Buiten is het 1 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.133 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Judith Meulendijks is geboren in 1978 in de Wezelstraat in de Binnenstad. Jaren geleden is die straat met de grond gelijk gemaakt. Hiervoor kwam nieuwbouw in de plaats. Als ze er voorbij komt ervaart de gewezen topsportster dit nog steeds als heel raar.
Op haar 9de werd ze lid van BC Phoenix. Waarom koos ze voor badminton? Haar neef Maurice die ook deze sport speelde, gaf hierin de doorslag. Ze zaten samen ook nog een poosje in de Brabantse selectie. Coach Jimmy Meijer zag het talent in de badmintonster en adviseerde haar om over te stappen van de Helmondse naar de Nederlandse Badminton Bond.
Het toptalent werd in 1996 fullprof. Ze werd in datzelfde jaar Nederlands kampioen en won de Dutch Open. In 1997 werd ze Europees jeugdkampioen. De successen regen zich aaneen. Als badmintonster werd ze 3 keer Nederlands kampioen. Ze behaalde vele ereplaatsen, niet alleen als individu maar bijvoorbeeld ook zilver en brons op het WK voor vrouwenteams. Judith won 10 internationale titels. Bij het toernooi van Macau Open won ze van 3 top 10-spelers waaronder de tweevoudig Olympisch kampioene Zhang Ning. Judith won dan ook dit toernooi na een zege op Yip Pui Yin, zie de video. “1 Van de vele hoogtepunten in mijn carrière.”

Als badmintonster speelde ze in 3 landen competitie, naast Nederland ook in Duitsland en Denemarken. Denemarken kan men wel als het Mekka van de Europese badmintonwereld beschouwen. Als topsportster wilde Judith alles uit haar loopbaan halen. In alle 3 landen behaalde ze een landskampioenschapstitel voor clubs. Denemarken bracht haar echter niet alleen geluk. In 2004 tijdens de Denmark Open scheurde haar achillespees af, 6 weken nadat ze naar dat land was verhuisd. Judith kreeg te horen dat ze minimaal een half jaar moest revalideren. De karaktervrouw kwam er mentaal sterker uit. “Het was zwaar maar de wil om door te gaan was sterker. Dit hoort ook bij topsport.”

Haar sterkste punten als speler waren de drive om altijd te willen winnen, hard werken en Judith trainde graag. Verder had de Helmondse altijd respect voor haar tegenstanders. “Fairplay is heel belangrijk voor mij.”
Judith stopte in 2012 na de verloren finale in de Dutch Open. Ze kreeg in 2013 voor haar verdiensten een Erepenning van de Nederlandse Badmintonbond.

Begin 2013 haalde de oud-topsportster haar trainersdiploma. Discipline staat bij de trainster hoog in het vaandel. Verder vindt ze het belangrijk dat haar spelers gemotiveerd zijn. Dat leidt tot extra motivatie bij haarzelf. “In een team heb je met verschillende persoonlijkheden te maken. Als coach is het de uitdaging om er achter te komen hoe iemand in elkaar zit om zo het beste uit die persoon naar boven te halen.”

In 2014 begon Judith haar trainersloopbaan. Na 5 jaar als assistent-coach in Zwitserland te hebben gewerkt bij de seniorenselectie, werkte ze 1 jaar in Denemarken bij het Centre of Excellence. Hier trainen spelers uit heel Europa waarvan het grootste gedeelte fulltime badmintont. Nu werkt de trainster in Slowakije met de Nationale Senioren en Juniorenselectie. Hier staat de ontwikkeling van badminton voorop. “Een leuke uitdaging”, aldus de coach.

Judith deed in 2000 mee aan de Olympische Spelen in Sydney. Hier is de oud-badmintonster heel erg trots op. “Hoeveel mensen in de wereld kunnen dit zeggen?” Ze verloor als 21-jarige in 3 games van de latere bronzen medaillewinnares. Sydney was extra speciaal voor haar omdat haar ouders en zus erbij waren. “Het was een beleving die we samen meemaakten.”

Judith zat in Helmond na de St. Jozefschool op de Knip. Binnenkort wil ze aan een Bachelor Psychologie gaan beginnen. Psychologie in het algemeen interesseert haar. Maar ook weet de oud-topsportster hoe belangrijk het is om mentaal/psychologisch ondersteund te worden bij badminton.

“Badminton is een leuke sport maar wordt vaak onderschat”, aldus Judith. “Het is fysiek zwaar en je moet veel aspecten trainen namelijk naast badminton ook hardlopen, fietsen en krachttraining. Ook moet je mentaal sterk in je schoenen staan. Het is technisch en tactisch een moeilijke sport.” Toch kan de oud-badmintonster het mensen die interesse hebben aanraden want het is vooral een uitdagende en complete sport.

Ze heeft op vele plaatsen in de wereld gewoond. Het grootste gedeelte van haar familie woont in Helmond. “De band met Helmond zal daarom blijven bestaan.” Judith Meulendijks is en blijft een Helmondse.

Foto’s beschikbaar gesteld door Judith Meulendijks

8 reacties:

Eén vraag is wel te beantwoorden: Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze mee deden aan de olympische spelen in Sidney?
Dat waren er 10,651.
Het mooiste wat een sporter kan overkomen.

Beantwoorden

Heel mooi interview 👍

Beantwoorden

Een oud buurmeisje ,haar vader haar altijd ,overal naar toe brengen

Beantwoorden

Prachtige vrouw. En ja, badminton is slopend, een beetje als squash..

Beantwoorden

Mooi interview Judith. Gr ome Sjef

Beantwoorden
Sjef van den Eijnde

Mooi interview Judith 😘 echt een badminton promotie 🤗
Tja er is geen mooiere sport dan badminton 🏸, een compleet plaatje

Beantwoorden

Mooi interview Judith en een mooie ervaring als topsporter beleefd..

Beantwoorden

Badminton? Tafeltennis voor tennissers. Bettine Vriesekoop wordt nog boos als je haar vertelt dat zij erg goed was in pingpong.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *