Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

7reacties

Helmonders drinken niet buitensporig veel alcohol. Tenminste als je dat afzet tegen de landelijke en provinciale cijfers. In onze stad drinken 6 op de 100 volwassen inwoners overmatig, dat komt overeen met het Brabants (7) en landelijk gemiddelde (6).
Een overmatige drinker is een man die per week meer dan 21 glazen drinkt of een vrouw die er meer dan 14 per week nuttigt. Van de volwassen Helmonders drinkt 46% overigens geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.
Van de inwoners van Oirschot is 10% zo’n overmatige drinker. Daarmee staan zij in Brabant op de eerste plaats. Met slechts 4% scoort Geertruidenberg het laagste provinciale percentage. Landelijk zijn dat respectievelijk Terschelling (15%) en Kapelle (4%). Dat alles blijkt uit landelijk onderzoek van de Afkickkliniekwijzer. Dit onafhankelijk platform deed research op basis van cijfers van het CBS en het RIVM. 
Onderstaand screenshot komt uit de videoclip die Rob Deelen maakte.

7 reacties:

Blij dat ik daar niet bij voor

Beantwoorden

Je zou het niet zeggen als je kijkt naar de sportkantines (vaak vermomde kroegen), buurt feestjes en naar de Haven.

Dit onderzoek (net als de meeste) is ook met een korrel zout te nemen denk ik.

Maar goed, het zal wel.

Beantwoorden

Hou eens op met het negatieve ondertitelen van Helmond

Of het ergens anders rozengeur en maneschijn is
Ga voor het positieve..kijk maar eens wat Helmond opgebouwd en veranderd is in het geheel.

Beantwoorden

Zeer belangrijke informatie die ons zeker niet onthouden had mogen worden. En doorrrrrrr…

Beantwoorden

@Baken op maandag 7 maart 2022 om 14:13:

Het staat een beetje raar in de kop, maar als je het artikeltje leest zie je dat het juist goed nieuws is. Helmonders drinken niet meer en niet minder dan andere Nederlanders. Niks mis mee toch? Ik dacht ook altijd dat Helmonders veel meer drinken dan anderen, zeker als ik mijn vriendenkring (en ook mezelf we) bezig zie in het weekend. 🙂

Beantwoorden

Vandaag op de voorpagina van Helmond-deel van het Eindhovens Dagblad een artikel hierover en geen enkel woord over Helmond. Doen we het een keer best goed, zwijgen zij en gaat het over Oirschot. Bahbah.

Oirschot telt meeste ‘overmatige drinkers’ van Brabant

Het grootste percentage volwassen Brabanders dat overmatig drinkt woont in Oirschot. Maar liefst 9,7 procent van de 18-plussers drinkt er 14 tot 21 glazen per week.
Dat blijkt uit onderzoek op basis van recente CBS-cijfers, gecombineerd met iets oudere cijfers van het RIVM. Na Oirschot volgen Cranendonk (9,3 procent), Hilvarenbeek (9,3 procent), Asten (9,1 procent), Alphen-Chaam (8,9 procent), Zundert (8,5 procent), Laarbeek (8,3 procent) en Loon op Zand (8,3 procent).
Het onafhankelijke platform Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM en specifiek op ‘overmatige drinkers’: mannen die 21 glazen of meer per week drinken en vrouwen 14 glazen of meer.
Vier keer per jaar
,,Die cijfers van het CBS komen uit november 2021″, vertelt directeur Paul Jansen. ,,Het RIVM doet een keer per vier jaar onderzoek, hun meest recente gegevens zijn uit 2020.” De GGD Zuidoost-Brabant bevestigt dat de cijfers kloppen: ‘Die komen voort uit de gezondheidsmonitors die de GGD samen met het RIVM uitvoert en recente cijfers van CBS.’
Ook de gemeente Oirschot is niet verbaasd: ‘Het is bij ons bekend dat overmatig alcoholgebruik onder Oirschotse inwoners hoger is dan gemiddeld in de regio’, laat een gemeentewoordvoerder weten. ‘Alcohol- en drugsgebruik is én blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt in onze gemeente’.
Nu ligt de focus in het gezondheidsbeleid van Oirschot nog op het verminderen van alcoholgebruik bij jongeren. ,,In het nieuwe gezondheidsbeleid (dat over de verkiezingen heen is getild, red.) wordt ook alcoholgebruik onder volwassenen een speerpunt”, zegt huidige verantwoordelijke wethouder Esther Langens.
,,Vooral alcohol is zo’n geaccepteerd middel in Brabant. Het vergt echt een gedragsverandering om het gebruik daarvan te veranderen. Dat zal niet in een of twee jaar zichtbaar worden.”
Van de twaalf Nederlandse provincies scoort Brabant de vijfde plaats als het gaat om overmatig alcoholgebruik. Het aantal overmatige drinkers daalde licht naar 6,6 procent (iets boven het landelijke gemiddelde van 6,2 procent).
Ondanks het imago van bourgondische Brabanders, die levensgenieters zijn en wel een glaasje lusten, is Noord-Brabant opvallend gemiddeld qua alcoholgebruik en representatief voor het landelijke beeld. Van de twaalf provincies is Overijssel de koploper.

Beantwoorden

Dat is goed nieuws en ik zal mee helpen om de mooie score in stand te houden. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *