Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.747 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

logo Elkerliek ziekenhuis HelmondTen onrecht meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport vanmiddag dat het Elkerliek ziekenhuis haar afdeling intensive care (IC) per direct moet sluiten. Daarmee zou het Elkerliek 1 van de 10 ziekenhuizen zijn die hun intensive care meteen moeten sluiten.
De woordvoerster van het Elkerliek ziekenhuis bevestigde ons deze pijnlijke fout. De oorzaak dat dit verkeerd in het rapport staat, is een foutieve interpretatie van het IGZ. Zij waren in de veronderstelling dat er geen 24 uurs zorg werd verleend op de Helmondse intensive care, terwijl er 24 uur per dag een intensivist beschikbaar is.Deze onterechte vermelding zal in het persbericht staan dat met het rapport wordt uitgegeven, zo is toegezegd.
In 2006 was er in Helmond nog geen exclusieve bezetting door intensivisten (zie het Meerjarenoverzicht (pdf) van het IGZ), wellicht dat de fout zo is ontstaan.

Dat het Elkerliek door deze fout een flink deuk in haar imago heeft opgelopen, is zonder twijfel. Al was het maar dat onder meer het NRC en de NOS het als nieuws meldde. Want “waar rook is, is vuur” luidt het gezegde immers. Dat het Elkerliek met de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog een pittig gesprek hierover aangaat, staat vast. De snelle rectificatie op de website van het Elkerliek zal immers niet iedereen lezen.
Extra sneu is dat recent werd bekend gemaakt dat de Helmondse Intensive Care de zorgverlening nog verder aan het verbeteren is. De gewenste overgang in 2010 van level 1 naar level 2 betekent dat er zwaardere trauma’s mogen worden behandeld. Daarvoor is het aantal deskundige specialisten en verpleegkundigen uitgebreid, worden ruimtes opnieuw ingericht en nieuwe apparaten geplaatst.

Update om 15.45 uur:
Het gewraakte IGZ-rapport IC-afdelingen van niveau 1:’op weg naar verantwoorde zorg’  (pdf)

3 reacties:

De woordvoerster van het Elkerliek ziekenhuis bevestigde ons deze pijnlijke fout. De oorzaak dat dit verkeerd in het rapport staat, is een foutieve interpretatie van het IGZ. Zij waren in de veronderstelling dat er geen 24 uurs zorg werd verleend op de Helmondse intensive care, terwijl er 24 uur per dag een intensivist beschikbaar is.


Eigenlijk toch onvoorstelbaar dat een instantie als het IGZ dit dus niet eens onderzoekt op waarheid?????

Beantwoorden

Nou nou, Helmond mag dan niet meer op de lijst staan, maar ik ga daar toch liever niet op de intensive care liggen. Nou lig ik daar natuurlijk sowieso niet graag, maar toch. Als ik die directeur van het IGZ gisteren bij NOVA moet geloven hebben al die ziekenhuizen op de lijst heel snel naar het IGZ gebeld met de mededeling dat ze alle verplichtingen gisteren ineens geregeld hadden. Het IGZ gelooft dat (en haalde ze daarom allemaal van de lijst), mar ikke nie!

Beantwoorden

Ik vond het supervervelend dit in het nieuws te zien.
De IGZ heeft inderdaad geen goed onderzoek gedaan voordat zij het rapport uitbracht. In het Elkerliek is al langere tijd 24 uur per dag een intensivist aanwezig en er is ook al langere tijd sprake van uitbreidingsplannen in de toekomst. Er wordt hard gewerkt om dit te kunnen realiseren.

Het imago van het ziekenhuis heeft door de foute berichten onnodig een deuk opgelopen!
Het is dus niet zo dat het Elkerliek snel alles geregeld heeft om de IC niet te hoeven sluiten!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *