Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.554 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

47reacties

“Balanceren tussen problemen van nu en uitdagingen van morgen” is het chapeau van het persbericht (pdf) van de gemeente over de zojuist vrijgegeven programmabegroting 2023-2026 (pdf). Dat 188 pagina’s tellend document van B&W bespreekt hoe zij komend jaar 419,2 miljoen euro willen besteden. Daarin staat onder meer de mogelijke maatregelen die voortvloeien uit het ambitieakkoord (pdf) van 4 maanden geleden. Over dat 38 pagina’s tellend akkoord (getiteld Een sterker Helmond voor iedereen) ging ‘t al menigmaal op de weblog. Tot zover de linkjes 🙂
Hieronder een bloemlezing van slechts 9 voorstellen voor volgend jaar uit die 188 pagina’s:

 • Er komt een onderzoek en pilot om een schoolontbijt in te voeren voor alle kinderen op 10 scholen in de aandachtswijken (Helmond Noord, West, Oost en Binnenstad-Oost), kosten 150 duizend euro.
 • Een bibliotheek voor de 6 basisscholen die er nog geen hebben, kosten 170 duizend euro
 • Om Helmond veiliger te maken wordt er (bovenop de bijna 9 miljoen) 615 duizend euro extra uitgetrokken. Dat geld is onder andere voor 4 extra boa’s, buurtpreventie, aanpakken van de risicojeugd en een onderzoek naar de effectiviteit van het huidige cameratoezicht.
 • Een ton om de 37 gemeentelijke camera’s voor cameratoezicht te vervangen vanwege mogelijke spionage en veiligheidsaspecten.
 • De hondenbelasting stijgt met 6%, die heffing zorgt voor in totaal 649 duizend euro is de gemeentelijke kas.
 • Half miljoen extra voor herinrichten wijkpark Brouwhuis (wordt 1,5 miljoen).
 • 2 Ton voor het verbeteren van de bedrijventerreinen.
 • De woonlasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen volgend jaar met 3,72% voor een huis met gemiddelde waarde.
 • Vanwege de gestegen grondstofkosten 3,5 miljoen extra voor de plaatsing van zo’n 200 ondergrondse containers.

Donderdag 10 november bespreekt de gemeenteraad deze conceptbegroting. De 12 politieke partijen vertellen dan wat zij ervan vinden en wat ze graag aangepast zien. Aan het eind van de vergadering wordt er gestemd over de ingediende wijzigingsvoorstellen en de hele begroting. Na zich schriftelijk te hebben aangemeld, krijgen de andere Helmonders dinsdag 1 november in Boscotondo een uur de tijd om hun meningen te geven.
Wie nu al iets vindt van hetgeen in de begroting van volgend jaar staat, kan dat in een reactie hieronder laten weten. Dat kan zoals altijd zonder inloggen of zoiets.

In de reacties hieronder staat een update.

47 reacties:

Hoezo hondenbelasting omhoog gaan ze dan ook katten belasting invoeren.
Nergens word dit nog gedaan behalve in Helmond.
Ik stem tegen

Beantwoorden

Hondenbelasting omhoog ??? Afschaffen zoals in veel gemeentes , maar natuurlijk…het is Helmond weer ! Meer last van de katten en daar hoeft niet voor betaald te worden .

Beantwoorden

De eerste twee, schoolontbijt en een bibliotheek in elke basisscholen, vind ik top! De OZB omhoog is minder leuk natuurlijk.

Beantwoorden

Hondenbelasting afschaffen. Maar nee gemeentehuis moet betaald worden hé

Beantwoorden

De ene week hoor je dat ze 11 miljoen over hebben en een miljoen besteden aan bomen, de week daarna kondigen ze lastenverzwaringen aan voor de burgers. Hoe links kun je denken? Of hoe krom…

Beantwoorden

Wat is dat nu weer hondenbelasting omhoog gaan ze dan ook beter de grasveldje schoon maken
En waar is de kattenbelasting
Een hond mag niet los lopen maar hier lopen wel een stuk of 6 katten die in onze tuin gaan zitten

Beantwoorden

Over de nieuwe gemeente kantoor praten ze niet over wat dat kost miljoenen

Had daar beter op kunnen bezuinigen weg kenne laten dan hadden ze vele miljoenen over gehad. Nee gaan ze de burgers weer laten betalen voor die belachelijke plannen wat ze in zn kop hebben boa.s preventie nou je ziet er nu al geen 1 als je ze nodig hebt voor overlast op straat gemeente belasting verhogen mensen nog meer in de schulden brengen met die onzin. Ze maken het er niet beter op 😡

Beantwoorden

Schoolontbijt en bibliotheek op scholen goed idee maar waarom de hondenbelasting omhoog en andere belastingen alsof het leven nog niet zwaar genoeg is nu met al die extra kosten waar we mee opgezadeld worden.

Beantwoorden

Misschien kan er ook een telefoonlijn aangeschaft worden voor de boa’s in het weekend van die 615.000 euro extra, dan zijn ze voortaan bereikbaar in het weekend 😡.

Beantwoorden
Hanneke Meulenbroek

OZB alweer omhoog, schaam je kapot Helmond!
Ipv mee te denken met de burgers, wordt het alleen maar moeilijker en moeilijker gemaakt.

Geldt hetzelfde voor de hondenbelasting.
Volgens mij is het zo, dat als iedereen zich zou houden aan de regels van de hondenpoep er veel minder overlast is. Leg anders maar belasting op katten.
Die poepen in alle speelveldjes en zandbakken.
Blijft apart al zeg ik het zelf…

Beantwoorden

Hondenbelasting omhoog !! We betalen al meer dan voldoende, alles word maar duurder. En de mensen die katten hebben betalen niets, terwijl die op het pleintje de zandbak volschijten.
Heb ook al eens gevraagd om die zandbak eruit te gooien, en er een leuk speeltuintje van te maken want ook kinderen maken van die zandbak een zooitje , en wij kijken er maar tegenaan. Maar nee. Dat word te duur. Want ze gooien liever elk 2 jaar nieuw zand erin, en daar moeten we het mee doen. Ik durf mijn kleindochter niet eens in dat zand te laten spelen . Ook fietspaden naar winkelcentrum de bus liggen continu tegels van los, ik heb mijn standaard van mijn scooter daarmee al vernield. Bij wie kan ik dan aankloppen ?
Maak maar alles duurder, des te meer mensen kunnen het niet meer opbrengen.

Beantwoorden

Onrbijt is leuk, een redder zelfs, wat doen de met de lunch? Krijgen deze kinderen altijd wel een lunch? Worden er ontbijt moeders- en vaders gezocht. Lijkt me niet dat je ook dit nog door het onderwijzend personeel laat verzorgen.

Beantwoorden
Bert van Scherpenzeel

Er komt een onderzoek en pilot om een schoolontbijt in te voeren voor alle kinderen op 10 scholen in de aandachtswijken (Helmond Noord, West, Oost en Binnenstad-Oost), kosten 150 duizend euro.

Die 10 scholen krijgen 15k per school per jaar met 260 schooldagen is dat dus 57 euro per schooldag per school. suc6 met deze huidige Jumbo prijzen om dit te regelen.

Een bibliotheek voor de 6 basisscholen die er nog geen hebben, kosten 170 duizend euro

Die kinderen doen alles digitaal dus zorg dat ze een goed laptop hebben die het niet kunnen betalen.

Een ton om de 37 camera’s van de gemeente voor cameratoezicht te vervangen.
2702 euro per camera. Ik zou die aanbesteding wel willen zien. Gouden schroefjes?

De hondenbelasting kan wel meer omhoog zolang de eigenaars nog steeds overal hun drollen laten rondslingeren

su6 allemaal met de verdere linkse hobby’s van B&W

Beantwoorden

Ik heb geen hond (en ook geen katten trouwens). Ik ben juist voor hondenbelasting.

Als die hondenbelasting dan afgeschaft moet worden, leg mij dan eens uit waarom ik en heel veel niet-hondenbezitters mee moeten gaan betalen voor
– jullie hondenuitlaatstroken,
– de poepzuigers die overal de hondenpoep opruimen,
– de hekken van de loslaatterreintjes,
– het legen van de depodogs.
Of denken de tegenstanders van hondenbelasting dat dat allemaal gratis is??

Beantwoorden

Houd eens op met dat geklaag allemaal, treurneuzen zonder verstand van zaken. Het leven is een compromis.

Beantwoorden

Helmond krijgt dus waar het voor heft gestemd: een uiterst links beleid. Denk daar de volgende keer nou eens over na en stem wat anders i.p.v. thuis te blijven.
Wat voor slimmerik ben je om GroenLinks te stemmen als je een koophuis hebt en goed verdiend? Trappen die mensen dan echt zo snel in die mooie praatjes?
Heb je een auto dan ben je helemaal de pineut. Dhr Bonte (weggestuurd uit Rotterdam, woont daar echter nog steeds en wij betalen zijn hotel omdat meneer niet hierheen wil verhuizen) drukt zijn groene/communistische agenda erdoor:
– fietsers gaan overal voorrang krijgen op auto’s.
– Traverse naar een baan en 30km/uur zoals op alle wegen in Helmond
– Een miljoen voor extra groen
– Een grotere overheid / gemeente met een sjiek onderkomen
– Het bevorderen van afhankelijkheid door kansarmen te pamperen i.p.v. te sturen met schoolontbijt. Waarom eigenlijk alleen in de zwakke wijken?

Degenen die dus werken en goed verdienen, een koophuis hebben en waarschijnlijk een hond betalen het afhankelijk blijven van kansarmen. Typisch links.

Beantwoorden

@ Jan van Brienne:

Dan stem jij toch fijn voor ‘Ik wil 130 rijden’ VVD, of ‘Ik steun toch maar de boeren die altijd hun zin willen krijgen’ CDA?
Of toch maar stemmen op Pinkeltje-niveau en complottheorieën steunen als oplossing zien?

Helmond Groeistad slaat de plank op z’n kop in één zin, dat is nóg gemakkelijker lezen.

Beantwoorden

De gemeente als pinpas voor als je je rekeningen niet kunt betalen. Hoeveel mensen die de €1300 energietoeslag hebben ontvangen gaan hier ook daadwerkelijk de energierekening mee betalen?

Beantwoorden

En intussen Super Sociaal blijven subsiedieren:breng de voedselbank terug Super Sociaal is te duur in vergelijking met Supermarkt!

Beantwoorden

Bahbah, maar liefst anderhalf miljoen voor het opknappen van het groen in het park in Brouwhuis. Dat zullen ze in Stiphout de komende jaren niet doen. Zou het toeval zijn dat GroenLinks in Brouwhuis veruit de grootste partij is. Bijna het dubbele aantal stemmen van de nummer twee VVD en in Stiphout is dat net andersom.

Maar eerlijk is eerlijk, net wat Jan zegt, ik denk dat veel klagers hier niet stemden en dat is (een beetje) dom. Stem dan bijvoorbeeld op de partij die tegen hondenbelasting is.

Beantwoorden

Weer de gebruikelijke klagers over hondenbelasting. Ja maar hunnie, en dan wijzen naar katten. Niemand is ooit in kattepoep getrapt, en ze liegen dat er katten in hun tuintjes komen.
Maar stront opruimen doen ze jiet en hun honden hoeven ook niet aan de lijn. Stumpers.
Hondenbelasting verdubbelen, net zo lang dat ze zich wel aan regels houden.

Beantwoorden

OZB is 6% extra.

Ze presenteren het als 3,72% vanuit de totale woonlasten. Een communicatietrucje. Afvalheffing stijgt niet zo hard wat de totale woonlasten dempt.

Beantwoorden

En allerlei megalomane en overbodige bullshit, zoals altijd

Beantwoorden

OZB weer omhoog?

Dan schakel ik wel weer de Bezwaarmaker in, die krijgt de WOZ wel weer wat naar beneden, kost de gemeente (en helaas de belastingbetaler) geld, maar die krijgen het wel voor elkaar, als je zelf wil doen bij de gemeente krijg je een keiharde NEE te horen.

Ik vrees dat ik dat elk jaar standaard moet gaan doen.

Beantwoorden

Waarom alleen een schoolontbijt voor de aandachtswijken? Juist in de betere wijken moeten allebei de ouders werken voor hun bestaan en hebben veel minder tijd om een ontbijt of lunch te maken voor hun kinderen. Trek het dan gelijk is wel zo eerlijk. Van de ouders in de aandachtswijken is er vaak een iemand thuis of ze zijn allebei thuis en het zijn waarschijnlijk allochtonen die hun kinderen zonder iets naar school sturen of zonder ontbijt.

Dat er geld gaat naar dat park in Brouwhuis vind ik goed, het is een mooi park al woon ik er niet in de buurt.

Beantwoorden

En met 4 extra BOA’s wordt de stad niet veiliger, ze bekeuren fietsers en automobilisten in het centrum, daar wordt het niet echt veiliger van. Neem dan 2 extra agenten aan.

Beantwoorden

@ Roland

Ze krijgen nogmaals 1300 euro dus al 2600 euro in het totaal plus nog 380 euro voor de maanden november en december. Wordt wel lucratief om een uitkering te hebben zo.
Gratis voedsel, gratis sporten, gratis wasmachine etc.

Beantwoorden

@Mark en wij maar hopen dat jij nooit je baan en gezondheid kwijtraakt.

Beantwoorden

Ga eens bij Senzer kijken, daar werken heel veel mensen die ziek zijn. Je kunt nogal wat maar veel mensen blijven liever thuis profiteren.

Beantwoorden

Inderdaad weer de gebruikelijke onnodige zaken.
Ontbijt voor avhterstandssvholen. Doe dan alle scholen. Want het is niet 1 op 1.
Maar het slaat ook nergens op. Wie geeft zijn kids niet te eten?
We kunnen het wel raden… Nieuwkomers zorgen ook weer voor dit probleem. En wel de meeste kinderen krijgen want kinderbijslag.
Zorg dat niemand honger hoeft te hebben, en dat is in NL sinds de oorlog gelukt, maar ik verzeker u, dat gaat DANKZIJ huidige beleid deze winter mis.
We staan erbij en kijken er na.

Beantwoorden

@Job op dinsdag 4 oktober 2022 om 21:29:

Reageer nou eens met feiten gefrustreerd Jobje. Jouw afkeer tegen waarheid is wel erg hardnekkig.

Beantwoorden

@Mark op woensdag 5 oktober 2022 om 11:01:

Ik heb een tijdje een uitkering gehad en het is inderdaad stuitend wat er dan ineens allemaal ‘gratis’ (betaald door de wel werkenden uiteraard) wordt:
– De uitkering an sich 1100
– Korting op zorgverzekering
– Voedselbank / Super Sociaal voor goedkoop boodschappen
– Gratis abonnement bibliotheek a 43
– Energietoeslag a 1300
– Huur- en zorgtoeslag
– Kledingpakketen

Een tijdje in dat wereldje leert dat de grootste deel niet hulpbehoevend maar afhankelijk is (gemaakt). Mocht je een baantje tegen het minimumloon hebben dan ben je inderdaad beter af in de sociale dienst.
Dat het merendeel allochtonen zijn klopt ook.

Links houdt dit allemaal in stand omdat zij draaien op zieligheid. Waarom zouden de allochtonen die ‘s morgens te lam zijn om op te staan, toch niet hoeven te werken en geen brood smeren voor hun kinderen daarvoor beloond te worden?
Diezelfde kinderen hebben helaas bijna allemaal een taalachterstand omdat de ouders geen NL praten. Ook geen ondersteuning in het huiswerk omdat de ouders dat niet begrijpen, en geen Nederlandse verhaaltjes voor het slapen gaan.
De hard werkenden met koophuis, allebei een baan, die wel naar hun kinderen omkijken betalen bovenstaande natuurlijk. Al zijn zij ook juist degenen die links stemmen. Ik vind dat nog steeds vreemd.

Beantwoorden

@Mark op woensdag 5 oktober 2022 om 11:01:

Heel Brouwhuis heeft op Groenlinks gestemd vanwege de stankoverlast.
Het parkje dat ze er voor terug krijgen is een sigaar uit eigen (betaalde) doos. Hopelijk gaan ze dat inzien, maar het is toch al te laat.

Beantwoorden

@Jan van Brienne;

Jij weet de kop van de spijker wel te vinden 😉

Beantwoorden

@ Jan van Brienne

Niks gefrustreerd hier hoor, daarom stem ik niet op een van de door mij genoemde partijen, waarvan ik – feit- hun voornaamste partijstandpunten benoem. Blijft dus over: complottheorieën… jouw ‘alternatieve waarheden’…?

Beantwoorden

@Aan de heren die het betreft:
laten we het op De weblog van Helmond over… Helmond en het topic hebben en houden.

Beantwoorden

‘t is niks, en het zal ook nooit wat worden in Helmond. Gebrek aan gezond verstand en gemeenschapsgevoel.

Beantwoorden

@Jan van Brienne op woensdag 5 oktober 2022 om 13:38:

Wat loop je nou allemaal weer te roeptoeteren.

Op “Heller: Hoe maken we Helmond veiliger?” laat je het ook al afweten.

Beantwoorden

Jan heeft groot gelijk, ik zou met hem en Twanneman zo een rechtslinkse volkspartij voor Helmond beginnen.

Beantwoorden

Wat te doen als een grote groep Helmonders ook in de komende jaren niet in staat blijkt om de rekeningen te kunnen betalen. Komt er dan elk jaar een pot met geld? Blijven we geld bijpassen. Of proberen we de afhankelijk van gemeentelijke en landelijke toeslagen te verminderen. En leren we ouders dat een boterham voor de kinderen belangrijker is dan shag, Netflix of opblaasbare Jacuzzi. Alle goede bedoelingen ten spijt, vind ik een deel van de maatregelen betutteling. Zeker omdat we in een stad wonen waar deze groep helaas erg groot is.

Beantwoorden

Lees die programma begroting maar eens goed door .. nu mag je 6 keer per jaar je bak aan de straat zetten vanaf 2023 wordt elke bak achteraf in rekening gebracht .. dat zal een bende worden en uiteindelijk betalen we meer want iedereen gaat overal al zn afval dumpen voor al die linkse milieu hobbies gaat iedereen de hoofdprijs betalen.

En idd 6% stijging van de ozb en afvalstoffen heffing:

Het beeld wat dan ontstaat ziet er als volgt uit: Prijsindex 2,7% Lonen en sociale lasten 3,0% Subsidies 1,1% OZB en lokale heffingen 6% (indien CPB-indexering gevolgd 8,7%) Kijken we echter naar de huidige verwachtingen, dan zien we forse prijsstijging

Beantwoorden

Zaken die je zo kan schrappen waar niemand op zit te wachten :

Ondergrondse containers € 3.500.000;
Voorbereiding vergroenen van de stad € 250.000; 30km zones in Helmond Noord en Dierdonk € 750.000;
Groen en adaptief wijkpark Brouwhuis € 500.000;

Zo 5 miljoen euro linkse groene hobbies er vanaf

41000 huishoudens in Helmond dan zou ieder huishouden 121,95 euro in 2023 minder betalen

Ondertussen wordt heel Helmond genaaid met de afvalstoffen heffing van nu 223,55 inclusief 6 ledigingen
Naar 206,52 zonder 6 ledigingen en 5.65 per lediging er bij
Dus 33.90 euro er bij maakt eigenlijk dus 240,40
euro
Dus eigenlijk een verhoging van 16.85 euro

Bedankt groenlinks !

Beantwoorden

@Joep op donderdag 6 oktober 2022 om 14:48:

Het zal nog wel duurder worden, ED vandaag:

“Brabantse gemeenten dreigen ‘afvalboete’ van 15 miljoen euro terug te moeten betalen
EINDHOVEN – Een grote groep Brabantse gemeenten is toch niet verlost van de dreiging van een miljoenenboete omdat ze te weinig afval hebben geleverd aan verwerker Attero. Een rechtszaak over de boete van 15 miljoen euro moet waarschijnlijk worden overgedaan”.

Ik weet niet of Helmond er ook bij hoort maar de kans is zeker aanwezig.
Ben benieuwd waar dit heengaat in de toekomst, ook met het oog op dumpingen.
Ambtenaren, zucht.

Beantwoorden

Update:
Dinsdag 1 november kun je jouw mening ook geven op de hooravond
Dinsdag 1 november mag elke Helmonder zijn mening ook aan de gemeenteraad geven over de B&W-plannen voor 2023 (pdf). Die hooravond van de gemeenteraad in de Raadszaal Boscotondo begint om 18.30 uur.
Wil jij de 37 gemeenteraadsleden laten weten hoe jij denkt over die conceptbegroting? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar de griffie van de gemeente Helmond via [email protected]. De raadsleden zitten die dinsdagavond in de zaal, luisteren naar wat jij dan zegt en kunnen dat meenemen in hun overwegingen voor en stemgedrag op donderdag 10 november.
Er zijn 4 spelregels:

 • Aanmelden kan tot vrijdag 28 oktober, 16.00 uur.
 • Je dient in jouw mailtje aan te geven: je naam en telefoonnummer, het onderwerp waarover jij wilt spreken en eventueel namens welke organisatie.
 • Het onderwerp dat je wilt bespreken dient op topic te zijn (dus betrekking te hebben op de gemeentebegroting voor 2023).
 • De maximale spreektijd bedraagt 5 minuten.

De gemeente maakte het onderstaande filmpje van 74 seconden. Daarin vertelt wethouder Economie & Financiën, Martijn de Kort, je meer over de Helmondse begroting 2023.

Beantwoorden

Het zou de gemeente Helmond sieren als er geeneen belasting/woonlasten werd verhoogt.
Nu komt er een mooi pakket vanuit de regering en wat doet de gemeente? Meteen weer inpikken.
Hoe houden mensen dan in godsnaam iets over om hun hoofd boven water te houden?
Hier zou de regering ook eens een halt op moeten zetten.
De bevolking is aan het overleven en krijgen nu mischien een beetje lucht.
De gemeente knijpt gelijk de strot weer dicht met hun verhogingen 🥺

Beantwoorden

Nergens wordt er nog hondenbelasting gevraagd, maar nee gemeente Helmond doet er gewoon 6% bovenop Stel koekwauzen

Beantwoorden

Collega stuurde me https://www.ed.nl/helmond/helmond-vervangt-omstreden-chinese-beveiligingscameras-om-risico-op-spionage-te-verminderen~a4cf9832/ met de mededeling: groot 😉 nieuws uit jouw stad.
Ik denk dat was toch al lang bekend? Zoeken zoeken: hier bij de weblog dus een week eerder.
Wel goed trouwens dat die dingen worden vervangen, beter safe than sorry!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *