Buiten is het -0 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.338 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Grofweg 1 op de 25 Helmonders is van Poolse komaf. Er wonen namelijk 3.849 Polen in onze stad. Tenminste, dat aantal stond op 1 januari 2019 ingeschreven als inwoner in het Helmondse bevolkingsregister. Vaak kwamen zij naar Helmond voor tijdelijk werk, maar steeds vaker besluiten ze te blijven. Zoals de Poolse Krzystof en Barbara die al respectievelijk al 5 en 8 jaar in Nederland wonen. Zij spreken geen Nederlands want met Engels kunnen die 2 zich prima in onze stad redden. Het stel heeft net een dochter gekregen. “Nu moeten we wel Nederlands leren, om haar later te helpen met huiswerk.”
Met de Poolse taal kan men zich overigens uitstekend redden in Helmond. Voor de vele gelovige katholieke Polen uit Helmond en omgeving zijn er regelmatig Poolse missen in de Pauluskerk in Helmond Noord. En met Pasen gaan zij massaal (foto) naar de St. Jozefkerk​ vanwege Swieconca (Stille zaterdag). In de Binnenstad zitten al jaren Poolse supermarkten. Daar verkopen ze vrijwel alleen producten uit dat land. Met de Nederlandse taal kom je daar niet echt veel verder zo ondervonden we zelf al een aantal keer. Ben jij er nog nooit binnen geweest maar wil je toch even virtueel rondkijken en rondlopen? Dat kan via deze link. Zodoende zie je de hele Zapolski-supermarkt op de Noord Konningewal van binnen. En tenslotte bezoeken zij hun eigen restaurants (oa op de Markt en in de Heistraat), eigen films in de Pathé, Poolse avonden, Pools-Helmondse facebookgroepen, hun eigen kappers (oa in Mierlo-Hout) en….
Uit het bovenstaande blijkt dat de Poolse Helmonders een hechte gemeenschap vormen en sterk op hun moederland gericht blijven. Inburgeren hoeven zij niet, want Polen is lid van de EU. Dat is echter niet goed voor de integratie vindt Kamila Posieczek die een boekhoudkantoor en vertaalbureau in Helmond heeft. Natalia Pietrzak runt samen met haar moeder een schoonheidssalon in de Molenstraat.  “Je kan overal naartoe en je hoeft eigenlijk de taal niet te spreken. Zelf vind ik het niet zo goed, want we wonen in Nederland dus we moeten ook gewoon Nederlands kunnen spreken”, vindt ze.
Vanwege de Europese verkiezingen dook Nieuwsuur in de wereld van de Poolse gemeenschap in Helmond. Hieronder het item dat zij gisteravond uitzonden op NPO 2.

18 reacties:

Het zijn supervriendelijke mensen in die supermarkt op de Koninginnewal en ook niet in de Heistraat daar bij de Lidl. Maar ze spreken inderdaad geen van alle een woord Nederlands. 🙁

Beantwoorden

En tja hij is lazy????

Beantwoorden
Moon-ique Jonkers

Fijn is dat buren die je niet kunt aanspreken als er iets is. Fijn voor de sociale cohesie in de stad, not.

Beantwoorden

Ik ben pools…en weten jullie wat…de Nederlandse taal is moeilijk voor ons…als we willen dat taal goed leren dat moeten we naar school te gaan…maar veel polse mensen werken hele dag dus geen tijd voor school…ook als we komen naar Nederland we krijgen niks ( anderse mensen buiten UE wel). Alles wat we hebben we moeten kopen…dus belangrijk voor ons is werk andere dingen zoals taal helaas moet altijd wacht…als een persoon van jullie kan Nederlandse lessen geven dan ben ik geïnteresseerd ????

Beantwoorden

Mijn mening: als je in Nederland wilt wonen, MOET je de taal spreken. Daar is eigenlijk gene discussie over. Maar de regering of wie dan ook is dat “vergeten”!

Dat begon al met de mensen uit Indonesië. Er zijn er, dat zijn dus wel de ouderen, die nauwelijks onze taal beheersen. Daarna kwamen nog meer mensen uit het buitenland hier wonen (Hongaren, Marokkanen, Turken, Spanjaarden en ga zo maar door). De ouderen moeten noodgedwongen een kind meenemen om te vertalen. En als ze al Nederlands spreken, is het meestal erg belabberd.

Eigenlijk een héél slechte zaak. Maar daar is nu nog weinig aan te doen. En de klok terugdraaien, gaat ook niet. Maar die mensen snappen het zelf niet. Waarom zou ik de taal leren, ze spreken hier toch (bijna) allemaal Engels!

Beantwoorden

@punt-uit op vrijdag 24 mei 2019 om 08:41:

Inderdaad punt-uit, zo is het.

Ik vind het lui en laf om de taal niet te leren van het land waarin je woont, ga dan terug naar je eigen land.

Beantwoorden

Advies aan de Poolse Helmonders: Leer de Engelse taal. Dan gaat een wereld voor je open. Hellimonds wordt in kleine kring gesproken. En Nederland is klein.

Beantwoorden

@Joanna Skoczylas op donderdag 23 mei 2019 om 21:07:

Ik snap je punt heel goed en ik zou het ook goed vinden als de Nederlandse overheid ervoor zorgt dat we allemaal met elkaar in dezelfde taal kunnen communiceren.
Het kan niet zo belangrijk lijken omdat inderdaad de meeste mensen wel Engels spreken maar ik heb wel gezien wat voor nadelen het heeft als je de taal niet beheerst.
Bijvoorbeeld als kinderen hier opgroeien zie je dat de communicatie tussen school en ouders echt heel belangrijk is!
Daarnaast krijgen veel kinderen die alleen op school Nederlands spreken toch wel sneller moeite om goede punten te halen.
Daarnaast is het ook fijn als je af en toe gewoon met de buren kan kletsen en een beetje weet wat er hier in het land speelt. Ik denk ook dat er soms teveel misbruik wordt gemaakt van jullie positie door bijvoorbeeld schimmige contracten aan te bieden. Als ik bijvoorbeeld bij afa polytek zag hoe slecht er met Poolse werknemers om werd gegaan wilde ik het echt graag voor jullie opnemen maar dat was echt lastig voor mij aangezien de meeste geen Engels of Nederlands spraken.

Beantwoorden

Persoonlijk vind ik het geweldig hoe de Polen onderling verbonden zijn. Tegelijkertijd denk ik dat het een goede zaak zou zijn – juist ook voor òns, Nederlanders – wanneer zij beter Nederlands spraken en wat meer integreerden. Voor ons èn voor hen: omdat het een goede zaak is elkaars cultuur te kennen. Zo kunnen we elkaar verrijken. Zeker ook voor kinderen, tieners en jongeren lijkt het mij belangrijk dat zij goed contact met zowel eigen Poolse gemeenschap als met lokale Nederlandse leeftijdgenoten hebben. Dat helpt hen ook gelijke kansen als (andere) Nederlanders te krijgen in onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Beantwoorden

Niemand zou in Nederland moeten gaan wonen / werken zonder eerst een cursus te volgen . En het gaat hier niet om een woord dat met een d of een t moet eindigen , want dat weten we zelf al haast niet meer.
Politiek Helmond mag hier weleens op inhaken , vind ik.

Beantwoorden

Poolse winkels , maar de eigenaars zijn geen polen , en overal aan de kassa s ligggen briefjes hoe Je een uitkering , toeslagen aan Kunt vragen ,
Mensen die een bureau hebben om polen te helpen , die rijden er een duren auto van , dat is Bij al de buitenlanders , Ze doen echt niks voor niks , en meisjes in poolse winkels zijn ook onderbetaald , of krijgen daar Langs nog een uitkering , van Nederland

Beantwoorden
Harriet Meulendijks

@Joanna Skoczylas

Mensen van buiten de EU kunnen hier niet zomaar naartoe komen en dat kunnen jullie wel. En geen tijd is bullshit. Ik ken superveel Polen en die zitten heel vaak in de WW waar ze dan ook tot het einde gebruik van maken dus dan hebben ze tijd om te leren. Maar ik denk dat het punt is dat het geld kost en dat ze er niet voor willen betalen. Ik ken ook een aantal Polen die door met Nederlanders te werken de taal hebben geleerd, duurt een jaar of vijf dat wel maar de meeste Polen willen ook alleen met Polen werken is mijn ervaring dan blijft je wereldje klein.

Beantwoorden

Het moet eens afgelopen zijn met die massa aan buitenlandse zogenaamde werklieden die grotendeels zodra ze er recht op hebben in de ww zitten.
Beslag leggen op betaalbare huurwoningen zodat onze eigen kinderen wegens woning tekort en studie schuld tot hun 30 e bij pa en ma moeten wonen.
Ze vervuilen onze mooie stad stelen als de raven.
Natuurlijk zitten er ook goede hard werkende mensen bij helaas moet je die wel zoeken met een vergrootglas.

Beantwoorden

@Bob op vrijdag 24 mei 2019 om 23:20:

Je zou je eens moeten verdiepen in deze materie. De positieve invloed van de arbeidsmigranten in het belang van de Nederlandse samenleving is groot.
Veel werk dat Nederlanders niet meer willen doen wordt door hun aangepakt.
Vaak tegen een laag loon.

Ook is er in Nederland een tekort aan vakmensen.
Niet elke vacature kan worden vervuld. Die worden dan ook ingevuld door arbeidsmigranten.

En misbruik maken van sociale voorzieningen bestaat in Nederland al jarenlang.
Ontstond ruimschoots nog voordat de huidige arbeidsmigranten in Nederland kwamen.

Beantwoorden

Zoals ik al zij er zitten ook goeie bij met vakmanschap en talent.
Neemt niet weg dat er veel profiteurs bij zitten die veel meer kosten dan dat ze bijdragen aan onze samenleving.

Beantwoorden

Ik mag het niet zeggen, dat weet ik. Maar als iemand de taal niet wil leren, heeft hij geen recht om hier te zijn en mogen ze van mij gerust het land uit. Of je nu uit de EU komt of niet.
Jaja, ik hoor jullie al brommen en zitten al klaar om me van repliek te dienen. Met graagte accepteer ik het! Ik heb ook onze taal moeten leren, al vanaf ik klein was. Daarom mag ik me ook Nederlander noemen. Een échte!!

Beantwoorden

@punt-uit op zondag 26 mei 2019 om 12:15:

Ik mag het niet zeggen, dat weet ik. Maar als ik naar Polen zou verhuizen, zou ik geen moeite doen om een echte Pool te worden door Pools te leren als ik me er ook met Engels zou redden. (Maar ik zou ook niet de Poolse winkels vermijden ten gunste van Nederlandse.)

Beantwoorden

Misschien helpt het voor de Helmonder om minder te zeuren over anderen en zelf de handjes uit de mouwen te steken. Dan kwam het werk misschien eens op tijd af en hoefden onze werkgevers ook geen arbeidsmigranten te laten komen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *