Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

impressieMinister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken steunt het experimentele initiatief in Brainport Brandevoort Smart District. Middels die proef kunnen de toekomstige bewoners van deze slimme woonwijk minder huur betalen voor het delen van privédata. Dat antwoordde de minister op kamervragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van het artikel ‘Gratis wonen. Als je mee laat kijken in je bed’ in maart in Het Financieele Dagblad.
De ‘Living Lab’-plannen in de Slimme wijk (de wijk die in 2028 klaar moet zijn) kregen behoorlijk wat kritiek vanwege de verkoop van privégegevens voor woonruimte. Als die plannen doorgaan, wordt er data verzameld via mobieltjes en sensoren in en rond het huis. Volgens Ollongren is het juist positief dat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe datatoepassingen, als het maar binnen de grenzen van de privacywetgeving blijft.
Bovendien is het experiment niet vanuit het bedrijfsleven geïnitieerd, maar juist een samenwerking tussen overheden, wetenschap en bewoners. Pas in een later stadium zijn martkpartijen uitgenodigd. “Van de initiatiefnemers begrijp ik dat er nog geen concrete afspraken zijn vastgelegd over het delen van data,” schrijft de minister in antwoord op de 25 kamervragen (pdf). Er moet nog nader worden onderzocht in hoeverre de verzamelde gegevens op personen herleidbaar zijn.
De betrokkenheid van de aanstaande bewoners (in totaal komen er 1500 woningen) is volgens haar een belangrijke voorwaarde. “Ik vind het een positieve ontwikkeling dat er geëxperimenteerd wordt met de mogelijkheden die data bieden om te werken aan maatschappelijke opgaven en aan de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld om wijken duurzamer en circulair te maken.”

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *