Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

“Mijn droom is om advocaat te worden!” Bij het uitspreken van deze woorden twinkelen haar ogen. “Nu nog, hopelijk komt het eens zover.” Het had niet veel gescheeld. Madalina, die vandaag (5 juni) jarig is en 36 wordt, zat op de universiteit in Roemenië. De jonge dame is afgestudeerd als econome en werd boekhouder in plaats van advocaat. Waarom geen advocaat? Als ze Rechten had gestudeerd moest ze hiervoor na haar studie nog 2 jaar als advocaat in opleiding in een advocatenpraktijk werken. Dat zou ze (anders dan in Nederland) zelf moeten betalen. Haar moeder wou dit wel voor haar doen maar dit kon de jonge vrouw niet over haar hart verkrijgen. Madalina was graag in Arbeidsrecht of Sociaal Recht afgestudeerd. De sociale advocatuur zou haar niet misstaan hebben.

Het lot wilde dus anders. De Roemeense werd assistent-manager bij voetbalclub FC Universitatea Craiova. Inderdaad, de club die spelers als Gica Popescu en Ovidiu Stinga voortbracht. Stinga, die ook bij Helmond Sport gevoetbald heeft, is samen met zijn vrouw bevriend met de Cotofana’s. Voetbal is nog steeds heel belangrijk voor het gezin, ook voor hun jonge dochter. Ze zijn met haar al naar enkele wedstrijden van Helmond Sport gaan kijken.

Madalina is ontzettend gemotiveerd om in de maatschappij te slagen. Ze heeft 4 cursussen Nederlandse taal afgerond. Hoewel de Roemeense de taal moeilijk vindt, slaagde ze voor alle 4. “Ik ben gek op het halen van diploma’s”, zegt ze met een lach. Gemeente Helmond kon niet geloven dat Madalina uit eigen beweging de Nederlandse taal wou leren. Weliswaar zou de gemeente de cursus betalen maar als ze 2 lessen zou missen kwam het bedrag voor haar eigen rekening. Nou geloof maar, de jonge vrouw miste geen enkele les. De Roemeense deed Nederlandse les op het ROC Ter AA in de Keizerin Marialaan en op de volksuniversiteit nabij de Leonarduskerk. Wat de laatste betreft heeft Madalina goede herinneringen aan docente Belle van Bree. “Zo’n ontzettende lieve en begripvolle vrouw. Ze stelde mij direct op mijn gemak.”

Verder is ze in 2020 geslaagd bij Levenlang Leren voor Tolken en Vertalers op de ITV Hogeschool te Utrecht voor de module Algemene Tolktechnieken. Reeds op 36-jarige leeftijd beheerst de Roemeense 7 talen, namelijk naast Roemeens en Nederlands ook Engels, Portugees en Spaans. Verder verstaat ze Frans en Italiaans volledig. Er zit een enorme talenknobbel in de familie. Dat blijkt wel, haar dochter spreekt naast Nederlands en Roemeens nu al vloeiend Engels. Dit terwijl ze binnenkort pas 6 wordt. Engels leerde het meisje via de televisie. Zij zit op de Silvester Bernadette School. “Hier zitten leerlingen van allerlei nationaliteiten, rangen en standen”, aldus Madalina. Haar dochter is dol op dansen en is lid van Unity 8. Corona was echter een spelbreker, er is weinig gedanst tijdens haar lidmaatschap tot nu toe. Het gezin is volledig geïntegreerd in Helmond en neemt actief deel aan het maatschappelijke leven. Zo zijn ze dol op de Kasteeltuinconcerten.

Hoe kwam het stel in 2009 in Nederland terecht? Ze waren getrouwd en woonden tot 2008 in Roemenië. Het echtpaar had samen met de ouders van haar man een mooi groot huis gebouwd. Weliswaar voelden de Cotofana’s zich thuis in hun vaderland maar besloten om voor een jaar naar het buitenland te gaan met de bedoeling om er veel geld te verdienen. Zo vertrok het echtpaar voor een jaar naar Portugal. Daarna kwamen ze via een tante van haar man in ons land terecht. Het stel ging werken bij Boomkwekerij Peter Verschuuren in Aarle-Rixtel. Men had het echtpaar verteld dat je in Nederland weliswaar hard moest werken maar dan zou je wel een hoop geld kunnen verdienen. Het was een hard bestaan bij de kwekerij. “Je moest om 5 uur opstaan om tot 7 uur in de avond te werken. Verder woonden we met velen in containers. We verdienden 1 eurocent voor ieder stekje dat we zetten en 7 eurocent voor het potten van een grote plant. Het was hard werken maar weinig verdienen.”

Omdat Roemenië geen lid was van Europese Unie hadden de Roemenen in Nederland geen recht op arbeid. Men moest hiervoor bij het IND zijn om een vergunning aan te vragen. De uitzendbureaus namen hen dan ook meestal niet aan omdat ze hiervoor teveel papierwerk in moesten vullen. Grote bedrijven zoals Van Rooi Meat en Vlisco deden dit wel. Men kon echter wel werken als je je liet inschrijven als zelfstandige. Zo begon Madalina als ZZP’er en startte een eigen schoonmaakbedrijf met als naam Mady Dienstverlening. Ze heeft later ook nog als werkneemster gewerkt onder andere bij Prodrive in Son. De jonge vrouw was niet technisch geschoold maar die aanleg zat wel bij haar in de familie. Ze onderging 3 gesprekken en een intelligentietest met een positief resultaat, Madalina werd aangenomen. Binnen enkele maanden tijd had ze een verantwoordelijke functie op de afdeling waar zij werkte. Bij dit bedrijf kwam de Roemeense de Helmonder Bart Willems tegen. Hij gaf haar een goed advies. “Je hebt veel in je mars. Het ondernemen heb je in je bloed zitten, doe er iets mee!” Het belangrijkste wat de Roemeense in Nederland leerde was dat je moet durven vragen. “Nee heb je, ja kun je krijgen.” Verder heeft Madalina ook als Customs Officer bij Schneider Electric op het industrieterrein gewerkt.

Vol trots vertelt ze over haar moeder. “Zij stond altijd voor alle mensen klaar en hielp iedereen. Nu ik hier op terugkijk kan ik dit ontzettend waarderen. Mijn moeder is een groot voorbeeld voor mij. Ze heeft mij heel erg gemotiveerd en geïnspireerd.”

Haar man is ook ondernemer, hij heeft een eigen bouwbedrijf Ary Construct. Het gezin woont sinds 3 jaar in de Beelsstraat en heeft een goed contact met hun Nederlandse buren. “We zijn bevriend met vele mensen van allerlei nationaliteiten. Iedereen hoort met respect behandeld te worden en voor ons is iedereen gelijk.” Het gezin wilde graag een groot huis omdat er bij hen thuis vaak mensen komen logeren. Voorheen woonde het gezin in de Ameidestraat en op de Kanaaldijk. “We voelen ons ondertussen echte Helmonders.” 

Haar moeder heeft dus altijd in haar dochter gelooft. Zij zag de kwaliteiten van Madalina. Al op jonge leeftijd zei ze tegen Madalina: “Jij bent niet geboren om met je handen te werken.” Niet dat ze neerkeek op handarbeid maar ze had een enorm vertrouwen in een grote toekomst voor haar dochter. Ze wou met dit compliment haar talent stimuleren. Dat was maar goed ook want de Roemeense twijfelt regelmatig aan haarzelf. Nog steeds. Zo ziet ze bij haar initiatieven altijd problemen op haar weg. Haar man is anders, die ziet altijd mogelijkheden.

Madalina zou graag nog eens bij Gemeente Helmond gaan werken. “Er zitten hier duizenden migranten waarvan velen slecht gehuisvest zijn. Als ik merk dat er bijvoorbeeld 15 mensen in een kamer wonen, kaart ik dit bij de gemeente aan maar dan wordt er weinig mee gedaan. Ik voel me geroepen hierin verandering te brengen.” Gevoel voor rechtvaardigheid speelt in het leven van de Roemeense een grote rol.

Madalina heeft een eigen adviesbureau. Hierin verzorgt zij de administratie van mensen, geeft hen advies en vaak fungeert de Roemeense ook nog als tolk. Het bedrijf kent de naam Mady Adviesbureau. “Ik ben heel erg geordend en gestructureerd. Ik heb administratief werk nooit als arbeid gezien maar als een hobby. Het is fijn om hier de kost mee te verdienen.”

Madalina Cotofana, de vrouw met een ijzersterke wil en een enorme drive. Als 2 druppels water haar moeder, een moeder voor iedereen.

De foto’s zijn gemaakt door Tom Pennings

8 reacties:

Mogen autochtone Helmonders ook ergens wonen of zijn alle huizen alleen voor arbeidsmigranten? En er zijn zoveel Helmonders die weinig verdienen. Er is een bedrijf genaamd Senzer die mensen containers laat lossen met de hand en zakken van 25 kilo laat stapelen voor het minimumloon. Mijn ervaring met Roemenen in het werk is dat ze niet betrouwbaar zijn, ze komen opdagen wanneer ze willen en als ze dan buiten geflikkerd worden raken ze hun woning kwijt en dan gaan ze zielig doen.

Beantwoorden

@Mark op zondag 6 juni 2021 om 07:27:

Wat moet het dan fijn voor jou geweest zijn dat je nu een keer zo’n mooi positief verhaal kon lezen over een Roemeense die niet aan jouw ervaring voldeed. 🙂

Beantwoorden

@ Mark en Jan de Vries, inderdaad Madalina laat de keerzijde van de medaille zien. Een vrouw die kosten wat het kost wil slagen in de Nederlandse maatschappij, Nederland dankbaar is voor de kansen die het haar biedt en van Helmond is gaan houden. Madalina is een positief voorbeeld van hoe het wel kan. Een voorbeeld voor alle Nieuwkomers maar ook voor ons Nederlanders. Veel respect voor de moed die ze heeft door haar verhaal wereldkundig te maken.

Beantwoorden

@Mark op zondag 6 juni 2021 om 07:27:

Ik was er al bang voor dat een reactie als de jouwe bovenaan zou staan. Triest. Een vrouw die laat zien dat je alle vooroordelen niet altijd over iedereen kunt leggen. Gelukkig zijn er nog genoeg Helmonders als Jan en Henk die het krachtige, positieve en mooie kunnen zien. Die begrijpen dat multiculti niet alleen als scheldwoord, links wensdenken, spot en hoon gebruikt hoeft te worden. Dat Roemenen niet enkel stelen, omdat de Telegraaf die liefhebber gretig voert om dit eenzijdige beeld in stand te houden.
Helaas denk ik dat de titel – waarin ‘Roemeense’ te lezen is al genoeg is voor velen om ongefundeerd los te gaan over ‘gratis wonen voor buitenlanders, maar niet voor ons’, ‘profiteurs’ etc.

Om positief af te sluiten: een prachtig, krachtig verhaal over een vrouw die kansen ziet, pakt en uitbouwt op een bewonderenswaardige manier. Mijn complimenten!

Beantwoorden

Goed verhaal over dappere mensen die alles aanpakken om verder te komen in het leven en daarbij ook nog eens anderen helpen. Alle respect!

Ik lees echter ook zaken die minder fraai zijn: onderbetaald en slechte huisvesting ofwel misbruik door Nederlandse ondernemers! Daar hoeven wij niet trots op te zijn; integendeel, dit is beschamend. Laat dat ook maar eens een keer gezegd zijn!

Beantwoorden
Hanneke Hegeman

Deze mevrouw laat zien dat je, als je per se wilt, van niemand afhankelijk hoeft te zijn voor je inkomsten, je huisvesting en je eigen levensgeluk. Dat regelt deze mevrouw, naar het zich laat aanzien, allemaal zelf.

Beantwoorden

Bedankt iedereen voor de mooie woorden, ook voor de minder leuke reacties… ik heb hard gewerkt voor wat ik nu heb. Ik stop hier niet en ik ga verder, ik help anderen om in Nederland de weg te vinden, een huis te kopen, een betere baan te gaan zoeken, totdat ons naam, inderdad, niet meer allen met misdrijven gekoppeld wordt.
Hartstikke bedankt @deweblogvanhelmond voor de kans om mij verhaal te vertellen.

Beantwoorden
Madalina Cotofana

Ja, dit is vast een leuke aardige mevrouw, maar ik begrijp @Mark ook heel goed.
Wat hij bedoelt is dat veel arbeidsmigranten uiteindelijk overal amar voor in aanmerking komen.anderen moetne langer wachten,
Ook stel ik vraagtekens bij “Roemenen mochten niet werken, toch gingen ze werken ” ..dat is dus illegaal; en bedankt; de bedrijven die dit op hun geweten hebben zijn nooit afdoende aangepakt,nu nog niet.
In ons land hoort een bedrijf zich aan heel veel regels en wetgeving te houden.
Zij kozen ervoor om dit na te laten om snel heel veel geld te verdienen.
Dat Roemenen met 15 man in een huis gaan zitten is hun goed recht,en het geeft volgens mij geen enkele verplichting van onze gemeente om dan maar iedereen apart even te huisvesten.zo lust iik er ook nog wel.
Ik mag hopen dat veel mensen wel een voorbeeld aan deze hardwerkende Roemenen nemen; blijf je ontwikkelen en hard werken; zoek de mazen op,of ga er overheen .
Dus, van alle kanten kan je dit bekijken.Ook van Mark’s kant.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *