Buiten is het 16 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.931 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties


De Helmondse Renée van der Zanden ontwierp het Maastricht-geld van 2012. Haar geld is daarmee het enige wettige betaalmiddel op het aankomende Preuvenemint in Maastricht.
Het Preuvenemint is Nederlands grootste eetfestijn met ieder jaar ruim 100.000 bezoekers. Sinds 1981 wordt dat jaarlijks in de laatste week van augustus georganiseerd op het Vrijthof. Op het Preuvenemint kan niet betaald worden met euro’s maar enkel en alleen met Preuvenelappen.
De jury koos Renée unaniem tot winnaar in de ontwerpwedstrijd voor die Preuvenelap. En zij won niet zo’n klein beetje ook. Als eerste in de 10-jarige geschiedenis van deze wedstrijd, won zij in alle 4 categorieën: de hele, de halve, de Lap van 10 én de ‘Preuvenecheque’.
Er worden zo’n miljoen Preuvenelappen gedrukt en daarmee is zij dus een ‘soort Ootje Oxenaar.‘ Behalve de eer ook 2000 euro aan prijzengeld.
Tja en als je wint, heb je vrienden en wil iedereen je claimen. In de media wordt maar wat geschreven waar Renée vandaan komt. Nuenen en Eindhoven worden daar het vaakst genoemd. Op de sociale media kreeg haar afkomst helemaal veel aandacht. Daarom vroegen wij het aan Renée van der Zanden zelf:

Hallo Weblog en webloglezers,
Wat leuk dat jullie mij hebben gevraagd om kort iets te vertellen over de prijs die ik woensdag in ontvangst heb mogen nemen. Dat jullie me vragen, daar ben ik best wel een beetje trots op. Diverse berichtjes op internet doen vermoeden dat er een ‘wedstrijdje’ gaande is. Een wedstrijdje waar ik nu eigenlijk vandaan kom, waar ik geboren ben.
Wel daar kunnen we kort over zijn: dat is Helmond. In Brouwhuis, in de Rijnlaan recht tegenover wijkhuis de Zonnesteen, 22 jaar geleden! Ik ben daar naar school geweest, naar de Vlier, en ben daarna via Nuenen terecht gekomen in Maastricht. Daar woon ik nu samen met mijn vriend Jasper en gaan we allebei naar school. Ik ben 2e jaars studente aan de Academie voor Beeldende Kunsten.
Voor 2e en 3e jaars studenten bestaat er een ontwerpwedstrijd voor de ‘Preuvenelap’. Samen met 20 andere studenten mocht ik meedoen met de wedstrijd voor 2012. Met z’n allen hebben we hard gewerkt om goede ontwerpen aan te leveren. En ze waren allemaal erg goed.
Tot mijn grote verbazing werden mijn ontwerpen allemaal uitgekozen door de commissie van deskundigen! Ik was compleet verrast. Mijn ontwerpen!
Natuurlijk is dit voor mij allemaal heel nieuw, heel spannend. Maar laat gezegd zijn dat ik in alle plaatsen: Maastricht, Eindhoven, Nuenen en Helmond graag kom, woon of heb gewoond, maar dat ik in Helmond ben geboren! Ik kom er nog heel graag en ik heb daar jaren geleden mijn eerste, hele dure, kleurpotloodjes gekocht in die mooie winkel aan de Kerkstraat 😉
Misschien komen we elkaar nog wel eens tegen. Op Artimond?
Groetjes, Renée

PS Bijgaande mooie foto’s zijn niet van mij, die zijn van Kenneth Tan.

7 reacties:

Hallo Renee. Van harte met de prijs. Ik ben een collega van je vader Frans, die van trots loopt te stralen op zijn werk. Omstandig zijn we ingelicht over je werk en de prijs. Zelf heb ik een aantal jaren in Maastricht gewoond, dus weet wat voor een mooie en leuke stad het is en hoe groots het Prevenemint is. Geniet ervan. Groet Ronald.

Beantwoorden

Gefeliciteerd Renee. Weer een mooie prestatie van Helmond.
Waarschijnlijk ga ik dit jaar voor het eerst naar dat Preuvenemint in Maastricht, dus dan moet ik met jouw geld betalen. 🙂

Beantwoorden

Gefeliciteerd,super!!!

Beantwoorden

@ Renée van der Zanden:

Een dikke proficiat. Weer een Helmondse om trots op te zijn.
Zijn al jouw ontwerpen ook in het groot ergens op internet te zien?

Beantwoorden

Bedankt voor al die leuke reacties!

@Frank: Ik heb een afspraak moeten maken over de ontwerpen, omdat er natuurlijk mee gaat worden betaald. Dus nee, ik heb geen grotere ontwerpen op internet staan. Maar dat is natuurlijk wel een extra reden om naar het zuiden van het land te komen 😉

Beantwoorden
Renée van der Zanden

He renée, proficiat met je prijs, iedereen is trots op je en je talent.

Groetjes, Willem

Beantwoorden
Willem van der Weijden

Op de foto’s hierboven zag je de ontwerpen, hieronder zie je een échte lap. 1 Van de 900.000 lappen die werden gedrukt voor het Preuvenemint 2012 dat gisteravond in Maastricht begon. De foto werd gemaakt door de trotse vader van de ontwerpster.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *