Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.107 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Gemeentemuseum Helmond

Het aankoopbudget van het Helmondse gemeentemuseum (kasteel en Boscotondohal) is sinds de oprichting in 1981 niet meer verhoogd. Voor de collectie en de museumwinkel is slecht 50.000 euro beschikbaar. Geld voor catalogi en andere boekjes is er nauwelijks.
Een eventuele verhoging van de entreeprijs van 4 naar 5 euro heeft al wel enige aandacht van publiek en politiek gehad. Maar dat is slechts 'een druppel op de gloeiende plaat,' zo zegt de museumdirecteur.
Aankomende dinsdag buigt de gemeenteraad zich over de Beleidsnota Gemeentemuseum Helmond 2008-2012 (pdf). Het budget staat onder druk, zo staat in de nota. Ambtenarentaal voor toenemende tekorten. Het gemeentemuseum kost jaarlijks anderhalf miljoen euro, waarvan slechts een kleine zestigduizend euro door inkomsten wordt gedekt. De nota geeft als belangrijkste reden voor de prijsstijgingen de toegenomen kosten van verzekering, vervoer en andere kosten voor wisselende exposities. Verreweg het meeste geld gaat op aan gebouwen en personeel.
Ondanks die problemen is het bezoekersaantal van 33.000 mensen in 2005 gegroeid naar 41.000 in 2007. Opvallend is dat meer dan de helft van de bezoekers kinderen t/m 12 jaar zijn, die ofwel met school ofwel met (groot-)ouders komen.
Als 'ambities' voor de komende jaren noemt de nota vooral het beter ontsluiten van de collectie en het binnenhalen van meer jeugd en 'nieuwe Nederlanders'.
Waarmee de notitie meer vragen oproept dan beantwoordt.
Want wat opvalt is dat voor 2009 en nakomende jaren geen budgetten worden genoemd. Die komen pas bij de voorjaarsnota 2009 op tafel. Om te beginnen kun je je afvragen of de prijsverhoging veel zoden aan de dijk zet. Meestal leiden prijsverhogingen niet tot meer klanten.
Verder heeft de nota opvallend weinig aandacht voor de historische afdeling. Die is altijd al stiefmoederlijk bedeeld maar verdwijnt nu helemaal naar de achtergrond. Wat nu in de kelders van het kasteel te zien is, geeft nauwelijks een beeld van de rijke historie van onze stad. Verder focussen op de alleen ons industrieel verleden, laat de rest van de geschiedenis nog verder uit het blikveld verdwijnen. En de genoemde 'ambities' zijn vooral het voortzetten van bestaand beleid. Over aankopen zwijgt de nota.
Al met al biedt de nota volgens ingewijden een mager financieel plaatje voor magere ambities. De raadsleden mogen nog wel eens goed nadenken en praten over dit plan. Dat het museum meer gaat kosten, oké. Maar wie dat hoe gaat betalen, en vooral waarvoor, is nog een open vraag.

3 reacties:

Als ik het snel en goed uitreken, kost elke museumbezoeker de Helmonders zo’n 35 euro. Dat vind ik veel, heel veel geld dat beter te besteden is.

Beantwoorden

@Johan: Zoveel geld zou echt belachelijk zijn ja. Ik ben niet zo goed in rekenen, maar ik kan wel snappen dat zo’n bedrag per bezoeker niet logisch is.

Beantwoorden

@Johan

Per bezoeker heb je misschien gelijk. Reden te meer om voor meer bezoekers te zorgen!
Maar helemaal eerlijk is je rekensommetje niet. De kosten van – volgens de nota -exact 1.531.845,00 euri gedeeld door 90.271 inwoners, komen uit op €16,96 per inwoner.
En zelfs dat is nog niet helemaal eerlijk: kasteel & Boscotondo moeten toch onderhouden, verlicht, verwarmd enz. worden.
De directe museumkosten zijn slechts 196.418 euri, oftewel €2,17 per inwoner. En dat is nog niet de helft van de prijs van een kaartje. Er vanuit gaand dat cultuur waarde heeft – en dat heeft het – is dat eigenlijk een belachelijk laag bedrag. Voetbal krijgt meer geld …

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *