Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

25reacties

Tijdens het Minor Feest in Wijkhuis de Geseldonk in Mierlo-Hout zijn vanavond plusminus 6 kinderen onwel geworden. Waarschijnlijk werden zij bevangen door de warmte in de zaal. Het pand werd voortijdig ontruimd. Dat liet een politiewoordvoerder weten.
Bij dit frisfeest aan de Cederhoutstraat waren enkele honderden jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Om 22.10 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd, 6 ziekenauto’s, diverse politie-eenheden en de brandweer kwamen ter plaatse.
Diverse ouders van de tieners meldden op social media dat er sprake was van drugs en ‘needle spiking’. “Er gingen allerlei wilde verhalen rond over de oorzaak van de onwel wordingen. Er is echter geen aanleiding te veronderstellen dat er sprake is geweest van gevaarlijke gassen, middelen of andere externe invloeden” meldde de politie. De brandweer deed metingen, maar daar kwamen volgens de politie geen bijzonderheden uit. Het gebouw is afgezet geweest, een ieder mocht naar buiten nadat ze gecontroleerd waren. Er zou niemand met de ambulance mee zijn gegaan.
Het tienerfeest Minor vindt een aantal keer per jaar plaats op vrijdagavonden. Het begint om 19.30 uur en duurt normaal tot 00.00 uur. Bij de eerste editie dit jaar (op 25 maart) ging burgemeester Elly Blanksma er een kijkje nemen (ss).
Harrie Fotografie maakte de boven- en onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

25 reacties:

Nou ik was er bij en was het maar de warmte en 6 ambulance zoals ik het zag waren het er een stuk meer

Beantwoorden

Helmond weer in het nieuws. 🙁 Was net ook bij Hart van Nederland.
Hopelijk gaat de gemeente goed uitzoeken wat de oorzaak was zodat het niet nog een keer gebeurt. Want al was het door de warmte, dit had veel slechter kunnen uitpakken, wat als er binnen bijvoorbeeld paniek was uitgebroken……

Beantwoorden

Hoezo warmte, er lagen kinderen koekoek in de ambulance m. Volgens mij is hier iemand zijn evenement aan het redden mijn dochter was erbij en gigantisch in paniek. Hier worden zaken verdoezeld. Dit moet uitgezocht worden en wel tot op de bodem. Wat een verhaal

Beantwoorden

Update 1:
Burgemeester Elly Blanksma reageerde zojuist op de gebeurtenissen van vrijdagavond: “Heel vervelend incident vrijdagavond tijdens het Minor Feest in de Geseldonk. Begrijpelijk dat kinderen en hun ouders daar erg van zijn geschrokken. Gelukkig hoefde er niemand naar het ziekenhuis. We gaan dit goed evalueren, met de organisatie en de betrokken hulpdiensten.”

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 22 mei 2022 om 21:30:

Nou, ik ben onderhand ook wel erg benieuwd geworden wat daar gebeurde als je die reacties daarover op Facebook allemaal leest!

Beantwoorden

En daarna toegeven dat het niet door de warmte kwam?

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 22 mei 2022 om 21:30:

Ah, gelukkig, nu komt alles goed.

Beantwoorden

Dat een democratische meerderheid iets vindt wil nog niet zeggen dat die mening op waarheid berust. In een panieksituatie rondom kinderen willen mensen nog weleens gevaren zien die er niet zijn.

Kan iemand mij vertellen wat de objectieve onderbouwing is van de verhalen op Facebook?

Beantwoorden

Die is er niet @Sander. Ouders die later naar het ziekenhuis zijn geweest waar hun kind positief op GHB getest zou zijn bijvoorbeeld. Ten eerste is GHB niet te testen een paar uur na inname en ten tweede was het klachtentroon dan flink anders geweest. Dan heb je nog het arsenaal wapens dat er zou zijn, pillen, spuitjes etc….

De massahysterie is niet van de lucht. Eerst bij de tienerhornonen en vervolgens bij die van de ouders.

Er zullen best wat stoere ventjes/neisjes rodgehuppeld hebben die niet leuk waren, dat dikt het voorgaande dan lekker aan. Internet, verontruste ouders, wantrouwen doet de rest.

De grootste grap op internet: De politie etc… zou alles ontkennen omdat de Geseldonk/Minor een slechte reputatie zou krijgen 😂😂

Beantwoorden
Don’t believe the hype

Heel goed dat de gemeente het gaat evalueren. Dat kan heel veel onrust wegnemen.
Maar volgens mij vergeet de burgemeester om ook te gaan evalueren met de getroffen kinderen en hun ouders. Dat lijken mij juist de personen die het beste weten wat er binnen gebeurde want die waren erbij toen het hen overkwam. Doet ze dat niet en komen ze tot de conclusie dat het toch de warmte was, zullen die ouders helemaal denken dat de oorzaak onder de pet wordt gehouden.

Beantwoorden

Update 2:
Na het statement van burgemeester Blanksma (zie update 1 hierboven), kwam de organisatie van Minor kwam zojuist met een uitgebreid statement over de gebeurtenissen van vrijdag. Hieronder staat dat in zijn geheel:

De onverwachte gebeurtenissen bij de Minoreditie van afgelopen vrijdag hebben een diepe indruk gemaakt. Wij begrijpen volkomen dat zowel de jongeren zelf, als hun ouders, bezorgd zijn en vragen hebben. Ook wij, de organisatie, zijn geraakt door alles wat er zich heeft afgespeeld.
.
De Minoreditie is opgezet zoals dat altijd wordt gedaan. Dat betekent dat er o.a. professionele beveiliging, verkeersregelaars en EHBO aanwezig is. Bij de entree worden de bezoekers gefouilleerd. Tevens wordt er een tascontrole uitgevoerd. Wij streven ernaar om de feesten op een zo veilig mogelijke manier te organiseren.
.
Afgelopen vrijdag heeft de EHBO, naar aanleiding van het onwel worden van enkele bezoekers, een melding gemaakt bij de hulpdiensten. De gealarmeerde hulpdiensten hebben op basis van de meldingen die zij ontvingen besloten dat er tot ontruiming over moest worden gegaan.
.
In de uren en dagen daarna zijn veel geruchten ontstaan. Wij willen benadrukken dat de politie, brandweer en ambulancedienst zorgvuldig onderzoek hebben verricht. Hierbij zijn alle jongeren die onwel waren geworden gecontroleerd. Daarnaast heeft de brandweer in het pand metingen gedaan. De hulpdiensten geven aan dat bij dit onderzoek geen bijzonderheden naar voren zijn gekomen. Zij geven aan dat er sprake is van een combinatie van hittestuwing en een psychologisch effect dat kan optreden als mensen zien dat andere mensen zich niet goed voelen.
.
Natuurlijk begrijpen wij dat er vragen zijn. Hiervoor hebben wij een Q&A geopend op onze website http://www.minorhelmond.nl/qa, waarmee wij deze willen beantwoorden. Indien uw vraag hier niet tussen staat, verzoeken wij u om deze te mailen naar [email protected].
.
Wij hopen dat de zorgen via deze weg weggenomen kunnen worden. Ouders zijn, zoals altijd, welkom om op afspraak een kijkje bij Minor te komen nemen.

Beantwoorden

Er waren op dat moment toch ook volwassenen in het pand of niet?? En die waren niet onwel geworden??? Raar dat t dan alleen jongeren treft, als het door de warmte kwam.

Beantwoorden

Ja want tieners gebruiken ook geen drug, drinken geen alcohol en hebben natuurlijk ook geen sex. Wordt wakker mensen en stop te geloven dat we in Disneyland leven met perfecte tieners

Beantwoorden

@Rosita op maandag 23 mei 2022 om 21:12:

Precies, de ouders en kids moeten ook bij dat onderzoek betrokken worden!!! 😡

Beantwoorden

Maar het psychologisch effect kan inderdaad wel degelijk bestaan onder tieners (mensen). Oh jij wordt onwel? Nou ik voel me ook niet heel lekker. En zo kan het als een lopend vuurtje rond gaan. Uiteindelijk is er dan niets aan de hand maar het effect is/lijkt erger dan de werkelijkheid.

Beantwoorden

Ja want het nichtje van Destiny, die langs Delano woont kent iemand die weer iemand kent die wel eens gedrogeerd is. En dat was heel erg.

Beantwoorden

Onzin dingen mensen me zoon was ook een die neer gegaan is ziekenhuis wilde niet testen !
Ambulance broeders hebben ook niks getest !
Zoon grote pupillen niet op benen kunnen staan en onwel worden !!!
Wat warmte en shit !!!
Onzin man echt onzin …

Beantwoorden

Dus uw zoon is gedrogeerd? Want ‘nee, mijn zoon doet zoiets (drugs) niet.’ Ik denk dat menig ouder zich verkijkt op wat de zoon of dochter uitspookt.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 22 mei 2022 om 21:30:

Is er eigenlijk al een evaluatie geweest en wat is daar uit gekomen? Het is al bijna drie maanden geleden dat de burgemeester dat beloofde.
Die conclusies zouden in de openbaarheid moeten komen vind ik en graag voor het volgende Minorfeestje. Want anders begint het gedonder in de aanloop daarvan en dat zou zonde zijn want het is mooie formule. Misschien nog een beetje bijschaven aan de hand van die conclusies. Nu zijn er ouders die al besloten dat hun kind er niet meer naar toe mag gaan. Sommige ouders spelen graag op zeker en een paar vanwege wat ver gezochte complottheorieën.

Beantwoorden

@ouder
Er is door de burgemeester al vrij snel na 22 mei geconcludeerd dat verder onderzoek niet nodig is, onder andere op basis van de bevindingen van de ambulancemedewerkers ter plaatse.

Beantwoorden

@ouder op dinsdag 16 augustus 2022 om 11:55:

Als het toch ver gezochte complottheorieën zijn waarom dan onderzoek of evaluatie?

Beantwoorden

Blijkbaar was er onder de roepende geen verstandig mens. Geen betrouwbare getuigen dus.
Allemaal mensen die elkaar napraten en de neiging hebben om verhalen aan te dikken en zichzelf of de groep als slachtoffer neer te zetten.
Er zal serieus gekeken zijn, en daarmee basta.

Beantwoorden
Iemand die geen bier drinkt voor zi

@Roland op dinsdag 16 augustus 2022 om 12:18:

Dat klopt maar er is een verschil tussen een onderzoek en evaluatie. Ik bedoelde de goede evaluatie met de organisatie en betrokken hulpdiensten die de burgemeester beloofde. Daar hoorde ik in ieder geval niets over. Jij wel?

Beantwoorden

Als er feitelijk niets aan de hand @ouder, wat wil je dan evalueren?

Beantwoorden

Op 30 september is de volgende Minor. Ik ben ook benieuwd wat voor maatregelen er zijn genomen na de laatste keer. Ik weet nog niet of ik ja ga zeggen tegen mijn dochter om te mogen gaan. De vorige keer was het voor denk ik zowat iedereen die er was een foute boel en niet leuk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *