29reacties

IJzerpoeder gaat 500 woningen verwarmen

Vanaf september krijgen 500 woningen in Helmond warmte van ijzerbrandstof. Bij warmtebedrijf Ennatuurlijk op het industrieterrein zijn ze al gestart met het bouwen voor een boiler van 1 megawatt waarin (niet gas of steenkolen maar) ijzerpoeder wordt verbrand. De 8 meter hoge boiler wordt toegevoegd aan het bestaande warmtenet waarmee 6500 huishoudens in de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost worden voorzien van warmte.

IJzerpoeder als brandstof is een idee van RIFT (Renewable Iron Fuel Technology), een onderneming die is voortgekomen uit de Technische Universiteit in Eindhoven. Eerder zetten zij bij Bavaria een kleiner testproject succesvol op. Als de test in onze stad ook een succes blijkt, wil RIFT samen met milieudienst Veolia een centrale van 5 megawatt bouwen.
Hoe werkt het technisch? Een ijzerbrandstof-installatie verbrandt ijzerpoeder. Daarbij komt geen CO2 vrij. Met de hitte die bij de verbranding vrijkomt, wordt water verwarmd dat richting de woningen gaat. Het te verbranden ijzerpoeder wordt gemaakt uit oud ijzer dat in een elektrische oven wordt gesmolten om er poeder van te maken. Bij dat smeltproces komt nu nog een klein beetje CO2 vrij. 
De ijzerbrandstof kan ook worden hergebruikt, met wat duurdere woorden: het is een circulaire energiedrager. Het restproduct dat vrijkomt bij de verbranding is roest. Dat kan weer worden opgevangen en (met behulp van waterstof) omgezet in ijzerpoeder, om het vervolgens weer opnieuw te gebruiken. Voor dat omzetten is er een productie-installatie gebouwd bij Arnhem, die tegelijkertijd getest wordt met de warmteboiler in Helmond. Iedere maand rijden er enkele vrachtauto’s om het opgevangen roest van Helmond naar Arnhem en het ijzerpoeder terug naar Helmond te brengen.
“Eigenlijk komt alles nu samen”, zegt RIFT-oprichter Mark Verhagen vandaag in het Financieele Dagblad. “We testen de 2 belangrijke onderdelen voor deze technologie op grotere schaal. Door deze stappen komt de technologie dichter bij commerciële toepassing.” IJzerpoeder is volgens Verhagen veilig en gemakkelijk over langere afstanden te vervoeren.

Ennatuurlijk is duidelijk bezig met nieuwe energiebronnen in onze stad. Vorige maand meldden we dat ze kanaalwater bij hun stadsverwarming gaan gebruiken.