zorgwekkende situatie,zeker zal ook Helmond Aktief serieus aandacht aan deze zaak schenken.
Daar waar de brandweer nodig is, telt elke
minuut en zeker de tijdige aanwezigheid
van het benodigde technise materiaal.

Beantwoorden

Vraagje.. Weet er toevallig iemand hoe je (liefst gratis, aangezien ik geen geld heb) kan laten checken of een woonhuis brandveilig genoeg is? Ik zit er al een langere tijd mee.. Mijn halve huis bestaat uit houten muren (was al zo toen ik erin kwam wonen), maar ik vraag me af of dat eigenlijk wel mag.

Beantwoorden

Als we nu aansluitend op het bovenstaande onderhand ook eens een groene zone realiseren voor alle hulpdiensten (brandweer,politie en ambulance)dan gaat de burger er misschien ook eens een keer een stapje op vooruit qua veiligheid.

Beantwoorden

Ik heb de brandbrief ook gelezen. Die rationele minuut voor de vrijwilligers die erin staat is toch te gek voor woorden !! Als elke seconde telt zeggen ze dan… Heb je toch mooi pech als je in sommige wijken woont !

Beantwoorden

Als inwoner van Stiphout vind ik het diep triest dat ik moet concluderen dat ik met mindere professionele hulpverleners genoegen moet nemen,daar ik dezelfde geldelijke bijdrage lever als elke andere inwoner van Helmond.
Van een prof die dagelijks met zn vak bezig is mag ik toch meer verwachten als van een hobbyist.
Daar ik er vanuit ga dat de meeste stiphoutenaren het met mij eens zijn,en niet als tweederangs burgers gezien willen worden,spreek ik ook voor hen.
Fijn dat er nog mensen begaan zijn met cruciale zaken als deze,zoals Michael Rieter van Helder Helmond.SUCCES

Beantwoorden
Inwoner van stiphout

Hoe kan ik weten of ik in een veilig gebied woon, en dat ik op de snelste en proffesionele manier hulp krijg.
Als dit word veroorzaakt door de veiligheidsregio is het schijnveiligheid.

Beantwoorden

Ik ben zeer vebaasd over het bericht.
Gelukkig heb ik een bekende in mijn kennisen kring die vrijwilliger is bij de brandweer. Ik heb hem gisteren gepolst of dit bericht wel klopt.
En het is waar dat de vrijwiligers een groter gebied hebben toegedeelt gekregen door de veiligheidsregio. Dit word mede veroorzaakt door de emotionele minuut die de vrijwilligers bij elke uitruk krijgen.
En dat houdt in dat zij bij elke uitruk er een minuut langer over mogen doen om terplaatse te komen dan de beroeps.
Nu maak ik mijn eigen toch wel zorgen.

Beantwoorden

Ik maak mij al langer zorgen over de veiligheid, daar bedoel ik mee dat de opkomst van de ambulance en de politie.
Sinds de politie is geregionaliseerd is de opkomsttijd langer geworden.
Hoe groter de organisatie hoe langzamer het allemaal word.
Het kan toch niet zo zijn dat de burgers in helmond nu de dupe zijn van een veiligheidsregio, en nu ook al langer op de brandweer moet wachten.
Waar gaat het nou om om de burger of de veiligheidsregio.
Bel 112 als elke seconde telt.

Beantwoorden

Schijnveiligheid!
Ik veronderstel dat de heren die zich met onze veiligheid bezig houden wel weten dat er niet van beide zijden wordt gealarmeerd en aangereden.
Dit komt niet uit de lucht vallen en zal wel met geld te maken hebben.De vrijwilligers worden betaald voor hun diensten maar zijn waarschijnlijk goedkoper dan beroepskrachten.
Beroepskrachten ,mag ik aannemen , komen gegarandeerd binnen de gestelde uitruktijden.
Je zult maar brand hebben of betrokken zijn bij een ernstig verkeersongeval, dan hoop je toch dat er zo snel mogelijk de professionele hulp op komt dagen die direct beschikbaar is!
Ik vrees dat velen politici en burgers niet weten dat delen van helmond bediend worden door andere korpsen en dat onze beroepskrachten binnen moeten blijven.

Beantwoorden

Raar maar waar……
We hebben hier in de stad een proffesionele Brandweer die bekend staat in als deskundig en het vakgebied beter verstaat dan wie dan ook. Steeds als ik die mannen weer voorbij hoor komen bij mij thuis denk ik steeds het ergste. Waar moeten ze nu weer heen en wat ze nu weer voor hun kiezen krijgen.
Maar de Beroepsbrandweer van Helmond kunnen wel tegen een stootje. Mijn Zwager komt regelmatig via de BHV cursus op de kazerne en spreekt dan ook over een gemotiveerde club daar die dag en nacht beschikbaar zijn voor het onheil in onze stad en dorpen in de directe nabijheid te repareren.
Wat ik wel raar vind is een tijdje geleden gebeurd.
Ik was in Mierlo-Hout en daar vond een aanrijding plaats tussen twee personen auto’s. Een Brandweerauto was al binnen 4 minuten ter plaatse en de andere met water kwam pas na 9 minuten. Nadat de mannen aan het opruimen waren stelde ik de vraag waarom die 2e wagen met water pas 5 min. nadien aankwam. Toen vertelde ze mij dat de eerste brandweerauto van de Beroeps was en de 2e brandweerauto van de vrijwillige post Brandevoort. Als er dus brand was ontstaan in een van de betreffende voertuigen waren de mensen waarschijnlijk dus levend verbrand.Bij navraag achteraf bleek de de Brandweerauto met water ven de beoeps NIET UIT MAG RUKKEN naar Mierlo-Hout. Daar moeten vrijwilligers van Mierlo of Brandevoort komen. Deze mensen moeten dus eerst van huis af komen….na 4 – 5 minuten kunnen die dan pas vertrekken vanaf de kazerne en zijn na 9 min terplaatse terwijl de Beroeps al op de kazerne zitten. Die Beroeps zijn dus altijd sneller.
Wat wil de burger nu het liefst, stel je voor dat je in je auto zit bekneld ……….en het vriest 8 graden onder NUL, maakt het dan uit of je 6 minuten eerder wordt bevrijd ? Voor de een niet maar voor 96% van de mensen toch wel denk ik zelf.
Je laat toch ook geen nieuw compleet huis bouwen door iemand die 3 bloembakken in zijn tuin heeft gemetseld.

Fred Dofferhof.

Beantwoorden

Rationele minuut.
Het moet niet gekker worden,
112 als elke seconde telt, maar dan die ene minuut even niet meer?

Beantwoorden

ik kan me alleen maar aansluiten bij wat er al staat het is gewoon belachelijk dat de beroepsmensen niet meer naar bepaalde wijken mogen uitrukken om zijn burgers te helpen je zou er maar wonen ben je bedankt en dat omdat het veiligheidsregieo is het is schijnveiligheid en daar betaal je als burger dan voor die HOGE HEREN ALLEMAAL moeten hier maar is uitleg over geven want het zou maar eens bij hun thuis tedoen zijn dan praten ze wel anders..

Beantwoorden

Iedere burger uit Helmond betaalt hetzelfde deel van de gemeentelijke belastingen aan de brandweer, het kan toch niet waar zijn dat ik in Mierlo-Hout 9 minuten moet wachten op een wagen van brandevoort terwijl er binnen 5 minuten een wagen van Helmond voor de deur kan staan. gaat het hier nu om landje prik of om de VEILIGHEID VAN DE BURGERS.. Beste mensen we betalen teslotte allemaal even veel en hebben dan ook het recht op de snelste hulp.

Gegroet Jos H.

Beantwoorden

@Fred Dofferhof:
Het moet niet vreemder worden inderdaad. Maar zoals meestal, het zal allemaal wel ontkent worden door de brandweercommendant en de burgemeester. En nooit meer iemand die er naar kraait.

Beantwoorden

Als elke seconde telt en het zo goed, snel en perfect is geregeld , waarom zijn de andere omliggende gemeentes dan niet direct over gestapt naar de Veiligheidsregio.
Daar zijn de gemeenteraden niet overtuigt van de voordelen mbt de veiligheid voor de burger. Het risico is veel te groot dat er te laat hulp word geboden en dan is het alleen maar schijnveiligheid voor de burger.
En de burger weet daar niets van, die hopen als er iets gebeurd dat zij snel en goed geholpen worden.
Het is perfect dat nu naar de realiteit gekeken word voordat het goed mis gaat.
Als het kalf verdronken is dempt men de put.
Ik hoop alleen dat ik of u het dan maar niet zijn.
Laat de verantwoordelijke die dit beslist hebben maar eens een keertje ondervinden.

J.ten Hoor

Beantwoorden

Het gaat ze niet om de burger,ze vinden zichzelf zo belangrijk dat alles andere daaraan ondergeschikt is.Er kan altijd iets verkeerd gaan of een fout gemaakt worden maar om bewust mensen onnodig bloot te stellen aan dergelijke risico’s is SCHANDALIG.Niets ten nadele van de beroeps en vrijwilligers want die mensen doen hun stinkende best maar het is roeien tegen de stroom in met onze arrogante bestuurders.

Beantwoorden

Enige tijd geleden hoorde ik als gerucht, dat onze burgemeester een wat vreemde uitspraak over onze beroepsbrandweer had
gedaan: “een stel hooligans”,weet iemand
daar meer van? Onze burgemeester staat niet
bekend als stevige drinker dus als die ui-
spraak op waarheid zou berusten, moet dat
een andere achtergrond hebben, de heilige
regio Eindhoven en het gezwatel wat daar
soms ter tafel komt, de zoals uit meerdere
reacties blijkt”de hoge heren”.Ja soms denk
je wel eens; is de houdbaarheidsdatum van deze bestuurder mogelijk overschreden…..

Beantwoorden

wat denkt die heer jacobs wel niet dat ie is ik betaal gemeentelijke belastingen dus als er bij mij in helmond noord brand is dan mag ik toch hopen dat de profs komen en niet die hobbyisten als ze uit aarle moeten komen dan hebben ze aan een minuut niet genoeg en dat geldt ook voor de rest van de hobbyisten en wat moeten de profs dan doen???in de gemeente zijn tijd een kaartje gaan leggen of iets dergelijks ik vind het gewoon te spottelijk voor woorden lang leven de profs weg met hobbyisten

Beantwoorden

“Hoorde ik een gerucht”. Misschien eens zelf navragen wat er daadwerkelijk gezegd is, want je trekt conclusies gebaseerd op een gerucht.

Beantwoorden

Stel dat U ergens in Helmond uit eten mag gaan en U zelf MAXIMAAL € 5,00 bij moet leggen en de rest van de kosten betaald de Gemeente.
Er is geen max bedrag aan verbonden…..
Nu komt de vraag ?
Gaat U eten bij een man die Hobbykok is en maar 2 uur/week in de keuken staat om eten te maken voor zijn plezier…..of gaat U bij een ****4 sterren resaurant eten waar proffesionele koks de hele week bezig zijn met de bereiding van vers eten en groenten uit eigen tuin…..En weet U het al ???

En de burgers uit verschillende wijken uit Helmond hebben geen keus, graag of niet ze moeten van Fons gaan eten bij die Hobby-kok.
Zo is het ook bij de Brandweer……….Proffesionals ( beroeps) of Hobbyspuiters.

Beantwoorden

@ van der sommen: Wat een onzin! Vrijwillige brandweermensen hebben exact dezelfde professionele opleiding gehad als beroeps. Dus van ‘die hobbyisten’ is absoluut geen sprake. Menig vrijwilliger zit bovendien al veel langer in het vak dan sommige beroepskrachten.

Beantwoorden

@:J
Dus u wild stellen dat iemand die zijn of haar rijbewijs behaald heeft bij LOI net zo goed kan rijden als een beroeps chauffeur?
Ik ben het daar niet mee eens.
Het lijkt mij zo dat iemand die beroepsmatig met het bestrijden van branden veel meer ervaring heeft dan iemand die het voor zijn of haar hobby doet.
De basis opleiding zou dan wel het zelfde kunnen zijn naar ik zelf brand zou hebben heb ik dan toch liever dat er een brandweerman of vrouw mij komt redden die ook veel ervaring heeft daar heb ik volgens mij meer aan dan alleen iemand die een leuk papiertje heeft.

Beantwoorden

Ik had niet verwacht dat onze brandbrief zoveel reacties zou oproepen. Maar ik vind en moet wél iets rechtzetten voor wat betreft het beeld wat er in bovenstaande reacties van de beroeps en de vrijwillige brandweer wordt gegeven. Beide zijn even professioneel! Dus beste Helmonder of nu de vrijwilliger of de beroeps bij u aan de brandende deur of beklemd voertuig komt, dat maakt niet uit.
Feit is dat de beroeps of die nu wél of niet uitrijdt met name metéén kan uitrukken! En dat in tegenstelling tot de vrijwilliger. Deze moet eerst van zijn werk geplukt worden en kan pas ingezet worden als het team compleet is (met z’n zessen). En áls men binnen een bepaalde tijd niet compleet is, wordt alsnog de beroeps ingezet! Daar komt bij dat de beroeps als die zit te wachten tot die aan de beurt is, al betaald is!, terwijl de opgeroepen vrijwilliger per oproep betaald moet worden. In Helmond zijn er een aantal delen (Mierlo-Hout, Brandevoort en Stiphout) die in eerste instantie door de vrijwilliger worden bediend. En uit de informatie die ons is aangereikt, moet uiteindelijk, bijna in 9 van de 10 gevallen toch telkens de beroeps alsnog worden ingezet; en dan is het gegeven ‘iedere seconde telt’ toch wel heel bizar! Maar nogmaals zowel beroeps als vrijwilligers zijn beide professioneel werkenden (géén hobbyisten dus).

Beantwoorden

het is toch te gek voor woorden dat de hoogwerker bij het bejaarden huis in mierlo-hout 4 minuten moet wachten op de ts van brandenvoort. mijnheer rooijmans er zal maar eens brand zijn en je eigen ouders wonen daar.verder geen slecht woord wat betreft vrijwilgers, maar beroeps of vrijwilger hebben dezelfde baan en de zelfde verantwoordelijkheid zodoende begrijp ik niet waar je die 1 minuut vandaan haalt.ik heb misschien nog wel een tip voor je,sluit die kazerne op brandenvoort en doe alles terug naar post-centrum dan is alles in een keer opgelost. behalve die mercedes van playmobiel[hahaha]want hoe kunt u nu zeggen dat beroeps daar zijn vingers voor aflikken.geef die toch maar het echte spul.maar ja eigenwijs is ook wijs.een verontruste bewoner van mierlo-hout.

Beantwoorden

Mag ik weten of de beroeps van Helmond altijd uitrukken met 6 mensen op hun TS.
Volgens mijn info klopt dat ook niet altijd.
De vrijwilligers waren vanmorgen 3 minuten eerder ter plaatse dan hun beroepscollega’s.
Dus niet alles klopt wat hier wordt gezegd !!!!

Beantwoorden

Deze morgen bij ons in de straat een auto in een woonhuis. De beroeps kwamen 3 MINUTEN later dan de vrijwilligers. Over professionals gesproken de beroeps mensen van helmond kunnen nog heel wat leren van het vrijwiliigerkorps in Geldrop en Best waar vele malen meer ongevallen gebeuren dan die enkele in Helmond. En van die 400 automaten die de beroeps hebben daar wordt je inderdaad een hele goede professionele brandweerman van.

We moeten blij zijn dat er nog fanatieke vrijwilligers zijn die naast hun werk dit erbij willen en kunnen doen.

Beantwoorden

Nee Dior

De beroeps rukken nooit uit met 6 man op een TS ewn inderdaad de vrijwilligers waren ruim 3 minuten eerder in de straat dan de beroeps.

Beantwoorden

Dus het is niet raar dat de beroeps in Helmond eerder zijn.
Ze hebben maar 4 mensen op hun TS zitten ipv 6.
Ja dan kan ik ook overal eerder zijn.

Beantwoorden

Complimenten voor HH, dat zij deze, gevoelige, kwestie op de politieke agenda zetten. En dat het bij de Regio goed fout zit, blijkt wel uit de reactie van dhr. Rooijmans in het ED, die iedereen zand in de ogen strooit door als afleiding notabene zijn eigen mensen, dus beroeps en vrijwilligers, tegen elkaar uit te spelen.Het zal je baas maar zijn!
Dan valt iedereen elkaar aan (zie sommige zeer ongenuanceerde reacties!)en vergeet men waar het werkelijk om draait: op welke wijze is de veiligheid van en de hulp aan de inwoners van Helmond het beste gediend. Lijkt mij niet meer dan logisch om als 1e altijd het beroepscorps te alarmeren, daar zijn ze toch voor! Ze zijn al paraat op een centraal in de stad gelegen kazerne (dag en nacht!) en in de meeste gevallen binnen 5 minuten al aanwezig. En laat hen vervolgens, ter plaatse, beoordelen of aanvulling met een vrijwilligerscorps daadwerkelijk benodigd is.
Een paar minuten eerder of later kan een enorm verschil uit maken voor de gevolgen van de brand/ongeval etc. Niet alleen voor het persoonlijk letsel, maar ook het verschil tussen alleen een uitgebrande keuken of je hele huis in de as!
HH/Micheal Rieter succes en hopelijk krijgen jullie de onderste steen boven!
A.Sengers.

Beantwoorden

reactie op A. Sengers
de beroeps halen verschillende delen in helmond niet binnen 8 minuten en al zeker niet binnen 5 minuten, daar zijn dan net wel weer de andere posten voor. dus praat aub over dingen waar je verstand van hebt en niet in het lucht ledig.

Beantwoorden

De beroeps rukken altijd met minimaal 6 man uit, en kunnen samen net zo veel als 10 vrijwilligers.
De PSV of Ajax selektie met 11 man wint toch ook gemakelijk van 18 amateurs.
En hebben de zelfde opleiding, het zelfde grasveld, zelfde kleding, zelfde bal, zelfde douches, zelfde water, zelfde goals,
en winnen ze makkelijk met minder mensen.
Of zeg ik nu iets raars…..

Beantwoorden

Ja je zegt iets geks.
De beroeps rukken inderdaad met 6 man uit in totaal 2 auto’s, maar de stelling dat er 10 net zoveel als 6 kunnen slaat dus nergens op.
jij bent zeker een proffesional

Beantwoorden

Dat nu deze informatie de burger en de politiek bereikt is gelukkig te danken aan”een zeer betrouwbare bron”die het dus duidelijk nodig achtte om de politiek in te lichtten over deze verontrustende gang van zaken in de “veiligheids”?regio!.Deze “bron”beschikt dus over nogal verontrustende informatie om tot dergelijke actie over te gaan!ik maak me zorgen om de veiligheid van de helmondse burgers,als zoals HH het omschrijft,hieruit blijkt dus dat er met tijden wordt “gesjoemeld”om een schijnveiligheid te doen ontstaan, waarvan de burger dus de dupe wordt,die al een flink bedrag op jaarbasis betaald voor de brandweer,en die dus mag verwachten dat hij of zij zo SNEL mogelijk worden geholpen!!Wie deze zg”emotionele minuut”in het leven heeft geroepen,heeft er dus geen kaas van heeft gegeten!!wie het snelst is moet er gewoon als eerste naar toe! dit snapt een blind paard met 1 arm nog wel!en waarom wordt er dan niet van 2 kanten aangereden?? Ik hoop nu dat de politiek helderheid gaat vragen aan de “verantwoordelijken”die dit idiote plan hebben bedacht !!!

Beantwoorden

De beroeps van Helmond zijn gewoon bang voor hun baantje.
Als ze minder uitrukken worden ze misschien wel opgedoekt.
Wat als blijkt dat ze eigenlijk helemaal niet nodig zijn ?????

Beantwoorden

reactie op karel j;natuurlijk zijn de vrijwilgers dan eerder dat is om de hoek van de kazerne als ze te voet waren gegaan was dat nog het geval geweest anders zag het er wel heel slecht uit.je moet wel met rieele afstanden komen om iets te vergelijken,maar ja aan de reacties te lezen dwalen we steeds verder van het punt af waar het over gaat. gegroet ad.

Beantwoorden

Weet u wat nu gek is?
3 minuten eerder vandaag………. Op papier zeker…..
Daar is maar één woord voor……… FRAUDE …… Op papier.
Maar ja als je iets in stand wild houden zal dat wel moeten of horen bij een gemeente.

Beantwoorden

De reactie’s dwalen helemaal af… Het gaat er niet om of een beroeps beter is dan een vrijwilliger of andersom. Het gaat erom dat een simulatieprogramma berekent wie er sneller is. Het simulatieprogramma werkt met postcodes, als je reeel wil praten moeten de vrijwilligers dus 24 uur per dag op deze postcode aanwezig zijn. Als ik naast de kazerne van brandevoort woon en ik ben in de stad boodschappen doen dan kan ik toch nooit een opkomsttijd hebben van 30 sec. Het gaat om de snelste hulp dat is toch wat iedereen wil voor het geld wat we moeten betalen. Dus dames en heren hou aub op over wie er beter is..

Beantwoorden

een beroeps post met 1 blus voetuig kost +/- 1.6 miljoen euro per jaar, een vrijwillige post met 1 blusvoertuig een kleine 2 ton per jaar.
dus als er bezuinigd moet worden kun je zien waar dat het beste op kan [de 24 uurs bezettinggeef de avond en de nacht aan de partimers [vrijwilligers] en koop van het geld dat er bezuinigd word 2 rookmelders voor elk huis van voor 2000 [van af 2000 is het volgens het bouwbesluit verplicht deze te plaatsen] dan maakt die minuut weinig meer uit.
volgens eenonderzoek heb je als je huis brand maar 4 minuten om een veilig heen komen te zoeken

gemiddeld zijn er in helmond 3 meldingen per dag op jaar basis waarvan 80% op de dag van die 3 meldingen per dag een slordige 1100 op jaarbasis kun je 40% weg zetten op automatische brandmeldingen waarvan je dan in 5 op de 100 meldingen een echte melding hebt [prullenbakje of zow] en aangezien er het een en ander gaat wijzigen in de regelgeving op automatisch alarmen zullen die ook voor een heel groot gedeelte gaan verdwijnen dus is denk ik een post die 24 uur bezet is langzaam overbodig aan het worden.

Beantwoorden

Reactie van Jos H. | 28-1-10 om 20:07
maar dat rekenprogramma gaat van 15 personen uit en niet van de 6 die er op de auto zxitten, dus er zit altijd een reserve in gebouwd.

Beantwoorden

Het is niet te hopen voor de verzekeringsmaatschapij dat de proffesionals gaan verdwijnen. Dan krijgt Salvage te maken met veel meer waterschade gevallen. Een vrijwilliger gebruikt 6x zoveel H2o als een proffesional.(Maurice de Hond) En waarschijnlijk verdwijnen dan na een brandje in een rijtjes woning alle 8 de woningen.
En autoverzekingen zullen ook stijgen doordat de vrijwilligers roekeloos altijd beginnen met het dak van de auto af te knippen ( Auto Totaal Loss)zonder te kijken of iemand wel bekneld zit!!.

Beantwoorden

Reactie op Wim.

Het simulatie programma mag uitgaan van 15 man, Kan jij mij 100% garanderen dat daarvan altijd 6 personen op of rond de kazerne zijn??? Het stond laatst nog in het ED dat veel vrijwilligers korpsen in brabant zuid-oost overdag niet voldoende bezetting heeft om volledig uit te rukken.

Gegroet Jos H.

Beantwoorden

als ik hier sommige reacties lees begrijpen de meeste niet waar het om gaat het gaat niet om wie er beter is maar om de burger te helpen want die staat nog altijd bovenaan deze reacties komen ook door het stuk wat JACK ROOYMANS directeur veiligheidsregieo in de krant heeft gezet voor hij een reactie geeft moet ie wel weten waar hij over praat want het probleem is het dekkingsplan daar schiet men de burger te kort gr de kiem

Beantwoorden

Hier bij wil ik even het een en ander echt zetten op de verschillende reacties die hier geplaatst zijn en een fout beeld geven. Een vriend van mij zit bij de brandweer Brandevoort en heeft mij een aantal dingen toegelicht. Hierboven word door Dhr Fred Dofferhof aangegeven dat tijdens een uitruk in mierlo-hout de vrijwilligers pas na 4 minuten arriveerde dit klopt inderdaad, maar wat hij niet kan weten is dat er tussen de auto van de beroeps en de vrijwilligers contact is geweest en de beroeps vertelde dat de vrijwilligers niet meer nodig waren omdat het geen beknelling was, toen zijn de vrijwilligers toch verder gegaan om te kijken of ze nog konden helpen, verder na ons gespek krijg ik het idee dat de Dhr Michael Rieter het verhaal van een kant heeft gehoord en niet de zijde van de vrijwilligers heeft gehoord. Ik zelf ben van mening dat de beroeps brandweer van helmond bang zijn voor hun baan en dit over de rug van de vrijwillige brandweer willen spellen. Oke en dan even op de reactie Wim de Vos dit was niet op papier, mijn vriend was bij deze uitruk bij en heeft dit inderdaad bevestigd. 3 minuten wist hij niet maar dat ze later waren is een feit, en hij vertelde ook met al de uitrukken die ze gezamelijk hebben gehad dat brandevoort er in 95% van de gevallen voor de beroeps brandweer was

Johan

Beantwoorden

O nog even iets uitleggen aan Fred van Vooren, jouw voorbeeld van 8 woningen laten afbranden, zo kan ik er mijn eigen ook een herinneren in Helmond waar de Beroeps brandweer van Helmond als eerste waren toen branden er geloof ik ook 5 woningen af, http://www.deweblogvanhelmond.nl/2007/03/grote_brand_in_/

En als er dan al een dak van de auto af geknipt moet worden gebeurd dit ten alle tijden in overleg met de amubulance, dus waar jij je informatie vandaan haalt weet ik niet maar zorg wel dat deze klopt.

Johan

Beantwoorden

Die hele”brandbrief”van Rieter heeft voor heel wat commotie gezorgd, volgens mij was het vanuit zijn visie een pure verkiezings-
stunt, slecht geinformeerd wat gelul in de
ruimte om voor de zoveelste keer zijn naam
vet in de media te krijgen. een goedkoop en
verstorend, anderen beschadigend, middel om
zoveel mogelijk naamgewin binnen te halen.
KIEZER, REKEN HEM AF!!!3 maart a.s.

Beantwoorden

Wat een eindeloze discussie, toen post brandevoort nog niet bestond zaten deze mensen bij de vrijwilligers op post centrum. De uitruk voor heel helmond was 100% gegarandeerd. Toen hoorde je die mensen ook niet klagen. Nu lijkt het wel een beetje landje prik, Het gaat om de snelste hulp voor de burger..

Jos H.

Beantwoorden

reactie op dhr Snijders,

Het zal me een zorg zijn wat het is maar het is goed om de burger wakker te maken, het zouden maar eens jou kinderen zijn die het niet halen omdat er middels een simulatieprogramma is berekend dat wagen x het snelste is!!

Beantwoorden

reactie op de hr snijders;als je problemen hebt met de hr rieter over verkiezingen reken dan zelf met hem af, maar niet op dit forum,hier gaat het er niet over wie goed of slecht is,maar er kunnen wel levens gevaarlijke situaties ontstaan,je zult het maar mee maken. ad.

Beantwoorden

Het ter discussie stellen van de brandonveiligheid door HH, volg ik op de voet omdat de burgemeester afgelopen week toch wel zorgwekkende uitspraken heeft gedaan over veiligheid.
De wrijving tussen de beroeps- en vrijwilligersbrandweer zoals nu ook op dit forum te lezen is, doet in mijn ogen ook geen goed aan de hulpverlening.
Ik begin nu te begrijpen hoe de organisatie een beetje in elkaar zit, als de veiligheidsregio is opgericht door 21 gemeentes en bestuurd word door die 21 burgemeesters.
Vraag ik mij af of iemand mij duidelijk kan maken waarom de 21 brandweerkorpsen van die gemeentes niet zijn ondergebracht bij de veiligheidsregio.

Beantwoorden

De reactie van j.vd Heuvel kan ik wel begrijpen.

Want wie kan er een antwoord geven op de vraag waarom de vrijwilligers niet bij de veiligheidsregio zijn gegaan??

Zijn er inderdaad problemen dat ze daardoor niet zijn overgestapt?

Zijn ze bang dat ze dan te veel af moeten geven?(nu nog autonoom)

Wat is nou de echte oorzaak, ik heb al veel gelezen over dit feit maar niemand heeft hier een duidelijk antwoordt op!!

De heer rooijmans is toch heel meegaand met de vrijwilligers in zijn geschreven stuk van afgelopen week dus daar kan het toch niet aan liggen denk ik zo.

Hopelijk dat iemand mij eindelijk is een duidelijk antwoordt kan geven op bovenstaande vragen.

Beantwoorden

een reactie op Johan,

Zoals ik uit jou reactie van een uitruk in mierlo-hout begrijp komt het dat de vrijwilligers daar later waren omdat ze contact hadden gehad met de beroeps dat er niets aan de hand was.
Maar dan waren de beroep dus al wel daar !

Ook wordt er in verschillende reactie’s gesproken over een uitruk in brandevoort waar de beroeps later waren dan de vrijwilligers nou lijkt mij dit niet meer dan normaal anders zouden ze die post daar mee kunnen sluiten, als dat niet zo zou zijn.

Maar in veel reacties wordt er met modder naar elkaar gegooid en maakt men elkaar uit voor rotte vis zo lees ik dat in ieder geval, maar wat schiet de burger van helmond daar mee op?
Deze is gebaat met de snelste hulp en als deze uit Mierlo/Aarle-rixtel of Helmond moet komen zou mij een zorg zijn.
Ze kunnen toch allemaal hetzelfde anders zouden ze niet bij de brandweer zitten neem ik aan.

Deze artikelen die ik gelezen heb (weblog-ed-trompetter-omroepbrabant)komen niet zomaar uit de lucht vallen.
Waar rook is is vuur zeggen ze dan toch!

Dus in plaats van elkaar de zwarte piet toe te spelen kun je je misschien wel eens afvragen wat de waarheid is van deze artikelen en daar een reactie op geven.

Hopelijk heeft er ook iemand een antwoordt op mijn vorige reactie.

Bij voorbaat dank.

Groet j.Veggel een verontruste burger uit Helmond

Beantwoorden

gaat vandaag de bel bij ons.mijn vrouw doet open en roept.piet er staat een collectant voor de deur van de helmondse vrijwillige brandweer.roep ik naar mijn vrouw;dat is goed geef hem maar 2 emmers water mee.

Beantwoorden

Al dit geleuter over de brandweer komt wel op een erg gelukkig tijdstip. Al die commotie en discussie gaat allemaal van de tijd af die onze (vrijwillige) brandblussers normaal rond deze tijd steken in een mooie carnavalswagen… Leidt ze nu niet teveel af anders moeten wij een mooie wagen missen in onze mooie optocht… of we krijgen er één die half af is en er ook nog eens een keer 4 tot 10 minuten achteraan rijdt.

Beantwoorden

“BEZUINIGINGEN BRANDWEER ZIJN GEVAARLIJK”

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil niet dat PvdA-minister Ter Horst
bezuinigt op de brandveiligheid in Nederland. De minister wil toestaan
dat brandweerauto’s uitrijden met minder brandweerlieden. Ook wil zij
een einde maken aan de landelijke afspraken over aanrijtijden voor de
brandweer. “Door deze bezuiniging nemen we onverantwoorde risico’s met
de veiligheid van mensen. Brandweermannen moeten met voldoende mensen op
pad, om zo snel mogelijk mensenlevens te kunnen redden. Niets meer, en
niets minder,” aldus van Raak.
http://www.sp.nl/nieuwsberichten/7312/p522

Beantwoorden

Er is nogal wat commotie ontstaan over de brandbrief van HH.

Wat ik hier uit kan opmaken is dat de burgers niet de hulp krijgen die men wel verwacht.

Als je namelijk van twee zijde aanrijdt,(wat nu volgens mij niet gebeurt) krijgt de burger de snelste hulp of die nou uit brandevoort, cenrtum, of aarle komt.
Ik hoop dat er in ieder geval duidelijkheid komt.

Succes HH

gr. J. Verhoeven

Beantwoorden

Ik heb de reacties hierboven eens in alle rust doorgenomen. Veel interessante feiten en ook standpunten. Erg raar dat er niemand van de vrijwillige brandweer en de professionele brandweer zelf reageert. (Zoveel branden zijn er nu toch ook weer niet?)

Beantwoorden

Inderdaad zijn er nogal wat mensen die iets vinden van dit onderwerp. Maar velen weten noch van de rand, noch van de hoed noch van de kaboutermuts! Laat de verantwoordelijken eens een reactie geven op de brandbrief van HH. Brandweerzorg goed of niet goed georganiseerd in Helmond en overige gemeenten in de Veiligheidsregio ? Hoe is het gesteld met de wettelijke bepalingen m.b.t. de brandweerzorg! Van calamiteiten heb ik nog geen geluiden / signalen gekregen, maar dat kan aan mij liggen! Ik ga maar eens kijken of mijn brandblusdekentje nog in mijn kabouterkeukentje hangt en de batterijen van de rookmelder nog willen piepen. Hopelijk kan ik binnenkort weer mijn hengeltje uitgooien. Groetjes en blus ze op tijd

Beantwoorden

Omdat dit onderwerp zoveel reacties en onrust te weeg heeft gebracht, plaatsen we hier de gehele zeer uitgebreide reactie van burgemeester en wethouders op de brandbrief van Michael Rieter, die zojuist binnen kwam:

Door de fractie van Helder Helmond is op 22 januari 2010 een brandbrief verstuurd aan uw raad en aan ons college over het functioneren van de Veiligheidsregio. Bedoeld is de brief om hierover nader van gedachten te wisselen in de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden op 22 februari 2010. Om zaken te bespoedigen willen we inhoudelijk hierop reageren. Daardoor wordt het mogelijk om hierover op 22 februari 2010 verder inhoudelijk van gedachten te wisselen tijdens een vergadering van de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden. Wij hebben de directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuiidoost gevraagd een presentatie voor deze bijeenkomst voor te bereiden.

Inhoudelijk is hierop in de media al gereageerd door de directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om de suggestie weg te nemen dat de brandveiligheid in het geding zou zijn. Wij willen in deze brief daarnaast enkele punten nog nader toelichten om mogelijk misverstanden ontstaan door toezending van de brief van Helder Helmond uit de wereld te helpen.

Overgang naar Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
Per juli 2008 is brandweer Helmond overgegaan met het beroepspersoneel naar de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Het is echter niet zo te stellen dat vanaf dat moment er minder rood en meer witte boorden binnen de brandweerorganisatie werkzaam zijn. Dit is een langzaam proces dat al vele jaren loopt, waarbij er steeds meer behoefte is aan ondersteunende taken binnen de brandweer. De eisen die aan de brandweer worden gesteld worden immers steeds hoger. Net zoals ieder ander bedrijf dient er aan steeds meer regels te worden voldaan omtrent arbo, veiligheid, wetgeving enzovoort. Er dient dan ook veel meer dan vroeger vooraf te worden georganiseerd voordat er een brand kan worden geblust of een ongeval kan worden gestabiliseerd. Voor het uitvoeren van al deze werkzaamheden en het vastleggen van procedures is dan ook ander geschoold personeel nodig dan de brandweerman die alleen maar blust.

Meer aandacht voor preventie, proactie en preparatie
Door ervaringen opgedaan in het verleden met branden en ongevallen komt de nadruk ook steeds meer aan de voorkant te liggen, voorkomen is immers beter dan genezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er de laatste jaren volop is geïnvesteerd in preventie. Dat dit zijn vruchten begint af te werpen valt goed af te lezen uit het jaaroverzicht met het aantal meldingen en de daaruit voortvloeiende daadwerkelijke inzetten. Het gestelde in de brief dat er minder rood is sinds de overgang naar de veiligheidsregio is dan ook niet waar. Dit is een trend die al veel eerder is ingezet en ervoor heeft gezorgd dat er minder vaak daadwerkelijk iets fout gaat.

Mogelijkheden kostenbesparingen op termijn door samenwerking
Door de overgang naar de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de aanwezige kennis en kan er op diverse terreinen geld worden bespaard. Te denken valt aan de inkoop van materiaal, door gezamenlijk inkopen kunnen betere prijzen worden bedongen. Het opstellen van procedures kan regionaal worden gedaan en daar waar nodig korps specifiek worden aangepast. Ook dit levert een kostenbesparing op in vergelijking met de oude situatie waarbij ieder korps zijn eigen procedures diende uit te werken. Het spreekt voor zich dat dit niet van vandaag op morgen allemaal is georganiseerd, zoals bij ieder ander bedrijf kost een aanloopperiode extra tijd, geld en ook energie om de nieuwe lijnen toe te passen, pas daarna kan van de voordelen worden geprofiteerd.

Omvang verzorgingsgebied
In de brief van Helder Helmond wordt verder beschreven dat het verzorgingsgebied van de Helmondse beroepsbrandweer sinds 1992 kleiner is geworden. Voor 1992 werd vastgehouden aan gemeentegrenzen en was het ondenkbaar dat een naburig korps op Helmonds grondgebied kwam blussen. Dit hield voor bepaalde uithoeken van Helmond in dat er langer op de brandweer moest worden gewacht dan noodzakelijk. Voor buurgemeenten gold precies hetzelfde. Ook daar waren locaties bekend waar het eigen korps er langer over deed dan dat de Helmondse brandweer er over zou doen. Sinds 1992 wordt dan ook niet meer aan gemeentegrenzen vastgehouden maar aan operationele grenzen. Dit houdt in dat per locatie bekeken wordt welk korps er het snelste kan zijn; dat korps wordt vervolgens gealarmeerd.

Net zoals de Helmondse brandweer heeft geïnvesteerd in materiaal en op verschillende locaties heeft gezeten (Torenstraat, Deurneseweg) geldt dit ook voor omliggende korpsen. Door de aanschaf van bijvoorbeeld een 2e tankautospuit (TS) of hulpverleningsvoertuig (HV) bij omliggende korpsen is de noodzaak om Helmond te laten komen ook kleiner geworden. Er is dan al genoeg eigen materiaal voorhanden. Ook het verplaatsen van kazernes of het verhuizen van vrijwilligers (waardoor de opkomsttijd verkort) kan ervoor zorgen dat een naburige gemeente sneller op Helmonds grondgebied kan zijn. Het loslaten van de gemeentegrenzen en de invloed van locatie van de kazerne /materiaal hebben ervoor gezorgd dat de brandweerkorpsen van Mierlo en Aarle-Rixtel binnen de gemeentegrenzen van Helmond op bepaalde locaties als 1e TS gealarmeerd worden. Daar staat tegenover dat een TS van Helmond op een deel van het grondgebied van Deurne en Someren als 1e TS wordt gealarmeerd.

Gebruik Helmondse brandweerkazernes
Er wordt gesteld dat sinds de regionalisering niet meer het volledige Helmondse grondgebied door de beroepsbezetting vanuit post centrum wordt bediend. Dit heeft echter niets met regionalisering te maken maar met het operationeel worden van post Brandevoort. Op basis van verkeersprognoses en de uitbreiding van Helmond met een nieuwe wijk is in 2005 post Brandevoort geopend. Sinds 2005 wordt een gedeelte van Helmond dan ook al niet meer door de beroeps of vrijwilligers van centrum maar door de vrijwilligers vanuit Brandevoort bediend.

In het verleden is het al voorgekomen en ook in het heden kan het voorkomen dat er gelijktijdig twee meldingen op Helmonds grondgebied zijn. In deze gevallen is het niet mogelijk om alles te bestrijden met de beroepsbezetting. In deze gevallen zal dan ook altijd een beroep op de vrijwillige collega's moeten worden gedaan. Ook wanneer de beroepsbezetting met een van de specialistische voertuigen naar een buitengemeente is uitgerukt zal er een beroep op de vrijwilligers moeten worden gedaan om de uitruk voor Helmond te blijven continueren.

Wijze van alarmering
Alle meldingen die via 112 worden gedaan komen binnen bij de regionale meldkamer die daarop de benodigde eenheden alarmeert. Voor de alarmering wordt gebruik gemaakt van een geautomatiseerd systeem (GMS) dat inzetvoorstellen genereert, hierin staan de benodigde voertuigen vermeld. Bij een groot aantal meldingen zowel binnen- als buiten de gemeentegrenzen gaat dan ook standaard de HV of redvoertuig (RV) al mee. In deze gevallen is dan ook geen sprake van tijdverlies tussen de alarmering van TS en overig voertuig. In de praktijk kan het door diverse omstandigheden, o.a. dag en tijdstip, wel eens gebeuren dat de HV of RV gelijk of zelfs net iets eerder dan de TS ter plaatse is. Zonder verder onderzoek naar de harde gegevens is het echter wel erg voorbarig om op gevoel te concluderen dat dit in 90% van de gevallen zo zal zijn. Het komt bij een melding net zo goed voor dat de HV of RV gelijktijdig of later ter plaatse is dan de TS van een vrijwillig korps. Ook de meldingen waarbij tijdens het aanrijden de HV of RV wordt geannuleerd, door de 1e TS die al ter plaatse is, dienen in een eventueel onderzoek te worden meegenomen.

Het GMS dat voor de regionale meldkamer een inzetvoorstel genereert, maakt gebruik van een softwarepakket dat op basis van een reeks gegevens (opkomsttijden, rijtijden, enz.) uitrekent welke TS gealarmeerd moet worden. Deze software is een theoretische benadering van de praktijk, waardoor op bepaalde momenten achteraf geconcludeerd kan worden dat een bepaalde TS eerder ter plaatse had kunnen zijn. Voor de toekomst zijn er dan ook plannen om te gaan werken met een black-box in de uitrukvoertuigen. De gegevens die hieruit worden gehaald kunnen ervoor zorgen dat de objectieve praktijkgegevens vergeleken kunnen worden met de theorie. Het huidige dekkingsplan kan met deze input aan objectieve praktijkgegevens geoptimaliseerd worden, zodat de best haalbare zorg naar de burger toe kan worden geboden.

Toekomstige ontwikkelingen
Een volgende stap waarover nagedacht wordt is het toepassen van een GPS-volgsysteem op brandweervoertuigen. Met de black-box kunnen de gegevens pas achteraf worden geanalyseerd en dit heeft dan ook geen directe invloed op het moment van een melding. Met een GPS-volgsysteem kan real-time bekeken worden waar alle voertuigen zich bevinden en op basis van deze informatie kan dan ook door de meldkamer het dichtstbijzijnde voertuig worden ingezet. Dit soort systemen heeft dan ook een directe invloed op de wijze van alarmeren en de volgorde waarin voertuigen worden ingezet.

Door de al eerder genoemde kans van het gelijktijdig binnenkomen van meldingen is het een bewuste keus om de afdeling preventie op post Brandevoort te stationeren. De medewerkers die op deze afdeling werkzaam zijn kunnen in dagdienst een zinvolle bijdrage leveren aan de bezetting van de TS op Brandevoort zodat deze snel op een melding kan gaan rijden.

Rationele minuut
Als laatste punt wordt in de brief de rationele minuut vermeldt, deze zou de schijnveiligheid alleen maar vergroten en ter motivatie van de vrijwilligers zijn. In 1993 is de rationele minuut landelijk geïntroduceerd om te komen tot de best mogelijk brandweerzorg. Zoals gesteld wordt er niet meer gewerkt met gemeentegrenzen maar met operationele grenzen. De invloed van 1 minuut is op de brandkromme verwaarloosbaar, terwijl de plaatselijke bekendheid wel een grote invloed kan hebben. Indien een korps binnen zijn eigen gemeentegrenzen dan ook tot max 1 min er langer over doet om ter plaatse te komen t.o.v. een naburige gemeente, gaat de melding niet naar de buurgemeente. Deze rationele minuut is van toepassing op alle korpsen binnen de regio Zuid-Oost-Brabant zowel vrijwillig als beroeps. Indien deze minuut eraf gaat betekent dit dat het operationele gebied van Helmond binnen de gemeentegrenzen iets kleiner wordt aan de zijde van Mierlo, Aarle-Rixtel en dat er richting Deurne iets verder gereden kan worden. Omdat de plaatselijke bekendheid voor beide posten binnen Helmond hetzelfde wordt verondersteld, wordt dan ook geen gebruik gemaakt van een rationele minuut binnen Helmond en zijn de verzorgingsgebieden van Brandevoort en centrum dan ook puur gebaseerd op de opkomst van de TS.

Slotsom
Samenvattend kan dan ook het volgende geconcludeerd worden:
* Geen verandering in opbouw personeel door de overgang naar de veiligheidsregio.
* Veranderingen van het verzorgingsgebied zijn gebaseerd op veranderende locaties van materiaal, kazernes en personeel.
* In Helmond zijn sinds 2005 2 kazernes operationeel, dit heeft dus niets met regionalisering van doen.
* Afhankelijk van de melding wordt tegelijk met de TS een HV of RV gealarmeerd, eventueel nader onderzoek moet uitwijzen hoe vaak deze sneller ter plaatse is.
* Objectieve praktijkgegevens zijn nodig om het gebruikte theoretische model te kunnen toetsen en optimaliseren (black-box).
* De rationele minuut is in 1993 bestuurlijk vastgesteld met als doel plaatselijke bekendheid optimaal te benutten.

Alle maatregelen en veranderingen die hebben plaatsgevonden zijn allemaal uitgevoerd met de gedachte dat "De klant" (inwoners van Helmond) de best mogelijk brandweer zorg dient te krijgen. Van het creëren van schijnveiligheid is dan ook geen sprake. Om te komen tot een nog betere dienstverlening is in onderzoek naar de voor- en nadelen om een proef met tweezijdig aan rijden te gaan uitvoeren. Deze proef zou dan in de praktijk kunnen uitwijzen of de theoretische benadering waarmee berekend wordt welk korps waar kan komen overeenkomt met de praktijk.

Wij hopen ook met deze reactie de mogelijk verkeerde beeldvorming over de brandweer en de invulling van de brandweerzorg in onze stad bij u weggenomen te hebben.

Tot zover de reactie van burgemeester en wethouders op de brandbrief van Michael Rieter.

Beantwoorden

Wat jammer dat velen na het lezen van een bericht meteen beginnen te sputteren terwijl ze geen idee hebben hoe de vork werkelijk in de steel zit.
Zeer verontrustend ook dat er steeds gesproken wordt over proffesionals en vrijwilligers. Het wordt hoog tijd dat ze eens beginnen de naam te veranderen van vrijwilliger naar partime- of oproepbrandweerman. Deze mensen zijn super gemotiveerd en krijgen DEZELFDE opleidingen en oefeningen als de Fulltime brandweermensen. Er is totaal GEEN sprake van minder functioneren. In tegendeel, veel van hen leren binnen hun baan elders vaak beter met druk om te gaan dan de fulltime brandweermensen die buiten de oproepen maar een beetje alles in slakkentempo kunnen verrichten.
Wel eens over nagedacht dat er Partime brandweermensen 24 uur per dag, 7 dagen in de week rekening houden met een uitruk om de medemens te beschermen? En deze liefde voor het vak en voor de medemens gaat echt verder dan bij menig fulltime brandweerman, die het werk voornamelijk doet voor zijn loon.

Heb RESPECT voor de vrijwillige brandweermensen (Partime-brandweermensen). Je kunt ze nog ooit hard nodig hebben.

Beantwoorden

Het artikel van Rooymans vorige week heeft helaas de verwarring doen ontstaan zoals die door Rooymand bedoeld was te zaaien. De discussie is niet of de vrijwilligers net zo bekwaam zijn als de beroeps. Dat zijn ze, elke vrijwilliger is verplicht cursussen te volgen en elke week oefeningen bij te wonen om ervoor te zorgen dat het niveau wat gewenst is haalbaar blijft. De reden dat de beroepsbrandweer de publiciteit gezocht heeft is dat de veiligheidsregio in praktijk niet werkt. Als er in Stiphout brand uitbreekt worden de vrijwilligers uit Aarle-Rixtel gealarmeerd. Doordeweek vrijwilligers die eerst van hun werk naar de kazerne moeten rijden, wachten tot er genoeg opkomst is en aanrijden. De beroeps die op de kazerne in Helmond aanwezig zijn springen in de auto en zijn onderweg. Feit is dus dat die opkomst veel sneller is. Het zal maar jouw huis zijn met daarin nog gezinsleden die zich op dat moment nog binnen in de woning bevinden die in brand staat. Dit is de reden dat de beroeps de publiciteit gezocht hebben omdat het mooie theoretisch bedachte plan dat veiligheidsregio heet in de praktijk dus niet optimaal functioneerd. Aangezien zij bij hun meerdere (commandant burgemeester) hierover geen gehoor krijgen voelden zij zich uit bezorgdheid gedwongen om deze stap te ondernemen. Het kan toch ook echt niet dat de hoge heren eens toegeven dat ook zij wel eens iets in de theorie bedenken waarvan blijkt dat het in de praktijk niet werkt. Ook nog even een reactie op Hasan die mooi weet te vertellen welke bijbaantjes de beroeps in hun vrije tijd hebben. Heeft iemand zich al eens afgevraagd wat onze burgervader allemaal voor bijbaantjes heeft. VERGEET NIET ALS ER BRAND IS GAAN WIJ BURGERS NAAR BUITEN, DE BRANDWEER (BEROEPS EN VRIJWILLIG) WAAGT ZIJN LEVEN EN GAAT NAAR BINNEN IETS MEER RESPECT IS DUS WEL OP ZIJN PLAATS.

Beantwoorden

Loos brandalarm ?!

De laatste weken is in de media royaal aandacht besteed aan de Brandweerzorg in de gemeente Helmond en indirect aan de Veiligheidsregio. Moeten we ons nu wel of niet zorgen maken als inwoner over de brand-weerzorg? Als we nu de uitleg van de direct verantwoordelijken, waarbij het recente antwoord van het colle-ge van B&W van de gemeente Helmond in briefvorm wel het meest aansprekende is, moet worden gecon-stateerd dat de brandweerzorg zowel in onze gemeente als regio in goede handen is! Natuurlijk kunnen za-ken altijd beter en wordt juist vanuit de samenwerking op lokaal niveau ( beroeps / vrijwilliger ) en regio ( Veiligheidsregio) gezocht om de brandweerzorg op onderdelen te verbeteren en optimaliseren. Een prima uitgangspunt, want stilstand is voor elke onderneming dus ook brandweerzorg, achteruitgang. Anticiperen op nieuwe technieken en vanuit kennis en kunde zaken evalueren is nog nooit iemand slechter van geworden. Kortom loos alarm en is het wachten op de (aanvullende) mondelinge informatie die we jaarlijks van de Brandweer Helmond in de raadscommissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden ( ABA) mogen ontvan-gen. Dit jaar mede vanwege de ontstane problematiek gepland voor 22 februari a.s. tijd 19.30 uur in be-stuurscentrum Boscotondo. En voor degene die blijft twijfelen over de kwaliteit van de Brandweerzorg in onze gemeente is dan van harte uitgenodigd en kan zonodig zijn twijfels uiten, rechtstreeks aan de verant-woordelijken en uitvoerenden! Simpel omdat goede brandweerzorg een dienstverlening is waar iedereen op kan en moet vertrouwen en aan dat vertrouwen mag niet worden getwijfeld.

Berry Smits fractievoorziiter en cie-lid ABA voor Helmondse Belangen

Beantwoorden

Jammer dat de discussie nog veel te weinig gaat, om waar het om moet gaan. Namelijk het feit dat mensen uit de praktijk aangeven, dat als op een andere wijze gealarmeerd wordt, de burger in nood (nog) sneller geholpen kan worden. Voor kennis over dit feit hoeven we echt niet op de MOGELIJKE invoering van een blackbox te wachten, elke uitruk wordt al jarenlang bijgehouden en verantwoord, dus ook de opkomsttijd.
Vooralsnog lijkt het erop dat er niets geleerd is van het C2000 fiasco. Ook daar gaven mensen uit de praktijk al lang aan dat het NIET WERKTE. Toch moesten er eerst een aantal zeer ernstige incidenten plaats vinden en doden vallen, voordat de verantwoordelijken enigszins serieus naar ze wilde luisteren.En vervolgens proberende de verantwoordelijken zich eralsnog uit te draaien want het punt van No-Return was (financieel) nu eenmaal bereikt! Dus dan modderen ze liever maar verder op de ingeslagen weg en hopen er het beste van. En ook hier werden de praktijkmensen die de "klok luiden" geschoffeerd en in diskrediet gebracht door de degene die vreesden voor hun baan.

Dat het beroepskorps van Helmond, de BURGERS in Helmond hiervoor probeert te BEHOEDEN, verdient dan ook ALLE LOF.
En dat zij liever uitrukken dan op de kazerne blijven als er werk te doen is, getuigt van echte hulpverleningsmentalitiet: niet nutteloos toekijken als je daadwerkelijk kan helpen. Dat heet bij ons: je vak serieus nemen en hart voor de zaak hebben.
Daar kunnen de burgers tenminste op rekenen vertrouwen!

E.Dams.

Beantwoorden

Even een reactie aan raadslid Berry Smits.
U noemt het loos alarm maar ik ben daar nog niet geheel van overtuigd.
Ik heb al eerder op deze weblog een reactie geplaatst (30-1-2010).
Mijn gestelde vraag is nog steeds door niemand beantwoord, mischien dat u daar een Helder antwoord op weet.
De veiligheidsregio is opgericht door 21 gemeentes en word bestuurd door die 21 burgemeesters.
Vraag ik mij af waarom de 21 brandweerkorpsen van die gemeentes niet allemaal zijn ondergebracht bij de veiligheidsregio.
Voor mij roept dat vraagtekens op.
En is de ABA vergadering die op 22-februari plaats vind in de Boscotondo toegankelijk voor publiek/burgers.

Beantwoorden

Hallo aan u allen die niet durven te zeggen wie zij zijn maar onder anonieme namen in het openbaar alles durven te schrijven.
Het word nu toch wel tijd om daar mee op te houden, vooral als er mensen met naam en toenaam persoonlijk worden aangevallen of zelfs beledigd.
Blijf bij de feiten en problematiek, en ben volwassen (brandweer)mensen die zich niet schuil houden onder valse namen. (dit komt de hulpverlening niet ten goede)
Laat ons alle gezamenlijk zo snel mogelijk tot de veiligheidsregio toetreden.
Zodat als alle hulpverleners van de 21 gemeentes zijn toegetreden, snel begonnen kan worden om de regio opnieuw in te richten met brandweerkazernes en het verdelen van brandweermensen volgens de plannen van de veiligheidsregio.
Je zult zien dat het goedkoper word en dat de burger snel hulp krijgt.
Zoals nu word gezegd je moet aan de voorkant beginnen i.p.v. achter de feiten aan lopen, voorkomen is beter dan genezen.
De beroepsbrandweermensen zijn al ondergebracht bij de veiligheidsregio en hopelijk volgen de vrijwilligerbrandweermensen ook spoedig, blijf je eigen niet verstoppen maak er een grote en sterke organisatie van.
Als een schaap over de brug is volgen er meer.(de rest)

Beantwoorden

Helmond WAKKER WORDEN!!!!
Stamp er een paar buiten bij die “Prof”club!
En de grootste kwaliteitsslag in jaren is gemaakt!!
Goed voor de sfeer en nog beter voor ons als burgers.

ps “de 3 p’s ” staat dat voor “de 3 parasieten”?

Beantwoorden

Dit is inderdaad het enige wat ze kunnen doen.
WEG ERMEE die 3P’s.

Beantwoorden

E. Dams
Ook vrijwilligers verdienen ALLE LOF want ook zij gaan niet zitten kijken en rukken liever uit als er werk moet gebeuren.
Ook vrijwilligers hebben een echte hulpverleners mentaliteit hoor en nemen hun vak ERG serieus.
Ook vrijwilligers hebben HART voor de zaak.
Ook op de vrijwilligers kan en moet de helmondse burger vertrouwen.
Dank u

Beantwoorden

RE op H.elmond (?)
Dat mag ik hopen, maar in dit geval is het wel het beroepskorps dat zijn nek uitsteekt om misstanden in de hulp aan de burger aan te kaarten. En daarbij gaat het hier uberhaupt niet om de vrijwilligers, dat maken anderen en gezien de reacties vooral zijzelf ervan. Het gaat om het belang van de BURGER.
Blijkbaar willen anomieme en onzin namen gebruikende mensen zichzelf belangrijk voelen en hun persoonlijke frustaties de lucht in slingeren en vergeten daarbij graag het burgerbelang. Dit vervuilt de discussie enorm en doet volstrekt niet terzake.
De burger heeft simpelweg recht op de meest adequate=snelste hulp, en anders tenminste het recht te weten dat de bestuurders daar heel bewust niet voor kiezen en zij de burgers deze mogelijkheid om een bepaalde reden onthouden. Dit is geen onderwerp om in een achterkamertje te regelen en de burger in de waan te laten. Hier moet volledige openheid over worden gegeven!
En het maakt de burger volgens mij niet uit of het beroeps of vrijwilligers zijn, als ze maar snel en goed zijn. En het belang van de burger/klant/slachtoffer voorop zetten!

Beantwoorden

even een reactie op J. van de Heuvel.
Alle 21 brandweerkorpsen zijn al samengevoegd in de Veiligheidregio. De organisatie regelt de brandweerzorg in onze regio. Alléén de vrijwilligers van de (vrijwillige) brandweerkorpen moeten nog binnen de nieuwe organisatei hun “status” krijgen ( direct aangestuurd? bezoldiging? arbeidsvorowaarden? etc ) Kortom lees de brief van het college nog maar eens goed door. Wat mij in deze discussie opvalt is dat vele mensen dingen roepen en conclusies trekken die niet zijn gestaafd op kennis over het onderwerp! Wie schijnbaar het hardst roept (schrijft) probeert “zijn” gelijk te krijgen. De stukken voor de ABA vergadering zijn inmiddels verspreid onder cie-leden. Als ik deze stukken bekijk is de brandweerzorg in onze regio prima geregeld. Ben dan ook heel benieuwd wat de vertegenwoordiger van de fractie HH in de bijeenkomst hierover gaat zeggen (bekritiseren)
Ik haak hieraf.
Berry Smits raadslid/fvz Helmondse Belangen

Beantwoorden

Hoorde in de wandelgangen dat burgemeester Jacobs behoorlijk boos is op Michael Rieter. Volgens Jacobs zaait Rieter nodeloos paniek. Het zijn de laatste commissievergaderingen voor de verkiezingen. Probeert iedereen nog even wind te zaaien?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *