Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.072 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
33reacties

Ook Helmond heeft het manifest ‘Joint Regulation’ nu ondertekend aldus het ANP. Daarmee wordt opgeroepen tot de invoering van een landelijk stelsel van gereguleerde wietteelt. Volgens de ondertekenaars is dat namelijk dé oplossing om de georganiseerde drugs­criminaliteit aan te pakken.
Net als 40 andere gemeenten wil Helmond gaan experimenteren met wietteelt omdat het huidige gedoogbeleid in de praktijk niet werkt. “En nog steeds melden gemeenten zich bij ons aan” zei de initiatiefnemer Rob van Gijzel (burgemeester van Eindhoven) vandaag. Op 31 januari tekenden al 35 gemeenten dit ‘wietmanifest’ (pdf) tijdens een ‘wiettop’ met burgemeesters en wethouders in Utrecht.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid is een fel tegenstander van gedoogde wietteelt. Net als de Helmondse partijen VVD en CDA. Die stemden vorige week dinsdag bij die raadsvergadering als enige 2 tegen de uiteindelijk aangenomen motie om dit manifest te ondertekenen. Tot verbazing van veel aanwezigen wist burgemeester Elly Blanksma al op voorhand te melden niet in te gaan op het verzoek. Daarom werd deze oproep aan het kabinet en Tweede Kamer door de Helmondse gemeenteraad gedaan.

33 reacties:

Bizarre daad Blanksma. Had gebaar naar haar raad kunnen maken. CDA doet alsof ze Blanksma nog zien zitten.VVD loopt aan handje Opstelten. En de raad? Die pikt gedrag Blanksma zoals gewoonlijk .

Beantwoorden

Accijnsverhoging. Vroeg of laat dat is wat er -uiteindelijk- door je strot wordt geduwd als de overheid iets voor je wilt gaan reguleren voor jou gezondheid.

Beantwoorden

Absoluut de juiste keus.

Beantwoorden

We waren benieuwd welke persoon er nu voor Helmond dat manifest ondertekend had. Een woordvoerder van de gemeente Helmond liet ons aan het eind van de middag weten dat er nog door niemand is getekend namens de gemeente Helmond.
Zodra we meer weten, laten we dat hieronder weten.

Beantwoorden

@ de weblog Dat betekent dat de burgemeester de motie niet zal uitvoeren en het Manifest dus niet zal ondertekenen. Dat kan en mag zij omdat een motie niet dwingend kan worden opgelegd. Gezien haar ( wettelijke) verantwoordelijkheid voor dit onderwerp kan / mag zij zich aan haar visie ( en dat van het college minus Jan van den Heuvel? ) vasthouden. Die is feiteijk legitiem nl. hiermee ook vasthouden aan ministeriële uitgangspunten. Goed inmiddels hebben we gelezen dat Ivo Opstelten geen boodschap heeft aan het Manifest en de zaken laat zoals het is / was. ( gedoog beleid ) . Let wel; de meerderheid van de gemeenteraad had een andere mening. Tja en om nu een burgemeester hierop politiek te gaan aanspreken ( motie van treurnis o.i.d ) en in het uiterste geval wegsturen, gaat voor menig raadslid / politike partij in Helmond te ver. gr. Berry

Beantwoorden

Is toch wel een duidelijk signaal van deze bugemeester. Wat mis ik een partij die duidelijk stelling durft te nemen.

Beantwoorden

@berry smits op woensdag 12 februari 2014 om 10:59:

Op 4 februari 2014 heeft de Raad, in meerderheid een uitspraak gedaan. Die is heel helder: we ondersteunen het landelijk manifest inzake de regulering van de wietteelt. Dat onze burgemeester er niet voor voelt om namens de stad het manifest te ondertekenen maar\kt het besluit van de Raad niet anders.
Wethouder Jan van den Heuvel wil, indien nodig als bestuurder van de stad de motie van de Raad wel uitvoeren en volgens mij is daar niets mis mee. SDOH-HB steunt daarin de wethouder.

Het gaat immers toch om het beleid en niet om het poppetje.

Beantwoorden

Vindt u niet hrJanssen dat dit optreden van Blanksma nogal wat zegt over de verhoudingen met de raad. Mij wel. Ze had dit best anders kunnen oplossen Is voorzitter van raad.

Beantwoorden

@berry smits om 10.59 uur en @maarten janssen om 11.32 uur:

Dank voor jullie nadere uitleg, duiding en het mogelijke vervolg nu gisteren bekend werd dat er namens de gemeente Helmond nog door niemand is getekend.

Beantwoorden

Begrijp ik hieruit dat noch een wethouder,noch een raadslid getekend heeft? Ik volg het niet helemaal meer.

Beantwoorden

De ChristenUnieHelmond is blij met de opstelling van onze burgemeester. Dus in deze kwestie staan wij aan de kant van VVD en CDA. Onze burgemeester is er voor alle burgers en als ze een minderheidsstandpunt zwaar mee laat wegen en daarnaast het landelijke beleid wil volgen is dat te respecteren. Dan teken je dus niet. De Eindhovense burgemeester moet oppassen dat hij zijn hand niet overspeeld. Of begint Eindhoven te klein te worden?

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@ Den Bree. Gaat helemaal niet om wel of geen coffeeshop. Het gaat om de procedures,horeca en vegunningen. Hier klopt in Helmond helemaal niets van. Het is een select groepje wat hier de dienst uitmaakt. En dat is niet het college

Beantwoorden

Hmmm… ik ben dus in eerste instantie wat verward.

Gemiste kans.
Ik ben absoluut voor gereguleerde wietteelt, meerderheid was dus voor het tekenen van de ‘Joint Regulation’?

Ik krijg een nare smaak in mijn mond van het ‘zwaar laten wegen van een minderheidsstandpunt’. (Volksvertegenwoordiging, iemand?)

Opstelten die niet weet wat ‘stronken’ is, geeft mij al een beeld hoe, laten we het lief zeggen, ‘conservatief’ zijn denken is.

Fijn dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen.
Ik ga zeker stemmen en ik weet ook zeker op welke partijen niet.

Beantwoorden

Elly kiest niet wat de meerderheid van de raad wil maar wat het polit bureau van het CDA wil …..

Beantwoorden

Juist Joep.

Beantwoorden

En het CDA is een partij waarbij “handen wassen in onschuld” tot kunst is verheven

Beantwoorden

Dus stemmen Mopperkontje. CDA spint garen bij slechte opkomst.

Beantwoorden

Manuel, ga eens naar de stemwijzer en kijk waar je dan bij uitkomt, ben benieuwd.

Beantwoorden

Heb ik gedaan.Kom uit op D66,PvdA en SP. Gelijke hoogte. En dat is vreemd wat ik was vroeger altijd voor VVD. Maar blijkbaar is hier in Helmond een omslag gekomen .Ik twijfel dus tussen D66 of PvdA. CDA is me regentesk.

Beantwoorden

Kan iemand mij het hier eens uitleggen. De raad stemt in met het manifest maar de burgemeester weigert om namens Helmond te tekenen.

Wat is dit? De raad is toch decisief. Of staat de burgemeester boven de raad en is zij alles overheersend? Nieuw despotisme?

Beantwoorden
Marc van den Boomen

@Marc. Blanksma is een burgemeester die heerst. Met goedkeuring van de raad. Het is onbegrijpelijk.Heeft weinig meer te maken met democratie.Nog voor de discussie begon gaf ze al aan niet te tekenen . Over vooringenomenheid gesproken.

Beantwoorden

Als de raad voor is dan is de raad voor en hoe is het mogelijk dat de burgemeester dan gewoon zegt: “Beste raad, ik hoor het u zeggen maar ik teken lekker niet omdat ik er persoonlijk dan wel als burgemeester niet achter sta”.

Beantwoorden
Marc van den Boomen

Dit soort gedrag tart ieder democratisch principe. We weten n ieder geval bij wie in Helmond de macht ligt.

Beantwoorden
Marc van den Boomen

Bij een burgemeester die van haar beloftes niets maar dan ook niets waar maakt. Maar ja zoals zo vaak hier wordt het wel gedoogd. RAAD WAKKER WORDEN!!!

Beantwoorden

Men moest eens weten hoe deze burgemeester met goedkeuring college regels en procedures aan haar laars lapt.

Beantwoorden

@Marc van den Boomen op zondag 16 februari 2014 om 17:19:

Dat recht heeft ze gewoon. Zoals het college het recht heeft om een motie altijd naast zich neer te leggen.
Zou me er ook niet zo heel druk om maken.
Wat moet je met gereguleerde wietteelt als je dadelijk geen coffeeshop meer hebt om het aan te slijten?

Ben benieuwd of we maandagavond weten hoe die vlag er bij hangt en de raad ook zo eens gezind is om dit probleem op te lossen.

Beantwoorden

@Ad

Het zal wel aan mij liggen maar er is dacht ik wel enig verschil tussen een motie van een democratisch “collectief” en een persoonlijke mening van een burgemeester. Wie vertegenwoordigt hier wie?

Beantwoorden
Marc van den Boomen

Burgemeester vertegenwoordigd zich zelf. Overigens indien het college een breed gedragen motie naast zich neerlegt hebben ze toch een probleem? Of hier niet?

Beantwoorden

Waar de coffeeshop wel naartoe kan, is nog onduidelijk. Op uitdrukkelijk verzoek van Blanksma werden de criteria door de gezamenlijke commissies tegen het licht te houden, omdat het erg lastig is om een alternatief voor de locatie Wolfstraat te vinden. Uit de brij van meningen kon geen eenduidig recept worden gedestilleerd. Daarop riep de burgemeester de fracties op om voor de raadsvergadering zelf meerderheden te zoeken.Er lijkt zich wel een meerderheid af te tekenen voor een plek in het horecagebied van het centrum.

Misschien een heropening in het leegstaande pand van Carpe Diem?

Beantwoorden

Wiel 22? Staat ook te koop. Gemeente is eigenaar. Geen scholen. Is met bakken gemeenschapsgeld gerenoveerd en heeft toegevoegde waarde nooit kunnen bewijzen.

Beantwoorden

Er zal voor de verkiezingen geen uitsluitsel komen , hoezo integer bestuur??
Als het waar is dat Venezia al verkocht is aan Bavaria dan is het wederom duidelijk wie hier de macht heeft.
Voor dit bedrijf is al eerder een bestemmingsplan gewijzigd en zijn de boetes die door de rechtbank aan de horeca waren opgelegd voor geluidsoverlast nooit geind.
Sterker nog de milieunota waar ambtenaren maanden aan hadden gewerkt, waarin de norm voor overschrijding van geluidshinder duidelijk was omschreven is na de uitspraak van de rechter in de la verdwenen.
De Horeca heeft het hier duidelijk voor het zeggen.
Voor alle duidelijkheid, ik ben niet tegen horeca en vind dat iedere ondernemer de kans moet krijgen om zijn boterham te verdienen.
Wat voor mij wel prioriteit heeft is dat regels voor elke burger hetzelfde moeten zijn.
Een integer bestuur dient zo te handelen!!
Als dat voor de kiezer duidelijk is komen ze wel naar de stembus, maar dan moet je dat wel eerst vier jaar laten zien en niet vlak voor de verkiezingen gaan zwalken en de beslissing voor de plaats van een coffeeshop over de verkiezingen tillen, dat is toch te doorzichtig!

Beantwoorden

@Leny van Muijen op dinsdag 18 februari 2014 om 10:07:

Sla de berichtgevingen van de gemeente Helmond er maar eens op na m.b.t.
de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Ook toen werd de beslissing van,
destijds, de tweede coffeeshop over de verkiezingen heen getild. Een mooi
onderwerp voor “popie-jopie” campagnes van sommige wethouders/college-
leden in spe. Daarna was het weer over naar de orde van de dag! Dejavu??

Beantwoorden

Wij willen een gereguleerd Helmonds bestuur maar dat zit er ook niet in

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *