Buiten is het 5 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.438 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Vandaag liet minister Edith Schippers van Volksgezondheid per brief weten het een goede zaak te vinden als mensen opnames maken van het gesprek met hun arts. Het kan (bijvoorbeeld met een smartphone), het mag en het is verstandig. De minister: “40 tot 80 procent van de patiënten vergeet gewoon het grootste gedeelte van wat er wordt gezegd.”
De minister kwam met die aanbeveling naar aanleiding van het burgerinitiatief van Maria Smit (56) uit Mierlo-Hout. Dik een jaar geleden stond Maria in de Tweede Kamer (video) om haar burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht van artsen toe te lichten. Voor een niet-Kamerlid vrij uniek om dat vanaf het spreekgestoelte te mogen. Maar deze Helmondse dame verzamelde dan ook bijna 60.000 handtekeningen in 24 uur tijd voor haar initiatief: meer dan genoeg om parlementaire behandeling af te dwingen. Als eerste burger van ons land lukte haar dat.
De minister ziet de “neem het op”-aanbeveling als antwoord op Maria’s  burgerinitiatief. Maar Maria is er maar matig positief over. “Waar het echt om gaat is dat artsen patiënten verplicht goed en compleet moeten informeren over de voorgestelde behandeling of ingreep. Zoals de risico’s, de mogelijke complicaties en de alternatieven voor de voorgestelde ingreep.”
“In de praktijk blijkt dat een arts toch vooral veel over zijn “kunstje” wil vertellen en soms voor patiënten zeer essentiële informatie weglaat. Patiënten kunnen daardoor nooit een echt weloverwogen keuze maken voor de voorgestelde ingreep.” Het opnemen van gesprekken met artsen verandert daar in haar ogen weinig aan: “dit lijkt meer een “luchtballonnetje” van Schippers om de aandacht van het werkelijke probleem af te leiden. Volgens de wet WGBO moet een arts een patiënt al desgevraagd schriftelijke informatie meegeven. Als een patiënt er vervolgens niet om vraagt, hoeft een arts dat dus volgens de wet niet te doen….. Dat  kan leiden tot veel onduidelijkheid voor patiënten vooraf. Blijkt het achteraf fout te zijn gegaan met de operatie, dan ontstaan de bekende “welles-nietes” discussies tussen de advocaten, die natuurlijk niets opleveren voor een patiënt.”
Maria pleit er voor om standaard schriftelijke of digitaal informatie te verstrekken. Zodoende is de patiënt in staat thuis (eventueel samen met anderen) alles nog eens rustig na te lezen. “Sommige ziekenhuizen en artsen bewijzen al dat dit ook te doen is, zonder hoge kosten en ingewikkelde toestanden. Maar helaas doen ze dit niet allemaal al standaard. Waar een wil is is een weg. Dus waarom Schippers niet gewoon de medische wereld opdraagt om de bestaande goede voorbeelden na te gaan leven, is mij eigenlijk een raadsel.”
Maria wil afdwingen dat patiënten voortaan vóór een geplande medische ingreep de voorgestelde behandeling op schrift krijgen. De patiënt weet dan vooraf welke complicaties en risico’s de ingreep met zich meebrengt en welke alternatieven voor behandeling beschikbaar zijn. Zij is zelf slachtoffer na een foute diagnose en daarna een verkeerde ingreep: een bij haar ingebracht matje bezorgt haar veel pijn en ongemak.

Vanmiddag bezochten Omroep Max en EenVandaag haar thuis voor televisie en radio-opnamen. Hier kun je vanaf plusminus 16 uur haar radio-interview terugluisteren.

2 reacties:

Wat ze je niet zeggen, kun je ook niet opnemen. Maria Smit is wel lekker scherp in dat radio-interview! Helmond geeft Schippers tegengas. Gas erop!
Vraag me trouwens wel af hoe onze oudjes van 80+ de gesprekken met de dokter moeten opnemen. Een smartphone hebben de meeste niet en hebben ze al een tablet, dan weten die echt niet hoe dat werkt. Sommigen hebben misschien nog een oude bandrecorder, dus dat wordt schouwen.

Als je nog jong bet, dit is een bandrecorder, ooit heel populair:

Beantwoorden

Maria Smit, “gewone simpele burger met een mening”, komt wéér op de radio. Maandagochtend (4-4) komt er een reportage van de hand van Anne van der Veen op Radio 1. Meerdere mensen die zich druk maken om en over onze Nederlandse zorg zijn geïnterviewd. Hun mening over o.a. “doktoren in ivoren torens” is gepeild en m.b.v. het betere knip- en plakwerk is daar een samenstelling van gemaakt. Ergens tussen 9.30 uur en 11.00 uur – zo heb ik begrepen – wordt het uitgezonden.
Smit weet zich overigens niet veel meer te herinneren van wat ze heeft gezegd. “Dit soort zaken spelen zich als in een roes af: je komt er pas achter wat je hebt gezegd (en dat zijn soms héél ‘stomme dingen’) als je het terugluistert”.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *