Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.270 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

Café 't Vat HelmondVandaag bestaat Café ‘t Vat 35 jaar. Tijd om de beste van de vele kroegverhalen van dat typische buurtcafé aan de Tweede Haagstraat op te tekenen.

Anjo Smits, de kroegbaas, stond als 17-jarige jongen voor de zware taak om het café van zijn moeder voort te zetten. Als Anjo begint te vertellen, dan is dat altijd met een gulle lach en passie. Zo vertelt hij dat er eens een klant in ‘t Vat was die vroeger als clown bij circus Jacona had gewerkt. Hij wilde dat bewijzen door een act te doen. Compleet met discolampen en tromgeroffel zou hij een koprol met een stoel maken. Maar hij viel daarbij zo hard voorover dat hij een paar tanden kwijt raakte.

Ooit was er een eigenaar van een Mini Cooper die beweerde dat het autootje door de dubbele deuren van het café naar binnen kon rijden. Niemand geloofde dat, dus een weddenschap was snel gesloten. Het lukte hem inderdaad maar het kostte hem wel zijn buitenspiegels. Toen hij eenmaal binnen stond bestelde hij toch vrolijk zijn terecht gewonnen biertje.

Eens per jaar treedt er een U2-coverband op. Steevast volle bak. Het is een keer gebeurd dat de zanger zomaar over de bar liep en er over de krukken heen afviel. Het gevolg van het drinken van een hele fles whisky. Des te groter was de lol toen iemand na het verlaten van ‘t Vat werd aangehouden door de politie voor een alcoholcontrole. Hij vertelde eerlijk dat hij 40 spatjes had gedronken. “Oh zei de agent, dan mag je gewoon doorrijden”. Toen hij vroeg waarom hij dat mocht, zei de agent dat Anjo toch geen alcohol in die spatjes deed.

Anjo heeft 2 jachthonden waar hij stapelgek op is. Zijn buurvrouw had een konijntje. Op een ochtend kwam 1 van zijn honden met het konijntje in zijn bek thuis. Anjo schrok zich rot want het konijntje was dood. Om zijn buurvrouw niet verdrietig te maken besloot hij om nachts over het hek te klimmen en het konijntje weer in zijn hokje te leggen zodat het leek alsof het diertje een natuurlijke dood was gestorven. De andere dag kwam de buurvrouw vertellen dat ze iets heel raars had meegemaakt. Haar konijntje was overledenen en dat had ze begraven in de tuin maar de volgende morgen lag het dode diertje weer terug in zijn hokje. Anjo hield wijselijk zijn mond maar heeft toch wel een nachtje in zijn rats gezeten.
Een aangeschoven klant vertelde dat hij eens slakken (escargots) moest halen voor zijn vrouw maar hij bleef nog wat ‘hangen’ bij Anjo. Toen hij eindelijk thuis was deed zijn vrouw boos de deur open en vroeg hem waarom het zo lang had geduurd. Op dat moment wees hij met zijn handen naar beneden en zei hij: “Kom jongens, nog een klein stukje en dan zijn we er.” Een klant nam zijn paard mee naar binnen en trakteerde het dier op een glaasje bier. “Heel normaal hier” vertellen de omstanders ons.
Nu, na 35 jaar, vertelt Anjo trots dat hij slechts 2 keer de politie aan de deur heeft gehad. Maar ja, wat wil je ook als er na het WK tegen Portugal opeens een paar Portugezen met hun vlag voor je deur gaan staan zwaaien, da’s vragen om moeilijkheden. Anjo kan er nu wel om lachen als hij eraan terugdenkt.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt daar, Anjo is overal voor in. Van een Beachparty waarbij de kroeg werd volgestort met 5 kuub zand en iedereen in badkleding verscheen tot een Tirolerfeest compleet met Glühwein waarbij de hele tent vol nepsneeuw lag. De naam van de biljartvereniging van ‘t Vat is opmerkelijk: K.U.T. Voor de Helmonders met een dirty mind, dat staat gewoon voor ‘Klopt Uw Tegenstander’.
Kortom, een mooie kroeg en kroegbaas.

24 reacties:

Fijn verhaaltje vol moppen uit de oude doos.
Maar over oude doos gesproken: een 17-jarige met een 81-jarige moeder??????

Beantwoorden

Dat moet een gezellig café zijn!! Gefeliciteerd.

Beantwoorden

leuk stukskse Anjo’s. Vette kroeg t Vat moette zeker ne keer heen gaan!! Ik heb t er altijd naar mijn zin!

Beantwoorden

@Mirjam:
Dank voor het oplettend lezen. We zijn het aan het gaan. Moeilijkheid is dat Anjo op dit moment in Oostenrijk zit en wat lastig bereikbaar blijkt. Zodra we meer weten laten we het hieronder horen.

Beantwoorden

@Mirjam:
We hebben de hoofdrolspeler Anjo toch nog sneller dan gedacht bereikt. Ook daar in Oostenrijk blijken ze telefoons te hebben. 😉
Het is een fout van onze kant. Hij liet weten dat zijn moeder Jo 53 jaar was toen zij stierf en Anjo 17,5 toen hij het café van zijn moeder overnam. We hebben haar leeftijd zojuist uit het artikel verwijderd.

Beantwoorden

Nou de moeder van Anjo en ondergetekende is jammer genoeg niet ouder geworden dan 51 jaar! Als Jo den Toet, want dat was haar koosnaampje in ‘t Haagje. ‘t Haagje waar ik dus ook ben opgegroeid en Jo den Toet toen samenwonend met Toon de Vulder. Zij hebben de kroeg van Theo Smits ( géén familie! ) destijds overgenomen!. Anjo stond inderdaad met z’n 17 jaar voor de zware taak voor het overnemen van café ‘t Vat. Met steun van velen is dat fantastisch gelukt. Want “wie in ‘t vat zit, zeurt niet!” Een kroeg waar oud en jong, rijk en arm, darter of biljarter, muziekliefhebber, buurtbewoner, strek verhalen verteller etc. elkaar ontmoet. Bij een kastelein die niet rookt en drinkt en een hobby heeft die heel apart is: hijskranen en sindskort gediplomeerd!Broertje wat mij betreft nog heel veel succes met de beste en gezelligste kroeg van Helmond. @ Berry

Beantwoorden

Wat zal jullie moeder daar boven trots op jullie zijn. De ene met een prachtige kroeg en de ander met een politieke carriere.

Beantwoorden

Een geweldige kroeg in een geweldige wijk.

Beantwoorden

@Mien
Hadden wij maar zo’n kroeg in de wijk. Helaas zitten wij opgescheept met D’n Hap en d’n Tap.

Beantwoorden

Ik ben ook blij met t Vat, elke dinsdag zette we daar de boel ff op zijn kop door vol gas te gaan feesten!!! Dus als ge dinsdags niks te doen het! Kom zeker ne keer aan!!

Beantwoorden

Het Wilde Pilsje

Wetenschappelijke naam: Ferocia Cervisia, bitter bekend als ut weeld pilske.

Het wilde pilsje is een lokaal natuurverschijnsel in Helmond. Het komt enkel en alleen voor op de 2e Haagstraat 53. Het wilde pilsje is een periodiek verschijnsel dat voornamelijk opduikt op dinsdagavond, vrijdagmiddag en vrijdagavond. Uitzonderingen daargelaten.

Nadat het pilsje vriendelijk en met liefde wordt getapt (door Anjo, Diane of Toos), ondergaat het o zo rustige pilsje een gedaanteverandering nog nergens anders gezien in Helmond, laat staan Nederland of de rest van de wereld. Oorzaken van deze gedaanteverandering zijn nog niet bekend en dienen zorgvuldig en langdurig onderzocht te worden.

De gevolgen daarentegen zijn over duidelijk aanwezig; zeivere, aawhoere, zoijpe, gezelligheid, danse en allerlei andere wazigheden, waarvan sommige het daglicht niet kunnen verdragen.

U kunt het wilde pilsje herkennen, doordat het zich in grote hoeveelheden zich opdringt aan de gasten. Bovendien is het zeer charmant en wil het zo snel mogelijk geconsumeerd worden. In een enkel geval zal het wilde pilsje zich onverwacht aanbieden en zich verschuilen achter een normaal pilsje (let op!). En het laatste kenmerk is dat een wild pilsje naar meer smaakt, ook al wilt u dat niet.

Kortom; oppassen dus.

Beantwoorden

Ik ben al in veel kroegen geweeest, maar heb nog nooit zo’n geweldige kastelein meegemaakt als Anjo. Het is er altijd kei gezellig en hij laat iedereen in zijn waarde!

Hij mag zeker trots zijn om wat hij heeft bereikt, en daarbij is het ook nog een schat van een vent! Anjo een dikke kus voor jou! x

Beantwoorden

@ L. Indepels.
Hoe durf jij hier D.n Hap en D.n Tap bij te vernoemen,we hebben het hier over gezellige kroegen,jij hebt veel lef zeg.

Beantwoorden

@ L.Indepels
Heeeei Indepels jij gaat toch zeker ‘t vat niet vergelijken met D.n Hap en D’n Tap????
‘t Vat is een keileuk stamkroegje(nou ja kroegje meer geweldig café)met een keigoeie kastelein die het al lang volhoud,alle respect voor Anjo,ik heb er al jaren veul plezier gehad en nog.
D.n Hap en D.n Tap is gewoon een trubbelsoos,met een beleid van lek m’n vesje,daar moeten ze de Bibop overheenhalen is heel die wijk weer verlost van die trubbelzak die z’n mensen niet betaald.

Beantwoorden

@joppiesaus en de Vries
Natuurlijk wil ik ‘t Vat niet vergelijken met D’n Tap, en al helemaal de kasteleins niet.
Ik wilde alleen maar zeggen dat jullie wijk kennelijk is gezegend met een leuke kroeg, en de Bloemenbuurt zit opgescheept met zo’n asa kroeg en dito uitbater(s).

Beantwoorden

ik kom kom binnen bij d’n Tap
en vraag –wat kost hier 10 bier–Ramon zegt 18 euro.
ik gooi 18 euro op de bar en zegt –zet hier maar 5 bier neer–
Ramon verbaasd waarom dan 18 euro????
ik zeg–hoe kom jij anders aan die mercedes.

Beantwoorden

Hap en tap kan wel ruig doen, maar moet eerst zijn mensen uit het verleden betalen.

Nergens zo fijn als bij kastelijn van het vat daar word je altijd zat. Gezellige eerlijke mens, daar ken hap en tap nog een puntje an zuige! Die heeft zijn mercedes tenminste helemaal betaald.

Anjo you are the best fuck the rest. Keep up the good work.

liefs Svetje

Beantwoorden

Ik krijg nog steeds 4 friet 4 frikanellen van Ramon. Maar toen ineens was de Happelaar ook failliet Haha.

Beantwoorden

ik kom al vanaf 1984 bij anjo en heb er nog nooit trubbel meegemaakt.altijd plezier altijd lol .
helmond kan zich geen betere kastelein voorstellen.echt een eerlijke en oprechte kerel.ik hoop dat clif zijn zoon net zo word als zijn vader.anjo een dikke pakkerd voor jou en vooral doorgaan xxxxx

Beantwoorden

vandaag wir auwverwets gelache in ‘t cafee, d’n hap en d’n tap heeft het,heeft wa???wa denkte pasgeleen heeft die ouwe ramon na zijn cafee te hebben gesloten zijn neusje goed vol bij kennissen op’ut hout achter op de plaats in de jakkuzie gezeten en een hoertje laten komme,de rest ken de wel raaien,di hoerke git ie regelmatig hinne,ja as ge oe eigen hier uit kent lulle dan heb je toch wel een slim vrouwke niewoar,en bij de link cafee maxim hier op deze site praat ie over laster en weet ik wa,onder welke kattegorie valt di dan??
ik denk da ge ene jurist vur oe eigen nodig hebt binnenkort.

Beantwoorden

Ik las gisteren op Facebook dat Toosje, de barvrouw van ‘t Vat, is overleden.

Beantwoorden

@Noud
Goh daar schrik ik wel van. Sterkte allemaal!

Beantwoorden

@Noud op donderdag 20 maart 2014 om 10:40:

Wat een vreselijk nieuws.
Toos, drie weken geleden tapte jij voor mij (voor het laatst) en voor een kennis van me (voor het eerst) een avond lang de pilsjes en bracht je de frikandelletjes en andere warme hapjes. Toos vaarwel en vermaak ze daarboven in de hemelse bar.
Familie, Anjo en vrienden en bekenden, heel veel sterkte toegewenst!

Beantwoorden

Gisteren weer eens in ‘t Vat geweest. Inmiddels al ruim 40 jaar gezelligheid!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *