24reacties

Kroegverhalen uit ’t Vat

Café 't Vat HelmondVandaag bestaat Café ’t Vat 35 jaar. Tijd om de beste van de vele kroegverhalen van dat typische buurtcafé aan de Tweede Haagstraat op te tekenen.

Anjo Smits, de kroegbaas, stond als 17-jarige jongen voor de zware taak om het café van zijn moeder voort te zetten. Als Anjo begint te vertellen, dan is dat altijd met een gulle lach en passie. Zo vertelt hij dat er eens een klant in ’t Vat was die vroeger als clown bij circus Jacona had gewerkt. Hij wilde dat bewijzen door een act te doen. Compleet met discolampen en tromgeroffel zou hij een koprol met een stoel maken. Maar hij viel daarbij zo hard voorover dat hij een paar tanden kwijt raakte.

Ooit was er een eigenaar van een Mini Cooper die beweerde dat het autootje door de dubbele deuren van het café naar binnen kon rijden. Niemand geloofde dat, dus een weddenschap was snel gesloten. Het lukte hem inderdaad maar het kostte hem wel zijn buitenspiegels. Toen hij eenmaal binnen stond bestelde hij toch vrolijk zijn terecht gewonnen biertje.

Eens per jaar treedt er een U2-coverband op. Steevast volle bak. Het is een keer gebeurd dat de zanger zomaar over de bar liep en er over de krukken heen afviel. Het gevolg van het drinken van een hele fles whisky. Des te groter was de lol toen iemand na het verlaten van ’t Vat werd aangehouden door de politie voor een alcoholcontrole. Hij vertelde eerlijk dat hij 40 spatjes had gedronken. “Oh zei de agent, dan mag je gewoon doorrijden”. Toen hij vroeg waarom hij dat mocht, zei de agent dat Anjo toch geen alcohol in die spatjes deed.

Anjo heeft 2 jachthonden waar hij stapelgek op is. Zijn buurvrouw had een konijntje. Op een ochtend kwam 1 van zijn honden met het konijntje in zijn bek thuis. Anjo schrok zich rot want het konijntje was dood. Om zijn buurvrouw niet verdrietig te maken besloot hij om nachts over het hek te klimmen en het konijntje weer in zijn hokje te leggen zodat het leek alsof het diertje een natuurlijke dood was gestorven. De andere dag kwam de buurvrouw vertellen dat ze iets heel raars had meegemaakt. Haar konijntje was overledenen en dat had ze begraven in de tuin maar de volgende morgen lag het dode diertje weer terug in zijn hokje. Anjo hield wijselijk zijn mond maar heeft toch wel een nachtje in zijn rats gezeten.
Een aangeschoven klant vertelde dat hij eens slakken (escargots) moest halen voor zijn vrouw maar hij bleef nog wat ‘hangen’ bij Anjo. Toen hij eindelijk thuis was deed zijn vrouw boos de deur open en vroeg hem waarom het zo lang had geduurd. Op dat moment wees hij met zijn handen naar beneden en zei hij: “Kom jongens, nog een klein stukje en dan zijn we er.” Een klant nam zijn paard mee naar binnen en trakteerde het dier op een glaasje bier. “Heel normaal hier” vertellen de omstanders ons.
Nu, na 35 jaar, vertelt Anjo trots dat hij slechts 2 keer de politie aan de deur heeft gehad. Maar ja, wat wil je ook als er na het WK tegen Portugal opeens een paar Portugezen met hun vlag voor je deur gaan staan zwaaien, da’s vragen om moeilijkheden. Anjo kan er nu wel om lachen als hij eraan terugdenkt.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt daar, Anjo is overal voor in. Van een Beachparty waarbij de kroeg werd volgestort met 5 kuub zand en iedereen in badkleding verscheen tot een Tirolerfeest compleet met Glühwein waarbij de hele tent vol nepsneeuw lag. De naam van de biljartvereniging van ’t Vat is opmerkelijk: K.U.T. Voor de Helmonders met een dirty mind, dat staat gewoon voor ‘Klopt Uw Tegenstander’.