Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.479 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

de paarse krokodil bij de gemeente Helmond

De overheid trekt al een aantal jaar ten strijde tegen de "paarse krokodil". Sinds eind 2008 kunnen gemeenten geautomatiseerd bekijken of haar burgers recht hebben op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Ruim 200 gemeenten doen dat inmiddels, met ingang van het belastingjaar 2011 ook de gemeente Helmond.
In Helmond vragen jaarlijks zo'n 3.600 burgers kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Circa 2.250 daarvan worden toegekend. Voor zowel de indiener (die schriftelijk veel informatie over persoonlijke situatie, inkomen en vermogen moet geven) als de gemeente (die de aanvragen handmatig beoordeelt en administratief verwerkt) levert dat veel werk op. Omdat hun situatie niet wijzigde vragen veel burgers het jaar daarop om dezelfde kwijtschelding. En dan begint het hele proces voor aanvrager en gemeente weer van voor af aan.
Het doel van de automatische toets is om de burgers die vorig jaar ook al kwijtschelding kregen automatisch en kosteloos te laten toetsen zonder dat de burger een aanvraagformulier hoeft in te vullen. Het Inlichtingenbureau (gelieerd aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) toetst de inkomensgegevens (bron: UWV), vermogen (bron: belastingdienst) en autobezit (bron: RDW) aan de normen van het Ministerie van Financiën. Als uit de rapportage blijkt dat toekenning kan worden verleend hoeft de gemeente verder niets meer te beoordelen. Automatische kwijtschelding levert naar verwachting voor zowel gemeente als burger op termijn aanzienlijke tijdswinst op. Bijkomend voordeel is dat de automatische toets een extra controle vormt op de juistheid van de voorheen door de burger aangeleverde informatie.
Helmonders die vorig jaar volledige kwijtschelding hebben gekregen werd enkele weken geleden toestemming gevraagd voor deelname aan de automatische toets. Als zij voor een eerste keer in aanmerking willen komen voor deze automatische kwijtschelding kunnen zij nog niet automatisch worden beoordeeld. Zij moeten een uitgebreid aanvraagformulier indienen dat handmatig wordt beoordeeld. De automatische toets beoordeelt namelijk niet alle aspecten van het vermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *