Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.296 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
30reacties

In 2006 en september 2011 hield de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente een inwonersenquête over het onderwerp verkeer en vervoer. Uit het rapport hieronder de resultaten over vooral het vervoer naar het stadscentrum.

Van de volwassen Helmonders heeft 96% een fiets. Slechts 13% van de Helmonders fietst nooit. Van hen is 40% 65-plusser en 28% 75-plusser. In de afgelopen 5 jaar nam het fietsgebruik wat toe, het autogebruik daalde.
Véruit de meeste Helmonders vinden hun stad nog altijd fietsvriendelijk. Gemiddeld is men tevreden over aantal, kwaliteit en locaties van de fietsenstallingen in het centrum. 2 Op de 3 Helmonders weten dat de fiets daar gratis gestald kan worden. Van hen gebruikt 53% vaker de fiets (in plaats van de auto) om naar het centrum te gaan.
Sommige inwoners willen graag extra fietsenstallingen op de stations en aan de randen van het centrum (oude postkantoor, buurt van bioscoop, Heistraat en Noord-Koninginnewal), dit geldt zowel voor bewaakte als voor onbewaakte fietsenstallingen. Verder zien de burgers graag een fietspad op de Heistraat, Hoofdstraat, Rivierensingel en Mierloseweg.

Gemiddeld heeft ieder Helmonds huishouden minstens 1 auto. Het totaal aantal personenauto’s in Helmond steeg de afgelopen 5 jaar met 11%.
Ruim de helft vindt nu dat je je auto in het stadscentrum goed kwijt kunt, ruim een kwart vindt van niet. Bijna 3 kwart van de Helmonders vindt de parkeertarieven in het centrum te hoog, die ontevredenheid is ten opzichte van 2006 toegenomen. “Een logisch gevolg van de tariefstijgingen in de afgelopen jaren. Met de invoering van achteraf betaald parkeren (real time parkeren) verwachten we op korte termijn een deel van de negatieve gevoelens over de prijs weg te nemen” aldus het college van B&W.
Om het Helmondse stadscentrum te bezoeken worden de auto en fiets nog steeds het vaakst gebruikt. Van het openbaar vervoer wordt, net als 5 jaar geleden, nauwelijks gebruik gemaakt: 90% zit (bijna) nooit in de bus en (ondanks dat er 4 stations zijn) gaat 70% (bijna) nooit met de trein. Ruim de helft van de Helmonders is tevreden over het totale aanbod van het openbaar in Helmond, maar over de busfrequentie ven vooral de kosten is meer dan de helft ontevreden.
Hoewel de taxbus in de stad steeds bekender wordt (in 5 jaar groeide de bekendheid van 26% naar 39%), zorgde dat niet voor meer gebruik.
Zoals ook landelijk, zijn de Helmonders het slechtst te spreken over het verkeersgedrag van scooters, bromfiets en scootmobielen. Het verkeersgedrag van de voetgangers en motorrijders worden het meest positief gewaardeerd als medeweggebruikers.

30 reacties:

Voortaan Gepast Parkeren in het centrum
Bezoekers van het centrum van Helmond kunnen vanaf donderdag 1 november Gepast Parkeren. Zij kunnen betalen met een parkeerpas of met hun mobiele telefoon (door te bellen of sms’en of via een app op de smartphone). Deze nieuwe manier van parkeren biedt gebruiksgemak en een aantal voordelen.
Zoals we vorige week al op de weblog meldde, dienen mensen die gebruik willen maken van Gepast Parkeren, zich zelf aan te melden via http://www.parkerenhelmond.nl. Zij registreren zich met het kenteken van hun auto. Enkele dagen na de aanmelding krijgen zij dan de parkeerpas van Gepast Parkeren thuisgestuurd.
Ter introductie van Gepast Parkeren wordt op zaterdag 3 november de eerste parkeervakkenbingo van Nederland georganiseerd. Mensen die op die dag tussen 11.00 en 15.00 uur parkeren op de parkeerplaats Kegelbaan (naast de Kasteel Traverse, achter de HEMA) maken kans op leuke prijzen. Er lopen dan ook promoteams rond in het centrum van Helmond, die meer informatie kunnen verstrekken over Gepast Parkeren. Deze promoteams zijn ook in het centrum te vinden op zaterdag 10 november en koopzondag 25 november.
Gepast Parkeren in Helmond biedt een aantal voordelen ten opzichte van ‘gewoon’ betalen bij de betaalautomaat. Zo geldt er een lager tarief in de gemeentelijke parkeergarages Boscotondo, City en Doorneind (€ 1,50 per uur in plaats van € 1,80). Daarnaast is in deze parkeergarages van maandag tot en met donderdag het tweede uur parkeren gratis. Na sluitingstijd van de winkels hoeft er slechts voor één uur te worden betaald. Voor € 1,50 kan dan, in deze garages, een hele avond geparkeerd worden. Bij parkeren op straat biedt Gepast Parkeren het voordeel dat er gepast betaald kan worden (per 3 of per 4 minuten) en dat het betalen achteraf gebeurt. Bezoekers van het centrum hoeven dan dus niet meer bang te zijn voor een parkeerboete als zij wat later terug bij de auto komen.
Mensen die lid worden van Gepast Parkeren in Helmond, maken bovendien kans op een elektrische scooter – beschikbaar gesteld door IPParking – of een jaar lang gratis parkeren in het centrum van Helmond. Mensen die zich aanmelden voor Gepast Parkeren in Helmond, betalen eenmalig € 2,50 inschrijfkosten. Als mensen zich vóór 1 januari 2013 aanmelden, betalen zij deze kosten niet. Het inschrijven is dan dus gratis.
Gepast Parkeren werkt heel eenvoudig. Bij het parkeren van de auto check je in met de parkeerpas van Gepast Parkeren of door te bellen of sms’en of via een app op de smartphone. Na afloop wordt op dezelfde manier uitgecheckt. De betaling gebeurt achteraf via automatische incasso. Het in- en uitchecken kan gedaan worden via een paslezer bij de parkeerplaatsen in het centrum van Helmond. Bij de parkeergarages Doorneind en Boscotondo gebeurt dit automatisch, omdat bij het in- en uitrijden het kenteken van de auto wordt herkend. In parkeergarage City moet degene die parkeert wel zelf in- en uitchecken. Controleurs van de Stadswacht kunnen aan het kenteken zien of de auto is ingecheckt. Er hoeft dus geen kaartje meer achter het raam te worden gelegd.
Gepast Parkeren is een extra mogelijkheid om te betalen voor het parkeren in Helmond. Het blijft dus ook gewoon mogelijk om, zoals tot nu toe, met een pinpas of muntgeld te betalen bij de betaalautomaat.

Beantwoorden

Klinkt erg goed!! Eindelijk.

Beantwoorden

Hoe gaan we naar het stadscentrum?

Gewoon.

Wandelend.

Beantwoorden

Je kunt nog niet aanmelden, dus hoekom je aan eenpas voor donderdag

Beantwoorden

Ben benieuwd welk raadslid hieraan mee gaat doen.

Beantwoorden

@Ad
Waarom vraag jij je dat af?

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam van der Pijl op woensdag 31 oktober 2012 om 16:59:

Omdat ik een “schoonheidsfoutje” bij Boscotondo voorzie.

Beantwoorden

Ik ben gewend als ik een reactie lees (hier of ergens anders) dat ik dan weet waar het over gaat en wat er met de reactie bedoeld wordt. Misschien komt het door Halloween, maar aan de reacties hier wordt mij het meedenken ontzegd. @Ad, schrijf gewoon wat je bedoeld, dit schimmenspel brengt niemand verder.

Beantwoorden

@Hans Gruijters,

Ik dacht juist dat je nu optimaal mee zou kunnen denken, zonder het al een antwoord te hebben.

Maar op verzoek zal ik het (nu al) toelichten :p

Het gepast parkerensysteem kent voordelen, maar bij Boscotondo voor raadsleden een nadeel.
De raadsleden hebben allemaal een parkeerbadge voor Boscotondo die ze kunnen gebruiken voor het in- en uitrijden van de parkeergarage. Als ze zich registreren voor dit nieuwe gepast parkeren dan zal men kunnen inrijden met kentekenherkenning en heeft men niets meer aan de parkeerbadge, omdat de slagboom automatisch open. De kosten zullen echter op rekening komen van de bestuurder.

Ik weet niet of het mogelijk is om dit herkenningssysteem in en/of uit te schakelen is.

Overigens dacht ik dat de optie kentekenherkenning nog niet werd geïntroduceerd, omdat dit duurder zou zijn.

Beantwoorden

goh, is dit alles? En nee, meedenken over iets waarvan ik niet weett waarover het gaat kan ik niet. Dom he.

Beantwoorden

@ Ad
Ik heb dit “euvel” eergisteren al bij de griffie aangegeven….

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam van der Pijl

En heb je al antwoord van de griffie?

Beantwoorden

Inmiddels is de pagina online. En er staat ook een mogelijk antwoord op mijn geschetste “probleem”.

Kan ik kentekenherkenning uitzetten?
Ja, dat kan. Ga naar je persoonlijke pagina en klik op ‘voertuigen’ en ‘wijzig kenteken’. Verwijder het vinkje voor ‘automatische kentekenherkenning parkeergarages’.

Dus als kentekenherkenning uitgezet is kan men als raadslid het systeem wel gebruiken.

Beantwoorden

Ruim 200 personen hebben zich al aangemeld voor Gepast Parkeren in Helmond, zo laat de gemeente zojuist weten.

Beantwoorden

@DeWeblog,
Zullen toch niet alleen de Helmondse ambtenaren zijn, die zich nu ingeschreven hebben?

Beantwoorden

@Ad op donderdag 1 november 2012 om 23:33:

Niet elke persoon is een Helmondse ambtenaar.

Beantwoorden

Al ruim 2.000 aanmeldingen voor Gepast Parkeren
Binnen 2 weken hebben ruim 2.000 personen zich aangemeld voor Gepast Parkeren in Helmond. Dit is een nieuwe manier om te betalen voor het parkeren in het centrum van Helmond.
Wethouder Peter Tielemans (Verkeer en Centrum) is zeer tevreden over het hoge aantal aanmeldingen: “In andere gemeenten duurde het 3 maanden om tot 2.000 aanmeldingen te komen. Wij hebben dat binnen 2 weken bereikt. Met Gepast Parkeren proberen we een bezoek aan het centrum van Helmond nog aantrekkelijker te maken.”
Als mensen zich vóór 1 januari 2013 aanmelden voor Gepast Parkeren, betalen zij geen inschrijfkosten. Na 1 januari kost het inschrijven eenmalig 2,50 euro. Mensen die zich inschrijven voor Gepast Parkeren maken kans op een elektrische scooter of een jaar lang gratis parkeren in het centrum van Helmond. Op koopzondag 25 november ontvangen de eerste 3 winnaars een cheque, die recht geeft op een jaar lang gratis parkeren.
Gepast Parkeren is een extra mogelijkheid om te betalen voor het parkeren in Helmond. Het blijft dus ook gewoon mogelijk om met een pinpas of muntgeld te betalen bij de betaalautomaat. Gepast Parkeren biedt wel een aantal voordelen ten opzichte van ‘gewoon’ betalen bij de betaalautomaat. Zo geldt er een iets lager tarief in de gemeentelijke parkeergarages Boscotondo, City en Doorneind, je kunt daar maandag tot en met donderdag het tweede uur parkeren gratis en na sluitingstijd van de winkels hoeft er in deze garages slechts voor 1 uur te worden betaald. Bij parkeren op straat biedt Gepast Parkeren het voordeel dat er achteraf gepast betaald kan worden.

Beantwoorden

Beantwoorden

Het bedrijf wat het systeem in de markt zet en de gemeente mogen wel een keer een lesje helder communiceren gaan volgen…
In brieven, websites, apps, kranten, parkeerautomaten zijn de volgende namen te vinden: gepast parkeren, parkeren Helmond, elektronisch parkeren, ParkMobile, stadsparkeren, stadspasparkeren…
Jongens, dit kan beter; waarom maar zeven namen voor één en hetzelfde systeem en niet meteen 84?

Beantwoorden

Onderzoek naar de inzet van de bemensing van parkeerbeheer
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden van maximale uitbesteding van het dagelijks beheer in de gemeentelijke parkeergarages en fietsenstallingen, waarbij ook rekening wordt gehouden met social return.

Beantwoorden

Vanaf morgen kentekenherkenning bij Gepast Betalen
Vanaf zaterdag 1 december is kentekenherkenning ingeschakeld in de parkeergarages Boscotondo en Doorneind. Dat laat de gemeente weten. Als je als lid van Gepast Parkeren deze parkeergarages in- en uitrijdt, gaat de slagboom automatisch voor je open. Je hoeft dan dus niet meer in en uit te checken met de pas van Gepast Parkeren.
Via de kentekenherkenning wordt geregistreerd hoe lang je in de parkeergarage parkeerde. Het verschuldigde bedrag wordt aan het eind van de maand automatisch afgeschreven van je rekening via Gepast Parkeren. Zorg er wel voor dat je kentekenplaat schoon is, want een vieze kan de kentekenherkenning verstoren. Denk daaraan bijvoorbeeld als het sneeuwt of de wegen gestrooid zijn met strooizout. Als de slagboom in een dergelijk geval niet automatisch opent, kun je in- en uitchecken met de parkeerpas van Gepast Parkeren en op die manier de slagboom openen.
In de City parkeergarage is geen kentekenherkenning. Daar kun je wél parkeren met Gepast Parkeren. In de City parkeergarage open je de slagboom met de parkeerpas van Gepast Parkeren.
Het bovenstaande geldt alleen voor mensen die lid zijn van Gepast Parkeren in Helmond. Overige bezoekers van deze parkeergarages kunnen parkeren door bij de slagboom gewoon een parkeerkaartje te trekken en na afloop met dat kaartje gewoon te betalen bij de betaalautomaat.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 29 oktober 2012 om 13:57:

Dacht afgelopen week al van deze service gebruik te kunnen maken. Op zoek naar Boscotondo in het donker! De pijlen zijn beschadigd, het is er hartstikke donker. De bewegwijzering is abdominabel slecht. Daarom, doe iets gemeente, service is méér dan een pasje!

Beantwoorden

@Carla op vrijdag 30 november 2012 om 12:53:

Goed gezegd, helemaal mee eens.

Beantwoorden

Meer dan 3.000 aanmeldingen voor Gepast Parkeren in Helmond. Dat maakte de gemeente zojuist bekend.

Beantwoorden

4.106 aanmeldingen voor Gepast Parkeren in Helmond
Tussen 1 november en 31 december 2012 hebben 4.106 personen zich aangemeld voor Gepast Parkeren in Helmond. Zij kunnen hierdoor makkelijk en voordelig parkeren in het centrum van Helmond. Ook in 2013 kunnen mensen zich aanmelden voor dit parkeersysteem.

Hogere tarieven parkeergarages
Sinds 1 januari 2013 zijn de tarieven in de parkeergarages Boscotondo, City en Doorneind gewijzigd. Het tarief is verhoogd van 1,80 naar 2,00 euro per uur. Er wordt betaald per kwartier (0,50 euro per 15 minuten). Dit hogere tarief geldt niet voor mensen die lid zijn van Gepast Parkeren. Zij betalen 1,50 euro per uur en kunnen betalen per 4 minuten (à 0,10 euro). Bovendien is in deze parkeergarages, voor leden van Gepast Parkeren, van maandag tot en met donderdag het parkeren tijdens het tweede uur gratis. Na sluitingstijd van de winkels hoeft er maar 1,50 euro betaald te worden voor een hele avond parkeren. Bij parkeren op straat geldt voor leden van Gepast Parkeren het voordeel dat je achteraf kunt betalen, waardoor je nooit meer het risico loopt op een boete als je wat later terug bij de auto bent.

Beantwoorden

Prijsuitreiking van Gepast Parkeren
Tussen 1 november 2012 en 1 januari 2013 schreven 4.106 mensen zich in voor Gepast Parkeren. Daarmee maakten zij meteen ook kans op een jaar lang gratis parkeren of een elektrische scooter.
Vanmiddag ontvingen 5 gelukkigen in de parkeergarage Boscotondo een cheque die recht geeft op 1 jaar lang gratis parkeren in het centrum van Helmond. De zesde winnaar kreeg een elektrische scooter. Die werd beschikbaar gesteld door IPParking, het Helmondse bedrijf dat het systeem van Gepast Parkeren levert.
Wethouder Peter Tielemans, directeur Jimmy Smulders van IPParking en Centrummanager Marlène Drouen reikten de prijzen uit.

Beantwoorden

Gepast Parkeren bij het Elkerliek ziekenhuis
De gemeente en IPParking zijn met het Elkerliek ziekenhuis in gesprek om ook daar Gepast Parkeren in te voeren. Als alles volgens planning verloopt, kunnen bezoekers van het ziekenhuis, die lid zijn van Gepast Parkeren, er vanaf 1 maart gebruik van maken. Dat liet de gemeente vanochtend weten. Inmiddels hebben ruim 4.600 mensen zich aangemeld voor Gepast Parkeren in Helmond.

De winnaars op de foto hierboven zijn de heer Dollee (prijs werd opgehaald door zijn vrouw), mevrouw Migchels-Slaats, de heer De Greef, mevrouw Van Bakel en de heer Heinemans kregen een cheque die recht geeft op 1 jaar lang gratis parkeren in het centrum van Helmond. Mevrouw van Kuijen won de hoofdprijs: een elektrische scooter.

Beantwoorden

Ze zijn er zoals met alles in deze graaiculteer óók nu weer ingetuimeld. Nu heet dit onder hetmom, gepast parkeren. Ik noem het, gewoon verder graaien en beuren. Dat 4.600 mensen zich wat hebben laten wijsmaken, ongelooflijk. ik wist niet dat mensen zo dom waren. Jullie worden allemaal gewoon getilt mensen en nog mooier, je hebt je eraan vast laten leggen,

Beantwoorden

@Twan Peeters op zondag 3 februari 2013 om 11:32:

Dat vast leggen, leg dat eens uit?

Beantwoorden

Nu ook Gepast Parkeren bij Elkerliek ziekenhuis: 20% korting
Vanaf vandaag is Gepast Parkeren ook beschikbaar voor patiënten en bezoekers van het Elkerliek ziekenhuis. Zoals we hierboven op 1 februari al hadden verwacht.
Mensen die lid zijn van Gepast Parkeren krijgen 20% korting op het huidige parkeertarief voor patiënten en bezoekers als zij parkeren op de parkeerplaats of in de parkeergarage bij het Elkerliek. Niet-leden van Gepast Parkeren betalen het normale tarief. Voor wie het nog niet wist: in diverse straten rondom het ziekenhuis gelden parkeer- of stopverboden.
Op dit moment gaat bij het verlaten van de parkeerplaats bij het Elkerliek ziekenhuis de slagboom al automatisch open. Door een intelligent kentekenherkenningssysteem wordt aan de hand van het kenteken gecontroleerd of het parkeertarief is betaald. Met het systeem van Gepast Parkeren wordt het ook mogelijk om ‘op kenteken’ de parkeerplaats op te rijden. Als de auto bij het ziekenhuis aan komt, herkent het systeem het kenteken dat is aangemeld bij Gepast Parkeren en gaat de slagboom ook automatisch open. Bij het uitrijden gebeurt hetzelfde. Het parkeertarief wordt aan het einde van de maand van de rekening afgeschreven. De bezoeker heeft dus geen omkijken meer naar parkeerkaartjes. Zo wordt het parkeren bij het Elkerliek ziekenhuis nog gemakkelijker, aldus de gemeente.
Mocht de kentekenherkenning onverhoopt niet werken, bijvoorbeeld als het kenteken in de winter onleesbaar is door de sneeuw, dan kunnen leden van Gepast Parkeren de slagboom openen met de parkeerpas van Gepast Parkeren.
Inmiddels hebben bijna 5.000 mensen zich aangemeld voor Gepast Parkeren in Helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *