Buiten is het 5 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.657 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Over 2 jaar heeft Helmond een nieuw langgerekt park dat Goorlooppark zal gaan heten. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Dat park komt langs de Goorloop in het westelijk deel van Helmond en strekt van de Warande tot aan het Groot Goor. Het heeft een lengte van ruim 1200 meter en een breedte variërend van 100 tot 200 meter.
In dat park met veel groen en water, komen fiets- en wandelpaden en bankjes, speelvoorzieningen en zelfs ’n terras. Ook voor de vissen, kikkers, salamanders en kleine zoogdieren (zoals de hermelijn en de bunzing) goed nieuws. Zij krijgen ruim baan door aanpassingen aan de Goorloop en diverse ecopassages. Via deze diervriendelijk viaducten onder de kruisende wegen kunnen deze kleinere dieren veilig de overkant bereiken. Die natuurverbindingen komen onder de President Rooseveltlaan, de Europaweg, de Mierloseweg, de Arbergstraat, het spoor, de Houtse Parallelweg en de Heeklaan. Het gebied zal ook gebruikt worden voor de opvang van regenwater, als er te veel neerslag valt.
Dit nieuw park sluit aan op het eerder ontwikkelde natuurgebied Goorloop-Zuid, tussen het kanaal en de Heeklaan. De aanleg is opgedeeld in 2 delen: Goorlooppark Noord en Goorlooppark Midden.
Donderdag 30 mei geven de wethouders Peter Tielemans en Frans Stienen het startsein voor de aanleg van het eerste deel: Goorlooppark Noord. Dat ligt tussen de President Rooseveltlaan en de Europaweg, zie het kaartje. Daar wordt de Goorloop omgevormd van een kaarsrechte sloot tot een licht slingerende waterloop met flauwe oevers. Er worden 3 nieuwe poelen gegraven om te bevorderen dat de dieren langer in het park verblijven. Het huidige fietspad langs de Goorloop wordt een “laarzenpad”. Aan de oostzijde wordt een nieuwe fiets- en wandelroute aangelegd.
Goorlooppark Midden is het deel tussen de Europaweg en het spoor, ter hoogte van Helmond West en de Apostelwijk. Aan de zijde van de Kasteelherenlaan komen bijna 100 nieuwe woningen die direct aan het park komen te liggen.

In de reacties hieronder staat een update.

5 reacties:

Dit is toch allang bekend? Heeft al enige malen in ED gestaan en in wijkbladen en nieuwsbrieven specifiek voor Helmond-West… Wordt erg mooi! 🙂

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op donderdag 2 mei 2013 om 20:10:

We wisten natuurlijk niet dat jij dat allemaal al wist. Maar zou dat voor elke Helmonder gelden?
Maar er waren inderdaad bronnen om niet totaal verrast te zijn over de aanleg van dit park. Op ED-online was dit artikeltje uit juli 2012 het meest recente dat wij konden vinden, in december en april waren er informatieavonden over het Goorlooppark, er staat meer informatie op de website van Helmond West en deze raadsinformatiebrief (pdf) kwam vandaag uit.

Beantwoorden

” Ook voor de vissen, kikkers, salamanders en kleine zoogdieren (zoals de hermelijn en de bunzing) goed nieuws “.
Ja , vooral voor de bunzing , mocht die überhaupt al aanwezig zijn.
Dit roofdiertje kijkt tegenwoordig niet meer zo nauw , wanneer het om eten gaat. Kikkers , padden, salamanders , gaan een makkelijke prooi voor de bunzing worden. Lekker afwachten in zo’n eco-tunneltje.
En de bunzing wil bovendien nog wel eens een extra voorraadje aanleggen , dode dieren , die hij later weer zal opeten.
Wat een gezeur eigenlijk van mij , maar ja , ik wilde eigenlijk zeggen dat het niet altijd handig is om de natuur een handje te helpen.
Misschien dat hier biologen of natuurkenners hierop willen reageren , ben benieuwd.
GR , Janoesh

Beantwoorden

eehhh tussen west en de apostelwijk staat al heel lang een bord waarop aangegeven staat dat het park er komt… 😉

Beantwoorden

Update:
Inloopavond over de 3 ecopassages over de Goorloop
Dinsdag 16 juli start aannemer Heijmans Wegen (in opdracht van de gemeente) op 3 plaatsen in Helmond met de aanleg van ecopassages over de Goorloop. Deze diervriendelijke passages (die onderdeel uitmaken van het Goorlooppark) komen te liggen onder de President Rooseveltlaan, Arbergstraat en Heeklaan. De bestaande duikerbruggen worden vervangen door nieuwe bruggen met een doorlopende oever. Hierdoor kunnen dieren onder de weg door lopen of kruipen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half december.
Om de ecopassages te kunnen aanleggen, worden de President Rooseveltlaan, Arbergstraat en Heeklaan afgesloten ter hoogte van de Goorloop. De drie wegen zijn gelijktijdig afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid met de gebruikelijke gele borden.
Fietsers en voetgangers bij de Heeklaan en President Rooseveltlaan kunnen het werk ter plekke passeren. Bij de President Rooseveltlaan wordt hiervoor een tijdelijk bruggetje aangelegd. Bij de Heeklaan kan gebruik worden gemaakt van een bestaande fietsbrug. Fietsers en voetgangers bij de Arbergstraat worden via een korte omleiding over de fietsbrug naast het spoor geleid.
Heijmans Wegen organiseert, samen met gemeente Helmond, een inloopavond op maandag 24 juni in Restaurant de Raymaert, Mierloseweg 130 in Helmond. Tussen 18.30 en 20.30 uur kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden daar binnen lopen voor informatie. Ook kunnen zij vragen stellen aan medewerkers van Heijmans, gemeente Helmond en waterschap Aa en Maas. Vanaf 19.30 uur is ook wethouder Frans Stienen aanwezig.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *